Video je prave z useku, ktory na I/75 za Figela opravovany nebol. Prave tu je vidno, do akeho stavu sa dostane cestna siet, ked do nej 20 rokov neinvestujeme a nestarame sa ani o zakladnu udrzbu ako je odvodnenie vozovky. Ten usek je zrely na uzavretie.
Fanusik, v TN a ZA kraji sa este obnova povrchov nekonala a je otazne, kedy sa zacne, kedze v podobe, ako ju planoval Figel, by ju EU nepreplatila.
Podla poslednych vyjadreni Pociatka by sa do r. 2016 malo opravit/postavit/zrekonstruovat vyse 800 km ciest I. triedy. To by bol asi trojnasobok toho, co stihol Figel.
pritom su to neni az take hrozne sumy .. SSC je dlhodobo podvizivena .. ja mam dojem, ze pokial sa to nespoji s NDSkou.. co by bolo najlepsie, aj kvoli eurofondom a koordinacii, tak sa to nezlepsi .. figeloa 1,5 rocna era bolo sice svetielko v tme.. aj ked to bol v princie ofajc.. ale aspon konecne niekoho napadlo do toho ist vo velkom
Problém je, že na Slovensku niekedy nepomôže ani oprava, poznám úsek cesty I. triedy (resp. teraz je to už asi len vetva tej cesty, lebo bol postavený obchvat), ktorý je po oprave hrboľatejší ako predtým. Hneď po stuhnutí, resp. asi ešte počas tuhnutia, nového asfaltu sa tam objavili vlny a nikto to neriešil, nereklamoval. Akurát tam znížili rýchlosť zo 70 na 50 km/h, čo s tým ale priamo nemusí súvisieť. Podotknem, že to nebolo robené v tom Figeľovom balíku.
najhorsie na tom celom je, ze aj cesty, ktore boli opravovane/asfaltovane minuly rok, uz budu tohto roku potrebovat zaplaty, uz som videl par dier.. smutne
Niekde nestačí len jednoduchá výmena vrchnej vrstvy asfaltu, ale bolo by treba zrekonštruovať aj podložie. Inokedy je dôvod prozaickejší - odfláknutá robota.
kedze som z okresu PD sledujem povrch ciest po opravach povrchu…v meste PD a poviem vam ze mestke komunikacie kde bola oprava recyklovanym asfaltom su po 3-4 rokoch vo velmi ubohom stave ,kazdych 15-20 metrov pozdlzne 3-5 cm trhliny
Pozeral som relaciu TA3 o budovani dialnic RC a o rekonstrukcii ciet 1 triedy…Poviem vam za takyhto relacii som uz videl velmi vela kde sa len slubovalo a kritizovalo… Zase sa hra len s cislami a v skutocnosti SLOVENSKO zaspalo dobu…Ked sledujem Pobaltske krajiny ako masovo investuju do infrastruktury ,obnova aj ciest 1 triedy a nielen vystavby dialnic ale aj tunelov.zistujem aky je rozdiel ..Hra politikov a ich manipulacia je len vytlkanie politickeho kapitalu , ale nakoniec Slovensky obcan prehrava…Ked dnes sadnete do auta a prejdete sa krizom po slovenskych cestach 1 triedy , zistite velmi rychlo aka je kvalita nasich usekov do kt sa investuje len 50 % financii, kt su skutocne potrebne kazdorocne vynalozit len na opravy a ich udrzbu - slova pana ing. Lubomira Palcaka , Polozme si otazku …Ako budu vyzerat nase cesty po 10 rokoch , ked 50 % ciest uz presluhuju svoju zivotnost a bude potrebna komplexna rekonstrukcia podlozia a nielen vymena asfaltu ?? Viem priorita vsetkych vlad bola D 1 BA-KE …to je sice pekne ,ale co volici mimo dialnice D1 Ti neplatia dane do statneho rozpoctu ??Ako sa ma citit Obcan -volic ked nema to stastie a zije mimo dialnice a rc a presuva sa kazdodenne za pracou po ceste 1tr medzinar vyznamu ze moze byt vobec stastny, ze dosiel do ciela z neposkodenym tatosom …Dennodenne vidime a pocujeme vTV a radiu info o vytlkoch , jamach a kolonach poskodennych aut a citime ze tu u nas nie je nieco v poriadku…
Ono, problém u nás je v tom, že nikde sa nepočíta s tým, že je potrebné mať aj peniaze na údržbu . . . pamätám si príklad z Viedne, kde pred cca 15 rokmi síce električky mali pomerne starú kasňu, ale z vnútra boli udržiavané vo veľmi dobrom stave.
A preto to tak vyzerá u nás. . . tí ktorí to majú na starosti buď na to kašlú alebo nemajú silu pretlačiť základné pravidlo, že keď mám majetok (t.z. cesty), tak musím mať každý rok primerané množstvo peňazí na výmenu asfaltu a ďalšie bodové závady.
Ako tu písali, vo svojej podstate nejde o veľké sumy, ale je potrebný systematický prístup ku cestám I. triedy.
Čo sa týka opráv naštartovaných Fígeľom a jeho manažérmi = vďaka za to, aj keď tieto opravy nebudú asi preplatené z eurofondov, keďže neopravovalo sa ani podložie, ani priraďovacie pruhy sa nerobia, ani nadjazdy atď. Proste to nie je modernizácia
Upozorňujem, že v rámci Fígeľových opráv sa menila len obrusná vrstva (cca 4cm), čo podľa mňa častokrát nestačí. Dobre sa pamätám, že keď sa opravovali úseky Cecejovce - Moldava a Obchvat Turne n/B. niekedy okolo roku 1994-95, tak sa určite dávali dve vrstvy (odhadom 2x4cm) + použil sa kvalitný modifikovaný asfalt . . . a tieto úseky dodnes sú ešte bez dier aj keď je vidno, že už majú cez 15 rokov prevádzky za sebou. Podľa mňa táto vymenená obrusná vrstva určite nevydrží 15 rokov
Unas v okrese PD robili opravu vozovky 1/64 usek PD-NEDOZERY ale len v dlzke 4 km po asi 15 rokoch vrstvov 2 krat 4 cm .1 km usek pred Nedozermy nechali tak .Ano vdaka p. Figelovi aj za to…pretoze 4 km PD -NEDOZERY , POLUVSIE -PRAVENEC -0,5 KM bola celkova dlzka opravy povrchu SSC na uzemi okresu PD za 15 rokov…
Len pre upresnenie, Figelove tendre na opravy ciest boli preplatene z eurofondov v ramci TT, NR, KE a PO kraja a zaroven prvy 100 km balik v ramci celej SR. Az pri tendri pre BB kraj to EU odmietla preplatit a v sucasnosti sa realizuje zo st.rozpoctu. Posledny projekt pre ZA a TN kraj sa kompletne preraba, aby ho EU preplatila.
Ano, BB kraj by mal byt vybaveny uz o niekolko mesiacov, reko sa zacala realizovat uz v novembri minuleho roka, prerusena bola v zimnom obdobi. Otazny je stale ZA a TN kraj, Pociatek vcera v TA3 spominal, ze len preprojektovanie bude trvat mozno do konca roka.
Len pre upresnenie, EK to odmietla preplatiť pri všetkých 5-ich projektoch. Komisiu sa podarilo po tvrdých rokovaniach presvedčiť až v novembri 2012, aby preplatila TT, NR, KE a PO, teda tie, ktoré boli už urobené bez toho aby boli schválené Jaspers a EK.
BB bola už odsúťažená podľa pôvodného projektu a EK nedala súhlas na pokračovanie eliminácii v takejto podobe, tak sa pristúpilo k realizácii zo ŠR. Ostatné projekty budú museť byť prepracované podľa požiadaviek EK.
No super …Ked cestujem na dovolenku cez NR A NZ zdalo sa mi ze cesta 1/64 bola na tomto useku vymena asfalt povrchu asi v dlzke 30-40 km…Dufam ze nieco sa pohne aj v TN kraji , Na useku 1/50 v PD okrese by bodli odbocovacie pruhy krizovatka NIRTICA 1,2 A 3PRUH usek kopec Brezina v stupani nad NOVAKMI…Ale ako pise Andrej, skor ako 2014 s tym nemozme ratat…
Systematicky pristup a optimalizacia projektov su statnym podnikom cudzie (t.j. mat toho vzdy vopred pripraveneho viac ako je penazi a progresivne/efektivne sa postavit ku kazdemu dielciemu problemu).
Ako najvacsi dovod vidim to, ze vedenie su nominanti a nie spravne motivovani odbornici. Ked to ide spravit v sukromnej sfere, tak to ide spravit aj v statnej, len to by tam nemohli byt dinosaury a zlodeji.
OT: A je velkou chybou, ze sa na Slovensku nenajde skupina progresivnych ludi (rozumej politicka strana), ktori by nielen mali dobre napady a chut riesit veci, ale ktori by to aj nalezite vedeli predat slabomyselnemu volicstvu. Namiesto toho su vsetci jesitni a na nicom sa nevedia dohodnut.
Keby sa veľmi chcelo, tak do roku 2015 by sa dalo pripraviť veľmi veľa projektov zlepšenia parametrov ciest I. triedy. Nie len výmena asfaltu, ale skutočné zlepšenie parametrov a okrem toho aj preložky a obchvaty. Problém by akurát mohol byť s tým, že niektoré veci by si vyžiadali záber cudzých pozemkov (rozšírenie ciest, úpravy križovatiek, preložky) a majetková príprava u nás zvykne trvať dlho. V priebehu celého ďalšieho programového obdobia by sa ale dalo vyriešiť aj to a za zlomok ceny nových D a RC by sme mali kvalitnú (alebo aspoň kvalitnejšiu) sieť ciest I. triedy, ktorá by pokrývala celé územie.
Tak toto bol prispevok trafeny presne do cierneho…,hlavne o tych Dinosauroch…ono sa to nezda ale aj za upravu krizovatky vedie firmy zožrat velke peniaze , nie preto ze to tolko stoji ..ale..preto lebo sa .treba sa nabalit…
uz ste to asi viaceri videli lebo je to uz na nete viac ako mesiac, ale davam do pozornosti (je to len cast useku): youtube.com/watch?v=0zm8O_z8Lo8
video zacina tu: maps.google.sk/maps?q=Hol%C4%8D% … 7,0,15.66
na niektorych usekoch ani nie je vidiet povrch vozovky - je zakryty blatom a hlinou…horsiu cestu I. tr. nenajdete asi nikde…aj cesty II. a III. tr. su lepsie…
siel som tadial tento tyzden a je to este horsie, je to velka hanba, ze do akeho stadia sme dostali niektore cesty…presiel som kus Polska… od Skaliteho, cez Zywiec, Krakow, Tarnow, Jaslo az po V. Komarnik… viac ako 400 km - vacsinou po cestach I. a II. tr…a sam som sa cudoval…nenatrafil som ani na jeden vytlk…u nas to nie je mozne…
v okrese SK, kde minule odtrhol poliak napravu spod cisterny…na I/73 su uz vyfrezovane skoro vsetky vytlky…vyzera to velmi velmi zle…ani to frezovanie nam nejde…