Andrej Doležal - minister dopravy - (2020 - 2023)

Pacholand :smiley: Takže po D1 ? Myslím si osobne, že nejde namietať, aby sa rozostavané úseky na D1 čo najskôr dokončili a ten posledný, aby sa postavil tiež. Ide ale o to, že sa to nedarí podľa platných zmlúv zrealizovať, čo znamená hromadu problémov. A ten chýbajúci úsek už rok stojí “na vode” a to doslova. Tento úsek momentálne politicky nehorí, ten bude horieť, až bude skutočne posledným a to nie je, kým sa stavajú tie s Višňovým a Čebraťou. :bulb: Potom bude na ministrovi financií, aby povedal, že vyčlení dosť peňazí na všetky roky a postaví sa to alebo sa na to získajú peniaze z nejakej banky. Nám ešte hrozí aj model spolufinancovania až na 50% pri diaľniciach všeobecne. Takže tak či tak tá krajina bude musieť zvýšiť financie. Ale zase to bude o zdravom rozume, že ak vieme, že tam sú zosuvné územia a bude nadsadená časť environmentálnych opatrení, tak odhadom sa pri dnešných materiáloch dostaneme indexáciou možno nad 1250 miliónov a ak sa na to nepoužijú EU fondy ani PPP, tak to znamená, že pri dĺžke výstavby 5 rokov na to pôjde 90% peňazí, ktoré dáva štát na výstavbu sám. Zase bude mať čerstvý balík EU peňazí, len aby tie zase neskončili na D3 a zbytok Slovenska nezaplakal … potom sa treba spýtať, či je to správne riešenie? Ale tým ja nemám na mysli ani to, aby sa 1250 miliónov použilo na R1 cez Donovaly. Mali by sa potom použiť na R2 a R4. Na ďaleko viac kilometrov. Aj Nemci aj Švajčiari aj Rakúšania aj Francúzi majú svoje nedokončené ťažké horské úseky a žijú. :mrgreen: No to je už vec politikov.
A ak sa použije model, aký sa použil na mnohých iných úsekoch od čias Figeľa, teda že sa to vysúťaží za 45% ceny a nedokončí sa to … máme sa na čo tešiť. Dopravne si nepolepšíme do 2035, ale stovky miliónov sa na to budú vynakladať. A toto práve pri lacnejších a dlhších úsekoch tak nie je. :bulb:
Mne osobne je jedno či bude diaľnica severom alebo juhom, len aby bola. A aby konečne bola tá základná kostra, pretože oni sú aj mestá a obce mimo trás diaľnic …

A to sme zase u ministra Doležala. Keď sa reštartovalo Višňové, tak sa vyhlasovalo aj s Tlapom, ako sa to do konca 2023 určite dokončí a za dohodnuté ceny a čo ja viem. A dnes už vieme, že to tak nebude. A ide o to, že oni to vedeli už vtedy a vie to každý, kto sa tým tunelom previezol cez obe rúry. Sú to iba komédie pre Slovač. Ao to ide, že ani napriek tomu, že sa sem lejú také sumy sa to za celé roky nedarí postaviť. Ružomberok bude rozostavaný 10 rokov … A Višňové takisto s týmto reštartom. A v cenách Višňového my sa už blížime k tej pôvodnej odhadovanej, keď sa to spočíta. A o toto ide, že tu to neprekáža, lebo tu nikto nič nezakazuje stavať, ale inde za zlomkové sumy hľadáme chyby a nestaviame vôbec. A to proste férové nie je. Je úplne jedno kadiaľ sa má prepojiť BA a KE, to s tým nič nemá. Hlavne keď to nebude spojené ani v 2030 a to nebude spojené v 2030 ani severom ani juhom ani prostriedkom. Všade bude “niečo” chýbať.

Určite CEF polovicu z chýbajúcej D3?

Som v tom, že CEF II. generácie (21-27) sa sem môže nasmerovať. A teoreticky teda nie 1/2, ale 1/4 z nákladov, no ani som nepredpokladal viac ako 1 úsek a skôr som mal na mysli ufinancovanie jedného úseku za tejto pomoci. Aplikácia dopravnej prekážky na sieti v zmysle ohrozenia bezpečnosti štátu, čo naplní hneď 2z3 základných bodov, 1. dopravný aj 3. bod vojenský, čerpania fondov 2. generácie. Vojenská infraštruktúra je tu potom na dosah, takže sa ani v ničom nebude “klamať”. Ale môžem sa samozrejme mýliť. Problém môže byť s dostavbou včas a aj s prípadným iným zadelením, priznám sa, nesledujem rozdelenie pre SR. :blush:
(2. nesplní, ten sa týka železníčných častí)

lokalna doprava je ZA-MT alebo RK-LM. npr. D1 dubna skala - turany obchadza vacsina aut po starej ceste ale dokonca aj cca. polovica ND chodi po I/18. to uz je vcelku prekvapive. a este viac by som chcel vidiet prve udaje kolko aut jazdi po obchvate presova. verim tomu ze to bude velmi podobne cislo ako okolo cadce… tak sa pytam aky uzitok ma z toho vychod a specialne KE kraj. podla mna minimalny. vacsina ludi na Sk nezije na severe.

prepojenie na S-Z europy vedie cez polsko, doktor to uz spominal x-krat.
google.com/maps/dir/Ko%C5%A … 504088!3e0

Dobre že si tu natrepal mapu cez Žilinu alebo obchvat Prešova :laughing:

trošku si odporuješ,že?

neviem ktoru cast si nepochopil. mne to ukazuje odbocku pri PP. cize najtazsie tunelove useky “pacholandu” sa pohode obchadzaju na ceste na SZ europy. a to som dal drazdany ako ciel ale cim viac na sever tym vyhodnejsie je to cez polsko.

tu mas cez ZA a skalite :laughing:
google.com/maps/dir/Ko%C5%A … 504088!3e0

ešte že si trasu smeroval cez skalité, proste prekrúcaš tak ako ti to pasuje. To že doktor tu písal, že cesta vedie cez poľsko, nemá žiadnú výpovednú hodnotu. Keby si si nastavil cestu cez pacholand a potom na karvinu, tak časový rozdiel by činil 15-25´, To je presne čo ja píšem, keby dokočili pacholand čiže Rk + vyšnové + D3, tak by sa to preklopilo v prospech ZA: Tak by sa pre KE stala cesta na SZ rýchlejšia. Myslím si, že ta moja myšlienka, že pacholand stavajú hlavne pre KE nie je ďaleko od pravdy. Na druhej strane, po dostavaní M30 sa pre KE stáva R2 druhoradá záležitosť, samozrejme okrem obchvatov .

skor 20-30 min. mi ukazuje. len potom treba dodat ze nie cez skalite a nie cez S1 a bielsko a sice cez visnove ale potom cez ZA ale nie cez ovciarsko a h.podhradie… alebo cez strecno tak ako aj teraz. este nie je hotova S7 a neviem ako je na tom rozsirovanie DK47 na nowy targ. takze pochybujem ze sa to preklopi. a este obides aj nejaky 800.000ovy Krakow kvoli 10x mensej Ziline…

asi tak daleko od pravdy ako z KE ten SZ europy. :slight_smile:

tam je zase skoro 100 km rozdiel co dialnicou sa sice da mozno casovo stiahnut ale predbehnut urcite nie. urcite by som nesiel 100km naviac (ani ovela menej naviac) ked tym prakticky nic neziskam.

ked niekto potrebuje nieco vybavit v pacholande tak pojde tadial. aj do prahy sa pojde tadial. ale ked pozries pocty obyvatelov a ekonomicku silu tak polsko je niekde inde. aj madarsko lebo na trase je BP. ale juh ma aspon vyhodu 100 km kratsej trasy. aku vyhodu ma sever ??

devil, s Pachom nema cenu sa rozumne bavit. Proste, pravy janosikovec si vzdy obhaji pravo “bohatym brat a chudobnym davat” - resp., v pripade h e j…, preco juhovychodu brat a sebe stavat megalomansku tunelarsku dialnicu do kazdej doliny+garaze, aj ked su to totalne nezmysly.
Cesta cez Krakow vsade na severovychod je o 50km kratsia, a na polskej strane sa rychlo stavia az po juh Noveho Targu, takze ta trasa sa bude zlepsovat aj v dalsich rokoch. Cize z vychodu na sever/zapad Europy to tak bude vzdy najvyhodnejsie.
A esteaj co sa tyka Ceska, tak ani na Prahu+Brno by cez pacholand nedavalo zmysel jazdit, ak by sa normalne stavala R2 KE-Trencin (kedze ta ceska 49ka nebude este 30 rokov, a primarne sa bude este dlho jazdit Trencin-Brno). Ale ked je naokolo-blizsie logikou najlepsie jazdit KE-BA cez Zilinu, tak to uz to pokrivene myslenie znesie bez problemov uplne vsetko.

to je rovnaka vzdialenost.

praveze je to dobra debata. az potom som si pozrel polsku trasu ze na S7 chyba dokoncit tunel Mały Lubon. tiez najskor robili lahsie useky :slight_smile: . a potom este 16 km DK47 Rdzawka-Nowy Targ. google ukazuje slusne kolony takze uspora casu tam urcite bude.

akurat tu trasu cez karvinu som uplne nepochopil. myslim ze to malo byt cez tesin.

https://www.google.com/maps/dir/Košice/Dresden,+Nemecko/@50.552054,13.5511193,7z/data=!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x473ee01b67c6957b:0x400f7d1c6978bd0!2m2!1d21.2610746!2d48.7163857!1m5!1m1!1s0x4709cf29101ad6a9:0x421b1cb4288feb0!2m2!1d13.7372621!2d51.0504088!3e0
Toto prepojenie je síce časovo kratšie, ale je tam pár kritických bodov - obchvat Krakova a mýtne brány Balice a takisto hustá premávka okolo Katovíc, kto zažil, vie. Výhodná je samozrejme mimo exponovaných časov.
Týmto potenciálnym problémom sa trasa cez Žilinu vyhýba a keď bude D1 LL-DS a Hu-Iv, tak sa to vyrovná. Na našej strane ostane I/11 ako problémový bod.

no som rád, že sú ľudia, čo druhú stranu, ak nemá taký istý názor, ne považujú za nepriateľa. na pre doktora, my v pacholande a hej janošíci sa hnevame na blavistan, že si tam stavajú dialnice mirnix dirnik, a nemyslia na ťažkoskúšaný sever. :smiley:

Ja by som do Drazdan asi siel cez Prahu nez cez Polsko - vacsia premavka, Brno-Prg uz je v pohode

no podla doktora sever nieje SR, takze podla neho jediny problem slovenska je R2. Vsade inde podla neho niesu problemy… respektive sever nikoho nezaujima..

drazdany -ako som uviedol- bola len ilustracia. SZ europy tam niekde len zacina. uz berlin je + 150 km cez prahu. cize bezpredmetne.

Sentilj, no neviem ale pozrel si sa na to lepsie ? mas tam 772 km a cas 8:48 cez PL. lenze ked si das separatne Naprawa/Lubien - Dresden tak to je 5:30 a KE - Nowy Targ je 2:05. dokopy len 7:35. chybajucich 30 km ukazuje vyse hodinu :exclamation: (Pacho, tak kto je vlastne “tazko skusany” :wink: ) to je to co je vo vystavbe…ked to bude sme nielen pod 800 km ale aj pod 8 hodinami. btw. visnove usetri 15 min v smere na TN cize ked ides cez prahu. cez ZA smerom na CA usetri len cca 5 minut. hub-iva akurat ukazuje 16 min. cize uspora pod 10 minut. aj I/11 je v pohode prejazdna cez vikend, brodno-oscadnica ukazuje 17 min.

Nemame asi vela dat, ale nemyslim si ze viac ludi z vychodu jazdi smer Drazdany/Berlin nez smer BA - tych bude viac.. preto si myslim ze R2 po LC by sa mala urcite stavat prioritnejsie. Vychodniari myslim ani nechceli aby vsetko islo na R2 ale 60% na sever a 40% na juh SK, ale ani to sa nedeje… co by sme robili bez Orbana :slight_smile:

orban sem orban tam, ale mám taký pocit, ze na sk zamrzla výstavba a príprava dialnic na bode 0. Hoc som z pacholandu, ale to delenie by malo byť zachované na 60/40, ale bohu žial u nás sa delí 50/50, čže 50 naším ľudom a 50 na výstavbu :slight_smile: Ono na téj R2 by velmi pomohlo aspoň zopár obchvatov /RS, pincina, batka, …/ keby bolo aspoň to, tak by “nám južania odpustili aj sorošku”. a samozrejme čím skôr dokončiť KE, to je fakt už hrôza. pomaly horšia sága ako višnové a RK.

ešte by som doplnil a čo mňa osobne najviac trápi, je neaké rozumné napojenie letiska KE na dialničnú sieť. BA ako aj PP má veľmi elegantné napojenie, len KE pokuľháva.

To je asi najmensi problem, ktory tu mame - napojit letisko na dialnicu… z toho letiska dokopy aj tak uz nic nelieta, vacsina vychodu lieta aj tak z Budapesti alebo BA/Vieden resp Krakow/Katowice.. co by mohli zadotovat je KE-BA linku ako bolo kedysi

To nepochybne, stav vystavby je horsi este ako za byvalej vlady