NDS ani po toľkých rokoch zmeny trasovania úseku nedokázala zmeniť základnú mapku úseku https://ndsas.sk/storage/d1-hubova/mapa-d1-hubova-ivachnova-1.png. Čím skôr zrušme túto neschopnú a zároveň rozšafnú spoločnosť.
To bol prvotný projektový stav a jeho formálny nákres.
Načo by sa to malo aktualizovať? To by boli podľa mňa len zbytočné náklady za korekciu obálky projektu.
Skôr by som to bral ako zaujímavosť k histórii tejto výstavby. ![]()
To ako keď Homer Simpson zistil, že v Springfielde vykupujú tuk. Tak vysmažil všetkú slaninu čo mali doma a odniesol ten tuk do zberne, kde za to celý štastný zobral pár centov. Na to mu 10 ročný syn protirečí, že ale tá slanina predsa stála niekoľko dolárov. A čo na to Homer? ,ale tú slaninu predsa kupovala máma"
Už vidím ako tam v DOD nabehne Matovič s transparentmi ako, "Ďakujeme, že ste sa opozdili len o 9 rokov ", alebo niečo podobné. Neverím, že si to Igor nechá ujsť, ak teda bude nejaká akcia pre exkluzívneho korčuliara a následné strihanie pásky s najvyššími predstaviteľmi štátu.
Ešte sa aj podobajú ![]()
To vôbec nevadí, Vin Diesel (alebo po novom možno Homer Simpson) to pretlmočí ich publiku, že to bolo vlastne v predstihu. Ako keď ohlásili rok meškanie na D1D4 a otvorili to po pol roku, tak to vlastne otvorili o pol roka skôr, lebo však predtým povedali, že budú meškať rok a bolo to iba pol roka.
A bodaj by prišiel.
Otvorili to síce o 9 rokov neskôr, ale “aspoň” drahšie.
“Pôvodne diaľničiari úsek objednali za 227 miliónov eur bez DPH. Dnes Macháček hovorí o cene, ktorá môže atakovať 700 miliónov eur, a to nemusí byť konečné číslo.”
14 príspevky boli zlúčené do existujúcej témy: Verejné financie a politika
Jasne, lebo o tom rozhodol hranol. Rozhodujú o tom ľudia ktorí sú na NDS a MD SR. A tí sú tam bez ohľadu na to aká je práve vláda. Sú tam ti istí. Väčšinou sa mení len manažment.
Už dlhšie tu píšem, že kvalita našich projekčných firiem ide rapídne dolu. Nikdy nebola skvelá ale teraz je to veľmi zle.
A prečo sa to nerobilo? Lebo podrobný ighp sa na Slovensku nerobil nikdy. A keď sa robil, tak sa odflákli. Vyhovovalo to všetkým. Projektantom objednávateľom aj zhotoviteľom. Cez dodatky ako nepredvídateľný ighp je náš národný šport. A je jedno kto bol pri moci.
A ešte si treba aj pozrieť kto tie diaľnice projektoval - naš klenot dopravného inžinierstva Dopravoprojekt.
Prečo si tieto fuck upy štát nekompenzuje u projekčných firiem?
Projektanti tu vyhlasujú ako svojim okrúhlym razítkom ručia životom a krvou. Koľkým toto razítko bolo odobrané za posledných 30 rokov? Nikomu.
Geológovia ich x krát upozorňovali na rizika zosuvov na Hu Iv ale aj Túr Hu. Nakoniec to tam aj padlo Šútovo.
Srali na to. Rozkaz znel jasne povrchový variant a išlo sa. A prečo? Lebo ho mali už dávno naprojektovaný z čias 2005-2007. A 2010-12 projektovali to isté ešte raz. Čiže akurát prebalili projekt, niečo aktualizovali a vyfaktúrovať ako za celý nový projekt.
Žeby iba náhodou bola investičná riaditeľka v NDS 2011-2014 z DPJ a keď skončila išla naspäť do DPJ?
A kto mal na starosti tendre na visnove a Hu Iva?
To s tým prebalením je dosť veľká pravda a nikoho to vlastne ani netrápi. Napríklad (podľa mňa) dopravoprojekt vyhral projekt za 3.3 milióna eur na stavebný zámer R4, ktorý už pred rokmi celý nakreslili len na hlavičkách zmenia podľa nového zákona 25/2025 že ide o stupeň stavebný zámer..
Presne tak.
K tomuto len toľko: viem o niekoľkých apartmánoch a chaletoch kúpených za Cash v Jasnej, na Donovaloch, Kubinskej holi práve majiteľom projekčnej firmy.
Tie projekty, ktoré sa robia stále dokola na tu istú stavbu sú podľa mňa ucelovo zadane a slúžia len na vytiahnutie peňazí zo štátu.
To som nepochopil s tým sokolom. Rozumiete tomu posolstvu niekto?
Niečo mi ušlo, ale moč to asi ešte nebude.
To ako keď si dáš na horalku horčicu. Zjavne chýba zdravý úsudok, asi aby prekryli hanbu, že to má omeškanie 9 rokov.
Posolstvo so sokolom pochopí len ten, čo pochopí obchvat Ružomberka zdarma pre držiteľov platnej diaľničnej známky.
Len teraz keď sa pochorel Robert, tak bude prekladať otvorenie po skončení PN?
Posle syna ![]()