Volvo Košice - Valaliky Industrial Park

Už by tam mohol niekto zdvihnúť ruky alebo buchnúť po stole a vydobyť si aj obchvat Krásnej…celý juhovýchod KE bude chodiť týmto smerom do Volva…a KSK je ticho…primátor je ticho…

2 lajkov

Kusok sci-fi na kosicke pomery, ale aj tak skusim jednu fantaziu.

Pri rekonstrukcii elektrickovej trate na moste VSS sa zmeskala prilezitost na spravenie novej prestupnej zastavky priamo na moste. Elektrickove nastupistia by boli prepojene s vlakovymi nastupistiami priamo pod mostom jednoduchymi schodami a vlak Stanica - VSS - Barca - Volvo by uplne jednoducho obsluzil Jazero, Terasu (cez presup na elektricky) a stred mesta (cez prestupy na stanici)

1 lajk

to teda je scifi ked v Barci pri obratisku elektriciek konci vobec normalny chodnik v predpisanych paramatroch :slight_smile:

Uspech by bol vobec chodnik na trase Barca - Sebastovce- Volvo :slight_smile:

Zbytočný luxus pri VSS, keď 200 metrov regulérna stanica vlakov. A že mala intenzita na obratisku v Barci, tak to by vyriešili, keby všetky električky z Alejovej a Jazera zachádzali na obratisko Barca a potom po svojich obvyklých tratiach.

Ja osobne by som tento prestup nerobil a radsej by som siel autom. Ak chceme ludi naucit pouzivat MHD, tak musi byt pohodlnejsia a rychlejsia ako auto. Jeden eskalator? okej, 700m chodze a cca 8 minutova zachadzka elektricky? Nope

4 lajkov

Celé je to zle, zle a ešte raz zle:

1. Volvo má VHOD vyriešenú veľmi zle - miesto „ozastávkovania“ všetkých ciest okolo neho cca 7 zastávkami (tým by sa pokryl na peši celý areál) tam budú len 3 zastávky (hlavná brána na severozápade areálu, prepytujem „TIOP“ na východnej strane pri železnici s tvrdou prekážkou pre priame pešie cesty do vnútra areálu a na juhu 1 „dodávateľská“). A parkoviská pre osobné autá budú bližšie k pracoviskám ako zastávky. Takže s VHOD tam bude chodiť do roboty málokto.
  2. V Barci by stačilo, keby k stanici premávali aspoň autobusy. Po nepochopiteľne blbo povolenej IBV pod strojárňami pred cca 20 rokmi to už nejde, ale od Medenej by to ešte s malými úpravami ako tak šlo. Nič sa ale v tom smere nedeje.
  3. V platnom ÚPMK je zámer rozšíriť túto stanicu aj na trať od Krásnej - čo by bolo dobré a jej dôležitosť by výrazne narástla. Ale z MHD tam navrhli len električku od Jazera cez Napájadlá (čo je strašne naokolo pre všetkých okrem juhovýchodného smeru, ktorý to má zasa do Volva bližšie inakade) a logický prístup aspoň autobusmi od západu (čiže najkratšou ešte možnou cestou) tam odignorovali.

Zachádzanie električiek od Jazera do Barce (čo sa ani nedá - pri rekonštrukcii trate v križovatke „Pri VSS“ som doplnenie takejto možnosti odbočenia tam aj späť pre núdzové situácie navrhoval, ale neprešlo to - tuším z majetkovoprávnych dôvodov) alebo zastávka električiek na moste sú krkolomné nápady, ktoré by veľmi funkčné neboli.

Jak prvy? Ved kruhac na alejovej je postrachom autoskol uz asi pol-storocie. Nic nove v Kosiciach

Obchvat Šebastoviec ako paralelná nová cesta k novej R2/R4 … Som zvedavý na ten traktor ako sa medzi ne dostane …

v kruhaci SNP/Moldavska/Alejova sa mozes lubovolne presuvat medzi jazdnymi pruhmi, tu su oddelene fyzickou barierou (ktoru sice vies prekonat, ale nie je to nic prijemne)…

So síce porovnateľným ale na Moldavskej podstatne väčším polomerom. Toto tu (na zjazde z dialnice do druhého najväčšieho mesta na SVK) je ako vjazd do garáže …

Tak nakoniec sa cele Volvo moze presunut do Kosic :slight_smile:

Cize ta turbokrizovatka je uz otvorena (aspon tipujem…)

Google tam ma chaos:

Mapy.com su asi spravne:

K autorství toho v mapy.com (čili upravené v OSM) se přiznávám já, spolu s zdvoupruhováním a novými kruháči směrem na Hanisku a mezi Šebastovcema a Barcou. Zcela to tam chybělo. Reálně z toho kruháče u dálnice vede ještě zárodek páté větve směrem přímo na západ (do původní silnice, nevím, jestli jí už rozbagrovali, nebo ještě stále stojí). Jestli to je pro zemědělskou techniku, nebo pro nějaký budoucí průmysl / logistiku v tom prostoru mezi dálnicí a železnicí, těžko říct.

Ale ano, už se jezdí skoro 2 týdny po novu. Kdo tam jezdí často, nechť to v OSM upraví, já se tam dostanu zas někdy za rok.

4 lajkov