Akou trasou sa momentálne oplatí ísť z BA do KE?

aj to je pohlad. kedze sa podrobne nezaoberam usekmi ktore maju mozno len studiu neviem ci by bolo efektivnejsie urobit donovaly, viem ze sa pisalo o 14 km tuneloch co je sice menej ako 20 km od ovciarska po cebrat ale stale nepomer oproti 4 km po soroskou prip. este nejake kratke ak vobec. a musim ta sklamat, trasa BA-TT-NR-BB-RK-PO-KE mi vysla cca. 50 percent obyvatelov a to som okrem okresov priamo na trase pridal aj blizke okresy…SC, PK, HC, GA, SA, TO, BR, BS, KA, DT, TR, KK, SB.

kazdopadne naklady od hp po PO su vyse 3 mld. a spolu s tur-hub okolo 4 mld. z toho len hp-ll-ds okolo 1 mld, na juhu za ceny spred 5-10-20 rokov 10 mil/km (vid mytna-tomasovce) 200kmx10 su 2 mld + par tazsich usekov nech je 500 mega navyse teda 2,5 mld. k obom trasam treba pripocitat nejakych 50 km po MI z coho stoji len 14 km.

rozdiel asi 1,5 mld. a nevycislitelne straty (ne)tvorby hdp na vychode.

No za pokrytie dialnicou sa oficialne rata vzdialenost do 50km? Ked si takyto pas o sirke 100km natiahnes krizom cez Sk, tak toho naozaj ostane maloco. Viem, Zilina by nebola v tom pase a to by asi nerozdychali.
Stred a vychod by boli pokryte prakticky kompletne. Cesta stredom nevychadza cez Donovaly, kopiruje cestu I66 Brezno, Podbrezova. Ta uz dnes bude hotova prakticky po Slovensku Lupcu, takze jediny problem by bol prechod horami zo strany Telgart na Spis v trase Vernara, kde by sa to pripojilo na trasu existujucej D1. Pricom v tom mieste je chrbat hor Nizkych Tatier/Slovensky Raj prakticky najuzsi.
Najvyhodnejsie vychadza prechod Nizkymi Tatrami tunelom v trase Pohorela - Vikartovce, kde by to mohlo vydat do 12km dlzky.
Bratislava - Presov 360km za 2h36min, Kosice 380km za 2:43 minut.
Tou cestou co popisujem by si bol z Ba v Poprade za 1h52min, odtial par minut do Tatier.
Tato trasa by nakladmi bola porovnatelna, mozno aj lacnejsia kvoli skrateniu voci nakladom na kompletnu D1.
Ale vybudovanim tejto trasy by si prakticky nemal na Slovensku miesto, ktore by bolo od Ba vzdialene viac ako 4h autom.
Napriklad Cierna nad Tisou - Michalovce (Dialnica) 50minut, zostavajucich 425km do Ba po dialnici 3h4min, celkovo 3:54
Snina - Vranov nad Toplou(Dialnica) 50 minut, zostavajucich 397km do Ba po dialnici 2h51min, celkovo 3:41
Soroska juhom 4km tunelov ti neriesi nic, lebo nepokryva Slovensko, ale Madarsko.
Severna trasa a juzna trasa by sa kludne mohli riesit dodatocne potom, kedze by to bolo iba vylepsenie existujucej situacie. Pricom by plne stacili parametre R.

tak tá stredná trasa, to je zasa také projektovanie s prstom na mape. Čo by bolo, keby nebolo…v popdstate Brezno SNV, zbytočná trasa, bez využitia, akorát prepojenie. …v dnešnej dobe absolútne nereálne. Ono tá koncepcia sever, juh, a poprepájaná severojužnými spojkami nie je zlá, ale bohu žial dodnes sa nerealizovala.

Pacho brzdi sa, akoze prstom po mape tu pocuvam 20 rokov. A pozri kde nas to dostalo… Nikam. Na nasich cestach mas dokaz, ze planovanie “nie prstom po mape” zlyhalo.
Z trasy o ktorej rozpravam po Presov chyba 110km. Ani sa mi neopovazuj povedat, ze za 23 rokov odkedy to sledujem by sme nevedeli z penazi ktore sli na D1 doslova konciacej v prdeli za Zilinou, postavit tych 110km ktore chybaju od konca R1 za BB po D1 okolo PP.
A co by bolo to som ti tam jasne napisal aj s casmi.
Brezno SNV v podstate zbytocna trasa, jasne, len by niesla celu premavku vychod zapad, to je uplne zbytocne, prosim ta nezahanbuj sa. Rimavska Sobota - Brezno 1h13min, odtial 220km do Ba za 1h35min, za 2:48 si v Ba. V sucasnosti su to 3h2min. (oprava, z RS je to jasne rychlejsie do Zvolena. Ale Z RS do Tatier to mas tadial bez problemov)
Koncepcia sever juh skapala. Momentalne mozeme len robit na limitacii skod ktore sposobila. 1,6 miliona ludi v Presovsko a Kosickom kraji bez pripojenia na zapad na dialnicu, ktora mala stat 14 a viac rokov dozadu.
Vysledky su tu, priemysel v prdeli, platovo nas uz predbehli komplet vsetci v Europe.

no dobre trocha pribrzdim, tých 110km, brezno PP, som myslel, že zbytočná, v tom zmysle že neobslúži žiadne dôležité územie, z hľadiska priemyslu a obyvateľstva. akorat prenesie premávku v-z. keby nebolo keby, a naši politici by robili len rozumné rozhodnutia, tak višnové mohlo byť dávno hotové. Keď si dobre pamätám, tak pre x rokmi,ho skánska chcela postaviť tuším za 660 000 000. Keby sme brali aj navýšenie tych 10%, tak sme mohli dnes mať vyriešenú sorošku, a dohadovať sa, o s-j prepojeniach. Čo sa týka severného, ťahu, tak jeho smerovanie siaha až do predminulého storočia, takže aj v takomto kontexte sa treba na pozerať. V tom čase všetky cesty viedli do budapešti, a z hľadiska prepojenie v-z, bolo asi jediné rozumné riešenie. POdľa mňa čo sa týka, juhu, v súčasnosti vidím, ako najdôležitejšie, urýchlene vyriešiť Zvolen.

Firma z KE co exportuje na Ostravsko alebo Katowice vytvara HDP v KE, ale potrebuje infraštuktúru v ZA. Takže prepočet podľa HDP kraja nie je úplne smerodajný.

Samozrejme, pretoze uz potrebné lacné úseky nie sú. Okrem pokračovania D1 na UA a R2 od košíc po Moldavu.

Ja som nepovedal, že za to môžu dôchodcovia. Povedal som, že každá vláda si stanovuje priority. Tá súčastná dôchodcov. To že to dôchodcovia minú je fajn, rovnako by to minuli aj rodiny s deťmi, alebo pracújuci, v nových firmách, ktoré tu budú po výstavbe infraštuktúry. Za tých 300m vieš stále postaviť 20km ľahkej D, 5km tunela, 50km cesty prvej triedy a pod. Každý rok.

Akoze logikus to ma. Ale najskor si uprav casy. 360km za 2:36 a 380 km za 2:43 mi vychadza 140 km/h priemerná rychlost. To je nerealne. Reálne je 120 a pri tuneloch menej. Reálne 3 hod PO a 3.10 KE. Minimalne potom do 4 hodin to z krajneho vychodu nedas.

Neviem ci je nejake oficialne cislo na pokrytie dialnicu. V oficialnych materialoch sa vyskytuje cas 30 minút. To je pri priemernej 60ke alebo 70ke co su bezne rychlosti na jednotkach do 30 km. To su tie okresy co som spomenul plusminus. Ciza na jednej strane vyriesis polku obyvatelov ale do 50 km je 50 minút len aby si sa dialnicu dostal, do 80 km 80 minút a do 100 km 100 minút. To je uz moc. Ak chceme pripojit vacsinu ludi musime k tejto dialnici postavit dalsie dialnice aby si zredukoval casy. Cize to co usetris vdaka kratsej strednej trase musis vynalozit na tie pripajacie dialnice. Cize povazie, horná nitra, turiec, juh, cez donovaly, na novohrad/gemer, na svidnik co su vlastne tie ktore sa planuju a vacsinou nestavaju.

Skor spocitam okresy v krajoch a naplanujem to tak aby vacsina okresov bola do 30 minút dostupna v kazdom kraji. Potom logicky to bude platit celostatne. A na to jeden tah nestaci.

A smerom na varsavu potrebuje R4 npr. Do krakowa aj katovic sa da ist po A4.

Preco práve ostravsko co je hodne daleko z vychodu. To si mozeme vymysliet hociktore vacsie mesto naokolo. Alebo vyspely region. Roky tu citam ze malo aut chodi ba-ke aj ked odpoviem ze nie len BA ale cely juhozapad a vieden, rakusko a nielen KE ale dalsie okresy. A potom sa opytam ze kolko aut chodi z vychodu na severozpad alebo do ciech. Preto hdp lebo to je meradlo ekonomickeho vykonu…a vyssie hdp más smerom na juhozapad.

Ano za 300 mega rocne sa da postavit cesta aj nemocnica. Len potom nechapem ze take polsko ide dat 14. dochdok, stavia bezodne mnozstvo infrastruktúry a este ma aj nizsi dlh. Ako to len robia?

Lacnych usekov co treba je habadej. 10-20 obchvatov a rieseni bodovych zavad.

Výber medzi “žitie z almužny” a “prejedenie budúcnosti vlastných vnúčat” je vskutku luxusný. On by im aj človek doprial, keby konštantne nevolili stranu, ktorá to všetko spôsobila a je pri moci takmer polovicu času existencie tohto štátu.

Ja som len extrémne zvedavý, kto bude tie dôchodky platiť, keď si všetky mozgy Slováci dobrovoľne vyženú. V súčasnej polarizovanej situácií ešte aj so slovami “Tak si choď!”.

Krátkozraké, hlúpe, naivné.

1 lajk

Nuz mily Icefox ak by volili ,inu stranu, tak ta pravicova by im ziadny navyse dochodok nedopriala.
A s hlaskou: ,prejedanie buducnosti, na mna nechod lebo toto sa tu rozprava spolu s uskromite sa uz od 89…
Takze to ze +70 dostanu nieco mi absolutne nevadi..kedze sa jedna o poslednu , tvoraciu polokomunist generaciu, ktora si presla vsetkym.

Netvarme sa ze zrazu ujde od nas 1/3 obyvatelstva a vsad3 ich budu vitat s otvorenou narocou.. mam znameho ktory, po vecnom picungu na svk ,usiel, do Fr a po 2r priliezol spat aj s celou rodinou… s dodatkom ze u nas je zle ale tam este horsie..

Devil:
O tychto casoch sa da polemizovat, ja zvyknem na dialnici dat na tempomat 139km/h podla GPS a idem. Na R1 po BB viem dat cas blizky tejto priemerke. Policajti ti pri tejto rychlosti daju pokoj.
10km tunela ked ides 109 namiesto 139 spravi rozdiel 1 minutu 20 sekund. To sa ti na celkovom case prakticky neprejavi.
Ak niekto jazdi tak, ze mu priemerka vyjde 120 tak jasne tie casy budu ine, potom su tu ti, ktori jazdia po dialnici aj rychlejsie, 150km/h nie je nerealne, pre tych budu zas ine casy.
Ano 50km dostat sa na dialnicu nie je idealne, to hovorim cely cas. Ale celkovo je to v casoch dostupnosti napriec Slovenskom obrovsky rozdiel voci terajsiemu stavu, ked ti cesta napriklad z Ciernej nad Tisou do Bratislavy trva do 7h.
Ze by bolo treba aj ine dialnice na zlepsenie situacie je uplne jasne. Pri dnesnom pocte okolo 800km by sme mali komplet spojenie v-z 490km a 310km dalsich, co by mohla byt R do Ziliny, BA - CZ, AT.
Dalsie zlepsenia by prinieslo stavanie troch S-J prepojeni ktore potrebujeme tak ci tak. ZA - BA, Donovaly, R4.
O zdrzaniach vystavby dialnic sa vobec nehadam, to je na zaplakanie a blby narod ktory si toto necha robit… Ci?
Skor som pisal v tom kontexte, ze aj napriek zalostnemu a neexistujucemu tempu vystavby mame tych 800km, takze kludne to aj pri tomto tempe mohlo byt sustredene na tu jednu centralnu v-z spojnicu a uz by bola davno stala.

strasne prehanas, ked si das 140 priemerku a porovnas to s sucasnym casom kde este prihodis hodinu len tak… do ciernej sa chodi 6 hodin a nie 7. ani 20 km (360 km vs 380 km) vzdialenost PO-KE mi nevychadza, skor nejakych 30-35 km.

to je pravda, lenze na zapade mas zo severneho konca na juh aj 250 km, trstena-sahy je 200 km a nieco cez 100 km mas akurat od RV na tatry. tam ti ten jeden tah stredom mozno staci ale dalej zase od slovenskeho noveho mesta na vysny komarnik je 130 km. cize tak ako pises treba dalsie aspon 3 severojuznetahy, popri (mozno) 12 km tunelov od pohorelej treba aj podobny tunel donovaly a to uz mas dokopy vyse 20 km tunelov co je to iste ako ZA-RK. BA-ZA tiez pises ze treba a R4 tiez. a nic si neusetril.

najvacsia vyhoda trasy co uvadzas by bola presne to co ponuka juzna trasa, rychlejsie prepojenie vychod-zapad. juhom su KE tolko co udavas stredom (aj ked uz o 380 km cez pohorelu po KE zacinam pochybovat, povedal by som ze tak 400 km). PO trochu viac. akurat si este vyriesil PP, SN, LE a este KK kde zije asi 5 percent obyvatelov Sk a nevyriesil LC, PT, RS, RA, RV kde tiez zije asi tolko ludi. lenze juzna trasa je aj tak lacnejsia, menej komplikovana a mohla byt hotova skor. ak by si prekracoval rychlost 140 ako pises tak do ciernej nad tisou by si sa po dialnici juhom dostal ze tie 4 hodiny co pises. btw netusim ako juzna trasa pokryva madarsko.

tu neslo ani tak o (ne)spravodlive delenie zdrojov, ale o neschopnosti ministerstva a vlada najma za Smerakov.

bohuzial zdroj su aj vdaka nestastnej pR1bine rozdelovane dost pomerne, to ze za pR1binu a ani za D4/R7 nedostavame adekvatnu hodnotu a mohlo sa to urobit daleko lacnejsie cez eurofodny je bohuzial druha otazka

ta ista, ako aj tunel Korbelka, ked nie rovno tunel Velka Fatra mohli davno stat a byt budovane

len tu sme zase pri tej neschopnosti a zase sa budem opakovat, najvacsia chyba sa stala v 1999/2000 ze sa zahodili studie mott macdonald, ktore davali na stol optimalizaciu projektov a trasovania. potom sa k tomu pridalo rozdelenie SSC na NDS a SSC v tandeme s bezbrehou kourpciou Smerakov spojenou s neschopnostou.

kde ozaj je taky pekny majak zrovna najnepotrebnejsi usek D3 strazov - brodno, ktory je zaroven aj najdrahsi usek dialnice, a to bol vyhodnocovany schvalne dva krata smahom ruky ho Vazny predrazil o 100 mio euro a vlastne stal pomaly viac v absolutnych cislach ako bolo vytendrovane Visnove ..

cize peniaze sme mali a aj stale mame, ale bohuzial doba sa uz riadne posunula a veci pozdrazovali, ale neschopaci na ministerstve sa stali len a len neschopnejsimi, cize to je cele

keby sa peniaze z pR1bine v takej istej vyske t.j. 150 mio rocne davali na useky na juhu, tak je rozostavana cela R2 vratane sorosky

keby sa D4/R7 riesila cez eurofondy a statne peniaze, tak je R7 rozostavana pri novych zamkoch

to iste sa tyka severu, keby Smeraci netlacili svojich skorumpovanych stavbarov a nevylucili by Skansku, cez Visnove, by sa mozno uz 5 rokov jazdilo a za tie paniaze by mohla byt stavana pri rozumnom ministrovi zdruzena investicia dialnico-zeleznicny tunel velka fatra, ktory by nam aj zafinancovali eurofondy…
pred 15timi rokmi by to nebol problem, teraz nam na to uz neda nikto peanize

vsetko za predpokladu, ze mame schopnejsie vlady a schopnejsich uradnikov. takze ciste sci-fi

a to sme sa nedostali na temu obchvatov jedniciek, kde niektore veci taktiez mohli byt daavno poriesene

doslova milirady, nie ze miliany, sa presrali kvoli neschopnosti vlad. to je cele.

aquila ja nechapem ze si to neviete spocitat ani na 150x. tak to napisem znovu: eurofondy nestacili na vsetko keby si ich dal na R1 nebola by R2, keby si ich dal najskor na visnove a RK nebola by dialnica PP-PO. obycajna matematika.

s tym prehodnocovanim mas pravdu, tam sa mohlo nieco usetrit ale v principe je na vine chybna koncepcia. v 2001 schvalila dzurindova vlada material 162/2001 kde doslova pise ze stavat sa malo okolo 20 km rocne a meciarov plan bol nerealizovatelny. vlada a minfin si na zaciatku povedali ze fondy budu az na male vynimky nahradzat rozpocet. ten bude najma spolufinancovat nevyhnutny podiel. ale megalomansky projekt vystavby aj tak schvalili nic neprehodnotili, harmonogram usekov sa -samozrejme- nedodrziaval az vlada fico2 si prestala robit tie harmonogramy.

Devil:
Ja neprehanam, zato ty prehanas moje odchylky. Na zapade zijem 25 rokov, dialnice mam prechodene hore dole, za ten cas premyslene co ako funguje.
139 som dal tak ako jazdim a tu hodinu odchylky si zrejme prehnal ty. Mozem sa mylit, do Ciernej nad Tisou neajazdim, neviem, Google tam ukazuje 5h30min, ale cez Madarsko, ak dam celu trasu cez Slovensko, google ukazuje 6h32 minut. Co je presne v limite ako som napisal “do 7 hodin”
Na zapade mas v smere sever juh celkom dobru cestu I. triedy okolo Vahu az do Ziliny. Ten nejaky cas kym by tam bola postavena rychlostna cesta by prezili podstatne lahsie ako preziva cely vychod odrezany momentalne Strecnom, Donovalmi, Certovicou, Soroskou.
JA mam za to, ze strednou cestou by boli vyriesene aj juzne okresy, Po RS k dialnici do Zvolena, Plesivec - Roznava by to mali asi najblizsie na dialnicu do Telgartu, od Roznavy po Kosice by sa asi oplatilo ist na Kosice.
Juzna trasa ako prva by zdaleka nevyriesila tolko ako stredna. Juzna trasa ti nepokryva severovychod Slovenska a sever stredneho slovenska, Tatry odrezane to by ti nepreslo.
Juzna trasa ti pokryva Madarsko uplne jednoducho, ak spravis ciaru juzne od juznej dialnice vo vzdialenosti 50km co je pokrytie dialnicou tak v podstate od Lovinobane az po Kosice vacsina tejto plochy lezi v Madarsku.
KE - PO od krizovatky D1/R4 po okraj KE je 33km.

ja som praveze presvedceny, ze eurofondy by stacili na vsetko potrebne, keby sa stavalo priebezne a s rozumom a paradoxne s podobnym zapojenim statneho rozpoctu ako teraz

opakujem, vsak pR1bina bude stat 4+ miliardy euro. chces mi povedat, ze keby sa do juznej trasy davalo 150 mio rocne, ze by neboli rozostavane temer vsetky useky ?
vsak si zober, ze R1 cez eurofondy by odkrojila ledva 400 mio euro, co je v podstate nic.

nezabudaj, ze kolko stoviek milionov sa nasilo presuvalo z programov na kde ake pseudotunelarske akcie, ako stovky milionov prepadli v skolstve a kde kade

co sa D1 tyka, tak tam je vidno, ze okrem korbelky uz je vsetko postavene z eurofodnov a dokonca zostali peniaze aj zbytocny usek D3 strazov - brodno, lebo nebol ziaden iny usek na D1 pripraveny na vystavbu

tam mas presne tu jednoduchu matematiku.

nehovorim vobec o tom, ze keby sa osekali projekty ako to navrhovali v 1999/2000, a optimalizovali, tak samozrejme mame uplne inde aj vystavbu.

PK, ta stredna trasa sa tu rozoberala tak pred 15-20 rokmi. Dnes je to uplne bezpredmetne, aj ked ak by sme boli v roku 1985…
A tiez nesuhlas, ze juhom by to nebolo vsetko poriesene. PO a vsetko na vychod by mohlo jazdit normalne juhom. A vsetko ostatne az po Branisko by v pohode stacila povrchova Rka, ci uz zo ZA alebo cez Ziar a Martin.

Aquila, nesuhlas, ze tych pr1binovych 4+mld EUR ratat k juhu. Mozes ratat stavebne naklady - zvysok je ciste politicka korupcia, urobena kvoli severu (lebo smeraci chceli stavat cez PPP D1 a Visnove, a R1ku k tomu len pribalili - aj ked mala zabezpecene financovanie cez EU). Cize ratat to ako vydavok na juh je cista zvrhlost.

Prosim Vas uz prestante operovat mantrou KEBY TO SLO CEZ EUfondy…
Keby to slo cez EU fondy tak ta R1 by bola dostavana mozno 2r dozadu a ani to nie lebo by bola vyhovorka Covid…

EU fondy mame aj teraz a neviem dokoncit nic poriadne… a uz vobec nie zacat a o VO sa ani nebavim.. Latame platame aby sme nevracali nic, vymyslame- presuvame z useku na usek a doslova Klamame EU..
kludne mozme stavat R2 2 useky v hladovej doline v okoli LC/RS alebo pokracovanie R2 KE a miesto toho sa hrdo buchame do hrude ze MY to dame cele na D3 a s prstom v nose do stihneme..

r1, sa musí rátať, k juhu, lebo tie peniaze reálne odišli, resp. odídu. Keby sme takto rozmýšlali, tak celý pacholand, je politická zvrhlosť. VeĎ višnove by bola skánska postavila za 660mil. Podľa téjto filozovie je pacholand v pohode. :slight_smile:.

To su bankarske uroky pre tucet bank. Plati sa to lebo sa musi. Isteze keby islo 150 mega na juznu traso kazdy rok bola by hotova alebo skoro hotova. Ale takto to nefunguje taka suma tam isla mozno ked stavali zarnovica + ozdany a tornala, max 2 roky. si pletieme pricinu a nasledok. Mozno teraz ide na kri-myt + haniska-olsany.

Fondy co presunuli isli na cesty bez problémov opravy mostov a ine mensie projekty.

Vsetko cez eurofondy?? Horná streda-ladce, hybe-vazec, branisko za meciara/dzurindu este z rozpoctu ked sme neboli vEU. Vrtizer-hp, vazec-mengusovce z uverov nds. Myslim ze aj svinia-PO

Z eurofondov PB, hp-ll-ds-turany, mengusovce-janovce-jablonov, fricovce-svinia, PO, Bud-bid… Nejaky h 130 km a teraz na hub-iva ale len mensiu cast nakladov. Lenze od 2004 cize za 20+ rokov.

Keby cela R1 isla z fondov tak mozno dnes by na ZV-LC nebolo nic.