Mám pocit že cisterny s výbušným materiálom majú do tunela zákaz vjazdu. Tak ako autá na plyn do podzemných parkovísk.
cez Branisko sa nesmie prevazat nebezpecny naklad, tu je zoznam tunelov na SK, kde to je a kde nie je povolene:
cdb.sk/sk/casto-kladene-ota … unely.alej
Po túto časť, ktorá je zobrazená v odkaze, mohli teoreticky predĺžiť diaľnicu v čase, keď dorábali križovatku Behárovce na plný profil (2013/14) a až v tejto časti to zúžiť do obojsmernej premávky. Trasa bola predpripravená, stavanie v tej dobe lacné, stačilo vrámci tej zákazky dorobiť dva krátke mosty a ľudovô povedané: “natiahnuť asfalt”.
Maximálne by sa tak využilo to, čo už bolo kedysi predpripravené a skrátil by sa aj úsek obojsmernej premávky na najpotrebnejšie minimum a možno aj znížil počet mikrospáčov, ktorých dlhšie zníženie rýchlosti na 80 uspáva.
suhlasim. ale na slovensku sa lahke a kratke veci nerobia. napr. 800m privádzač d1 / 533 pri LE.
Hej, na to som pozabudol, ale ako priklad sa to moze pouzit ![]()
Ale hned ma napadla dalsia moznost. Pamatate minuly rok, ked bol v Polsku lacny benzin a Slovaci tam chodili tankovat, niektori dokonca s velkymi plastovymi sudmi ? Viem si zivo predstavit takehoto experta, ako vlezie do Braniska s privesnym vozikom, na ktorom ma 4 sudy plne benzinu. A tam sa celne stretne s “kolegom”, ktory vezie propan-butanove flase. Ja viem, je to ako scenar s holywoodskeho katastrofickeho filmu
, ale stat sa moze vselico …
Cize teoreticky moze byt zakazane prevazat nebezpecne materialy cez tunel, ale to by sa muselo kontrolovat kazde auto a to nehrozi.
Ale hadam uz netreba dalej rozoberat tuto temu.
Jasne no alebo zruti, prepadne zemina/hornina zhora do tunela som myslel.. tak potom to este dlho vydrzi pravdepodobne
Tak to dufajme, ze este nieco vydrzi ![]()
Naposledy som tade isiel pred niekolkymi rokmi, ale uz vtedy posobil ten tunel dost osarpane a “opotrebovany”. Oproti tomu napr. Sitina v BA, ktora je sice o 4 roky mladsia, stale posobi ako nedavno otvorena.
Niekde som dokonca zachytil info, ze ked sa robi pravidelna udrzba a v ramci nej sa aj umyva resp. cisti tunel, tak Branisko je suverenne najspinavsi tunel, co tiez neprispieva k jeho zivotnosti.
Ta spinavost ale suvisi zrejme aj s tym, ze tam vetranie nefunguje ako v jednosmernych tuneloch.
Tak aj Horelica je obojsmerný tunel, ale jeho výhoda je, že je kratší. V Branisku je od spustenia problém s tým, že tam cítiť smrad. Jednoducho tá cirkulácia vzduchu v tuneli je slabá pre jeho dĺžku a to nasávanie vzduchu od portálov a vypúšťanie cez klapky von je evidentne spravené so zlými parametrami, od začiatku prevádzky, ale dostatočnými na udržanie premávky.
Ten tunel je naozaj špinavší, ale to je aj Sitina, kde tiež z roka na rok je zjavne špinavší (zanesenejší). Aj tak čo zachráni je núdzové osvetlenie a vodiace čiary, ktoré tam práve na to sú, lebo tá stavebná šeď alebo od novoty biela na blokoch (inde vo svete) sa logicky zašpinia veľmi rýchlo. Čo viem, tak podstatné je izolovať a chrániť systémy, samotné steny sú vedľajšia záležitosť, ktorá je sekundárna pre napríklad odraz svetla etc.
Horelica, okrem vyššie spomenutého, ide celá do kopca (komínový efekt). Sitinou zas prejde 60.000 áut denne, takže logicky bude zasvinená veľmi rýchlo.
Branisko bol prvý tunel postavený od II.sv.vojny, jediný cestný (Stratenskú 300m dieru nerátam), takže sa na ňom všetci len učili a podľa toho aj vyzerá.
Ja by som dal hlavne vymenit svetla v Branisku, tie slabe zlte svetla nic moc.. novsie tunely ako Presov maju tusim silnejsie osvetlenie.. Branisko je oproti tomu slabsie sa mi zda
Mne naopak slabsie svetlo nevadi, skor mi vadi velky rozostup. Je to peklo hlavne v noci. Z tmy do mihajucich svetielok.
asi tak to mihanie, doslova uspáva, k tomu zadymený tunel , monotónna jazda, proste vražedná kombinácia.
Aj velky rozostup suhlasim, trebalo by to zmodernizovat
NDS zatiaľ zmodernizovala len čo musela: lepšie osvetlenie pri portáloch pri nejakých skrinkách a núdzové osvetlenie. Hlavné osvetlenie zatiaľ vraj postačuje.. problém môže byť v tom, že nebude stačiť len výmena svietidiel, ale širšie práce, aby to odpovedalo aj TP 2020 o osvetleniach v tuneloch ( ssc.sk/files/documents/tech … 5_2020.pdf ) a elektrickým normám.
Národná diaľničná spoločnosť vyhlásila verejnú súťaž na vypracovanie štúdie realizovateľnosti pre 2. profil D1 Beharovce — Branisko.
https://infrastruktura.sk/t/vyrazny-progres-v-priprave-druhej-rury-tunela-branisko/24908/1
mate niekto cely clanok? index.sme.sk/c/23165355/nds-bra … unela.html
Nezvycajna skusenost z Braniska - zacal svietit krizik nad jazdnym pruhom, aj blikat ten semafor, taktiez svetla na stene na boku asi 1 meter od spodu (tam kde su zelene bezne) sa rozosvietili na bielo. Nic sa nedialo tak vsetci sli dalej a potom to prestalo vsetko svietit. Skuska systemu? Alebo chyba?
To skús smerovať na NDS. Oni zistia na tom stredisku pre monitoring tunelu. Osobne si myslím, že skúšky sa nerobia za premávky. Po správnosti si ísť nemal. To práve pripomína situáciu vjazdu do križovatky, lebo však aj iní išli. (ako je tu ten link na značku o nevchádzaní do priestoru križovatky, keď sa nedá prejsť)
Možno tam bol dôvod, ktorý pominul …
Ja som takto zažil tunel v Taliansku (na ceste na trajekt), ale tam stáli policajti a výslovne ukazovali, aby sa vchádzalo do tunela a tam potom bola kolóna, čiže čo si o tom myslieť - ako vysvetlenie som dostal odpoveď, že oni regulovali tak, aby sa tam vchádzalo ale pri istom počte neukazovali, aby sa tam vchádzalo. V tuneli nebolo nič zvláštne, žiadne odstavené vozidlo ani nič na pohľad sa nedialo a za tunelom už sa kolóna rozbiehala. Tiež tam nemuseli stáť, stačilo meniť značenia … sú to ale situácie, ktoré zneistia čo sa má alebo nemá spraviť