D1 Budimír - Bidovce

Prioritu podla mna budu smerovat na dokoncenie R2, na “daleky” vychod sa vykaslu.

Som zvedavy, kolko casu prejde, kym bude znamy vitaz tendra. Snad to bude menej ako v poslednej dobe standardne 2 roky!

Co sa tyka nasledujucich priorit, predpokladam vyrazne dodatocne predrazenie na severnej D1, ktore zhltne finance na dalsie 2-3 useky na ukor D3. D3 mozno 1 usek z toho co zostane. R5. R2 mozno 3 polprofily (1 na zapade, 2 na vychode). Ostatne ma asi smolu. D4+R7 do toho neratam.

Dnes uz je vyhlasenie aj uverejnene : uvo.gov.sk/evestnik/-/vestni … A85EA1EBD5
uzsia sutaz, cerveny FIDDIC
predpokladana hodnota: 209,4 mil. €
doba vystavby: 37 mesiacov
lehota na predkladanie ponuk 29.6

Dávali toto niekedy predtým do referencií?
Záujemca preukáže, že pre realizáciu prác má k dispozícii min. tieto stroje, resp. špeciálne zariadenia:
Stroje na zemné práce:
dozér 8 ks
dumper 50 ks
gréder 8 ks
kolesový nakladač 10 ks
pásové rýpadlo 5 ks
kolesové rýpadlo-nakladač 10 ks
vibračný zemný valec 8 ks

Stroje na živičné práce:
Finišer na pokládku živičných zmesí pre minimálnu šírku kladenia 10,5 m 2 ks
Cestná fréza 1 ks
Postrekovač / distribútor 1 ks
Vibračný valec na hutnenie živičných zmesí 6 ks

Iné špeciálne stroje:
Kolesový / mobilný žeriav / autožeriav s minimálnou nosnosťou 25t 6 ks
Vežový žeriav s nosnosťou 5t pri vyložení 30m 6 ks

3.6 Podmienka podľa § 28 ods. 1 písm. k) zákona stanovená v súlade s § 32 ods. 3 písm. b) a c) zákona:
V súlade s § 32 ods. 3 písm. c) uchádzač nesmie subdodávateľom zadať nasledovné práce/celé stavebné objekty:
SO 100-00 Diaľnica D1, SO 101-00 Rýchlostná cesta R2/R4, SO 208-00 Most v km 2,0 diaľnice D1 cez rieku Torysa a cestu III/068 197.

Skupina dodávateľov preukazuje splnenie podmienok účasti týkajúcich sa technickej a/alebo odbornej spôsobilosti spoločne.

to je bežná požiadavka avšak všetko sa dá napadnúť na úvo … už by mohli napísať aby uchádzač mal k dispozícii dozér SPŽ XX-220-XX , XX-350-XX — načo sa vôbec trápiť s vymýšľaním :slight_smile:

mna skor zaujima, kolko stavebnych firiem vramci ver. sutaze, sa bude schopnych preukazat bankovou platobnou zarukovu… fakt som zvedavy.

poviem to tak že banková zábezpeka je dosť o ničom keďže som ešte nepočul žeby to niekomu chceli zobrať … a banka bude ochotná poskytnúť ju za možno aj 10% z hodnoty a to sa im oplatí …

Yes, yes, bankam sa to urcite oplati. Bankova platobna zaruka je pekne ostry nastroj /ako clovek z banky, ktory riesil aj bpz viem o com hovorim/. Okrem ineho,ze firma sa musi na vystavenie plat.zaruky kvalifikovat, po analyze fin. vykazov…, je to proces podobny ako riesenie uverov - nie kupa bank. produktu. PBZ znamena /ak sa splnia podmienky bz/ priame plnenie banky voci opravnenemu z BZ/napr. subdodavatel/. Firma musi mat jednoducho v banke krytie zaruky…bud cez KTK uver. ramec, alebo vinkulacia na ucte… Super vec, ze tam moze zo svojim cashom vstupit aj rucitel…hm napr. schranka? ALE POINTA JE INDE. Jarino pri ver. sutazi spominal poziadavky na =vozovy park=, plus podmienka referencii, a samotna bank. zaruka - sa nam pekne zuzuje okruh firiem…len to som chcel k tejto teme. Pridavam aj linky na temu…
spravy.pravda.sk/ekonomika/clano … -dialnice/
spravy.pravda.sk/ekonomika/clano … kosiciach/ takze sa tesime…uvidime

V poziadavke vozoveho parku vidim aj snahu vylucit uchadzacov typu Hant ci Duha, aby nesli do tendra s tym, ze daju prakticky celu zakazku postavit subkam.

Podla mna NDS -ka nastavila super sito na ucast v tendroch. Len 3. odstavec v clanku z linku to tiez potvrdzuje.----------- :mrgreen:

V prípade tendra na stavbu D1 Prešov, západ – juh musia uchádzači preukázať, že v posledných troch rokoch dosiahli v príprave a realizácii cestnej infraštruktúry celkový obrat najmenej 240 mil. eur bez dane. Zároveň musia predložiť minimálne dve referencie na vykonané stavebné práce na diaľniciach a rýchlostných cestách, každú v objeme aspoň 100 mil. eur. Pre súťaž na stavbu D1 Budimír – Bidovce je pri stavbe cestnej infraštruktúry v posledných troch rokoch vyžadovaný súhrnný obrat minimálne 180 mil. eur a každá z dvoch referencií musí mať hodnotu najmenej 70 mil. eur bez dane.

Ja som za. Aspon sa nestane ze vsetko budu stavat subky ako sa stalo na inych nedavno vytendrovanych usekoch z ktorych kazdy meska. V normalnych krajinach firmy co vyhraju tender postavia vacsinu stavby, u nas castokrat minimum. Preco by to tak malo byt aj nadalej?

Mozno som sa to uz v inej teme niekoho pytal, ale co presne je zle na tom, ak to stavaju subdodavatelia?

Uz len to ze castokrat si subdodavatel zavola dalsieho a ten dalsieho dalsieho dalsieho, a v konecnom dosledku na tom ma casto 3,4,5,6,7 firiem marzu a stavby sa predrazuju. Dalsia vec, ako mozeme vidiet napriklad na vychodnom obchhvate PO alebo na tuneli visnove, elektri ke v KE, stavby meskaju. Kvoli tomu, ze firmy ako je Duha alebo hant nemaju vlastne kapacity ani dostatok kapotalu na to aby hradili subdodavatelov kym im stat preplati faktury.

to ecce: ak to postavia kvalitne, nacas a maju za to zaplatene v plnej vyske tak nic.
to mareks: to retazenie subiek je apriori vecou zhotovitela. On ma hlavnu zodpovednost za dielo voci objednavatelovi tak ci onak. Co sa tyka tej marze, to je zasa diskutabilne. Ak by trebars subky neboli povolene vobec, realne by velke dialnicne/zeleznicne/cestne stavby mohli stavat max. 2-3 zdruzenia. Totiz pri takej dialnici treba spravit aj zakladania, treba prelozit IS atd. a tomu sa venuje len zopar (zvacsa mensich) firiem. Taktiez by som nehadzal Duhu s HANT-om do jedneho vecia, totiz DUHA aspon robi zvacsa sama, aj KE aj Visnove (btw. ri nom avizovali zaciatok razenia na april este v jeseni, razit za zacalo na prelome aprila a maja, takze hovorit o meskani je trochu risne), HANT absolutne nic nerobi, a ani poriadne nerobil (ak neratame kladenie dlazby na chodniky a debnenie pilierov na mosty-to jedine robili ani sami aspon ludia s ich logom na vestach).
Takze ak taketo podmienky sluzia na zamedzenie pristupu spolocnosti typu HANT k zakazkam je to OK, ale ak to ma sluzit na to, aby to mohli vyhrat len vyvoleni, ptm to OK nie je :slight_smile:
OT: zaujimave, ze nieco mozno vidiet na vychodnom obchvate PO, ked s vychodnym obchvatom PO sa rata tak akurat v UP, miesto neho je planovany severny (Nabrezna je na tej opacnej svetovej strane :wink: )

Podla mna by mal byt stanoveny nejaky limit, urcite percento stavbnych prac ktore musi spravit samotny zhotovitel. Duha pri visnovom podla mna meska, pretoze sice zacali razit na cas, ale to tempo je take ako keby to razili rucne kladivkami.

Stanovene je, ale akurat to, co nemozno delegovat na subky. Na druhej strane, len jediny most (sice najdlhsi, ale je otazne ci aj najzlozitejsi) a samotne teleso D1 spolu s R2 je podla mna dost slabe kriterium. Posudit, ci Duha s Visnovym meska alebo nie, mozno ibaze by sme vedeli, kolko uz maju vyrazene. Min. zo Z netreba mat zatial velke ocakavania, prvych 200 m maju razit v ilovcoch a tam je opatrnost nadovsetko. Razi ho vsak Uranpres co je uz dcera Duhy, a ten zatial svoju pracu zvykol odvadzat poctivo (vid Branisko, aktualne Ovciarsko, ci v minulosti vicero tunelov vo Slovinsku), takze pevne verme ze vedia, co robia.

Keby to tak bolo, tak by firmy, ktore maju subdodavatelov nevyhrali ziadny tender, lebo by boli drahsie. Naopak, subdodavatelia mozu byt pre firmu niekedy lacnejsi ako vlastni zamestnanci. Hodinová sadzba je mozno vacsia, ale firma dsnrho cloveka nemusi platit cely cas, ale iba ked ma zakazku, co pre nu moze byt lacnejsie. Specificky pri cinnostiach, ktore nerobi stale. Napr. ak robi tunel iba kazdy treti rok, nemusi na to platit odbornikov stale a ti moxu medzim robit tunely prr niekoho ineho (samozrrjme, podobne aj ine cinnosti).

A co sa tyka dodrzania casu, na to su predsa sutazne podmienky. Ze sa to teraz nedodrziava, ok, ale na to su ine nastroje ako obmedzovat subdodavatelov.

Ak to zhrniem:
obmedzenie subiek = vyssie ceny = menej dialnic

Príliš veľa subiek = nižšia kvalita + nedodržané termíny = menej diaľnic.

Rozhodne by zhotoviteľ mal mať dostatok vlastných kapacít, aby sám urobil aspoň 40% stavby. Také extrémy ako Hant, vedú k situáciám ako NK. Ale stávajú sa aj komickejšie, keď jedna subka natrie a druhá obrúsi :smiley:

problemov s vrstvenim dodavatelov je viacero. napriklad uz len komunikacne sumy a potom sa dohaduje, kto mal co spravit a kedy a na zaklade coho a od koho mal mat kedy podklady a podobne. cim su obchodne vztahy zlozitejsie, tym viac je priestoru na problemy, za ktore “nikto nie je zodpovedny” akurat investorovi ostava v rukach cierny peter.

a zodpovedny investor by mal mat vsetko jasne az po posledneho dodavatela piesku, pretoze v krajinach so slusnymi obchodnymi vztahmi ak ten posledny dodavatel piesku nedostane zaplatene, lebo na Xtej urovni platieb sa peniaze proste nedostali dalej, tak investor musi ten piesok zaplatit priamo jemu aj ked uz raz peniaze za piesok poslal svojmu priamemu dodavatelovi. rozumny clovek by ako investor urcite preferoval dodavatela o ktorom vie, ze dokaze co najviac prac spravit vlastnymi silami a bude mu garantovat svoj priamy rozsah dodavky.

ak setrit tak nie tak, ako v tom vtipe, ze dam Janovi milion, Jano si necha 250, mne posle na cyprus 250 a za 500 Jano najme ukrajinca, ale tak, ze rozdelim useky na kratsie casti, kde sa mozu chytit aj mensie firmy, ktore by inak pracovali ako subky, a tendre nebudem vyhlasovat naraz aby si 5 velkych hracov mohli spravit kartelove dohody ale postupne s nejakym odstupom, aby isli ceny s trhom.

Podla mna obmedzit subdodavatelov nie je dobre riesienie, mnoho mensich firiem tak pride o zakazky, zaroven sa znizi konkurencia a to sa prejavi na cenach dialnic. Spravnym riesenim by podla mna bolo nieco na styl neodovzdas dialnicu na cas, nevyplatis vsetkych subdodavatelov - zakaz zucastnovat sa verejnych zakaziek na 5 rokov. Nechapem ako je mozne, ze sustavne su stavby odovzdavane po termine, su problemy s nevyplatenymi fakturami a napriek tomu sa tieto firmy stale dookola zucastnuju novych a novych tendrov.