100 dni noveho ministra DPaT

Nuž, napríklad pod Tatrami alebo za Žarnovicou nie sú mestá, miesta je tam dosť a aj tak sú rýchlosti obmedzené. Podľa mňa za sucha úplne zbytočne a len na to aby mali policajti kde merať.

Problém nového ministra je, že keď sa spočítajú úseky ktoré horia resp. sú veľmi potrebné, zistí to isté čo Vážny, že bez PPP sklz nedobehnú. A sklz je tu obrovský a s každou vládou narastá. Tu je stručný výcuc stavieb ktoré vládne strany, samosprávy a iné zdroje označujú za priority, resp. ktoré už podľa niekoľkých vlád mali stáť, že by sa mali dostavať v tomto volebnom období:

1. Dokompletizovanie D1 (cca 120 km) s najťažšími a najdrahšími úsekmi
  2. R7 okolo Dunajskej Lužnej
  3. R4 Ke - Milhosť
  4. R2 Ruskovce - Pravotice
  5. R2 Zvolen - Kriváň
  6. D3 Strážov - KNM
  7. D1 BA-TT úprava
  8. R3 pokračovanie na Orave
  9. R4 pokračovanie za Prešov

To naozaj vychádza minimálne 60 km zväčša náročnejších úsekov ročne teda vo finančnom vyjadrení ročne minimálne 500 mil EUR treba pumpovať len do výstavby D a R ak sa chceme niekam pohnúť. Bez železníc a agendy súčasnej SSC.

toto s planovanim nema nic spolocne .. ale patri to do inej temy.. presuniem ..

Ak nebudu lameri, tak sa postaraju o rovnomerne projektovanie/vystavbu co sa tyka regionov. Napr. D1 RK,Vrutky; R7 BA-DS; R2 Soroska, Banovce; D1 KE-MI atd…

Prezentujem aj ja svoj názor čo sa týka výstavby D a RC na najbližšie obdobie, keďže sa mení vláda. Pre mňa osobne sú tieto úseky D a RC, ktoré považujem za dôležité, ktoré by ma potešili ak by išli do výstavby (samozrejme viaceré z nich s cieľom dokončiť) počas najbližších 4 rokov:

D1/ Dubná Skala-Turany, RK(Hubová)-Ivachnová, Jánovce-Jablonov, Fričovce-Svinia :arrow_right: dokončiť, sprejazdniť
D1/ chýbajúci úsek Turany-Hubová (tunel Korbeľka) :arrow_right: rozostavať
D1/ Prešov-západ - Prešov-Juh :arrow_right: rozostavať
D3/ Čadca-Svrčinovec :arrow_right: dokončiť, sprejazdniť
D3/ Svrčinovec-Skalité(+ krátka R5) :arrow_right: rozostavať
D4/ MÚk Jarovce-Múk Ivanka :arrow_right: rozostavať
R2/ niektoré úseky od TN po PD :arrow_right: aspoň rozostavať
R2/ Zvolen(obchvat mesta)-Detva,Kriváň :arrow_right: minimálne rozostavať, ak je šanca tak aj dokončiť
R2/ tunel Soroška :arrow_right: minimálne rozostavať
R2/ viaceré (možno jednoduchšie?) úseky na trase od ZV po KE :arrow_right: rozostavať (čím viac ich bude, tým lepšie, no financie sú/budú obmedzené)
R4/ Košice-Milhosť :arrow_right: dokončiť
R7/ neviem ktoré konkrétne úseky sa dajú rozostavať a následne dokončiť na tejto RC, veľa ich asi nebude

Tento môj “zoznam” je zoradený viac-menej :wink: podľa očíslovania ciest, nie podľa priorít. Nechávam to na budúcu vládu ako sa rozhodne, čo začne stavať ako prvé (ak teda začne stavať cesty v takom väššom alebo presnejšie povedané v potrebnom množstve). Snáď jedine toľko k prioritám, že dúfam v to aby D1 + R2 bola pre túto vládu priorita č.1.

P.S. Úplne vypúšťam úseky na R3, R8 ai., v danej situácii ich ja nepovažujem za nejako prioritné.

No velmi dobra prognoza…Lubos…, myslim ze by bolo super , keby sa splnilo aspon polovica tychto veci.., Dzurinda…aspol uz raz vystavbu zastavili…,ale inac plne suhlasim…s tebou…

Ad Lubos.
Ten Tvoj návrh zhruba korešponduje aj s mojimi predstavami o úsekoch ktoré by sa v najbližšom čase mali rozostavať, akurát by som vypustil odtiaľ obchvaty miest ako D1 Prešov západ - Prešov juh a taktiež R2 Zvolen západ - Zvolen východ, v obidvoch prípadoch sa ešte zatiaľ vystačí s prieťahmi cez tieto spomínané mestá (v ZV ale vybudovať MÚK I/50 s I/66 na Neresnici).

No ja by som ale pridal ešte aj severné úseky R3 (ako ďaľšie pokračovanie od obchvatu Trstenej smerom na juh) postupným etapovitým budovaním ďaľších úsekov až po Hornú Lehotu, čím by vznikol kompaktný úsek R3 na Orave skoro od hraníc z PL až po Široké tesne pred DK.

No a ešte R7 od BA aspoň po Dunajskú Stredu vrátane vyriešenia napojenia R7 na okruh D4 BA ako akútne dôležitú časť riešenia dopravy v tejto časti samotnej BA a jej okolia v juhovýchodnej časti.

Hm, Durkovsky ?!

blog.etrend.sk/frantisek-mucka/2 … la-galiby/

Neviem, ci je teraz vhodny cas na predaj. Na druhej strane, tiez mam pochybnosti, ci v dohladnej dobe moze prist aspon porovnatelna prilezitost s tou zmeskanou (co sa tyka letiska)

neviem, ci su vase ocakavania realne…

tusim som to zakrikol s tym durkovskym, toto snad nemozu mysliet vazne :unamused: ale aj tak si myslim ze doprava pojde SDKU, je to predsalen najsilnejsia strana a kedze chcu riesit OB tak sulik asi pojde na minfin a SDKU by v podstate nic zaujimave neostalo

Ad Lubos
Ten zoznam je napísaný dobre, je to rozložené dobre po celom Slovensku, tak to má byť

Ad mirkobb

Prečo by sa mali vypustiť obchvaty PO a ZV , to akože BB má obchvat tak ostatným netreba :question:

lebo v PO bude nabrezna komunikacia a vo ZV MUK na neresnickej krizovatke s rozsirenim na 4 pruhy po odbocku na sidliska.

tak nejako.. vzhladom k tomu, ze zase raz zostala nielen ze prazdna, ale nenormalne zadlzena statna kasa .. tak z vystaby toho padne veeelmi vela..

budeme radi ak sa tento rok zacne juzna R4 od kosic dole .. a snad nejake lacne useky D1 na vychode .. inak je to pase.. len R1 bude vo vystavbe ..

Vazne?? a to ako vies ze v PO bude nabrezna komunikacia?? Uz je spraveny tender? vybrany zhotovitel? ohlaseny zaciatok prac?
Dufam ze novy minister dopravy nech bude ktokoľvek nam uz KONECNE postavi obchvat mesta ci uz vo forme dialnice alebo spominanej NK. Ide o kvalitu zivota v meste nie o to ci to niekomu skrati cestu o 15 minut mestom…

No, bude to asi krutá realita. Ja som tiež veľmi zvedavý čo sa reálne, v skutočnosti podarí dostať v najbližších mesiacoch a tento rok do výstavby a ktoré cesty sa podarí v nasledujúcich 4 rokoch postaviť a rozostavať. Za 4 roky zhodnotíme tento progres, postup, len dúfam, že nepríde k takému kroku ako v r. 1999, teda k úplnému zastaveniu výstavby D a RC, ale asi nie.

Zvolen - ako je to s južným ťahom smer Lučenec, čo sa počtu pruhov týka? Je tam vôbec nejaký štvorpruh na úseku od križovatky, odbočky s R1 po výpadovku na LC? Podľa Google maps tam vidím len dvojpruh, aj keď po zapnutí značiek mi tam ukazuje sem tam aj štvorpruh, v priestore križovatky na Krupinu, no moc sa mi to nezdá.

zo zaciatku to tiez vidim len na eurofondy, mozno o rok, dva ci tri ked sa situacia stabilizuje rozbehnu aj daco ine

Co by bolo dobre do 06/2014 rozostavat:

D1: cela po Kosice + 1 usek KE-MI
D3: Brodno-KNM a Cadca-Svrcinovec
D4: juzna cast (cez PPP)

R2: ZV-Krivan, Ozdany-Figa, Soroska, 2 useky medzi TN a ZH
R3: DK-Polsko
R4: Presov Zapad-Kapusany (severny obchvat) a Kapusany-Lipniky
R5: spolu s usekom CA-Svrcinovec
R7: prvy usek od BA na vychod (cez PPP)

No to je dost, takze co by sa priebezne mohlo skrtnut :slight_smile: :

D1: okolo PO a ten 1 usek KE-MI
D3: 1 usek
R2: 1 usek medzi TN a ZH a 1 usek Ozdany-Figa (su spolu 3)
R3: 1 usek
R4: 1 usek
R5: zavisi od D3

A treba si dat ciel, kolko km rocne a kolko km za obdobie sa ma odovzdat. Radsej ziadne ciele typu “Dx/Rx medzi A a B do roku Y”

V Google Earth sa to dá pekne pozrieť. Štvorprúdovka je od odbočky z R1 po prvú križovatku s I/66. Potom na mimoúrovňovej križovatke s Dobrovnianskou cestou je dvojpruh s pripájacími pruhmi. Inak už je to len dvojprúdovka s úrovňovými jednostrannými odbočkami. Ale ide prakticky mimo obytnej oblasti. Takže by ju stačilo rozšíiť a urobiť mimoúrovňové odbočky, a podobne ako vnútorný okruh Košíc je to na dlhú dobu poriešené.

Dík DrX za upresnenie, pozriem si to v Google Earth. S tým rozšírením ťahu smer LC, niekde po výjazd zo Zvolena by to nebol možno zlý nápad, ušetrili by sa peniažky na ďalšie, nasledujúce úseky. Prípadný severný obchvat by sa tak staval možno o 5-10 rokov neskôr, na ktorého úkor by sa postavili iné úseky R2 smer KE.

Tak veru. Inak, tá križovatka sa má začať stavať v septembri z prostriedkov ERDF (ssc.sk/sk/Vystavba-a-rekonst … ovatka.ssc). Som fakt zvedavý…