Ostávajúcich 93 km prepojenia Sofie s Čiernym morom - úsek Stara Zagora-Karnobat bude vybudovaných v systéme PPP, výstavbu a prevádzku bude mať na starosti konzorcium, vedené porugalskou firmou.
V Rumunsku bol otvorený 25 km obchvat Pitesti na A1. Tu sú zábery z hotového úseku: 123
Pripájam ešte dve videá z výstavby mostného prepojenia Rumunska a Bulharska - most, spoájajúci Vidin a Calafat bude štvorpruhový so železnicou uprostred. S dĺžkou okolo 4 km bude aj architektonicky zaujímavým dielom.
Urcite su to obrazky z obchvatu Pitesti? Pred tyzdnom som tadial isiel a stale sa islo cez mesto
Btw,aku trasu dialnice budu nakoniec Rumuni realizovat najskor? Na Ukrajinu alebo Madarsko?
Informáciu mám z rumunského diaľničného fóra, takže predpokladám, že je správna, nie je to, samozrejme, stopercentná záruka.
Čo sa týka trasovania na susedné štáty, keďže Maďari sú spolu s Bulharskom prakticky jediní susedia v EU, stavia sa prioritne k ich hraniciam. Bukurešť - Giurgiu štvorprúdová RC je v prevádzke a na Autostrada Transilvania by sa mal prvý úsek - obchvat Kluže otvoriť myslím v októbri. V pláne je, samozrejme, prepojenie na všetky okolité štáty, myslím si, že Ukrajina a Moldavsko budú prioritami po A1, A2 a A3.
Inak ako bolo v Rumunsku, cesty, diaľnice, vodiči, dopravná situácia, výstavba… Prechádzal si aj cez rumunské Karpaty? Čo hovoríš na kvalitu ciest, značenie… Hlavné cesty by mali byť opravené a v relatívne slušne prejazdnom stave…
Bolo to busom,cize nebol som ako vodic, ale cesty som si samozrejme vsimal . Islo sa 2 krat v trase Arad-Sibiu-Pitesti-Bukurest-Giurgiu, teda Madarsko-Bulharsko cez Karpaty. Väcsina ciest je v otrasnom stave. Su useky s novym asfaltom, prechod na novy asfalt bol vsak casto tvrdy - kludne aj 5 cm schod. Tebou spominana RC Giurgiu-Bukurest je chvilami obycajna cesta I. triedy prechadzajuca cez mnoho dedin, s urovnovymi krizovatkami a s velkymi jamami na cestach. Obchvat Bukuresti ma vyjazdene kolaje o hlbke 5-10 cm. Parametre ciest tiez nic moc - priemerna rychlost 40-50 km/h. Vsadepritomne kolony nas este spomalovali.
Vystavba - vsimol som si len vystavbu D (RC?) pri Sibiu. Okrem toho len pokladanie noveho asfaltu,nic viac.
Znacenie - VDZ vcelku dobre, takisto znacky. So znacenim dalekych cielov to bolo horsie.
Celkove hodnotenie - nabuduce radsej opät cez Srbsko
vzhladom na to ze v rumunsku som dost casto (len ina lokalita ako prave spominana) mozem povedat ja svoje postrehy aj zo soferoveho pohladu … mam rad rumunsko ale cesty maju v znacne dezolatnom stave … je to pozostatok ery cauceska … asfaltove cesty sa nachadzaju hlavne na hlavnych tahoch … cesty I.tr (cervena) su asfaltove cesty .. v celkom uspokojivom stave … nieco ako medzi KE a PO … su sirsie ako v madarsku … horsie je to z obcvatmi tie su fakt v dezolatnom stave povacsine … manelky, diery, vyjazdene kolaje (obcas som sa citil ako v lelektricke )) .. priecestia su na tom o poznanie horsie … cesty II.triedy su horsie ale cestovna rychlost sa stale drzi niekde na 80-90kmh (v rumunsku je medzimesto 100kmh a v obci 50kmh - kamionere ale idu stale priemerkou niekde okolo 80kmh ))) … povacsine su ale diery zasypane a pukle odfrezovane … no najde sa tu aj masaker kde sa krajnica vozovky uplne prepada … IIItrieda (biela) a nizsia tireda (cierna ciara) su to obcas asfaltove cesity obcas cesty dlazdene ale vacsinou su to prasne cesty z vymolami .. mlakami … a ked je asfalt tak to vyzera ako u nas nejaka asfaltovka v lese po tazbe dreva … priemerka pre slovaka 20kmh a pre rumuna na daci 80kmh DD … ale zo skusenosti viem ze aj po tchto cestach dokaze prejist oktavka celkom slusne … co sa tyka znacenia obcas su na tom lepsie ako my … maju jednu zaujimavu vec tvz. milniky … su to obelisky celkom vyrazne oznacene a su rozmiestnene v pravidelnych intervaloch na cestach I. (cervena), II. (modra) a obcas i III. tr. (biela podkladova) … je na nich napisana vzdialenost k najblizsiemu mestu danym smerom alebo ak je v meste/dedine tak je napisane ze ktore mesto/dedina to je …
Andrej , trasu Aradu/ Sibiu nepoznam , preto to nemozem porovnavat, ale trasa Oradea, Cluj-Napoca, Alba, Sebes s napojenim na A1 Pitesti je docela v pohode a krajina je to krasna … len ma jednu chybicku, ze je obyvana. Ale vazne. obvchat Pitesti je uz v prevadzke a taktiez by mal byt dani do uzivania aj 30 km usek v pri Cluji / fy. NOKIA/
Co sa týka úsekov v rumunsku cize Campia Turzii – Gilau a Suplacu de Barcau – Bors sa zacali asfaltovacie prace a vyzera to tak ze stihnu termin( na rozdiel od nas)
Bulharsko by malo zacat rozmyslat o urychlenom dobudovani dialnicnej siete, ak chce pritiahnut turistov k moru. Ktovie, ci by sa tu neuzivil podobny system, ako v Chorvatsku
Na transylvánskej diaľnici A3 odovzdajú oficiálne 1. decembra (podobne ako u nás v predstihu , tam zas kvôli prezidentským voľbám) 42 km úsek diaľnice medzi mestami Turda a Cluj-Napoca. Pre cestujúcu verejnosť bude ale tento úsek k dispozícii až vo februári budúceho roku.
to je super .. casto som tam navstevnikom a mapa na googli ma potesi … este otazka je v akej presnosti a aka podrobna bude … lebo co tam bolo donedavna to bola hroza
nj .. v rumunsku jes vela lokalnych ciest ktore nemaju asfaltovy povrch .. nanajvys makadam aj to je vinimka ale cez EU pokladaju asfalt takmer vsade … som bol prekvapeny ako sa to tam za rok dva zmenilo … no uvidime ci zahrnu do mapy aj tieto cesty …