BA - horná Nitra

V prípade Hornej Nitry je to celkom zaujímavá situácia.
Popis cesty do Bla je asi takýto:

1. variant - ide v nom o úsporu benzínu: PD - PE - TO - HL -BA
  2. variant - rýchlosť (už teraz, keď nie je vybudovaná R2 na tomto úseku): PD - BN - skoro TN - BA

Tak a teraz si vyber. Osobne si myslím, že keď bude R2, tak Horná Nitra bude mať po problémoch.

Ale celé je to možno vidieť aj v širších súvislostiach. V súčastnosti PD patrí do Trenčianského VÚC a kraja, preto by malo byť aj záujmom kraja vybudovanie R2. Lenže budúci rok sú voľby a niekto z istej politickej strany, ktorá bude pravdepodobne vo vláde (nikdy nehovor nikdy) sa začal zamýšľať nad tým, prečo by mala PD, resp. celá Horná Nitra patriť pod Trenčín (osobne som s tým mal tiež dosť dlho problém - predtým sme patrili pod BB) a nie ako Horná Nitra pod Nitru. Tak a máme pekný gulášik a uvidíme ako bude chutiť. :smiley:

flakst,

napojenie Hornej Nitry na BA čo najkratšie, to nie je trasa po RK R2 v smere na TN, to je buď cez PN na D1 alebo na HC a po D1. :sunglasses:

Caesar,

to je síce pravda (veď som to aj sám napísal a myslím, že je to jasné z 1. varianty), ale otázka je ako reálne je vybudovanie takto koncipovaného napojenia (podľa mojich prepočtov v km je najkratšie práve prepojenie cez HC a potom po D1). A v tomto bode musíš reálne uznať, že napojenie bude pomocou R2. Inak by sa jednalo o číre sci-fi. :smiley:

Ja si aj tak stále myslím, že napojenie stačí, ak je na D1. Nemusí byť napojenie len na BA, pretože D1 do BA smeruje. NR tiež nijako neťaží z toho, že je napojenie na BA, ale z toho, že je to napojenie na D1, tiež to totiž nie je najkratšie spojenie. :laughing:

Keďže často jazdím cez tento región, vyjadrím tu tiež môj názor :stuck_out_tongue:
V tomto prípade sa zastávam Branca, takže presadzujem variant cez HC a TO. Horná Nitra bude mať predsa najbližšie napojenie na D1 tiež po R2 cez BN, RC cez HC by slúžila ako napojenie na BA. V každom prípade, veľmi by pomohol aj variant cez PN. Variant cez NR by možno obslúžil viac obyvateľov, ale zaťažil by už aj tak zaťažený úsek TT-NR. :unamused:
Pokiaľ sa však nestavia žiaden úsek v tomto regióne, mohli by sa urobiť aspoň isté kompenzácie vo forme obchvatov miest, podobne ako na R2 ZV-KE, hlavne dokončenie obchvatu TO a niektorých dedín v okolí Novákov. :slight_smile:
Nakoniec, napojenie Hornej Nitry na diaľničnú sieť by som dal ako prioritu za D1, D3, R1, R5 a R4 KE-Milhosť, a je mi takmer jedno, či to bude po R2 alebo po Rx smerom na BA, hlavne nech je to čím skôr. :stuck_out_tongue:

Toto nie je podľa mňa dobrá otázka, pretože najlepším riešením na spojenie Hornej Nitry so SR, aj s BA, je čo najpriamejšie napojenie na D1 a to jedine pomocou RK R2.

Všetko ostatné sú len náhrady. Cez Veľké Ripňany by to bolo najkratšou variantou, ale je to nereálne kvôli parametrom daných ciest. Cez RK R1 je to zbytočná obchádzka a nič to nerieši potom pri TT alebo SC. A aj tak je to len napojenie na D1 a a ešte k tomu po dlhšej a problematickej trase, kde je potrebné veľa obchvatov. A varianta PN-TO by bola prijateľnou, ale to je aj tak sama o sebe strategická cesta, pretože je hlavným ťahom medzi RK R1 a R2.

Hefaiston,

napojenie hornej Nitry na R2 je, samozrejme, žiadúce a nutné. Otázka však znela: napojenie hornej Nitry na BA. Na Tvoj inak kvalitný príspevok Ti môžem odpovedať protiotázkou: trasou, ktorá je dlhšia ca. o 40 km (hrubý odhad) kto asi bude cestovať? Je to asi tak, ako keď do Hnúšte (príklad) by som cestoval cez R2 od Rimavskej Soboty. Budem však používať kratšiu trasu: odbočkou z Kriváňa na Kokavu a Klenovec. R2 y hornej Nitry naozaj rieši napojenie na TN, ZA a medzinárodné do ČR. Nerieši však napojenie na hlavné mesto.

Branco,

už vidím, že som sa nemal do tejto diskusie vôbec zapájať, lebo už sa mi to “rozpadá” vo viacerých témach (teraz myslím len sekciu Diaľnice a RK všeobecne, túto časť mal mať pôvodne Krateros, ale to som už topic). :unamused:

V stručnosti:

Ja som zadanie otázky pochopil, ale nedokážem na ňu odpovedať podľa daných možností, pretože mi tam 1 možnosť chýba. To je všetko.

Pre vysvetlenie:

1. To, že sa niekedy stavia dlhšia trasa, ale s kvalitnými parametrami tak, aby bola časovo najkratšia je bežné všade vo svete/SR.

2. Osobne si nemyslím, že je potrebné, aby región, zaostalý región (teraz bez urážky daných obyvateľov - chýba celková infraštruktúra), Horná Nitra bolo nutné spájať len s BA, presnejšie, ak aj takto otázka stojí, tak stačí tento región napojiť na diaľnicu D1, pretože tá do BA smeruje. A okrem toho, napojením regiónu na diaľnicu D1 získa Horná NR oveľa viac, pretože sa napojí na hospodársky silné oblasti TN a ZA, nie len na NR.

Preto si celkovo myslím, že svoj 1. príspevok v tejto téme zohľadňoval všetky tieto aspekty. Rešpektujem však aj iné názory. :wink:

Toto je veľmi zložitá téma. Aj na mňa. Náročná otázka, ťažká otázka.

Osobne som hlasoval z tohto výberu za možnosť č. 3.

Ale sám na 100% súhlasím s Hefaistionom. Horná Nitra potrebuje RK R2 až po D1. :wink: Aj v napojení na BA. SR nemá dostatok financií na budovanie RK na HC. :wink:

V pripade BA je to moznost c. 1 cez Hlohovec a ja som tak aj hlasoval.

Ale v pripade rozvoja regionu Hornej Nitry nejde o BA, ale o ZA a TN a tak podporujem hlavne stavanie R2.

Lebo ja poviem osobny nazor. R2 ma druhu najvyssiu prioritu v ramci cislovania v RK, takze je minimalne arogantne povedat od ministra dopravy, ze tato RK bude realne stavana az v horizonte roku 2020.

Je zaujimave, ze uz takyto uprimny nie je vas minister napriklad pri R3, R4, D1, …

A az teraz pred volbami uz zase povie, ze do r. 2010 budu 4 velke obchvaty na celej trase TN-ZH. :wink:

O.K., podľa mňa má v tomto prípade prioritu R2, následne je to napojenie hornej Nitry na západné Slovensko, resp. BA. :wink:

R2 TN-ZH sa bude ešte 15-20 rokov riešiť len obchvatami miest, teda krátke úseky na 1/2 profil.

A nová RC NR-TO tak skoro v SR nebude, lebo vypadla z plánov r. 2040 už úplne.

Takže Horná Nitra nebude mať jednoducho napojenie na diaľničnú siť SR ešte veľmi dlho, aj keď okolo regiónu pôjde D1, R1 a R3 bodové závady.

Ani prelozky (obchvaty) cesty I. triedy medzi NR-TO-Novakmi na neplanuju? Potom by tento region dopadol velmi zle :confused:

Riešia sa Topoľčany. Nitra sa týmto smerom riešiť tak skoro nebude. Partizánske sa riešiť má. Ale podrobnosti neviem, takže týmto smerom nič moc, … aj keď sú tu 2 cesty významné - nevidel by som problém, I/64 a II/593.