ZSSK Cargo - nákladná doprava

K tomu sa vyjadrí dúfam jano.z, ale už sme to tu prednedávnom preberali a z toho mi vyplýva, že asi ťažko.

jano.z, ty si písal, že RoLa je vykonávaná cez VVZ, nakoľko nie je zisková, čiže sa dotuje (predpokladám) štátom. RoLa má nejakú výnimku? Ja som bol v tom, že dotovať by sa mala len osobná doprava + infraštruktúra.

Len pred par dnami bolo od Dialniciara ze osobne invektivy su " neslusne a patria…" A ti, co tu pisu na temu zeleznice, obracaju sa na Jana Z. a nie na Dialniciara. Nemozno vsetko vediet. Pevne verim ze k tej privatizacii nedojde, stacilo napr. vodne hospodarstvo.

Neviem presne či je to priamo v rámci VVZ, ale určite sa RoLa v Rakúsku mohutne dotuje. Dokonca sa dotuje do takej miery, že si OBB môžu dovoliť zvážať tie kamióny na vlakoch až z Balkánu v prakticky vlastnej réžii. AKo som písal niekde pri tom mýtnom, RoLa rozhodne vzhľadom k množstvu odvezenej mŕtvej záťaže (ťahač + náves - náklad) dobrým biznisplánom. Ak by však mala odľahčiť nejakým kritickým miestam (typicky hranice, horské priechody, aglomerácie) o množstvo kamiónov, potom podľa mňa spĺňa kritériá stať sa verejným záujmom.

Ale ešte raz. Samotná RoLa musí mať buď dostatočnú dĺžku, takú aby sa dojazd na RoLa a odjazd k zákazníkovy vošiel do jednej smeny vodiča a zároveň aby tá dĺžka trvala cca. tú jednu smenu, resp. maximálnu dobu povinnej prestávky (teda cca. 8h - Slovensko je na to primalé, rozdiel v čase jazdy je minimálny), alebo musí mať v ceste dostatočne veľkú prírodnú prekážku (Alpy so svojimi tunelmi), čo tiež u nás splnené nie je, alebo prekážku legislatívnu (pred vstupom do EÚ sa jazdila RoLa cez hranice z ČR do Nemecka), to v rámci EÚ tiež padlo.

RoLa BA-KE by mala význam, keby kamióny vozila už z Ukrajiny možno až niekam do Štajerska či až do Talianska (podľa toho koľko kam) a RoLa BA-CA by mala význam, keby kamióny zachytávala už v Poľsku (a opäť šla ďaleko za naše hranice). RoLa v rámci jedneho štátu (ak pravda nie je dostatočne veľký) je bez toho aby ju štát výrazným spôsobom zvýhodnil nerealizovateľná.

Ja nepovažujem privatizáciu za všeliek, tiež som opatrný, ale už neverím, že situácia v Cargu sa zmení, nech bude vládnuť hocikto. A riešiť problém Carga jeho dotovaním - je to dlhodobo udržateľné?

(Video) Zamestnancom železničného Carga porastú platy

youtube.com/watch?v=BlDm6rWw … ploademail

Štátny dopravca ide renovovať rušne. Stáť to bude dva milióny eur
http://hnonline.sk/ekonomika/595311-statny-dopravca-ide-renovovat-rusne-stat-to-bude-dva-miliony-eur

Cargo chce kupovať nové rušne. Rozmýšľa z akých peňazí
http://ekonomika.sme.sk/c/20135889/cargo-chce-kupovat-nove-rusne-rozmysla-z-akych-penazi.html?ref=trz

:building_construction: Záchranné lano pre Cargo: Milióny na udržanie tovaru na koľajach

Po rokoch odkladov štát konečne spúšťa schému na kompenzáciu stratových „manipulačných vlakov“. Tento systém, ktorý funguje podobne ako pošta, je pre dopravcov ekonomicky neudržateľný, no pre štát kľúčový – bez neho by sa tisíce ton nákladu preliali zo železníc priamo na naše cesty.

:money_bag: Kľúčové čísla záchranného balíka:

• Rozpočet pre rok 2026: 6,55 milióna € (prvá ostrá výzva).
  • Celková alokácia (do 2030): 34,5 milióna € schválených Európskou komisiou.
  • Limit podpory: Dotácia môže pokryť maximálne 30 % nákladov, čo znamená, že segment pravdepodobne zostane aj naďalej v miernej strate.
  • Hospodárenie Carga (2024): Strata takmer 8 miliónov € a prebiehajúce hromadné prepúšťanie (cca 360 zamestnancov).

:chart_decreasing: Cargo na rázcestí: Prečo štátny gigant krváca?

Hoci štát deklaruje presun tovaru z ciest na koľaje, realita v ZSSK Cargo je opačná. Tu sú tri hlavné dôvody súčasného stavu:

1. Koniec doby uhoľnej: Plánované ukončenie ťažby v českých baniach OKD v roku 2026 prinesie masívny výpadok v preprave uhlia.
  2. Oceliarska kríza: Nižší odbyt kovov a problémy v segmente automotive (clá USA) priamo podkopávajú kľúčových zákazníkov dopravcu (napr. U. S. Steel).
  3. Neefektívna technológia: Kým kontajnerová (intermodálna) doprava rastie, klasické „rozraďovanie“ vozňov je personálne aj energeticky príliš drahé.

:bar_chart: Porovnanie stavu a cieľov (2024 – 2030):

Ukazovateľ / Rok 2024 (Realita) 2026 (Plán/Výzva) 2030 (Cieľ schémy)
Výsledok hospodárenia Strata 8 mil. € Očakávané zlepšenie Stabilizácia segmentu
Štátna dotácia (ročne) 0 € 6,55 mil. € cca 7 mil. € (priemer)
Objem prepravy (tony) 22,3 mil. 22,6 mil. (mierny rast) Udržanie trhového podielu
Hlavný cieľ Prežitie Zastavenie zdražovania Konkurencia kamiónom

:rocket: Kde je svetlo na konci tunela?

Jedinou šancou na dlhodobý rast sú nové priemyselné parky. Pomoc pre jednotlivé vozňové zásielky bude kľúčová pre obsluhu vlečiek pri:

• Automobilke Jaguar Land Rover (Nitra).
  • Pripravovanom závode Volvo (Košice).
  • Novej obrej baterkárni v Šuranoch.

Celý článok nájdete tu: Po rokoch sľubov ide štát pomôcť železničnému Cargu. Stratové vozne vykompenzuje miliónmi eur

Aká je konkrétna predstava využitia takýchto zásielok pre uvedené fabriky?