🧠 Budúcnosť fóra: Sterilita, megatémy a potreba oživenia

Po migrácii fóra na nový systém (Discourse) sa veci pekne rozhýbali.
Za prvý týždeň od migrácie máme rekordný počet nových registrácií od roku 2005 :tada:
Viacerí starší členovia sa vrátili, pribudli noví, a začíname vidieť skutočný pohyb.

Zároveň sa však zamýšľam nad niečím, čo tu rezonuje už dlhšie:

Fórum pôsobí často veľmi sterilne.

Ľudia sledujú, možno niečo lajknú, občas napíšu príspevok –
ale diskusia sa často nerozbehne.
Mnohé megatémy majú stovky až tisíce príspevkov a bežia od roku 2005 – a tým sú možno už pre mnohých „príliš veľké“ na to, aby do nich vstúpili.

:red_question_mark: Hlavná otázka:

Reaguje dnes ešte niekto na príspevky z roku 2005?
Možno nie. A možno ich už ani nikto nečíta.

Tieto diskusie majú hodnotu ako archív alebo kronika – ale komunikácia v nich zaspala.
Chýba tam priestor na jednoduché zapojenie sa.
A ak niekto novší príde, nevidí, kam a ako by mohol niečo napísať.

:light_bulb: Preto zvažujem:

:right_arrow: Zachovať hlavné megatémy ako „kmeňové“ archívy,
ale zároveň
:right_arrow: Otvárať nové diskusie podľa rokov, fáz výstavby alebo konkrétnych otázok.

Príklady:

• D1 Hubová – Ivachnová: Výstavba 2025
  • D1 Turany – Hubová: Obmedzenia a meškania
  • atď.

:right_arrow: Takéto témy sú kratšie, prehľadnejšie a „prístupnejšie“ aj pre ľudí, čo fórum len čítajú a váhajú, či prispieť.

:stop_sign: Toto nie je rozhodnutie, len môj pohľad a úvaha.
Zaujíma ma, ako to vnímate vy.

• Vyhovuje vám súčasný stav?
  • Má zmysel témy deliť, alebo to zbytočne naruší kontinuitu?
  • Cítite aj vy tú „sterilitu“, alebo je to len môj dojem?

:speech_balloon: Budem veľmi rád, ak napíšete pár viet alebo len krátku reakciu. Fórum robíme spolu – a ak má žiť, musíme ho tvoriť spoločne.

Vyhovuje mi to tu ako je … ale …
Je tu niekoľko znchucovačov, ktorí svojimi odpoveďami znechutili aj mňa a niekoľko týždňov som tu neprispel ničím. Mnohé diskusie sa strhávajú do úrovne FB (osobné invektívy), to som myslel že toto má vyššiu úroveň.
Proste položím otázku a buch … nedostanem odpoveď, alebo dostanem odpoveď prečo to neviem a že som idiot.

4 lajkov

Suhlasim s Pajdoom vyssie.
Akonahle sa do temy pusti ista skupina uzivatelov, stane sa z nej boj sever vs juh a v zasade vsetky odpovede sa zvrhnu na invektiva a to, ze by sme mali stavat R2. Prakticky bez ohladu na temu.

Urcite by som zachoval temy naskladane po usekoch. Je tam velmi dobre vidiet, ze niektore useky su stale aktivne a nieco nove sa deje a niektore proste existuju a vsetko ide postarom uz x rokov.

Skor by som pridal nove sekcie infrastruktury, co sa uz deje a som za to rad. Dobra praca.

Obcas nie je na skodu, ze niektore temy spia a nie je nutne ich nasilu otvarat. Budu otvorene, ked budu relevantne

2 lajkov

Podla mna je vybornyy napad, to tu troska poupratovat.

Suhlasim s vyssie uvedenym. Ja som osobne elektrikar a viem vam hodiny rozpravat o cipoch. Radsej si prispevky precitam a pomyslim si svoje, ako by som mal reagovat, z rovnakeho dovodu, ko je hore uvedene.

Vidim aj caste tahanie politiky do tem, kde uplne nepatri.
Konci to debatami opozicia vs. koalicia. Viem ,ze je to dolezite a ma to priamy vplyv na vystavbu, ale niekedy je toho privela.

1 lajk

Nenazval by som to nevyhnutne sterilitou, ale triezvym pohľadom bez snahy o vnášanie, emócií a vášní, ako je dnes typické pre sociálne siete. Hľadám tu informácie a pokiaľ možno s minimom šumu. Preto mi aj vyhovovala zdravá miera moderácie na starom fóre - témy organizované podľa úsekov, a v rámci možností vyhadzovanie diskusií ktoré skĺzli “off-topic”, hádok, alebo bezobsažných príspevkov.

Nemám pocit, že rozsiahle témy sú prekážkou vstupu do diskusie pre nových prispievateľov (ale možno sa mylím) - skôr sa mi zdá že táto platforma to ešte uľahčuje, lebo téma nie je organizovaná po stránkach.

Stačí stlačiť “end” na klávensici a som na konci aj ak to má 3000 príspevkov. Aj hľadanie tu funguje lepšie. Čiste teoreticky by možno stálo za úvahu rozdeliť tému úseku na časť “výstavby” a “prevádzky” ale neviem. Osobne sa mi zdá súčasné triedenie tém prehľadné.

3 lajkov

pamatam si ako to zacalo. lebo dialnice.info nebolo prve forum. tema sever-juh bola vzdy top temou od zaciatku jednoducho preto lebo to pokryje prakticky cele Sk. dialnice.info vytvorili priestor na rozne temy ale niektore boli aj zbytocne (hlavne na zaciatku ked sa tam vpustili vselijake grecke nicky a pod. aj co tam pisali dlhe romany bez zjavnej pointy), takze nie je pravda ze vsetko sklzne do tejto debaty. su tu aj vyslovene hodnotne analyticke prispevky ktore inde nie je mozne najst a davaju info ktore sa sice da pohladat ale malokto to robi.

uplne zbytocna mi pride debata o detailoch nejakeho useku kde je mozno vydane UR alebo ani to nie. alebo zeleznica kde som sa isty cas nedocital nic ine okrem temy kedy bude na severe 160ka.

cize myslim ze inovacia fora je spravna vec zalezi ako sa budu vyberat temy. aby to zase nebol cisty bulvar tj. minister da dalsie propagacne video a my to budeme riesit…

1 lajk

V mojom zaujme je zachovat vecnu a rozumnu diskusiu – nie nieco v style facebooku.

Skor sa snazim forum trosku prisposobit aj novym pouzivatelom. Ked niekto hlada na googli napr. Hubova Ivachnova a dostane sa do temy, kde je 5000 odpovedi od roku 2005, tak ho to moze dost odradit. Najma ked ho to hodi na prvy prispevok a musi scrollovat, aby nasiel nieco aktualne.

Taka tema s nazvom “D1 Hubova Ivachnova | Priebeh vystavby 2025” uz rovno hovori, ze sa tam nieco deje. Je aktualna, jasna a navyse aj lepsia z hladiska SEO.

Naopak, niektore temy uz su fakt mrtve – napriklad useky, ktore su uz davno hotove a nik tam nic nepridava. Tie kludne mozu ostat ako archiv.

Co sa tyka rozdelenia – napr. pri D1 Bratislava - Trnava som oddelil diskusiu o krizovatke D1xD4 do samostatnej temy. Bola to dost specificka cast a davalo mi to zmysel.

R4 je aktualne rozdelena na viacero tem, v niektorych pripadoch aj podla usekov. Je tam uz teraz pomerne vela prispevkov – niektore aj 10 rokov stare. Problem vidim v tom, ze ked sa realna vystavba konecne zacne, tieto temy uz budu plne historickych komentarov, spekulacii a diskusii, ktore nemusia mat vela spolocneho s aktualnym stavom. Mozno by bolo vhodne vytvorit pri starte vystavby cisto novu temu, kde by sa riesil len priebeh prace.

Na D2 som obnovil jednu starsiu temu k useku, kde sa stavia protihlukova stena. Ale realne uz vacsina ludi ani netusi, kde sa ten usek presne nachadza. Mozno by bolo vhodne dat taketo veci radsej do temy D2 vseobecne, pripadne vytvorit nieco ako “udrzba a modernizacie”.

Zaroven uvazujem, ci by sa nemali niektore prevadzkove veci (napr. odstavky tunelov) riesit v samostatnych temach. To su veci, co sa opakuju a zasluzili by si vlastne vlakno.

A este testujeme aj “Temu dna” – kazdy den otvorena jedna tema, ktora sa po 24h automaticky zamkne. Zatial sa to celkom osvedcilo, lebo sa zapajaju aj ludia, co inak len citaju.

Dakujem za vsetky postrehy a komentare – sledujem to a budem to priebezne moderovat a prisposobovat tak, aby to malo zmysel pre komunitu. Zaroven budem viac sledovat a moderovat prispevky, ktore sklzavaju do konfliktov typu sever vs juh – aby sme udrzali forum vecne a konstruktivne.

2 lajkov

A co bolo pred dialnice.info? Viem ze som viackrat nieco cital, ze “konecne mame forum”, ale nikde som nezachytil, ze co bolo vlastne predtym.

Ano to clenenie na useky mi pride zbytocne, napr. taka R4 ako pisem vyssie…

Ake sekcie ti este chybaju? Podla mna doteraz to bolo forum zamerane primarne na dialnice a postupne treba prilakat uzivatelov, ktori budu diskutovat aj ostatne veci… Napr minule som si vsimol, ze prisiel niekto z googlu a hladal Cyklistika Bratislava…

Inak pridal som tu aj “Google one tap login”, aj ked som to testoval, tak moc nefungovalo, ale pribudlo odtial asi 10 novych uzivatelov, cize trajektoria je dobra.

Aktualne je na fore nastaveny aj “digest”, tzn. ze ked sa niekto neprihlasi dlhsie, tak po 7 dnoch mu posle email s poslednymi novinkami na fore, cize aj takym sposobom vieme udrzat uzivatelov alebo da sa povedat, ze vratit spat, aby si znova precitali nejake nove info.

Mne to takto vyhovuje ako je, ale nebránim sa zmenám:

• téma sever-juh je zaujímavá a oživuje toto fórum,
  • osobné invektívy mi prekážajú, nepatria sem, ale moderátori a admini si s tým vedeli zatiaľ poradiť.

dodnes existuje stranka dialnice.szm.com a v ramci nej bolo forum, vlastne jedno vlakno pre vsetko.

to co pises moze fungovat pri intenzivnom moderovani. inak s tymto som mal aj ja problem, ked som sa chcel nieco dozvediet cital som danu temu od posledneho prispevku.

alebo potom nemoderovat ale dat navrch nejaky prispevok kde by sa doplnali podstatne informacie o useku, ale to je tiez narocne a to uz je skoro taka novinarcina. ineko ma peknu stranku ale skoda ze sa neaktualizuje.

3 lajkov

Ako pisem, vsimam si pridanie leteckej sekcie, MHD, ale urcite by bolo super vidiet aj inu civilnu infrastrukturu. Vodovody, dalkove elektricke vedenia apod.

1 lajk

urcite suhlasim, ze sever-juh je dolezita tema – ale prave preto by mala mat svoje miesto, nie ze sa natiahne vsade. jedna diskusia, kde sa to moze riesit, je podla mna uplne OK.

co sa tyka clankov – presne nad tym uvazujem. chyba u nas web, kde by sa vystavba sledovala systematicky, so zapojenim ludi, fotkami, priebehom, problemami… nie len sucha sprava „usek meska“. mozno niekedy ani neriesit len statne dialnice, ale aj lokalne veci – ked sa nieco opravuje v LM, je to casto kvalitnejsie ako veci za miliony z fondov. a to by mohlo podnietit diskusiu aj inde: „preco to u nas takto nejde?“

aktualne mam pocit, ze ludia maju malu motivaciu pridavat fotky z vystavby na forum – a prave keby to malo jasnejsiu formu, mozno aj s clankami alebo reportami, tak by to bolo viac ohladene aj pre sirsie publikum.

ak by sa k tomu podarilo casom pridat aj sekciu s clankami, mozno by to lepsie ukazovalo obraz o tom, co sa deje. ale stale plati, ze forum je zaklad a diskusia okolo projektov je dolezita.

tema kade sa oplati ist je dopravny aspekt, a tema regionalne rozdiely ekonomicky aspekt

1. Inak aky mate nazor na monitoring tlace? mala by sa ta sekcia ponechat?
    osobne si myslim, ze aktualne je trend mat clanky vramci tem. Na druhej strane po pridani clanku do monitoringu nie je problem clanok dohladat aj s obsahom cez googlu, co moze prilakat par uzivatelov. Na tretej strane, pokial je to len v monitoringu tlace niekde mimo suvisiacich tem, tak potom to vobec nepodnecuje diskusiu a strati sa to v kontexte.

2. Buducnost galerie?
    po migracii som sa stale nejak nedokopal k obnoveniu galerie, kedze problem je, ze podobny plugin na Discourse neexistuje, ale nie je problem ho dorobit. Zaroven ale premyslam, ze ako to uchopit.
    Zaroven ale plati, ze ake su aktualne trendy co sa tyka UX, ze ludia uploaduju fotky vramci prispevkov a nie niekde do galerie, kde to potom linkuju.
    Cize aktualne by som to videl tak, ze sa obnovi fotogaleria povodna, kde budu fotky zo stareho fora ako archiv, zaroven by sa pokracovalo po novom a to pridavanie fotiek do tem/vlakien a nie do galerie.
    (mozno by sa dalo dorobit aj to, ze by sa fotky z vlakien automaticky zobrazovali aj v galerii, akurat nie pre kazdu kategoriu mame vlastne vlakno, cize do takych ortofomap by sme asi nevedeli prispiet, popr. by sa spravil samostatny thread, kde to vie uzivatel uploadnut)

Dakujem za kazdy postreh. :slightly_smiling_face:

toto by bolo fajn, alebo prípadne tak, že fotky sa budú pridávať do jednotlivých vlákien priamo a každé vlákno bude mať v sebe svoju vlastnú fotogalériu. Ak napríklad otvorím vlákno Hubová-Ivachnová, bude tam odkaz na ktorý keď kliknem ukáže mi galériu všetky foto ktoré predmetné vlákno obsahuje. Všetko bude na jednom mieste a netreba tým pádom vytvárať zvlášť kategóriu Fotogaléria a duplicitne ešte v ňom každé jedno vlákno ktoré bude obsahovať fotky. …alebo len na nejaké ostatné foto, ktoré sa pod žiadne iné vlákno nehodia.

1 lajk

Monitoring tlače mi celkom vyhovoval tak ako bol, lebo tie články boli niekedy veľmi dlhé, a boli spolu na jednom mieste. Ja som sa to snažil často robiť tak, že som následne pridal odkaz na ten článok aj do diskusie na danú tému - aj s krátkym úryvkom alebo aspoň titulkom a linkom do monitoringu.

Ináč dnes som si všimol, že tu pribudla aj reakcia na jeden starší príspevok v monitoringu. Možno by to bolo vhodné zakázať (ak sa to dá) ak chceme ponechať monitoring v tej pôvodnej forme.

Čo sa galérie týka, tam asi súhlasím s umiestnením fotiek v diskusii, tiež mi to takto pripadá také … neviem, prehľadnejšie, integrovanejšie?

1 lajk