Mna vcelku zaujal ten Stanek, co je vraj ekonomicky expert.
Na TA3 niekolkokrat vysielali jeho vyjadrenia, aky nevyhodny obchod je to (co posudit neviem) s argumentom, ze pomer medzi predajnou cenou starych voznov a cenou za 12 rocny prenajom je prilis vysoky. Na to clovek nemusi byt ekonomicky expert aby vedel, ze to je uplna blbost porovnavat tieto cisla. Podstatne je snad, kolko stoji obnova tych voznov a nie povodna zostatkova cena.
inak je to aj tak jedno, kto je pri koryte. som len zvedavy, co bude fico hovorit na to, ze dneska ZSSK vyhlasila sutaz na odpredaj 84 voznov za minimalnu uhrnnu sumu 13,6 miliona korun…
aquila: Su to vacsinou vozne burane, rozbite ci z inych dovodov zrusene a odstavene (prehnute ramy, narusene upevnenia podvozkov, strukturalne vady skrine) … tych skoda nebude … idu na srot …
Cargo ovláda 1/5 nákladnej železničnej dopravy. Ja by som sprivatizoval 49%, aby som poplatil dlhy aspoň čiastočne a investor nech sa stará o ďalšie investície a keby to fungovalo, tak by som predal ešte ďalších 20% a nechal by som si balík len na dividendy - doplácanie na osobnú dopravu.
Inak Cargo je lokomotivne zabezpecene pomerne slusne, vlastni viacmenej rusne, ktore jeho cinnost vyzaduje, potrebne su azda len stroje schopne zachadzat na OBB (v elektrickej trakcii) a dieselove stroje o ev. nizsom vykone na manipulacne vlaky.
To iste vozne, v tomto roku sa bude spustat aj novy informacny system ulahcujuci sledovanie a vykazovanie cinnosti.
Co vsak Cargo potrebuje, to mu ani EU nemoze dat. Je to schopny a kvalitny stredny manazment, ktory bude mat o pracu zaujem a nebude odhanat zakaznikov k cestnej preprave. Lebo toto sa dialo a deje, spolocnost prichadza o zakazky nie z dovodu nedostatocnych technickych prostriedkov ani neschopnosti dopravnych zamestnancov, ale neschopnosti riadiacich struktur cokolvek vyjednat a ich nezmyselnych nariadeni obmedzujucich pracu dopravy …
Presne tak. Musí byť každému jasné, že firma bude štátna a mala by byť zisková. Tu by som normálne zaviedol systém: keď dosiahne firma zisk nad 1 mld. SKK, nech si najvyššie vedenie rozdelí 10%, keď 2,5 mld. SKK, nech kľudne stále 10%. Toto sa volá motivácia a potom tie výkony aj záujem nastanú. Potom si riaditelia upracú aj pod sebou a dosiahnu stav, že z 2,5 mld. SKK si oni nechajú na odmenách 5% a 5% posunú ďalej a stále to je lepšie pre nich ako 100 mil. SKK a lepšie ako pre štát, keď zisk sotva 0,5 mld. SKK alebo aj strata.
Viem, že na železnici musia byť aj tí, čo tomu rozumejú, ale na finančnom oddelení by mali sedieť aj ekonómovia a tí tam zadarmo nebudú, podobne chýbajú manažérské skúsenosti.
Šéfom ZSSK Cargo pravdepodobne zostane Matej Augustín. Dozorná rada ZSSK Cargo odporučila na základe výberového konania ponechať vo funkcii súčasné vedenie.
No nejak mi tam nesedi oznacenie … ak je vozen s akoukolvek zatazou (tj aj ked tam nalozite co i len jednu tehlu, nedajboze 20t/naprava) schopny jazdy 120km/h mal by mat na konci ss teda by mal byt oznaceny Scmmrss
Dialniciar: Nuz to oznacenie vymyslali asi vacsie hlavy ako som ja, ale mam za to, ze predpisy UIC su predpisy UIC a treba ich dodrziavat. Ak zacnu jazdit, som zvedavy, kolkokrat budu odpapierovane na max. 100km/h (lebo sak to ma na konci len jedno s). Ale po tom co mi bola ukazana zmena slovenskeho knizneho cestovneho poriadku, resp. jeje technicka realizacia mi je jasne, ze mozne je asi vsetko.
Okrem toho, ČD tu už dávno jazdia a nikomu to nevadí. Cudzie železnice predsa neprekážajú. Dôležité je, aby koľaje boli naše. To isté letectvo: nech sú tu rôzne letecké spoločnosti a žiadna nemusí byť štátna, ale ten vzduch a vzdušné koridory sú naše. To isté mýto na diaľniciach: nech ho má iná firma, nech si nechá 20%, ale 80% bude našich a po 6 rokoch to bude 95%. To isté ropa: nech tu idú ropovody kade-tade, nech tam ide cudzia ropa, ale ide naším územím a za to sú peniaze. Toto by sa nemalo nikdy predávať. Respektíve nemali by sa zakladať také firmy, ktoré to potom môžu zničiť:
firma na vlastníctvo ropovodov, plynovodov by mala byť pod kontrolou štátu
nemala by byť súkromná firma na nejaké vlastníctvo všetkých leteckých ciest
ŽSR by mali byť vždy štátne na 100%
O tom, či aj sieť diaľnic a ciest má byť plne v rukách štátu/samosprávy sa dá diskutovať.
ČD na Slovensku nejazdia a nateraz o jazdenie ani nemajú záujem, dosť sa toho odvezie aj doma. Okrem toho nemajú na jazdenie v SR licenciu.
Ak si aj niekde na Slovensku videl rušne s našimi logami, sú to buď rušne na vyrovnávku kilometrických prebehov za rušne SK-CARGO, resp. ZSSK jazdiace u nás.
V osobnej doprave sa to riadi dohovorom o vyrovnávke kilometrov UIC RM-3 (kde je to hovadsky komplikované - napr. slovenské rušne jazdia v ČR, za to jazdia české vozne v Nemecku a Dánsku, za to potom dánske vozne po Nemecku a nemecké jednotky ICE po Rakúsku, za to potom rakúske vozne a mašiny na Slovensku, …)
Rušňovodiči a vlakové čaty sa potom spravidla menia na hraniciach, čo už ale od tohoto GVD už až tak celkom neplatí a naši rušnovodiči jazdia na SR a naopak (ale stále je to menšina).
V nákladnej doprave to už funguje väčšinou bilaterálne a tak možno dole stretnúť radu 230 ČD od Kútov po Štúrovo a naopak u nás radu 240 SK-CARGO až v Kutnej Hore a radu 131 SK-CARGO na Ostravsku. Tu vždy platí, že rušňovodič a réžia vlaku je v ČR u ČD a v SR z Carga.
Pri nákladnej doprave sú tiež niektoré stroje z radov 181/2 a 230 prenajaté slovenským súkromným spoločnostiam ako je BRKS, SŽDS či LokoRail.
A s hentakym poplatkom za DC tam budu jazdit akurat masochisti (rozmyslam ci Vazny zaspal alebo im to zrazu vyhovuje) … a inak som zvedavy na to, ako sa bude rozvijat MAV Cargo v slovenskych rukach, navyse spolocnosti mimo oboru (predsalen horucim favoritom je Penta)