takze tento usek sa asi tak skoro stavat nezacne. som cital ze vcera vlada rozhodpa ze prvy uske ktory sa zacne stavat metodou PPP bude usek Lietavska Lucka - Turany. cez Ruzomberok sa teda este par rokov budeme musiet vliect cez semafory…
ktovie na zaklade akych kriterii sa vo vlade rozhodovalo, zeby zakladnym kriteriom bolo to, ze ked uz stavat tak poriadne dlhy a poriadne drahy usek, kym este mame moznost o tom rozhodnut v tomto zlozeni vo vlade a mozno z toho budeme aj nieco mat? …
Myslim si ze vlada urobila tentokrat dobre lebo LL-TU je velmi treba lebo sa vlacit za kolony pomalich avii je to velky stress:)
Inac cez RK sa ide celkom slusne ale myslim ze aj ten sa bude stavat dost skoro. Podstate okrem tunela az tak narocny nebude.
Ktovie, či to nebol skôr politický ťah stavať najprv ZA-MT, keďže bude slúžiť podstatne viac obyvateľom, ako Hubová-Ivachnová. Radšej by som však bol tiež za Hubovú-Iv. práve kvôli zdržaniu v RK
Neviem, ale ja ked idem ZA - LM tak mam skor obavy z prejazdu Vrutok, Martina a Sucian ako Ruzomberka. Navyse Ruzomberok ma vyhodu v tom, ze ma tri svetelne krizovatky, ktore ten prival tranzitnych aut “rozsekaju” na mensie davky a potom aj ten prejazd nie je taky masovy. Naopak vo Vrutkach nie je jedina svetelna krizovatka, takze ak kamion pod Strecnom nazbiera “vlacik”, tak ten vlacik plynulo pokracuje a chudak domaci sofer snaziaci sa odpocit do lava. Minule som jdneho pustil a skoro som schytal do kufra kamion . Je to asi skor o pocitoch
Navyše keď sa stane niečo sa trase Kraľovany-RK, dá sa to pohodlne obísť cez DK, pričom ak sa zablokuje úsek MT-ZA, tak to je koniec. Obchádzať to cez Terchovú, to je o držku. Za posledný týždeň som na úseku MT-ZA stál 3x v súhrnnej dĺžke 4 hodiny, podľa mňa je to dobré rozhodnutie o posunutí PPP na tento úsek.
V podstate máš pravdu, to asi len ja mám v RK vždy na to zdržanie akosi smolu
Len sa bojím, aby práve tento najdôležitejší úsek nepokašlali, čo sa týka zmluvy, keďže sa má robiť ako prvý. Aj z toho dôvodu by možno bolo lepšie, keby sa PPP odskúšalo na kratšom úseku
Tu veľmi záleží práve od sily právnikov a od toho, koľko ktorá strana “pustí”, pretože štát si môže dať nejaké podmienky, môže diktovať podmienky, ale PPP má svoju cenu a môže sa stať, že štát neuspeje, na druhú stranu sa môže stať, že PPP “povolí” a bude nižšia cena, ale bude to len v rámci možností.
Podľa mňa sa mali oba úseky stavať cez PPP, ale nie je dostatok rezerv v NDS.
nepochybne usek LL - Turany je potrebny, pochybnosti u mna vyvolava len to, ze najprv by som PPP vyskusal na kratsom a financne menej narocnom useku. usek hubova ivachnova to podla mna splna. z technickeho hladiska bude na nom par mostov a k tomu tunel cebrat, co by mohlo podla mna dostatocne preverit schopnost PPP stavat dialnice.
chcem verit ze PPP bude dostatocne zivotaschopne, a nestroskota hned na prvom moznom useku. usek LL -Turany totiz povazujem z technickeho hladiska na jeden z najnarocnejsich usekov v ramci vystavby dialnic na slovensku a preto by som sa donho pustil formou PPP az po overeni zivotaschopnosti tohto modelu vystavby.
navyse neviem preco bola teda najata fy Mott MacDonald, ktora za tazke peniaze odporucila ako piltny projekt v ramci PPP prave usek hubova - ivachnova kedze vlada jej odporucania aj tak nerespektovala. to ze usek zilina - martin je pretazenejsi ako usek okolo ruzomberka predsa niet pochyb. zda sa mi teda ze islo len o vyhodenie penazi z rozpoctu… ale to nie je na slovensku prvy ani posledny raz…
PPP bude stavať, ak štát nechá priestor, teda, ak si to nerozmyslí.
Okrem toho MMD je jedna vec a reálne rozhodnutie vlády je vecou druhou. Na PPP je vhodný celú úsek ZA-RK, takže to je jedno, ktorý sa bude stavať vo forme PPP.
Aj to je mozne, ze to takto skonci, ale 99% zodpovednosti za vsetko je len na state. Kraje uz PPP aktivne vyuzivaju na opravy ciest, na rade je stat. PPP moze statu pomoct postavit useky na D1 za 50 mld. SKK minimalne. Stat zacina s jednym usekom za 20 mld. SKK a to uz je dost. Je to jeden usek, ktory by stat musel financne kryt jeden cely rok. Ani to by nestacilo, pretoze peniaze na dialnice su 16-19 mld. SKK na r. 2005-2006, planovane. Takze to by stat 5 rokov staval len D1 a nic ine, ak nezmeni financnu strategiu a on ju chce zmenit prave cez PPP.
Nikto nevie, co je to za firmu, vsetci ju len kritizuju. Ludia/obcania, tato spolocnost v tomto regione (stredna Europa) posobi uz velmi dlho, ma velke kontakty na velke mnozstvo renomovanych firiem/agentur a ma skusenosti v tejto oblasti. Venuje sa velmi sirokemu spektru problemov a stat na 90% tuto firmu aj poslucha. Na D1 takmer na 100%. Len PPP nie - vas stat zase vie, ze MMD ma prepojenia aj na ine zaujmove skupiny a SR je opatrna, nic viac.
MMD je vsak “len” poradca, nic viac. Rozhodnutia su na MDPT SR, MF SR a zrejme na predsedovi vlady, pretoze dialnice su predovsetkym politicka zalezitost. Politik urci, kadial sa bude stavat na zaklade porady odbornikov atd. a je na ministrovi dopravy aby sa stavalo efektivne, kvalitne, …
posledne tyzne som zachytil, ze ani PPP nemusi byt konecnym riesenim na ueku D1 od Hricovskeho Podhradia po Ivachnovu. Zacalo sa uvazovat,ci by Slovensko neziskalo prostriedky na vystavbu tohoto useku D1 z koheznych fondov EU.
Inak co sa tyka PPP, neviem presne co si mal na mysli ked si napisal, ze “Kraje uz PPP aktivne vyuzivaju na opravy ciest…”. Podla mojich informacii stavaju/rekonstruuju kraje, resp. VUC cesty z penazi za cestnu dan ktore dostali do svojich rozpoctov.
aston: to by bola len dobra sprava, PPP sice nie je zly napad, ale ak by sa to dalo financovat z EU by to bolo super, len sa obavam ci by nebol tunel len v jednej rure a ako rychlo by to zase napredovalo …
ak bude EU tak je dobre, ale PPP podla mna bude zavedene, lebo EU to je az r. 2007, ale stavat by sa malo v r. 2006, ak chce SR D1 BA-KE do r. 2013.
Kraje/VUC. Konkretne Presovsky, Kosicky a Zilinsky pouzili PPP na opravy svojich ciest.
Presnejsie. PO a KE po 500 mil. SKK a ZA 800 mil. SKK. KE dali zakazku IS KE a ZA Doprastavu. Opravia cesty a budu ich udrziavat 15-25 rokov, zalezi od ciest a od kraja. To uz sa deje, takze tvoje info je zle/nepresne/nedostatocne.
Cestna dan, dan z auta - ano kraj Trenciansky to vyhradne cele smeruje na opravy ciest.
vdaka za info. Podla toho by kraje (KE, PO, ZA) nemuseli do prave opravovanych ciest prostrednictvom PPP investovat pocas najblizsich 15-20 rokov ani korunu zo svojich rozpoctov?
Tedy ja ho doplnim. Neni tomu tak, aston. Kraje pouze investovali po tom, co se stat 15 let nestaral vubec o nic.
A kraje dokazou opravit 20-30% sve cestne site, zalezi dle toho jaky kraj.
Krom toho, i kdyby to bylo 100% cestni site, tak kraj ted bude 25 let v prumeru splacet. Tohle funguje tak, ze spolupracuji banka a stavebni firma a kraj pouze bude splacet tenhle dluh. A to dosti odlehci krajsky rozpocet, proto to ostatni kraje zatim delat nechteji, presneji nemaji dostatek penez na PPP anebo nechteji PPP na tenhle druh oprav.
Je tu sance na EU - ta bude financovat cesty II. III tridy, ci-li zde je sance, ale cesty jsou v katastrofalnim stavu, a kraje museli neco udelat - je to politicka odpovednost mistni samospravy. A bylo to spravni.
Aktivne se cesty jiz opravuji a taky staveji. Michalovce jsou tim spravnim prikladem.
Tak tento usek by sa mal zacat stavat 1-2 roky po zacati vystavby 1. useku PPP, takze to bude dokoncene realne az v r. 2013-15. A uvidime ako medzitym postupi I. etapa Mengusovce-Janovce. Ostatne by nemalo byt problemom. Dovtedy bude podla mna postavenych aj dalsich 10-20 km na useku D1 KE-MI.
vsak to je samovrazda. dialnica aj keby sa dostavala v tomto useku v roku 2015 (co bude zrejme skor), tak to pre tych ludi bude katastrofa, resp aj pre dialnicu. dopadne to ako pri svinia - presov, kde povolili vystavbu domu v ochranom pasme potencionalnej dialnice …
Neviem, nepoznám tento problém, ale zdá sa mi to divné, lebo trasa aj s variantami je známa minimálne 15 rokov a o územnom pláne ani nehovorím, takže obec nemá čo plánovať v trasách variantov, lebo vie kadiaľ pôjde diaľnica. Inak v tom článku bolo uvedené, že PD Likavka s tým problém nemá, takže ani obec by nemala, čo vyskakovať