Turisticky zaujimave miesta

Pekne zrenovovaný kaštieľ Nádasdy v HU (Nádasdladány) vďaka národnému programu na obnovu hradov a zámkov (aj z prostriedkov EU)
magyarepitok.hu/mi-epul/2021/09 … ujitasaba-

typ na výlet…
Zrekonštruovaná pevnosť v Maďarskom Komárome - časť Csillagerőd - Hviezdicová pevnosť. Vzniklo ako nové kultúrne centrum pre výstavu sádrových kópií umeleckých diel (300ks) pre zbierku múzea výtvarných umení
magyarepitok.hu/mi-epul/2021/10 … sillagerod

A ďalší vynovený kaštieľ odovzdaný do užívania z národného programu pre obnovu hradov a zámkov, tentoraz na Zemplíne…ale Maďarskom, pri obci Füzérradvány - Károlyi-kaštieľ :slight_smile:)
magyarepitok.hu/mi-epul/2021/10 … kastelyban

A ešte dve významné udalosti, ktoré sa odohrali nedávno v BP na hradnom vrchu
Bola odovzdaná do užívania verná kopia budovy Kráľovskej jazdiarne (zničená v 2.sv. vojne, od základu nanovo postavená podľa pôvodných plánov), takisto bola nanovo postavená aj budova Hlavnej stráže a taktiež schodisko Stöckl lépcső (koho to bližšie zaujíma, všetko sa podrobne dozvie z článku)
magyarepitok.hu/mi-epul/2021/10 … -epuleteit

ďalšia veľmi očakávaná udalosť sa odohrala priamo v paláci
Pre verejnosť bola odovzdaná Sála Svetého Štefana (všetko nanovo vytvorené, pôvodná sála dostala zásah a úplne vyhorela počas 2.sv. vojny, všetky terajšie diela ako nábytok, výzdoba atď. vzniklo pod rukami domácich maďarských majstrov a umelcov, taktiež bola daná do pôvodného stavu časť budovy kde sa sála nachádza)
magyarepitok.hu/mi-epul/2021/08 … -palotaban
časť novej hradnej budovy
magyarepitok.hu/mi-epul/2021/05 … puletresze

Taktiež nedávno začala výstavba kópie zničenej budovy počas 2.sv. vojny a komunistami dokončenej - rozumej zrovnanej zo zemou tzv. Jozefov Arcivojvodský palác
magyarepitok.hu/mi-epul/2021/09 … gi-palotan

Plus ešte vznikne nový parkovací dom v podzemí pre 300 vozidiel, už prebieha aj rekonštrukcia západného bastiónu a tzv. západných záhrad

čo všetko sa dnes dá urobiť z betónu a železa :smiley:

Ďalší odovzdaný a kompletne zrekonštruovaný kaštieľ v HU neďaleko Ostrihomu (cez národný program na obnovu hradov a zámkov)
Kaštieľ Sándor-Metternich v obci Bajna
magyarepitok.hu/mi-epul/2021/12 … t-kastelya

video
youtube.com/watch?v=UQNoXt_NDdU

Ak máte radi cykloturistiku…dobrý článok o napredovaní vo výstavbe cyklosiete v HU…je to množstvo a množstvo projektov (v rámci vlády je na to samostatný splnomocnenec)
magyarepitok.hu/utepites/2021/1 … jlesztesek

Masívna výstavba a obnova na hradnom vrchu v Budapešti pokračuje…všetko do pôvodného stavu pred 2.sv. vojnou …technikou 21. storočia
magyarepitok.hu/mi-epul/2022/09 … strukcioja
magyarepitok.hu/mi-epul/2022/10 … oldasokkal

youtube.com/watch?v=XQhj5rEOiCE

zároveň prebieha aj totálna obnova citadely…
magyarepitok.hu/mi-epul/2022/08 … megujitasa

a rekonštrukcia reťazového mosta…
magyarepitok.hu/mi-epul/2022/09 … feluletein

Výstavba hradu v 21. storočí pokračuje…Miškolc
magyarepitok.hu/mi-epul/2022/09 … es-tornyai

magyarepitok.hu/mi-epul/2022/08 … ti-formaja

Európske hlavné mesto kultúry 2023 - Veszprém (slušné investície)
Kompletná rekonštrukcia hradného kopca a okolia, železničná stanica, zoologická záhrada, nový parkovací dom, zelené plochy a zopár budov v meste s novou funkciou
magyarepitok.hu/mi-epul/2023/01 … elujitasat
magyarepitok.hu/mi-epul/2023/02 … yes-reszei
magyarepitok.hu/mi-epul/2023/03 … tasa-soran
magyarepitok.hu/kotott-palya/20 … felujitasa
magyarepitok.hu/mi-epul/2023/02 … zonhetoen-
magyarepitok.hu/mi-epul/2023/02 … rmekkorhaz
magyarepitok.hu/mi-epul/2023/02 … yhelyszine

Nový multifunkčný atletický štadión v Budapešti pred odovzdaním, tento rok sa tam budú konať majstrovstvá sveta v atletike od 19.8. do 27.8. 2023. Kapacita štadióna je dočasne zvýšená na 35000 divákov, po skončení majstrovstiev sa upraví kapacita na 15000 divákov. Následne bude domovom a tréningovým centrom pre športovcov. Bude ale otvorený aj pre športové využitie pre verejnosť (na poschodí by mala pribudnúť bežecká trať/okruh keď sa odstráni dočasné sedenie…takto to bolo plánované). Súčasťou projektu bol aj nový most pre peších a cyklistov + nový park.
V pozadí na druhej strane Dunaja je vidieť výškovú budovu - nové sídlo MOLU (MOL Campus) a nové administratívne centrá, vedľa za mostom univerzitná štvrť.
magyarepitok.hu/mi-epul/2023/03 … b-otthonat
atletika.sk/wp-content/uplo … rogram.pdf

Na HU strane odovzdaný ďalší úsek medzinárodnej cyklocesty EuroVelo 6 (úsek Dunaalmás-Neszmély)
magyarepitok.hu/utepites/2023/0 … t-adtak-at

V BP odovzdaný do plného užívania vynovený reťazový most…pripravený na veľkú parádu 20. augusta
magyarepitok.hu/utepites/2023/0 … szimboluma

Pre zaujímavosť…cca aktuálny prehľad výstavby nových historických budov na hradnom kopci v BP
youtube.com/watch?v=YsgIFmicUU4

HU - Začala sa prestavba Hungaroringu (depá a komplet infraštruktúra cieľovej rovinky)…prestavba potrvá do 2026…sezóna sa nevynechá
magyarepitok.hu/mi-epul/2024/01 … nkaterulet
hungaroring.hu/site/hu/hirek/me … ungaroring

Zaujímavé: Šport v Maďarsku “obhospodaruje” ministerstvo obrany a to štátnym tajomníkom/(tajomníctvom) zodpovedným za šport na tomto ministerstve [Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága]. [size=77]1905[/size]

Nová atrakcia v HU blízko našich hraníc (Slovenské Nové Mesto). V meste Sátoraljaújhely odovzdali do užívania novú závesnú lávku/most cez dolinu s názvom Nemzeti Összetartozás Hídja - Most národnej spolupatričnosti, dĺžka 720 m, vo výške 80 m…nosnosť 300 ľudí :slight_smile: kde pri tomto zaťažení klesne most o 1,2 metra, medzi zimnými a letnými mesiacmi môže byť rozdiel vo výške až 2 m.
magyarepitok.hu/mi-epul/2024/06 … jaujhelyen

videjko:
youtube.com/watch?v=vG9075JPq2Q

Aktuálny stav výstavby/rekonštrukcie hradu v Miškovci - Hrad Diósgyőr (trocha bola odstávka kvôli investičnej stopke ale práce sa už rozbehli nedávno znova na plno)
magyarepitok.hu/mi-epul/2024/09 … -vedofalai

Začiatkom septembra sme boli s kamarátmi v Slovenskom raji, nebolo tam veľa ľudí. Skvelé miesto pre aktívny oddych a obdivovanie malebných výhľadov.

HU Výstavba AE Paks II …zaujímavosťou bude kanálový most na odvod chladiacej vody (teplej) ponad druhý kanál prívodný…podobné riešenie konštrukčne ako v Nemecku
magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2 … tornahidja

Projekt Háj - Liget v Budapešti (mestský park) získal ďalšie svetové ocenenia
ligetbudapest.hu/
novekedes.hu/hirek/a-vilag-legj … ijatadojan