Bola tu slaba financna kontrola toho co sa malo stavat, co sa realne stavalo a co sa vlastne nestavalo ale peniaze sa davali a hlavne kto staval a komu sa davali peniaze. Zlyhal system v casoch, ked sa davalo extremne malo penazi na dialnice a z Braniska prichadzala kazdy rok pozidavka: “este 1 mld. SKK” a viac rokov po sebe a Branisko stale bolo len rozostavane a stale na jednu ruru.
Treba si uvedomit realitu: Pred vystavbou Braniska tu neboli ani intenzity, lebo motoristi chodili cez Krompachy do KE, aby sa vyhli horskemu priechodu, dnes sa to zmenilo, ale na 2 rury tu intenzity este stale nie su a pri ekonomickej situaci SR sa nedali stavat 2 rury na takomto useku, ktory nemal ani intenzity a ked “horeli” ine useky.
Takze tu ten 1/2 profil stacit bude az kym nebude D1 po PP na plny profil a potom bude stacit dostavat tieto useky vratane Braniska.
Toto bol najnutnejsi usek medzi PP a PO, aby tu stupli intenzity a zaroven je to aj taka nadej pre vychodne Slovensko.
Myslim ze problem je prozaickejsi, nie je plne branisko, nebude od Popradu ponho plny profil. to ze od Braniska je po PO plny profil vitam, ja som odporca polprofilov (aj ked lepise ako drotom do oka). Skor mi to prislo spravit iba koli skorsiemu finisu ukoncenia vystavby BA KE.
Tak hlavne nie je 1/2 profil ako 1/2 profil, ani toto velmi vela Slovakov nevnima.
Postavit 1/2 profil je lahke, lacne. Ale do 10-15 rokov bude treba dostavat a to uz bude ovela drahsie nez predtym ta 1/2 profilu, pretoze napriklad zemne prace a preklady inznierskych sieti (IS) sposobia velke problemy a ohrozia uz postavene … a IS ma Ceskoslovensko najhorsie v Europe co sa tyka zaznacenia do planov … toto sposobuje zmeny v projektoch atd. za chodu vystavby dialnice.
Takze odporuca sa stavat 1/2 profil tak ako keby sa stavalo na plny profil a zohladnit pri tom hlavne oblasti zemnych prac atd. az po dlzku mostov, ktore idu ponad 1/2 profil.
Toto je drahsi variant nez len samotny 1/2 profil ale do 10 rokov je to vysoko ziskove. A efektivne = myslenie do buducnosti. Nehovorim o pozemkoch, lebo mala by existovat ochrana zona.
Tak fajn … dozvedel som sa tu kopu vecí. Len by ma zujímalo ako to je v súčasnosti s druhou rúrou Braniska. Existuje vôbec, alebo tie uzavreté poltáry akože pre druhú rúru, sú zatiaľ len “makety”, za ktorými je neprerazný kopec? . A aký je časový plán, kedy by sa mal Branisko dostavať na plný profil?
v osi druhej alebo presnejsie severnej tunelovej rury jeprerazena prieskumna stola upravena na unikovu chodbu (primarne ostenie doplnene o hydro izolaciu a provyzorne sekundarne ostenie - v podstate iba krytie hydroizolacie - a osvetlenie + prechody medzi oboma rurami) … jej priemer je ak sa nemylim 3,5m … po dokonceni celej D1 (po KE) alebo po vycerpani priepustnosti prvej rury (teda najskor okolo roku 2015) sa ma vylamat povodny 3,5 profil na zhruba 9m (7.5m + 1 + p/s ostenie + nieco) … co neviem tak to je technicke prevedenie tejto operacie … kedze pocas razenia musi byt stola odstavena z postulatu unikovej chodby a tiez sposob vylomu na konecny prerez … pokial je prieskumna stola razena v mieste kaloty tak ide o postate jednoduchu cinnost ktora sa podoba razeniu tunelov spred 50rokov a viac … no ale to pochybujem … dasa to zistit (ty co ste boli na prehliadku toho tunela snad ste si to vsimli) ze nivelita cestneho tunela a stoli su v nierovnakej vyske (stola je vyssie) .. ak su zhruba rovnako vysoko tak vylom bude o poznanie zlozitejsi kedze je potrebne ho robyt v stropnej casti tunela … co sa tyka portalov … tak by mali byt uz takmer v konecnom prevedeni
Tunel Branisko by sa mal dostavat na 2 rury po dostavani celej D1 po KE, vratane niektorych usekov medzi KE a MI a po dostavani na 1/2 profil medzi Janovcami a usekom Svinia (PO). Roky zalezia podla oficialneho planu az po realnejsi plan az po zrejme ocakavany odhad najvyznamnejsej firmy v oblasti vystavby dialnic na Slovensku teda od r. 2010 do r. 2015. Tunel by podla tohoto mohol byt otvoreny v r. 2014 az v r. 2020.
Nebude tam lievik, tam nehrozi, pretoze tam bude plynule pribudat dialnicny usek (jeden za druhym), a aj sa dostavia na plny profil ak to bude potrebne a samotny tunel - nebude a nie je to jediny tunel na svete kde bude obojsmerna prevadzka …
V takom pripade mas pravdu, ale SR nemala kapacity na tomto useku, aby bol tunel plny aut. Tym ze sa tu postavil tunel (len) na jednu ruru, tak sa presunul tranzit z Krompach na Branisko. A jedna rura zatial plne postacuje - len ked sa robi kontrola a servisne prace tak je to prekazka.
Lievik tu zatial nie je a kym bude D1 az po tento usek suvisla tak sa bude realizovat min. pripravne prace pre dostavbu tunela.
dialnice.info/viewtopic.php?p=21265#21265
Problemy so stavbou, kvoli zle spravenemu odvodnovaniu a podloziu praska vozovka.
Mozne dosledky - odstavenie na pol roka a niekolko 100 milionov korun.
Zodpovedny ?? Hydrostav!
Vozovka byla položena dobře, špatně byla provedeno zhutnění okolo drenaže nebo byl použit špatný kamen. Dranáž je tak nepoužitelná a na mnoha místech ucpaná. Ještě jsou problémy s větraním, které je nejspíš špatně navržené.
Problémy s odsávaním su preto lebo tunel bol projektvaný len jedným smerom.Zabudlo sa na to,že auta pôjdu v proti smere a tým celé vetranie je na figu.
A to je len odsávanie a môžeme ísť ďalej priamo do tunela ohľadom napríklad prasklín na CB kryte, ktoré nie sú spôsobené priamo CB krytom, ale “tým podtým”, … Hydrostav staval tunel … skutočný “tunel”. A kde bol Váhostav ???