D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala

Faktom ostava, ze zatial ziadne vedenie MDPT ani NDS vela vody nenamutilo, a najviac skody zatial narobilo prave za ficovej vlady, ktoru alfonz tolko obhajuje :wink:

OT: Mútiť vodu je dobré?

podla toho co povazujeme za skodu. osobne to povazujem za megalomanske plytvanie ktore by nemalo obdobu, z pohladu podporovatelov bola vsak ficova vlada najblizsie k vystavbe, pretoze to sa inak nedalo zacat. sumy okolo 1,5 mld. € su vyznamne z hladiska zostavovania rozpoctu aj pokial by to bol uver, pretoze by zan rucil stat.

pokial sa cerpaju prislusne eurofondy na D/RC tak je to rozumne pretoze na to su urcene, pokial si ale stat ma brat miliardovu pozicku na nejaky kusok dialnice tak to je opovrhnutie vsetkymi ktori jazdia po rozbitych cestach na opravu kt. nie su peniaze.

Aj ja by som bol proti, ak by siel uver cisto na Visnove (vyska cca 0,9-1 mld. €) a cesty I. triedy by ostali v zlom stave. Avsak vyzera to tak, ze len na opravu/vystavbu ciest I. triedy pôjde len najblizsie 2 roky 100-vky mil. €, za tych 6 rokov vystavby Visnoveho mozno aj viac, ako tych cca 1 mld. €. Netreba tiez zabudat, ze peniaze z investicie do tunela sa tiez vratia.

Andrej, zatial sa ide opravit 100 km, co je oproti min. vladam pokrok. avsak to je jeden z asi tucta projektov na cestach I. tr. fin. z eurofondov. nic navyse sa nevyclenilo. takze tym 100-kam mil. € na opravy uverim ked sa vyhlasi VO. a nic v zlom, ale keby sme sa pred rokmi stavili my realisti s vami optimistami co sa zacne a co nie tak prehrate aj gate…

ssc.sk/sk/Vystavba-a-rekonst … triedy.ssc

Pisal som opravu/vystavbu ciest I. triedy. Len most v TN, Nabrezna a dalsich par projektov je v hodnote cez 200 mil. €.

Btw, na tento rok som predpokladal, ze sa podari spustit do vystavby 2-3 useky D1, buduci mozno 3-4 dalsie useky D/RC. Vo VO su 3 useky D1, tesne pred spustenim VO dalsi. :wink:

ja som pisal len o oprave ciest…nabrezna, most TN atd. su projekty ktore riesia iste bodove zavady ale neriesia velkopolosne opravy. tam je len obstaravanie na tych 33 usekov. preto som pisal ze pokial stat bude mat moznost zobrat si uver tak by si ho mal brat na velkoplosne opravy a nie na nejaky kusok D/RC. neviem kedy to na mdpt pochopia ze hp-ds nema inu rozumnu alternativu ako pretrasovanie.

Pokial mame moznost vyhodneho uveru z EIB na projekt s IRR vyssim ako 10, ktory zaroven kompletne poriesi dopravu v okoli ZA, prepoji 2 mesta s velkostou krajskych miest a vyriesi klucovy usek D1, myslim, ze nie je o com rozmyslat a treba do toho ist. Na tom sa ale s tebou nikdy nezhodnem :slight_smile: .

Btw, 100 km oprav by bolo zalostne malo vzhladom na ten stav, co tu je dnes. MDPT slubovalo dalsich cca 570km a to by uz bolo jasne poznat v kazdom regione.

aj vyhodny uver je statny dlh. mimochodom vyse 10% IRR bol uz vyvrateny len ty to stale opakujes. islo o predpokadanu cenu asi 300 mil. € spred 10 rokov ktora je dnes vyse 2nasobna a predpokladanu intenzitu 20.000 cez tunel a 15.000 na hp-ll ktora by -logicky- mala byt tiez dvojnasobna. takze tych 10% bude mozno ked pod strecnom bude 50.000 intenzita. to potom su 2 moznosti, bud pockat alebo D pretrasovat.

skus uz konecne pochopit ze ak nejaka RC s vyse 10% IRR za 10 mil/km potrebuje 15.000 intenzitu tak dialnica s 10% IRR za 3-4 nasobnu cenu asi potrebuje 3-4 nasobnu intenzitu…ci nie ? to nie je ci sa zhodneme alebo nie ale o elementarnej logike.

10% IRR bol na cely usek HP-DS, pricom cez Ovciarsko sa pocitalo s nizsou intenzitou. A rozlozenie 20000 tunel + 15 000 I/18 je len tvoj sen :wink: .
A vlastne, ze o tom diskutujeme, vsetci projektanti co pracovali desiatky rokov na studiach okolo Visnoveho su uplni diletanti, atd atd… [/ironia]

Z pripravovaneho programu vystavby D a RC. Severozapadnym obchvatom sa mysli usek D3 Strazov-Brodno.

pracovali na zadanej zakazke ako bezny zamestnanci na beznej zakazke.

to by si musel mat dokopy 35.000 aut, realita je 25.000 a narast za 5 rokov je 4-5.000 takze 35.000 bude najskor v 2020.

Čo sa týka opráv ciest, som čím ďalej väčší pesimista. všetci tam hore vôbec nemyslia koncepčne. Nedávno bol rozhovor v telke s pracovníkom SSC, že ako super, že sa opraví na Slovensku 100 km ciest (povrch). Som sa nasmial (aj keď aj tomu som rád). Na Slovensku odhadujem by bolo potrebne opraviť jednorázovo cca 30-40% povrchov ciest, t.z. cca (3400 km x 0,30) = 1020 km. A tu opravia 100 km. Aj keď to bude 200 km, nezabúdajme, že starne asfalt aj na ďalších úsekoch (životnosť odhadovaná je 10 rokov), t.z. oprava povedzme 200 km (tohto roka) a nanovo v tomto roku vznikne 340 km(10%) zlých a starých úsekov. (200 - 340 km = - 140 km) = zhoršovanie.
To znamená ďalšie zhoršovanie stavu.

Ak sa Fígeľovi nepodarí na vláde presadiť, že okrem EU fondov na to musí vláda každý rok dať z peňazí daň.poplatníkov aspoň 20-30 mil. € (to je cca 120-240km), tak je celá práca štátu aj ministerstva (hovoril neznámy klasik) “nula bodov” :frowning:

to si presne myslim aj ja. takato oprava 100 km na cestach I .tr. by mala byt kazdy rok. je asi 3.500 km hl. ciest takze je robit aby aspon bolo ake-tak zlepsenie. a co sa tyka ciest VUC tie su dlhodobo podfinancovane, takze eurofondy by sa po 2014 mali podelit tak aby nielen OPD kt. cerpa stat ale ROP (regionalny op. prg.) pre VUC mal dostatok zdrojov.

viewtopic.php?f=35&t=15400

Zaujimalo by ma, ktora cast proj.dokumentacie sa preraba a ci chcu tunel stavat tiez cez zlty FIDIC. Pokial by slo o zmenu vetrania, ako spominal MartinM, mohlo by sa usetrit vyrazne mnozstvo fin.prostriedkov.

Z programu vystavby D a RC:

na zaklade toho si subjektivne myslim, ze studia na severny obchvat sa robi len pro forma, aby sa dalo lepsie obhajit sucasne trasovanie s tunelom Visnove

A dalsia studia (ktorych uz mimichodom existuju desiatky) opät len potvrdi, ze uzinovy variant je enviromentalne nepriechodny a v konecnom dôsledku cenovo porovnatelny s tunelom Visnove. Pricom ak by platilo, co tu tvrdil p. Snopko, cena tunela by mohla byt znacne nizsia oproti predpokladanym nakladom.

No. Je možné, že severný variant bol priechodný pred cca 25 rokmi, keď na enviromente tak nezáležalo a zároveň miera zastavania územia medzi Žilinou a Strečnom bola predsa len o niečo nižšia. Odvtedy sa stavia, či už KIA, alebo iné prevádzky, domy a podobne.
Takže dnes je to passé. Aj keď severný variant vyzerá logicky najmä v dôsledku stavby D3 (na severe Žiliny).

Veľký tunel je možno lacnejší, ale prevádzka bude pravdepodobne drahšia. (náklady na energeticky náročné vetranie).

No je potom zaujimave, ze tunel Visnove nahradil v planoch uzinovy variant uz pred tymi cca 25 rokmi, presnejsie v r. 1988. V case hlbokeho socializmu, ked sme este nesnivali ani o kratkych tuneloch a akymkolvek tunelom sme sa vyhybali ako cert krizu. Aj ked je faktom, ze D18 (terajsia D3) sa planovala vychodnym obchvatom Ziliny.