Žiadajú zastaviť stavbu cesty pre Kiu

tvojepeniaze.pravda.sk/sk_psprav … spravy_p01

Žiadajú zastaviť stavbu cesty pre Kiu

Majitelia pozemkov pod infraštruktúrou pre Kiu žiadajú zastaviť stavbu príjazdovej cesty na ich pozemkoch. Zároveň chcú od vlády doplatok za pôdu pod závodom automobilky.

Pozemky pod infraštruktúru automobilky Kia ich majitelia nepredajú, kým im slovenská vláda nedoplatí za pozemky, ktoré predali pod samotnú automobilku za súdnoznaleckú cenu.

Majitelia pozemkov z Tepličky nad Váhom, Nededze, Gbelian a Mojša sa na tom zhodli v piatok, počas zhromaždenia v Tepličke nad Váhom, na mieste, kde sa v súčasnosti vykonáva archeologický prieskum pred začiatkom výstavby príjazdovej cesty k závodu Kia.

Príjazdová cesta sa podľa členky petičného výboru majiteľov pozemkov pod infraštruktúru Margity Mravcovej začala stavať napriek tomu, že doteraz neboli vykúpené žiadne pozemky a nebola stanovená ani ich cena.

“Žiadame, aby sa výstavba zastavila, aby všetci vlastníci boli informovaní o tom, že sa tá cesta ide stavať, od koho a aké množstvo pozemkov sa bude vykupovať, lebo vlastníci sú tu známi a musí byť stanovená cena, za akú sa táto pôda od nich bude vykupovať,” skonštatovala Mravcová.

“Keď odhrnuli zeminu a navážajú tam štrk ako podklad pre diaľnicu, tak to asi archeologický výskum nie je,” dodala.

Nespokojní vlastníci sú podľa člena petičného výboru Jozefa Ďugela rozhodnutí pokračovať v nátlakových akciách. “S nimi sa nedá dohodnúť. Nás doslova ignorujú a určití ľudia sa z toho smejú. Pán Slota sa vyjadril, že ak sa dostane do vlády, že nám to vyplatí. Ďalej povedal, že výstavbu nezastaví Bush, ani Putin a oni budú pokračovať. Tak kde je tá demokracia? Vnímajú zákony? Nevnímajú,” dodal Ďugel.

Som na strane nespokojných, tvrdí Slota

Primátor Žiliny Ján Slota zdôraznil, že minister pôdohospodárstva SR Szolt Simon návrhom na vyplatenie 350 Sk za štvorcový meter nespokojným vlastníkom pôdy pod samotnou automobilkou otvoril pandorinu skrinku. “V tom zmysle, že teraz každý žiada 350 Sk za meter štvorcový. To, čo si vláda navarila, tak by mala teraz aj vyriešiť. Ja som v podstate teraz na strane tých ľudí. Pretože, ako je to možné, že jedna strana dostala 350 Sk a tá druhá, väčšia strana nemôže dostať. Tak, keď raz tak rozhodli, mali by merať jedným metrom,” povedal Slota.

Bývalí majitelia pôdy sa chcú obrátiť na súd

Ak vláda nesplní požiadavky nespokojných majiteľov pozemkov, sú rozhodnutí obrátiť sa na súd. Podľa Mravcovej sa budú domáhať doplatenia rozdielu za pozemky pod samotnú automobilku Kia. “Boli sme uvedení do omylu. Tvrdili nám, že cena sa nezmení, pozemky sa budú vyvlastňovať a že by tá fabrika odišla. My ten omyl zakladáme na tom, že nám tvrdili, že cena sa zmeniť nemôže a vláda túto cenu zmenila,” spresnila Mravcová. Dodala, že ďalším krokom bude sťažnosť na Ústavný súd pre porušenie ústavného práva podľa článkov 13 a 20 Ústavy SR a trestné oznámenie za neoprávnený vstup na spoločnosti Govinvest I a II za neoprávnený vstup na ich pozemky.

pi, TASR, SITA, 03.06.2005