Cesty I. triedy v SR

k tomuto este nejaky ten obchvatik Radole (KM), aby sa neslo cez semafor a bolo by to tip-top :slight_smile:

Nováky - PD porovnajme radšej s Budatín - Brodno a prejazd Čadcou s prejazdom hociktorým okresným mestom na Ponitrí. :wink: Potom ešte porovnajme zvyšok I/11 s I/50 alebo I/64. Snáď mi tu nejdeš tvrdiť, že dopravne sú na tom Kysuce horšie ako Ponitrie? :open_mouth:

Qwert, na Kysuciach je podstatne väcsi podiel kamionovej dopravy a o nieco vyssie intenzity, cize pokial ide o dopravnu situaciu, je skutocne horsia na Kysuciach. Najvytazenejsi usek na Ponitri PD-Novaky je naopak relativne dobre porieseny. Co samozrejme neznamena, ze situaciu na Ponitri netreba riesit, prave naopak, uplne suhlasim, ze je ten region maximalne zanedbavany.

Inak pokial by sa splnili aktualizovane terminy v planoch vystavby, ciastocne zlepsenie bude aj pre region Hornej Nitry - rekonstrukcia cesty I/50 medzi Drietomou a Mnichovou Lehotou, vystavba useku R2 Mn.Lehota-Ruskovce ihned po dostavani useku R2 Ruskovce-Pravotice, suvisla oprava I/50 Novaky-Prievidza, Fackovskeho sedla, neskor obchvat PD. Do buducnosti bude potrebne naplanovat prelozku cesty I/64 - namiesto nezmyselnej R8 a samozrejme postupne dobudovat R2.

Nechapem co do toho pleties Budatin-Brodno, co je cele v katastralnom uzemi Ziliny, ked porovnavas Kysuce a Ponitrie.

Kde na Ponitrii mas intenzitu nakladnych vozidiel nad 7678/24h tak ako je tomu na Kysuciach. Na I/50 na Ponitrii je najvyssia hodnota na dvojpruhu 2551 nakl.voz./24h, tretina oproti Kysuciam.
Najdi na Ponitrii taky mizerny usek ako je Cadca - Svrcinovec s intenzitou 5649 nakladnych voz./24h.

Na I/50 pri Prievidzi je intenzita iba 1644 nakl.voz./24h, Handlova iba 1357 nakl.voz./24h, pricom najnizsia hodnota na I/11 je 4940 nakl.voz./24h.

Slusne dvojpruhove sirkove usporiadanie ma na Kysuciach okolo 24 km ciest I.triedy(vratane buducej D3 pri CA), ale intenzity nakladnej dopravy na dvojpruhu najvyssie na Slovensku(resp.ZA-KNM).

to mozes pisat od stola. realita je uplne ina. cesta I/11 bola stavana aby nieco zvladala, kdezto cesty na ponitri zvacsa nevyhovuju pre ziadnu nakladnu dopravu a uz vobec nie pre 2.000 kamionov. bud sa doslova rozpadavaju alebo idu cez dediny. takze nie, na kysuciach nie je horsia situacia. dokonca ked sa bavime o NR tak aj NR-LV a NR-NZ su na tom horsie.

Cesty I.triedy z hladiska pozdlznej nerovnosti:
okres/zmerana dlzka/dobry a vyhovujuci stav/nevyhovujuci stav v km/nevyhovujuci stav %
CA+KNM/47,7 km/30,2 km/17,5 km/36,68%
PD+PE/117,3 km/78,1 km/39,2 km/33,41%

http://www.cdb.sk/sk/Vystupy-CDB/Statisticke-prehlady/k-1-1-2012.alej
stav-vozoviek_01-01-2012.pdf

I/11 Cadca,Bukov - hranica a I/12 maju spolu dlzku 23 km, z toho v obciach je 19 km. Celkovo cesty I.triedy na Kysuciach (okresy KNM a CA) su viac ako 50% dlzky v obciach.

Cestám I.triedy hrozí kolaps…dialnice.info/viewtopic.php?f=35&t=17706

tie tvoje statistiky su k nicomu. usek ZA-CA je kvalitna cesta s minimom prietahov, a urcite lepsie zvlada kamiony ako npr. cesta TN-novaky. je tam zly usek CA-svrcinovec, to nikto nepochybuje. ak si myslis ze kvoli 5000 kamionom je automaticky “zla situacia” tak sa strasne mylis.

na I/12 je urcite strasna situacia ked tadial kamiony ani nemozu…to bola predtym cesta II. ci III. triedy tak ani nie je dovod aby tadial jazdili. cesty I. tr. na ponitri nie su nijake rychlokvasene cesty I. tr., uz nejaky cas takto funguju.

Ty dokazes spochybnit aj nos medzi ocami, hlavne ked sa jedna o severny tah, ci nebodaj Kysuce :slight_smile:. Darmo ma I/11 vyrazne prekrocenu kapacitu, co sa o I/50 ani zdaleka tvrdit neda… Navyse nevsimol som si, ze by sa kdekolvek na Ponitri cakalo v kolone bezne 30-90 minut.

To s tými intenzitami a kamiónmi je bezpochyby pravda, ale súhlasím aj s devilom v tom, že I/11 je predsa len na takúto záťaž lepšie dimenzovaná než cesty na Ponitrí. Inak ja som vlastne dosť nerád, že sa táto debata strhla smerom Ponitrie vs. Kysuce, lebo sa tu do veľkej miery porovnáva neporovnateľné. Začal s tým i15, nie ja. :smiley: Ja som chcel akurát upozorniť, že ten plán pre cesty I. triedy do veľkej mieri ignoruje Ponitrie, čo je nezanedbateľná časť Slovenska, ktorá je už desaťročia zanedbávaná. :slight_smile:

Čo sa týka investícií do tohto regiónu v blízkej budúcnosti, drvivá väčšina sa bude koncentrovať na I/50 resp. R2. Nič proti investíciam do tohto ťahu rozhodne nemám, od revolúcie tam bola asi najväčšia udalosť preasfaltovanie prieťahu BN. S I/64, ktorá je problematická až na pár prerušení kompletne od Komjatíc po Fačkov, sa ale ide robiť v najbližších rokoch absolútne minimum.

To, že ZA nie je historicky na Kysuciach neznamená, že ju máme ignorovať, je to prirodzené spádové mesto celého regiónu, podobne ako NR pre (minimálne z veľkej časti) Ponitrie.

Čo sa týka tých intenzít nákladných vozidiel, ako som povedal, na Kysuciach sú samozrejme vyššie, od necelých 5 000 na hraniciach to stúpa až skoro k 7 700. Na I/50 je najvyššia intenzita necelých 4 000 pri Miticiach a až po PD neklesá pod 2 000. Na I/64 medzi Partizánskym a Nitrou tiež nákladná doprava okrem jedného úseku neklesá pod 2 000. Na tej mapke zo sčítania dopravy to nevidno, tam je nad 2 000 iba úsek TO - Nadlice, ktorý je takou peážou viacerých smerov a je to preto jeden z najhorších úsekov, ale tie údaje sú z roku 2010 a odvtedy bola cesta II/593, ktorá je paralelná k I/64, uzavretá pre nákladnú dopravu, keďže túto bývalú cestu tretej triedy kamióny slušne rozbili, čo je na I/64 patrične cítiť. V absolútnom vyjadrení sú to nižšie čísla, ale treba brať do úvahy aj miestne pomery. Základným problémom I/50 je jej prakticky havarijný stav takmer po celej dĺžke. I/64 je na tom povrchom lepšie, tam je hlavný problém, že vedie skoro v kuse zastavaným územím a to v takom rozsahu, že to, pokiaľ viem, nemá medzi cestami I. triedy na Slovensku obdobu. Aby som to zhrnul, tak aj menšia premávka vie spôsobiť na horšej ceste problémy.

Zase sa ale musím opakovať, nepovažuje za šťastné porovnávať Ponitrie a Kysuce. Je to rozlohou, počtom obyvateľov, dĺžkou a povahou cestnej siete neporovnateľné. Nejdem nijako spochybňovať, že Kysuce majú tiež vážne dopravné problémy.

Nemôžem si odpustiť trochu si rypnúť o tej zastavanosti. :slight_smile: Od ZA po hranice je to 36 km, skús sa previezť 36 km po I/64 od NR na sever. To je cesta vedúca cez obce, nie I/11. :slight_smile:

KAM preboha idú peniaze z MÝTA?

zial mame, absolutne odlisne vnimanie toho co je bezne…a I/11 ma vyrazne prekrocenu kapacitu no nie po celej dlzke. a vzhladom nato ze I/11 nie je zrovna najdlhsia cesta I. tr. u nas tak by som z toho tragediu nerobil. alebo zase vyrazne je pre teba nieco ine…

Ja som nezacal s porovnavanim Kysuc a Ponitria a ked to nevychadza, tak statistiky su nanic, ideme vyberat hrozienka s kolaca a tvarit sa, ze ked je na Kysuciach 20 km slusnej cesty, tak su na tom Kysuce nekonecne dobre. Kym na Kysuciach by uplne zmenilo situaciu postavit dokopy necelych 10 km D3, Brodno-KNM,juh+CA,Bukov-Svrcinovec, na I/50 by bolo 10 km iba omrvinka.

Ked tam pridavas Zilinu, tak tam pridaj Nitru a podme porovnavat kolko je D/RC v okresoch ZA a NR. Zase dobre nevychadza? Tak zoberme kolko polnohospodarov vystuduje VS v Nitre a v Ziline. A bingo! Ponitrie vyhralo.
Takto nejako vyzeraju Tvoje uvahy. Nie je to nic ine iba strata mojho casu. Aj to tu ma skoro nulovy vplyv na cele dianie okolo vystavby D/RC/ciest.

no nehnevaj sa ale ked si chcel porovnat nejake cesty tak porovnaj kategoriu, sirku krajnic, stupania atd. a nie udaje o pozdlnej nerovnosti. to si samozrejme neurobil a dobre vies preco.

spravne pises ze na kysuciach by uplne zmenilo situaciu 10 km D3 - 5 km brodno-KM, juh a 5 km CA-svrcinovec. uplny suhlas. Andrej tu nieco pisal o vyraznej pretazenosti, no jednoducho KM juh-CA, bukov vyrazne pretazena cesta nie je. no a kysuce na tom mozno nie su uplne najlepsie ale povedal by som ze nadpriemerne dobre, suvisla dialnica po ZA, 4 pruhy po brodno, potom 5 km pretazenej I/11 potom zase dobra cesta po CA, potom este ten pretazeny 5 km kusok.

heh, super tak teraz ked je jasne aka je situacia na ponitri tak radsej sa podme bavit ciste o okresoch…tak vies, keby pri NR malo byt 10+ km tunelov tiez by dodnes nestali…

Z jazykového hľadiska ma zaujal v Aktualizácii Programu prípravy a výstavby ciest I. triedy
na roky 2011 – 2014

tento skvost: I/50 Chocholná - Prievidza, obnova nevyhovujúcich parametrov cesty :smiley:

Koľko to stojí námahy a peňazí , pokým úradný šimel obnoví nevyhovujúce parametre cesty.:wink:
Táto úloha je už vopred splnená… :stuck_out_tongue:

sutaz bola vyhlasena: uvo.gov.sk/sk/evestnik/-/vestnik/188811

Podmienky na otváranie ponúk
Dátum a čas: 12.02.2013 11:00

viac nez cesta I/15 ma ale zaujima, ako dopadne projekt rekonstrukcie I/73 Sarissky Stiavnik-Hunkovce, v programe je uvedene, ze sa prehodnocuje jeho rozsah

nakolko sa výstavba R2 od D1 po Prievidzu zasa oddaluje (okrem obchvatu BnB) by ma zaujímalo či sa rekonštrukcia I/50 vobec niekedy zacne?

v poslednom období sa stalo niekolko smrtelných nehod na tejto trase…kolko ľudí musí ešte umrieť, aby sa tento úsek začal poriadne riešiť?

V plane je iba rekonstrukcia I/50 medzi Drietomou a Mnichovou Lehotou, oprava zosuvu a planovana obnova povrchu v ramci reko ciest I. triedy v ZA a TN kraji.

zeby konecne opravili tu panelovku z Drietomy k dialnici? to by ma velmi potesilo

ten škaredy usek betonky je fajn že “skulturnia” no cesta dalej na Prievidzu urcite nesplna parametre ake maju na českej strane…hold nechytáme sa :frowning: