galéria v ivachnovej, je prakticky zabetónovaná, končia s odšalovaním.
A v polovici októbra sa cez ňu už aj prevezieme, bude cez ňu totiž presmerovaná doprava, keďže bude potrebné napojiť ľavý jazdný pás diaľnice na už existujúci úsek. Tým pádom sa doprava presunie na novovybudovaný úsek a bude vedená obojsmerne v úseku od nájazdovej vetvy v smere od RK (tesne pred mostom SO 218 sa pôjde doprava na pripájaciu vetvu) až po napojenie pred pumpou Slovnaft.
no tak toto som si 3xprečítal, ale nie som si istý, či som to pochopil?. Čiže od slovnafky až po začiatok nájazdovej rampy bude obojsmerný?.(pravý jazdný pruh ). Povodný nový most nad D bude využívaný, len pre I/18?, čiže fakticky tak ako je plánovaný v budúcnosti?: No toto, keď sa stihne do októbra, tak klobúk dole. Potom, nech tu rôzny “experti” na stavebníctvo, nech nevypisujú, že sa na stavbe “džupkajú”. Ináč by mi mohol niekto preložiť tento výraz do reči nášho " kmeňa" , čiže do slovenčiny, ale to “džubkanie”, určite nebude slušné slovo. ![]()
V slovníku sprostých slov z východu džubať sa, džubkať sú slová typu soft, jebať sa je hardové slovo. Možno niekedy to boli synonymá, dnes džubať sa už nikto nepoužije v pejoratívnom význame, bo sa s tým už babrať nebude a hrozí, že protistrana to nepochopí. Mal som v robote problém s dievčatami s výrazom “jednu mu uvalašil”. stretol som sa s nepochopením. Keď som sa vyjadril “jednu mu ujebal” bolo všetko jasné. Pacho, kamarát DrX od Košíc Ti to vysvetlí lepšie… ![]()
Ku tomu Garipovmu vysvetleniu len toľko, že porozumiem hneď ako uvidím pohľad z orlej pozície dronu…
Pacho, jednym slovom babrať sa s niečim ![]()
Galéria… babka mala ty istý “ganek”, akurát, že to bolo menšie… ja si tak skoro na to nezvyknem a pritom pozerám na to stále…
vsetkym dakujem za vysvetlenie, T
doprava pojde presne takto, ako na tomto videu: youtube.com/watch?v=fRw5KTKO_d8
bude potrebne samozrejme dokoncit napojenie na cestu I/18 ako to je viditelne na zaciatku videa
dik za videjko, myslím si, že keď to prepoja, trocha sa rozpustia kolóny smerom na RK. Záleži, ako sa vyrieši prepojenie na I/18. Opačný smer bude plynulý.
Prečo by sa mali rozpustiť kolóny smerom na RK? Veď body spomaľujúce premávku (križovatka Lipt.Sliače, letisko/Lisková) ostanú tam, kde sú aj s tou istou premávkou.
Skôr bude problém tvoriaci väčšie kolóny, ak v tom dočasnom napojení cesty I/18 a novej vetvy diaľnice (ako obojsmernej obchádzky) nechajú križovatku pre obsluhu Ivachnovej cez most SO218 a teda celú obsluhu Ivachnovej nenechajú len na MÚK Ivachnová, ale “vyjdu Ivachnovej vstriec” aj ponechaním mosta SO218 v prevádzke a teda vytvoria zbytočnú križovatku naviac.
no uvidíme, ako to nakoniec dopadne. Rozhodujúce bude, ako spravia to napojenie na i/18. V podstate nám ubudne, jedna križovatka z a do ivachnovej pri tom “salašiku”. tam hodne ľudí odbočuje na Lipt. Teplú .openstreetmap.org/#map=16/49.0907/19.4010. Jasné, že Sliače a liskovú to nevyrieši.
Krizovatky Lipt.Sliace a Liskova nie su body, ktore by spomalovali premavku…Ved kolony byvaju uz od vjazdu do RK (v smere od LM).
Pred Sliacami bol v minulosti (cca 20-30 rokov spat) byvalimi starostami planovany kruhovy objazd, ktory by Sliacom v tejto dobe velmi pomohol. Nepodarilo sa ho zial postavit a doprava smerujuca do RK ma velky problem dostat sa na hlavnu cestu c.18…
no neviem, mne sa viackrát stalo, že od ivachnovéj kolóna až po mondy cca 30-50, poprípade parkrát sa stálo, a pritom veľký križovatky pri mondy prázdna, proste semafory stíhali. (myslím smer od LM) tuna by zrejme pomohol trojpruh a to dva pruhy od LM, kde by sa doprava, vedela v predstihui radiť smer donovaly, alebo žilina. To by určite odlahčilo križovatku, a hlavne úsek Iva - RK.
Je to úplne naopak ako si napísal. Križovatka pri Stadreku na Liskovu je ten najväčší problémový bod, jazdím ňou denno denne, auta na hlavnej ceste zastanú a púšťajú najprv auta od RK smerom do Liskovej a po ich ešte púšťajú auta od Liskovej. Tak následne vznikajú kolóny ďalej od Ivachnovej. Križovatka Lipt.Sliace je podľa mňa menej problémová, pretože doprava do a zo Sliacov je menšia ako do a z Liskovej. A ako napísal Pacho, križovatka pri Mondi stiha púšťať dopravu úplne v pohode, vidieť to aj na webkamere na stránke zivekamery.sk
Pochadzam z LS, ale je pravda, ze uz dlhsiu dobu zijem mimo (cca 10r).
Predtym byvali kolony od Ivachnovej az po vjazd do RK - miesto okolo benzinky OMV, kde je krizovatka na Lipt Stiavnicku a zaroven tam bola este vstupna brana do Mondi s parkoviskom pre zamestnancov a vjazdom NAD. V tom case bol podla mna toto problemovy bod. A myslim, ze zostal problemovym aj doteraz, hoc ta NAD smerujuca do Mondi je uz v mensich mnozstvach a chodi hlavne cez nakladnu branu pri Liskovej. Ked vsak obcas chodievam zo Sliacov do RK, idem vzdy cez Liskovu a Likavku, takze neviem potvrdit ani vyvratit rozpustenie kolony medzi Stadreko-m a RK
Problem s kolonami je vsade, kde su prilis velke intenzity a staci, ked sa jeden rozhodne ze pribrzdi/zastavi a pusti ineho z vedlajsej na hlavnu…
Práce šli posledné mesiace veľmi rýchlo, súdiac podľa videí. Napr. strecha galérie má evidentný progres. Aj betonáž posledných mostoviek. Problematický je zárez pred západným portálom, kde niesú zmeny celé mesiace, a ešte tam je potrebne dokončiť niekoľko stupňov stabilizácie svahu. Aby tam tiež nakoniec nepribudla galéria…
“Strecha” galérie je už dobetónovaná aj odšalovaná. Akurát sa ťahá asfalt od konca úseku po galériu a takisto aj od galérie ďalej smerom na most SO 219. Teraz budú prebiehať práce aby sa doprava mohla niekedy na jeseň pustiť cez galériu.
Ďalší týždeň je posledná betonáž na mostovke na stabilitnom moste nad Liskovou.
takže po tomto “prehodení” dopravy cez galériu, budu môcť zrušiť to “dočasné” prepojenie D1 I/18, ktoré už trvá cca 50rokov. ![]()
týmto sa ešte viacej zmenšuje rozdiel medzi dočasným a navždy na Slovensku, komunizmus tu bol navždy a trval 54 rokov, vojská Varšavsej zmluvy dočasne 21 rokov, keď zrušia dočasné napojenie trvajúce 47 rokov ešte v tomto roku, rozdiel medzi dočasným a navždy bude 7 rokov a dúfam že hranicu dočasného už viac nebudeme nikde a nikdy posúvať ![]()