Brezno a doprava: Stav ciest, dopravné projekty, údržba, bezpečnosť a výstavba infraštruktúry v regióne. Všetko podstatné z oblasti Horehronia.
Táto diskusia je určená na sledovanie dopravy, cestnej infraštruktúry a vývoja dopravných projektov v okolí mesta Brezno. Zameriavame sa na cesty I. a II. triedy, problematické úseky, možné obchvaty, údržbu v zime i lete, a na skúsenosti vodičov s prejazdnosťou v tomto hornatom regióne.
Zahŕňa najmä tieto témy:
stav ciest ako I/66 (hlavný ťah Banská Bystrica – Brezno – Poprad),
údržba ciest cez horské priechody (napr. Čertovica),
dopravné zápchy, semafory, rekonštrukcie,
bezpečnosť na cestách, nehody, rizikové úseky,
plánované alebo prebiehajúce investície.
Zahrnuté sú mestá a obce ako: Brezno, Valaská, Podbrezová, Bystrá, Mýto pod Ďumbierom, Lopej, Jasenie, Polomka, Heľpa, Bacúch, Závadka nad Hronom, Pohorelá, Telgárt a ďalšie sídla v okolí Horehronia.
Ak máte informácie o aktuálnej dopravnej situácii, plánovaných prácach, fotografiách z ciest alebo sa chcete podeliť o skúsenosti z regiónu, pridajte sa do diskusie.
Spolu vytvárame prehľad o doprave na Horehroní. Diskutujte, sledujte vývoj a pomáhajte ostatným!
Dy, nechystá sa niekedy v blízkej budúcnosti rozšírenie cesty Podbrezová - Mýto pod Ďumbierom? Kedysi to tušim bola cesta II. triedy (vtedy išla hlavná cesta smerom od BB na Čertovicu cez BR) a bez zlepšenia parametrov ju potom označili ako cestu I. triedy
Mimochodom, keby bola v SR každá cesta I. triedy taká ako cesta BB-BR, bolo by to super Na tej ceste sa dá ísť stále bez zastavenia okolo 90
To je práve ten smer na Čertovicu. Ja neviem, to je celý úsek taký, že je to proste horský priechod a treba sa tomu prispôsobiť. Premenovanie na cestu I. triedy malo svoj význam kvôli výdavkom na údržbu.
Tak v tomto máš pravdu, tá cesta je skutočne dobrá. Ale len po Brezno, potom v smere na Čertovicu “žiadna sláva”.
Lenže samotná cesta Mýto pod Ďumbierom - Čertovica je oveľa lepšia, čo sa týka parametrov (až na hrozný stav vozovky ), ako cesta Podbrezová-Mýto p.Ď. Hlavne v Bystrej, kde nie sú ani chodníky. Podľa mňa práve tento krátky úsek by mal byť najväčšou prioritou v tomto regióne
A čo sa týka cesty BB-BR → jej kvalitné parametre končia vlastne už v Podbrezovej-Lopeji v smere od BB. Ďalej smerom na BR a ďalej na východ je to už nič-moc
Moja prakticka skusenost ( samozrejme pozorovanie okolia) hovori, ze bezne tam chodia auta 130,140 az 160.
Je to siroka cesta a vzhladom na hustotu premavky (nizka) je doprava plynula. RC by bola skor psychologickou pomocou pre region - atraktivita pre investora, ktory iba cita mapu.
Perlicka ( dufam, ze je este stale tak)
Po trase chodi jeden (1) rychlik denne doobeda (BA)-BB-BR-(KE) a poobede naspat.
Zeleziarne Podbrezova - to je silna firma v tomto regione, zamestnava cca. 4 000 ludi, slusne (nad slovensky priemer) plati ludom a vela investuje do rozvoja regionu - a samozrejme, je to aj silny vplyv pre rozne ine vybavenie, ako aj ta cesta.
Ked sa nemylim tak predseda Klubu 500 (vsetky slovenske firmy nad 500 zamestnancov) by mal byt GR pan Sotak - ale nie som si isty.
Schvalne som napisal okolo 90 tym rozumej tak ±15 km/h
Ta cesta inak podla mna nema daleko od parametrov 1/2 RC Hlavne ked si ju porovnas napr. s R1 Sasovske Podhradie-ZV
Dy, obchvaty Podbrezovej a Brezna by podľa mňa mali mať v tejto oblasti prioritu. Nie som si istý ohľadom obchvatu Čierneho Balogu, tam by snáď stačil lepší prístup k lyžiarskym strediskám, čiernohorskej železničke a skanzenu.
B;: prioritou je jasne smer Podbrezová-Červená Skala /I/66/, tam je obchvat najpotrebnejší. Hoci keby sa obchvat staval južne, mohlo by sa postaviť mimoúrovňové križovanie na Tisovec /530/ a Čierny Balog /529/.
Skúšal som vyhľadať informácie a podľa: http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=984&highlight=brezno sú štyri varianty obchvatu mesta, z toho jeden je už schválený BB VÚC. Ten schválený BB VÚC je práve južný variant, ktorý by napomohol aj doprave na Tisovec a Čierny Balog.