Vsak som aj napisal, ze az v r. 2009-2010 to bude musiet byt okolo 40 mld. Sk. Len aby to nedopadlo opät ako v r. 1998 naslednym spomalenim vystavby po volbach
Nebude na to žiadny hospodársky dôvod. Predsa každému je jasné, aj SDKÚ, že diaľnica by reálne bola v r. 2013 a dokonca samotná SDKÚ žiadala viac peňazí na diaľnice už na r. 2007. A to pri vysokej rozostavanosti najdrahších úsekov a to niečo stojí.
Ja by som napríklad osobne nerozstaval ani jeden nový úsek na D3, D4, R2, R4, R5, R6 či R7. Jedinú výnimku by som dal na R3, kde severná vetva súrne potrebuje realizáciu.
Ak by som aj vedel, že na diaľnice všetko neminiem, tak by som skôr tie 2-3-4 mld. SKK dával na opravy vozoviek, na dokončenie posledných prác na už otvorených, no stále nedokončených úsekoch.
No ak by zacali najneskor zaciatkom buduceho roka, tak je este realne tento usek otvorit do konca volebneho obdobia, ale dost o tom pochybujem. Moj odhad je vystavba v r. 2009-2012.
Nie kvôli tunelu, ale kvôli celému úseku, ktorý si vyžiada množstvo oprávnených vyvolaných investícií a ide tiež o náročnosť úseku. Nebude možné stavať ani deň-noc, takže 3 roky na tento úsek je málo, resp. jeho predčasné otvorenie potom spôsobí komplikácie pri dostavbe. Takže sa bude stavať ideálne 3,5-4 roky. Pri predpoklade dostatku financií a žiadnych vážnejších technických prekážok. Veď stavba tu opakovane bude musieť prekročiť rieku, cestu I. triedy aj železnicu.
Dokumentácia pre stavebné povolenie je už vypracovaná, pravdepodobne prebieha jej odúhlasovanie.
Úsek však zrejme nie je majetkoprávne vysporiadaný, tender na majetkoprávne vysporiadanie má byť vyhlásený 30.6. :
Polrok je tu čo nevidieť a v druhom polroku by sa mali rozbenhúť aj tendre na zhotoviteľa a stavebný dozor - Jánovce-Jablonov, Hubová-Ivachnová a Svrčinovec - Skalité, ak sa myslí vážne začatie výstavby v roku 2008.
Neuvazovalo sa v nejakych pracvonych verziach aj o vybudovani juzneho obchvatu RK? Mne by prislo celkom logicke postavit tunel pod Donovalmi a cesta od DN po RK je relativne OK. A dalej od RK na vychod sa v blizkej dobe D1 vyraznejsie predlzi. Myslim totiz ze trasa BA-NR-BB-RK-PO moze byt docasnym riesenim a alternativou k severnej D1. Hlavne ak sa rychlo nedobuduje usek ZA-MT…
Ano to mam. Pozeral som to pred casom a je tam dost tvrda diskusia Ale ak si dobre pamatam tak nikto nespominal cisla koklko by realizacia napr tunela pod Donovalmi stala … Neviem ci uz taka studia bola spracovana. Viem ze sa dost argumentacne diskutuje o vplyve na ziv prostredie, vod zdroji ale nepostrehol som ci aj o financiach . Asi je to OT iba som chcel nadhodit v tejto casti ten juzny obchvat RK! Hubova - Ivachnova obchadza totiz mesto severom…
to nikto nevie povedat, to su len dohady aj to prisposobene podla toho co sa komu hodi. diskutovat o cene niecoho co bude tak v 2020, teda porovnavat nejake varianty ktore su na urovni studii je nezmysel. a vlastne preto nie je nabeton urcena ani trasa.
Tu sme uz asi dost OT. Je to asi moja chyba lebo som pisal prilis obsirne… Iba som sa chcel dotazat na juzny obchvat RK v tychto suvislostiach … Prispevok o tunely cez Donovaly som samozrjme dal aj do sekcie R1 tak mozme pokracovat tam …