SPZ (ECV) na Slovensku

Existuje norma EU( neviem presne jej znenie), kde kazdy clensky stat ma na vyber medzi modrom pasom s hviezdami na lavo na SPZtke alebo obycajna ovalna nalepka so statnim kodom (pre Slvoensko SK). Ked mas modry pas na SPZtke nepotrebujes tu nalepku. V podstate okrem Belgicka, vsetky staty zaviedli modry pas. Belgicko je trosku divne, lebo ma niektore spztky s modrym pasom( dilerske alebo privesy)zatial co standartne su bez, apson zatial. Dansko to zavedie v roku 2008. Ale niektore staty nechali moznost ludom si vybrat medzi starou spztkou a novou s pasom EU.Myslim ze su Velka Britania, Finsko, Svedsko a aj Dansko(32008). Tipujem ze aj Rumunsko a Bulharsko zavedu modry pas s EU vlajkou, kedze uz teraz ho maju s narodnimi vlajkami.
Takze EU neprikazala menit vsetky stare spztky na nove europske.
V Taliansku napriklad sa este daju vidiet 5 druhov spztiek :slight_smile:

Dodam ze v CR som videl dost vea aut s spztkou JEB, Jesenik :laughing:

Hej, hej, Přerov to mal, aj ja si ich pamätám :wink:)

Pardubice byly PU.

Jinak jsem viděl v Praze Audi A6 ze Slovenska se značkou BB BBBBB :smiley:

Aby som trosku doplnil. Ak pominiem specialne znacky (P-cka, X-ka a same cisla - napr. vojenske vozidla), tak klasicka znacka na Slovensku ma tvar YY xxxxx , kde YY predstavuje skratku okresu a na mieste kazdeho “x” moze byt pismeno alebo cislica. To, ze sa to seriovo pouziva teraz tak, ze prve tri “x” su cisla a posledne dve"x" pismena, je len vecou nejakej dohody.

K zaujimavym znackam - pekne boli BAC, KEC a pod. BLB som nevidel, to malo asi len par vyvolenych :slight_smile: (Bratislava koncila so starymi typmi znaciek tusim na BLL). Potom si este pamatam pravidlo, ze cisla 00-01 alebo 99-99 a podobne lahko zapamatatelne, mali papalasi (ze vraj kvoli policajtom, aby si ich lahko pamatali a nechali na pokoji :slight_smile: ). Z novodobejsej znackovej historie je znamy pripad kosickych vozidiel KE …AR istej vtedy znamej osoby , ktore dostali taketo znacky, hoci oficialne sa este osobne znacky nedali objednat. No a po Bratislave som este videl behat auto so znackou BA NKROT :slight_smile:

Ja som zas videl auto jednej michalovskej firmy MI-NIMAX (Minimax). Sranda tie ešpézetky.

A Bratislava má už BA-xxxPS.

Nie uz BAxxxPU :smiley:
pozri sa sem:

geocities.com/grosi48/Okresy_w.htm

Diky presne takuto stranku som potreboval!!!

Skvely link.
Da sa pouzit aj na porovnanie velkosti a ekonimickej sily okresu.
(s rezervou samozrejme :sunglasses: )
Napr.
BB, ZA, PO su asi narovnako

Takýto údaj skresluje práve registrácia firiem v daných mestách, aj Blava je preto hodne popredu ..

Aj vám sa občas zdá, že máme nedomyslené EČV?
priznám sa, že asi najlepšie v EU (čo sa týka jednoznačnosti), ale tiež nechápem prečo je napr
SV - Snina (a nie SN s tym ze SNV by bola SV)
TT - Trnava (a nie TA)
preco napr Krupina nie je KR a podobne

Preco to pri zavadzani novych ECV nezmenili logicky? Pokial viem tak ponechali to co bolo este z cias CS(S/F)R. Ale ked napr. zmenili Povezsku Bystricu (PX), tak preco nezmenili aj ostatne?

A potom este k Bratislave, nepotrva dlho a rada BA sa vycerpa (davam tomu este taky rok), ked to zratame vydrzala 10 rokov… To znamena ze rada BL tiez vydrzi 10 rokov a potom mozme znova vymyslat ECV? Preco to nerozdelili na mestske obvody (napr B1,B2,B3,B4,B5)? To by sa urcite tak skoro nevycerpalo?

Inak este otazka? Ked sa vycerpa rada BA, tak aj pre vlastne znacky sa zavedie BL?

Este je dalsi problem ze ECV pre motorky a traktory pouzivaju tu istu logiku ako ECV pre auta. Takze mozes mat BA 001 AA aj pre motorku, pre traktor a pre auto. Jediny rozdiel je v tom ze spzky maju ine rozmery. Prave si myslim ze to neni najlepsie rozpoznanie. Motorky a traktory mali mat vlastnu kombinaciu.

Inac si myslim ze je lepsi celonarodny anonimny system bez oznacenia mest, aj preto ze by sa ulachcil vydaj spztiek na SK, kedze u policajtov byrokracia je hrozna.

TT je uz tradicne pre Trnava a SN pre Spissku Novu Ves. Ano mohli nieco ineho vymysliet pre Sninu.
Ano ked tskonci BA pojde asi BL. Aj tu by sa mohlo sledovat priklad HR. Tam system je podobny ako u nas a kedze Zagreb uz skoncilo kombinaciu 3 cisla a 2 pimesna tak zacal vydavat 4 cisla a 1 pismeno a momentalne je na 4 cisla a 2 pismena.

Spisska Nova Ves mala desiatky rokov SN, vziat im to oznacenie a priradit ho Snine by bol velmi zly napad - jednak by sa to este roky plietlo, a jednak by to znamenalo urychlenu plosnu vymenu vsetkych evidencnych cisel v oboch okresoch, co je nerealizovatelne.

PX sa zmenilo, lebo to X tam velmi bilo do oci a PB bolo po rozdeleni federacie konecne volne.

A pokial viem, TT ostalo TT, lebo Trnavcanom to vyhovovalo.

Vraj dakedy mali v Piešťanoch EČV PY. Bol som dosť sklamaný, keď im teraz pri zavádzaní priradili PN.

Je úplne zbytočné zamýšľať sa nad jednotlivými značkami, pretože proste vzniklo celkovo 79 okresov, čo je 79 značiek a ešte naviac každé krajské mesto dostalo +1 značku. Jediná nová výnimka je dnes SV - Snina, čo sa naozaj nedalo spraviť inak, respektíve všetky ostatné okresy by sa museli poprehadzovať aj z hľadiska historického a to nepripadalo do úvah.

Veľa ľudí si celkovo pletie MA a MT a tiež KN a KM. Veľa ľudí si pletie dodnes hlavne na východe SE a SC, lebo poznajú Senec a nie Senicu, prípadne si úplne pomýlia SE a SI, kde SI je Skalica.

Mne sa všetky označenia páčia, poznám ich 100% naspamäť a keby sa išla robiť zmena, tak len v dvoch veciach: oveľa menej okresov a v prípade hlavného mesta špeciálne značenie.

K tomu, že je jasná identifikácia - to je práveže dobré napr. pri odcudzení auta, únosu či iných nezákonných činností a k označeniam motoriek/traktorov/áut - to by som zmenil aj ja.

Inak Dialniciar, BA má 5 okresov a KE 4 , takže tých značiek je 80.
Ike, Trnava ako všetky krajské mestá má dve označenia, TT a TA. Pokial viem ja, tak bude sa dať vybrať medzi BA a BL, ale neviem to naisto.

Ja si zas mýlim SP a SK.

A keby sa mala meniť Trnava, tak TR a Turč. teplice by boli TT, čo má aj logiku.

Ano, BA má 5 okresov aj KE majú 4 okresy, ale do značiek sa to nijako nepreviedlo, takže značiek je 79+8. :wink:

SK malo byť pôvodne označenie Skalice a Svidník mal dostať SV, Snina potom SI. Ale potom sa rozhodlo tak, ako sa rozhodlo a ešte boli aj návrhy, aby SK nebolo vôbec vzhľadom na fakt, že to je skratka SR v označení áut.

Ako som vysvetloval kusok skor, terajsie pridelovanie je len vecou dohody. Teoreticky ma rada BA (ale v principe kazdy okres) X na piatu moznosti, kde X predstavuje sucet zakladnych znakov, ktore je dovolene pouzit v znacke (pismena + cisla). Zratal som si tak narychlo pismena a cisla na klavesnici, je ich 36, cize mame 36 na piatu = 60 466 176 moznosti. Odratat treba este moznosti, v ktorych je hanlive slovo :slight_smile: Kolko ma Bratislava zaregistrovanych aut a kolko ich denne pribuda? :wink:

Ja som proti tomu, aby existovali dve skratky okresov krajských miest. Bratislava by mala byť iba BA a žiadne iné. Po skratke okresu môže byť 5 rôznych znakov. Prvý rad na zmenu nastane pre BA, kde by sa to mohlo označovať rôzne, napr.: BA-12ABC alebo BA-1234A a rôzne modifikácie, priestor na to je. V cestnom zákone figuruje dvojité označenie krajských miest preto, lebo keď sa zavádzalo nové označovania, existovalo staré federálne označovanie, ktoré zahŕňalo tieto dvojité skratky a boli používné aj reálne. Napr. TA pre Trnavu a ZI pre Žilinu sa vyskytovali najmä na nákladných vozidlách, ktoré mali 6-uholníkovú ŠPZ.

Staré federálne ŠPZ už neexistujú, tak tu vidím priestor na zrušenie tohto dvojitého označovania…