D1 Hubová - Ivachnová | tunel Čebrať

No tak možno PPP na tomto úseku predsa len bude:

Z článku dialnice.info/viewtopic.php? … highlight= :arrow_right:

“Za ďalšie problémové úseky výstavby diaľnice označil šéf rezortu dopravy tunel Višňové - Dubná pri Žiline, ktorý sa bude financovať sčasti z eurofondov a sčasti zo štátneho rozpočtu. Úsek do Ivachnovej by sa mal stavať na základe projektov PPP (verejno-súkromného partnerstva).”

taka otazka, ked sa maju stavat useky co su pripravene, tento by tiez mal byt pripraveny … bude stavat aj tento ? osobne si myslim, ze je dolezitejsi a prinosnejsi ako ZA zapad - ZA sever (brodno) …

Áno mal by sa začať stavať aj tento úsek v plnom profile s tunelom Čebrať na prelome rokov 2008/2009.

fuha, tak to by bolo super :slight_smile:

No ved ak chcu mat v 2013 dialnicu v KE, tak uz je aj nacase…

Toto je najtažia časť stavby D1 od Žiliny po Ivachnovú a preto by NDS mala venovať viac času na riešenie tohto úseku. Niekde som čítal, že sa poriadne ani nevie kade presne má ísť diaľnica, vie sa to, ale v hrubých črtách.

Nemyslím si, že je najťažší, Turany - Hubová bude zložitejší úsek.

Tento úsek by už mal byť pripravený/finalizuje sa, takže trasa musí určená. Veď pozri dialnice.info/images/big/hub … chnova.jpg (5 MB)

doprastavak zrejme myslel turany - hubova … tam by jeho vyrok sedel :wink:

Jo a vyzerá to tak, že to je posledný nejasný úsek na severnej D1.

Ano, myslel som úsek Turany-Hubová. Pre úsek Hubová-Ivachnová je úsek daný už aj projektovo.

To pojde buduci rok na dialnice 30 mld a v r. 2009-2010 40 mld. Sk, ak chcu naraz financovat tunely Visnove, Cebrat a Povazsky Chlmec + prilahle useky?

Začiatok výstavby nie je drahý, nákladné budú 2. a 3. roky razenia Višňového, kedy miliardy len tak poletia … :astonished: a zrejme sa bude zvažovať každá nová výstavba, ale ráta sa s novými úvermi cez NDS vo výške 15-20 mld. SKK a s min. výdavkami na opravy diaľnic. Okrem toho, tento rok sa všetky peniaze nevyčerpajú.

Pôjde na diaľnice toľko, aby:

1. bol dodržaný deficit štátneho rozpočtu pod 3% HDP
  2. bola zabezpečená plynulá výstavba

A treba si tiež uvedomiť, že do r. 2009 sa dominatná časť rozostavaných diaľnic dnes, dostavia.

V podstate, ukáže sa, či táto vláda zvládne to, čo reálne plánuje a financuje (plánovanie, prípravné práce), pretože vstupujú do hry najdrahšie úseky diaľničnej siete: PB, ZA-RK, PO, D3, rozšírenie BA-TT a ešte výstavba R1 NR, R1 NR-ZM.

V r. 2010 sa reálne bude musieť dať na diaľnice 35-40 mld. SKK. Bude však HDP na úrovni cca. 2000-2200 mld. SKK, takže to budú cca. 2% HDP. Toľko dávalo dlhé roky na diaľnice napr. Španielsko, nejakú dobu aj Maďarsko, ČR dávalo len na výstavbu nad 1,2% HDP, … my sme viazaní eurom a to bude spôsobovať, že sa bude musieť šetriť v sociálnej oblasti alebo privatizovať alebo ??? PPP na najdrahšie úseky, lebo platby budú až po dostavbe, po 5 rokoch a dovtedy môže štát ešte veľa postaviť a aj potom na platby bude zase vyššie mýto cez elektronickú formu z kamiónov.

Budúci rok bude stačiť dať 20-30 mld. SKK. To, čo dnes+inflácia.

Vsak som aj napisal, ze az v r. 2009-2010 to bude musiet byt okolo 40 mld. Sk. Len aby to nedopadlo opät ako v r. 1998 naslednym spomalenim vystavby po volbach :unamused:

Nebude na to žiadny hospodársky dôvod. :bulb: Predsa každému je jasné, aj SDKÚ, že diaľnica by reálne bola v r. 2013 a dokonca samotná SDKÚ žiadala viac peňazí na diaľnice už na r. 2007. A to pri vysokej rozostavanosti najdrahších úsekov a to niečo stojí.

Ja by som napríklad osobne nerozstaval ani jeden nový úsek na D3, D4, R2, R4, R5, R6 či R7. Jedinú výnimku by som dal na R3, kde severná vetva súrne potrebuje realizáciu.

Ak by som aj vedel, že na diaľnice všetko neminiem, tak by som skôr tie 2-3-4 mld. SKK dával na opravy vozoviek, na dokončenie posledných prác na už otvorených, no stále nedokončených úsekoch.

Boli sem pridane dva “nacrty” severneho obchvatu RK(D1):
dialnice.info/album_page.php?pic_id=2301
dialnice.info/album_page.php?pic_id=2302
Len pre doplnenie uz existujucej orthfotomapy, zial nevosli sa na jeden obrazok, tak takto na 2x. :wink:

Dokumentácia na diaľnicu je pripravená :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=6792

hmm, to sa vazne da stihnut? Je to 15 km usek s tunelom…
Ale panovi z NDS verim a tesi ma, ze podtatranska cast D1 sa v dohladnej dobe dost predlzi.

ja neviem,najprv sa tam hovori o zaciatku vystavby o 2 roky a potom o dokonceni v roku 2009 :unamused:

No ak by zacali najneskor zaciatkom buduceho roka, tak je este realne tento usek otvorit do konca volebneho obdobia, ale dost o tom pochybujem. Moj odhad je vystavba v r. 2009-2012. :unamused:

Ak by sa začalo stavať hoci v r. 2008, tak nie je možné do konca volebného obdobia úsek otvoriť, nieto ešte dostavať.