Nemáš pravdu, Pozorovateľ. Tu nejde o počet diaľnic. Tu ide o úplne niečo iné.
Jedine v rámci úsekov okolo ZA, kde bude denne o 2-3 tis. kamiónov viac by som to pochopil, ale inak to nemá význam. Nič to nerieši, je to len “istý druh represie”, pre neschopnosť štátu sa obmedzí doprava istej skupine motoristov. Nie je to správne riešenie. A ja som rád, že je to len návrh.
Myslím si, že kamionisti sú dosť dobrí, čo sa týka častej “pomoci” ostatným, napr. pri predbiehaní, či “uhnutí”, keď sa vytvorí kolóna. Nemusia a predsa uhnú. Často však tí “hlavní” neuhnú aj keby sa “neviem, čo dialo” - Avie. No to nie je kamión. Takže napr. túto skupinu motoristov návrh nijako nerieši.
Ohľadom tvojho príkladu “s 1km” je to často o skúsenostiach. Čo viem ja, tak kamiónu stačí zákruta-menšie stúpanie a ak nemá dostatočné skúsenosti ten, čo ho riadi, tak má problém pri predbiehaní. Ale príkladov je veľa. Výsledkom je potom príliš dlhé predbiehanie. No to by nemalo prekážať tým, ktorí idú do 120 km/h. Prekáža to tým, ktorí jazdia nad 150 km/h pravidelne, musia často brzdiť, no to je problémom aj bez kamiónov a je to len ich problémom. Okrem toho, problémy by po schválení tohto návrhu vznikli v ľavom pruhu, pretože pravý by bol postupne plný kamiónov a v ľavom jazdnom pruhu by sa neišlo ani tých 130-150 km/h (moja prax, ktorú pozorujem), takže by to bolo ešte horšie na úsekoch ako D1 BA-TT, okolie TN, R1 TT-NR a musel by prísť ďalší návrh. povinná jazda v ľavom jazdnom pruhu rýchlosťou 130 km/h.
Kamiony, vecna tema. Precital som si dost nazorov, takze sa vyjadrim aj ja:
Bude to nevyhnutne zaviest na niektorych usekoch, napr. pri ZA, ale inak to je asi vsetko.
Je to tiez nespravodlive, ale zial, bude to nevyhnutne na niektorych usekoch zaviest. Nebude to ale ziadna vyhra, pretoze osobne auta pojdu tiez len v jednom pruhu.
Myslím si, že predbiehanie kamiónov na našich diaľniciach nie je až takou horúcou témou a prípadné obmedzenie by sa malo dotýkať len najfrekventovanejších úsekov D1 v okolí BA, PB-ZA, prípadne ďalších podľa intenzity kamiónovej dopravy.
Ideálne by, samozrejme, bolo vyhradiť špeciálny jazdný pruh pre kamiónovú dopravu, čo však môže pripadať do úvahy až po dostavbe základnej kostry našej diaľničnej siete. Je to však luxusnejšie riešenie a medzitým by mohli postačovať dopravné obmedzenia.
Tu si dovolim nesuhlasit v myslienkach.
SR z nejakych dovodov nestavala usek D1 BA-TT priamo na 3+3, ale len na 2+2.
Dalej - co kto mysli zakladnou dialnicnou sietou Ak to je D1-D3 a R1, tak potom rokom dokoncenia na plny profil je najskor r. 2015.
V r. 2010 usek D1 BA-TT uz bude “kolabovat” kazdy den, kazdu hodinu a bude nevyhnutne najst 10-15 mld. SKK na rozsirenie tohoto useku.
Dopravne obmedzenia (zakaz predbiehania kamionmi) su odporucane na useky D1 BA-TT, PB-ZA, R1 TT-NR. Akekolvek dopravne obmedzenie vsak sposobuje problemy v doprave, je to narusenie dopravy a to si bude vyzadovat zvysenu pozornost od policie a motoristov a bude to sposobovat aj dopravne problemy, min. spomalenie dopravy na danom useku a to casto smeruje k dopravnym nehodam atd. Dopravne obmedzenia by na dialniciach existovat nemali - malo by sa vzdy pristupit k okamzitej (max. 5 rocnej) modernizaci - nove a dlhsie pripajacie pruhy, rozsirenie dialnice.
Luxusne riesenie to nie je, je to standardne riesenie. Luxusom bude prave to ze sa zavedie dopravne obmedzenie - to je luxus na dialnici. Dialnica ma svoje parametre, svoje pravidla a nemali by sa znizovat.
Dopravcom sa zákaz predbiehania nepáči
dialnice.info/viewtopic.php?t=3020
Ten pán, který toto vymyslel v životě nejel kamionem. Plošný zákaz je naprostý nesmysl. Protože jsou dvě možnosti jak to dopadne: Buď se bude zákaz porušovat (lepší varianta) nebo se kamioňáci domluví mezi sebou a pojedou těsně za sebou, nebudou nikoho chtít pustit ani na dálnici ani z dálnice. To je ta hoší možnost, a už jsem o ní slyšel od několika řidičů kamionů.
Dopadne to tak, že bude pravý pruh, ve kterém budou kamiony a levý pruh ve kterém pojedou osobní auta.
Nakonec se doprava na dálnici výrazně zpomalí, kvůli jednomu ministrovi, který chce získat politické body za to, že on s těmi “neposlušnými kamioňáky” zatočil.
Na druhú stranu by ale nebolo bezpredmetné zakázať kamiónom jazdu v ľavom pruhu. Ale pod jednou podmienkou, muselo by ísť o trojpuhovú diaľnicu. A čo sa týka Kaliňáka, myslím že ho presvedčím že to tak nejde
tak neviem. vlani som bol autom v nemecku v hanoveri a cestou som si vsimol zakaz predbiehana kamionmi dost casto. s casovym obmedzenim a prave tam ma napadlo, ze preco to nie je aj u nas napriklad rano predbiehajuci kamion pri triblavine je dost nebezpecna zalezitost. takze nechapem, ze ked to roky funguje v nemecku, preco to ma byt problem u nas.
Na D1 BA-TT by toto mohlo bez problemov fungovat.
Kaliňák podľa mňa iba “kalí vodu”. Návrh má šancu reálne uspieť, ak SMER bude zostavovať vládu.
V pripade ze sa tak stane tak sa bude viac investovat na dialnice a toto sa bude dat prehliadnut.
dialnice.info/viewtopic.php?t=4099
Vytláčanie osobných áut kamiónmi je bežné, ani sa nedivím, že sa to stalo. Na úseku TT-BA by takýto zákaz len prospel. Reči o 3 pruhu nič neriešia, tu je potrebné konať prakticky.
Zákaz to nevyřeší, bo budeš mít pruh kamionů a pruh aut a oba pojedou přibližně stejně rychle. Rozumější je rozšíření dálnice.
Na rozšírenie si ešte počkáme…, zákaz je dovtedy dobré riešenie. Najhoršie je postaviť si nejaký vzdialený cieľ, umyť si ruky a nič nerobiť.
Dopravná polícia by si mala takisto správanie kamionistov viac všímať.
Pokud dáš zakáz předjíždění kamionů na celý úsek Bratislava - Senec, tak budeš mít dálnici ucpanou, bo v pravém pruhu pojede kamion za kamionem svých 70-90 a v levém pruhu pojedou osobáky 100-120 více jen mimo špičku. Ne všechny osobáky jezdí 130 a pokud se jede v koloně je to většinou kolem 110.
Najviac sa mi paci, ze nemenovany kamionista sa tu sme.sk/clanok.asp?cl=2755421 vyjaddril, ze vodici osobnych aut su neohladuplny. Neviem, co tym chcel povedat, asi sa mu zda neohladuplne, ze ked idem v lavom pruhu 130 a on chce 95 predbiehat iny kamion iduci 92, tak nepribrzdim na 90, aby mohol minutu predbiehat
Nerozumiem preco. Tie pomale osobne auta tam jazdia uz aj teraz a jazdia obvykle v pravom pruhu. Co na tom zmeni zakaz predbiehania sa pre nakladne auta?
Ten úsek je krátky. takže nie je veľká časová strata ísť 110 a nie 130. Ale z hľadiska bezpečnosti premávky by to bol prínos. Navyše aj na tejto nehode vidieť, aká veľká časová výluka môže nastať. Ešte dnes sa odstraňujú následky, čo brzdí dopravu. Ja som včera tiež musel ísť cez Trnavu a na ceste nazad som 4x musel prudko brzdiť, lebo štyria páni kamionisti právom silnejšieho vybehli bezohľadne do pravého pruhu a predbiehali pomaly a dlho. A to som šiel predpisových 130 km/h.
Já tim kamionem občas jezdim, takže vím o čem to je. Většina kamioňáků (s vyjímkou Maďarů a Balkánců, to je kapitola sama pro sebe) třikrát zabliká než vjede do levého pruhu. Kamioňaci nemají zajem na nějakém zdržování dopravy, oni hctěj předjet, co nejrychleji a zařadit se. Ale pokud potkají blbce (Maďar), kterého když začnou předjíždět, zrychlí a nechce je pustit, z toho vzniká to, že jeden jede jen o pár kilometrů rychleji. Vím co to je v kopci, když jedete 80 km/h naloženi a motor šlape a dojedete starou liazku, co jede 50, to mám za ní dalších x km jet? Ani náhodou předjedu ji.