no neviem ci prave sem sa hodi tato tema .. lebo je skor on-topic …
… par dni dozadu som sa vracal skoro rano domov s kamosmi z nocneho zatahu .. trochu hmla ale dohladnost dobra … cesta prazdna … tak som to aj trosku dal napapapat tomu darmozracovi pod kapotov … ale po par 100m ma prekvapil milnik na proztred cesty … spomalil som ci nahodou sa niekto nenachadza v priekope … ale nic … po par metroch som narazil na dalsi .. ta co? to sa niekto nudil? .. a veru netrvalo dlho a narazil som na nejakeho typka naprostred privadzaca co sa evidentne nudil … nechaval po sebe spust v podobe vylamanych milnikov ako slimak nechava posebe soplovu stopu … dost ma to rozculilo … a tak som to nechal na niekoho kompetentnejsieho nech snim urobi poriadok … je to dost nefer ked niekto nici nieco co ma ostatnym pomahat … milniky niesu na to aby sa na nich ukajal nejaky ozraty dement … na tom mieste je cesta kusok vyvysena a pri troch nepozornosti pri vacsej hmle ci nebodaj vyssieho snehu moze niekto skoncit dost skaredo …
No veď preto. … Tak hold, niekto sa nudil. Ak to s ním riešila polícia, dopustil sa trestného činu, pretože čo stĺpik, to škoda asi 3.000 Sk, takže stačí, ak poškodil 2-3 … stĺpik s odrazkou tvorí asi 70% celkovej ceny pri výstavbe novej cesty v rámci toho, že 1/3 sú zemné práce na jeho uchytenie. Ide o vysoko kvalitný plast a jeho zlomenie znamená nepoužiteľnosť celej konštrukcie. Škodu bude musieť nahradiť. +hanba, … zrejme ten človek nebol vodič …
Jeden taký prípad sa stal aj na obchvate Tornaľa ešte pred otvorením, deti tam z týchto odrazových stĺpikov asi z 10-tich odlepili tieto odrazové nálepky, čím sa stĺpy stali nepoužitelnými, museli sme ich vymeniť, ešteže sme mali nejaké náhradné na sklade, lebo by sa muselo otvorenie odložiť, kým neprídu nové. Takysto pri Gemerskej Panici smerom z Tornali na Košice cigáni povytrhávali všetky tieto stĺpy asi na dvojkilometrovom úseku.
Zo zábavy tu naši spoluobčania likvidujú všetko, čo sa dá. Obmedzilo sa kradnutie ZDZ, lebo už nie je celé z hliníka, ale len povrch (AL - prvok odpudzujúci sneh).
Vo veľkom rozsahu je vidno, že mládež cez víkendy poškodzuje ZDZ v mestách a obciach. Obmedzilo sa to čiastočne pomocou kamier a väčšieho počtu mestskej polície.
Kradnú sa mačacie hlavy. Na čo to komu je ? Našťastie ich hodnota nie je vysoká, podobne ani samotné odrazky k stĺpikom, to je pár korún, resp. desiatok korún aj s DPH a inštalácia je jednoduchá.
V rokoch 1997-2001 sa rozmohlo kradnutie niektorých častí SOS hlások na D2. Dnes je to silno eliminované zmenami materiálu, kamerovým systémom.
V Bratislave sú každý týždeň asi 4 prípady krádeže dlažby z chodníkov, z plôch pod mostami na brehoch. (veď do záhradky treba)
Vyskytlo sa tiež niekoľko krádeží oplotenia na D+RC + ich stĺpiky. Toto sa eliminovalo oproti r. 1998-2002 asi o 90%, používajú sa iné typy pletiva a absolútne iné stĺpy.
Akože takýchto prípadov sú na Slovensku (+V4) za rok stovky … je to smutné, ale ja už to ani moc nekomentujem. Škody idú do miliónov …
Za Doprastav viem, že dopravné značky ktoré vyrába sú zo zinkového plechu, iba lem, ktorý je dookola je z hliníka a ten sa dá iba ťažko odtrhnúť, takže krádeže týchto značiek je takmer nulová, aspoň zatiaľ sa nič také nestalo, čo sa týka krádeže a odovzdania hliníka do zberu, lebo obsach hliníkových častí je minimálny. Iné je to z krádežami medzi firmami, kde sa kradnú dopravné značky, ako práca na ceste a podobne a nie z dôvodu hliníkových častí, ale z dôvodu, aby ušetrili peniaze a nemuseli toto dopravné značenie kupovať.
No veď, ale ešte pred 5-6 rokmi bolo na Slovensku vyrábaných viac ako 50% značiek s vysokým obsahom hliníka. Samotná značka stojí 4.000 Sk, ale s osadením je to bežne 7-8.000 Sk, väčšie na diaľniciach často presiahnu náklad 100.000 Sk. Krádežiam sa zamedzilo práve znížením obsahu hliníka ako si popísal. Okrem toho sa tiež legislatívne prijalo, že každý, kto značku odovzdá v zberni, tak zberňa musí disponovať istými dokladmi, odkiaľ značka je, takže značky sa de facto prestali kradnúť.
Teraz neviem, či to je mačacia hlava alebo mačacie oko. Myslím, že mačacia hlava je dlažobná kocka (tak klzká) a mačacie oko, ktoré som myslel v tom príspevku je malý plast o veľkosti golfovej loptičky, ktorý sa umiestňuje pred priechody pre chodcov alebo na obrubníky na neprehľadných križovatkách, nakoľko pri svetlách áut sa mačacia hlava vrhá odraz a pri ich použití (umiestnenie do riadku) vzniká "umelý svetelný pás) ako výstraha. Fotku som na fóre nenašiel.
V meste Skalica to nie je. Tu sa ako výstraha na frekventovaný priechod pre chodcov (je medzi 2 blízkymi a neprehľadnými križovatkami) použila klasická dopravná značka informujúca o priechode pre chodcov + na nej umiestnené žlté non-stop blikajúce dve svetielka.
Videl som to v meste Senica a dokonca aj pred priechodom pre chodcov na I/51 pri ZUŠ a cintoríne a aj na najneprehľadnejšej križovatke pri hoteli Senica. Bežné je to v Bratislave.
Značka 2.000 SKK bez DPH + objímka na stĺpik (uchytenie) a hneď máme 3.000 SKK s DPH. Prejdeme na stĺpik a máme 5.000 SKK a stále hovoríme o jednoduchých typoch, bez použitia hliníka, ide len o zinok. S prácami, uchytením a osadením sú celkové náklady na jednu značku v meste Skalica priemerne 8.000 SKK, ušetrí sa, ak sa dávajú na stĺpy osvetlenia (tam ale zase treba inú objímku) a tak sa dá uchytiť za asi 3.700 SKK jedna značka.
V meste Senica stojí jedna značka+stĺpik+osadenie cca. 9.000 SKK.
Takže ak mesto vyčlení 150 tis. SKK ročne na dopravné značenie, nie je to “žiadna sláva”.
Mesto Skalica vyčlenilo na r. 2008 na dopravné značenie 246.000 SKK. Nové značky pôjde asi 80% sumy, na údržbu a nejaké výmeny častí značiek pôjde 20% sumy.
Tomas PO: Aby sme predišli nedorozumeniu. Veľké dopravné značky na diaľniciach stoja 200.000 SKK s DPH, ale v ich cene je komplet aj železná konštrukcia ponad diaľničný dvojpruh + samotné značky + práca za osadenie. Ale záleží od rozsahu.
Ak chceme 2x veľkú tabuľu nad dvojpruh, ale nad každý, tak potrebujeme aj oveľa lepšiu konštrukciu, ktorá niečo vydrží a cena môže ísť kľudne s cenou práce a DPH k pol miliónu SKK. - tieto značky sa však neukradnú.