Čistý verejný (štátny) dlh bez zarátania úverov od súkromných firiem a obyvateľstva.
Celkový štátny dlh dosahuje už takmer bilión CZK, teda 1000 mld. CZK a je na úrovni cca. 40% HDP ČR (aquila mal si pravdu, ale len pri tom celkovom dlhu rok 2004: novinky.cz/04/67/87.html ).
To len tak pre zaujímavosť, že prečo ČR stavia diaľnice za 50 mld. CZK a ďalšie megalomanské stavby. Ale 1-2 roky by sme aj my tak mohli stavať.
To počítadlo je dobrý nápad, ale ešte by sa hodilo takéto niečo aj na SR, nemáte to niekto?
Inak keby SR stavala dva roky po sebe za 100 mld. CZK, teda 130 mld. SKK, tak D1 by bola až po hranice s UA na 100% postavená, no možno by chýbalo ešte cca. 20 mld. SKK, ale keby bolo Branisko len na 1 rúru a viacero úsekov medzi PP a PO tiež len na 1/2 profil a podobne aj viacero úsekov medzi KE-MI alebo lepšie medzi MI a UA na 1/2 profil, tak by bola D1 až po hranice.
A za týchto 10-15 mld. SKK by sa za 2 roky dostavala úplne celá R1 aj s obchvatami okolo BB a NR a zostalo by aj na južnú vetvu R4 KE-Milhosť.
Ideálne by bolo v takomto prípade spraviť aj PPP na ZA-RK a ušetrené financie, cca. 20-30 mld. SKK vložiť na dostavbu D3+R5.
Sen? Asi ano, keďže máme hranicu 3% HDP v rámci schodku št. rozpočtu.
Lenže kde už je delenie federácie … SR stagnovala, všetko upadalo a ČR rástla, tam je rozdiel v HDP. A dnes sa to prejavuje, ČR si niekoľko rokov požičiavala 100-130 mld. CZK a až teraz nás reálne dobehla pri pomere na HDP je to cca. 40%.
Aj keď my sme si bežne požiačiavali 80 mld. SKK, ale aj tak to potom bolo cca. 60 a ČR 110. A v daných menách, ktoré stále zostávajú, ČR má svoju menu o 30% silnejšiu voči nám … tak kde je ten “zázrak” v našej ekonomike?
V tomto je SR na tom lepšie, pretože v ČR ten dlh stúpa aj voči HDP, to až tak rýchlo nerastie, kdežto na Slovensku dlh voči HDP klesá a v r. 2006 by sa mal dostať pod 40% HDP. Ale ten kto sleduje vývoj a prečo je to tak - Euro, úvery, investície, … tak ten vie, že je to lepšie v ČR.
ja som to uz pisal aj inde, cesi pochopili ze toto je posledny mozny rok kedy je mozne prehnat 3% deficit a do 60% este maju daleko .. tak sa rozhodli zainvestovat. dobre robia..
Ano, toto je pravda, pretože investujú do infraštruktúry a do vedy a výskumu, a preto je na tom ČR lepšie. Reformy daňového systému či dôchodkov spraví aj ČR, ale dovtedy bude na tom lepšie, pretože má naviac v inraštruktúre, školstve a vede a výskume.
ČR má svoj rozpočet stále v prebytku za tento rok, pričom už je polrok dávno preč.
Takže klesne aj celkový plánovaný schodok verejných financií na sumu 60-70 mld. CZK, … takže ČR má veľmi výkonnú ekonomiku a nemusí zatiaľ robiť nejaké zásadné opatrenia - zmena daňového systému či dôchodková reforma. … a tak si aj ČR môže dovoliť investovať do infraštruktúry či do ŽP - obnova prírody po ťažbe uhlia za 100 mld. CZK, projekt na 4 roky, reálne už beží. …
CR hospodari s deficitom, ale ekonomika rastie tempom 5% rocne, a to je perfektne. Dokonca bude schodok verejnych financi nizsi nez sa planovalo a CR sa neponahla so zavedenim EURA, ked uz tak najprv teraz investovat kde sa da a potom, az to bude treba, tak sa zacne setrit.
Ono totiz mat najnizsie dane tiez nie je vyhra. Severske staty to pochopili a dari sa im - ludia sice platia velke dane, ale vedia, ze sa budu mat cely zivot dobre a na dochodku tiez. …
Nemecko, Taliansko maju obrovsky dlh, tieto staty by mali nieco robit, pretoze tie tvoria zaklad ekonomiky EU spolu s NL+F+GB+…
ČR dosiahne za r. 2005 deficit štátneho rozpočtu v pomere k HDP vo výške 2,8% HDP. A to sa nerátajú príjmy z privatizácie, inak by to bolo oveľa nižšie číslo. A je to údaj MMF.
Tak a niekto mi teraz vysvetlite, že ako je toto možné, keď de facto “plytvajú” na všetkých stranách. Už počas roka sa všade písalo, že “míňajú menej”, ale až teraz sa reálne napísalo, že sa vybralo viac na daniach a aj sa viac vyviezlo než doviezlo tovaru. Ich mena posilnila, znížila sa nezamestnanosť. Prichádzajú rekordné priame zahraničné investície a reálne rastie ich hospodárstvo 5% ročne ohľadom HDP.
Na diaľnice, železnice a vodné trasy dáva ČR ročne 70 mld. CZK. Reálna potreba je na úrovni 90-110 mld. CZK, takže plnenie tu je na vysokej úrovni.
Ja to Čechom prajem.
…
Mohli by sme sa baviť o tom, že ich dlh je vysoký, ale nie je v pomere k štátnemu rozpočtu a v pomere k HDP. Mohli by sme sa baviť, že ich zdravotníctvo má problémy, ale slovenské ich má tiež a väčšie než to české. Mohli by sme sa baviť o …
CR ma vyssi vykon ekonomiky. Ma vacsiu a silnejsiu a stabilnejsiu ekonomiku nez SR. Preto nemusi robit nejako vela reforiem, lebo rast je aj v Polsku aj v Madarsku - V4 sa posudzuje ako celkova oblast.
Na pocet obyvatelov ma CR aj SR priblizne rovnaky pocet nezamestnanych ludi a to este deformacia je v tom, ze vela Slovakov pracuje v CR - dalej vela Cechov pracuje v Nemecku atd. - a vela Nemcov pracuje na vysokych poziciach v CR a na Slovensku.
Aj v otazke zavedenia EURO, CR ho zavedie zrejme (podla dnesnej situacie) o 1-3 roky neskor ako SR, ale nevidim v tom problem. Jednoducho CR sa rozhodla este teraz investovat, ale narozdiel od Madarska a Polska pocas roka dosiahla CR dvojity efekt - vacsi vyber dani a niekolko skrtov, pretoze mala kde setrit narozdiel od SR.
Statny dlh CR v pomere k HDP v r. 2005 mierne klesol, coho dokazom je silna rastuca ekonomika, mensi deficit statneho rozpoctu a stabilne financovanie roznych projektov v hospodarstve (teda nie su vykyvy).
Adoas: Nerozmyslal si niekedy nad tym, ci to nie je len pre efekt s tymi projektami?
V ramci tohoto fora:
Dialnicie vs. investicie na cesty nizsich kategorii
Zeleznicne koridory vs. stav zvysku zeleznicnej siete
Prazske Metro vs. stav MHD vo vacsej casti Ceskych miest
Mimo:
Zdravotnictvo + Skolstvo
(poznam dost vela ludi co nadavaju na ceske verejne zdravotnictvo viac ako na to u nas a ako pozeram ceske spravy, na niektore reformne kroky robil konzultanta snad Zajo osobne …)
CR tym ze investuje do dialnic nijako menej neinvestuje do oprav ciest a vystavby novych cestnych obchvatov, prave naopak cestna doprava velmi vyrazne sa zlepsuje.
Dalej, zeleznice. CR viac investuje v zelezniciach. A konkretne si vybrala smer modernizacia zeleznicnych trati. Nezanedbava rozvoj v zelezniciach viac nez pred tymto rozhodnutim.
Dalej, CR podporuje lokalne projekty rozvoja letisk, vodnych ciest.
A metro v Prahe nestavia stat, ani ho stat nefinancuje. Toto je len vysledok samotneho mesta Praha. Ak aj nejako financuje stat metro, tak je to len nutna podpora dopravy v hlavnom meste CR, v ktorom zije 10% obyvatelov CR. A stav MHD nie je o nic viac zanedbavany ako pred tym.
CR investuje do infrastruktury uz 2% HDP za r. 2005. A nie je tu “skrtanie” inych oblasti v tejto casti hospodarstva. To nie je pravda.
K druhej casti. Zdravotnictvo v CR nie je na tom idealne - potrebuje reformu v podobe ze budu ludia viac prispievat, lebo nie je to zadarmo ale po financnej stranke CR stale vyrazne dotuje zdravotnictvo, to je “nalievanie” penazi do systemu, ktory tvoru dlhy a problemy, ale JoHnZ - CR ma lepsie zdravotnictvo nez SR, v lepsom stave je technicke vybavenie, platove podmienky, viac penazi ide na lieky a nie je nejaka extremne vysoka spotreba liekov a nie je oblast liekov financovana v takom %-podiely ako v SR. Nie je v tejto oblasti menej penazi.
Skolstvo - problem ma aj CR, aj SR, ale napriklad Vysoke skoly v CR maju lepsie renome nez SR a aj su tieto skoly vyrazne financovane.
To nie je efekt JoHnZ - to je realita, CR je na tom ovela lepsie nez SR a SR ma len sancu dobehnut CR do 15-20 rokov ak vsak dovtedy CR neurobi nejake zasadne reformy - potom do bude este viac. A o EU ani nehovorim.
ja vidim vysledky v CR. Nezanedbava ziadnu oblast vo svojom hospodarstve a do infrastruktury dava 2% HDP. A podla EU by mali staty V4 davat 2-2,5% HDP. SR je daleko za tymto cislom - dokaz su dialnice aj zeleznice.
A CR tiez klesa deficit statnych rozpoctov pre vacsi vyber dani, klesa aj podiel dlhu k HDP a rastie HDP o 5% rocne - tu SR vedie o 1%.
Nezamestnanost je mensia aj v % aj v absolutnom vyjadreni. Pocet chudobnych je tu o 1/2 menej nez v SR.
Chybaju reformy: dochodkova a zdravotnicka - ale CR zatial na to ma. SR uz na to nemala.
Je to o sile hospodarstva - CR ma vacsiu ekonomiku v prepocte na obyvatela po vsetkych strankach.
Jasne - ty vidis ako negativum ze CR malo investuje do zeleznic a vela do dialnic.
A ja to poviem takto (a bude to mozno tvrde):
SR podstupila mimoriadne narocne reformy, ktore predovsetkym postihli obyvatelstvo a samotny stat je na tom lepsie - ale zastavili sa investicie na velmi dlhu dobu a teraz je to stale slabe. Investicie = energetika, infrastruktura, skolstvo, zdravotnictvo, verejna sprava - mesta, obce, … Mohol by si mi oponovat, ze SR teraz vela investuje do skolstva - tak stale je to velmi malo a dokazom toho su stare a v katastrofalnom stave budovy zakladneho a stredneho a aj vysokeho skolstva, slabe technicke vybavenie a chybajuce zakladne socialne vybavenie - na vychode SR neexistuju na mnohych skolach splachovacie zachody - 21. storocie.
CR nepodstupila ziadne zasadne reformy. Ale len preto ze ich nepotrebuje min. 10 rokov a ma lavicovu vladu. A podla mna az nebezpecne tu zasahuju komunisti. To tiez nie je podla mna dobry vyvoj.
Dalsie porovnanie - CR privatizuje vela firiem za 100-vky mld. CZK, to SR nerobila (okrem SPP, kde ale boli take problemy, ze to radsej neuvadzam) a uz ani robit nebude. Aj to je dokaz sily hospodarstva.
Toto je jen odhad, tyto výsledky se budou ještě několikrát revidovat a konečné budou známy až za rok a půl.
HDP= odhad nepřesných čísel. Samo o sobě nejde moc dobře změřit, protože jsou tam započítávány položky, které se odhadují jako domácí práce, kutilství, stavby domů stavěnné svépomocí, práce na černo a spoustu dalších položek.