R4 Prešov, severný obchvat

A nemenia sa ceny materiálov zhruba každý mesiac? Či pri takýchto veľkých množstvách ani nie? Alebo ako to niekto vie oceniť, keď inflácia je za tých 8 mesiacov možno 10%? Keď začali, boli s cenou asi o niekoľko miliónov nižšie ako teraz a ešte sa neskončilo…

banda spinava neschopacka! uz aby boli predcasne volby prisamveru. ten dolezal spolu s nds je vazne lavoruky. :frowning: ..a ze “menezer”.. hlavne ze na poslednej schodzi V4 sa zaprisahali ze dokoncenie R4 popozenu z nasej strany ako sa bude dat ze do par rokov cez PPP bude ..no realitu mozme vidiet.. kde su Poliaci a Madari teraz a kde my..

Inflácia síce ide hore, ale ceny stavebných materiálov idú na trhoch dole. V ČR teraz ukončili dve súťaže. Jedna bola na 77% odhadovanej ceny, druhá na 86% odhadovanej ceny.
Myslím, že navyšovacie indexácie, kvôli ktorých prijatiu zastavili stavebné spoločnosti na jar a v lete práce, môžu teraz zase na MinDop otvárať a uzatvárať ďalšie dodatky znižujúce ceny stavieb.

Bolo by na čase, pretože to že ide dole je veľmi pekný argument nášho ministerstva, ale že sa tu 3/4 roka poriadne nestavia a čo sa tendruje (veľmi rýchlo čiže pomaly) je tiež biedne. Takže teda malo by sa vo veľkom začať. :slight_smile:
Len by ma zaujímalo že dole voči čomu? Voči 2020-2021 alebo že teraz sú ceny nižšie než v januári? Inak sa stane to, že to nedokončia. To sa moc často nestávalo a teraz je to bežný jav v EÚ. Krajina ako SR tým trpí, lebo “nová súťaž” etc. Keby bolo jasne definované, že oslovím 2. v poradí a nech pokračuje,..

Tak už sa píše o zrušení VO.
hnonline.sk/finweb/ekonomika/96 … ri-soroske
Najzábavnejšie na tom všetkom je to, že mali obrovskú kopu času VO pripraviť…

A vedel by si sem hodit aj cely clanok?

Och, tie Doležalové “lájfy”, plné drístov o kvalitnej príprave, ako dôvodu neustáleho odkladania vyhlásenia VO a nekonečné obhajoby kvality vedenia NDS..
…a že ich bolo požehnane.

Zeby este stale zila sanca, ze urobia ten ovela rozumnejsi beztunelovy vychodny? :slight_smile:

Z východnej strany mesta Prešov obchvat vedený nebude. Je to v protiklade so záujmami krajiny. Obchvat by sa značne predražil, keby sa malo vyhovieť OSSR.
Bez ohľadu na hádky okolo toho kadiaľ je lepšie ho viesť. Toto bola jedna z hl. vecí, pre ktoré sa tadiaľ úplne pozastavilo posudzovania trás. Čo viem.. bez toho, aby som doplnil špecifické dôvody sa to dá pochopiť popozeraním objektov v dosahu. :slight_smile:
To je “obdobný problém”* ako u Px (dnes PB), kde sa musel vyradiť jeden tunel. variant a zostal na výber len extrémne drahý, takže sa to zvalilo na estakádu. Proti tomu sa postavilo mesto, nejakú dekádu si potrpelo na zápchy, dnes ju aj tak majú a žijú. Dokonca ako mi povedali tam žijúci, aj sú radi za ňu. :smiley:
*problém to ako vidno nie je, dajú sa nájsť iné riešenia

Je o tom nejaky oficialny zaznam? Lebo este aj UHP pred rokom-dvomi vychodny obchvat pri hodnoteniach zvazoval.

Zvažoval max ekonomický prínos. Veď to je v poriadku.
Záznam určite je, veď pripomienky existujú, ale ak to už býva, alebo neviem kde žiješ nežiješ, tu sa nezverejňujú aj bežné zverejniteľné informácie, ale čakať, že by sa rozvádzali záležitosti okolo obrany štátu, to neviem kde niekto predpokladá. Mohlo by možno existovať, že sa vyčiernia texty - ako to robia na západe. Sem sa to nedostalo.. tu je lepšie celé dokumenty nechať nezverejnené aj keď s 97% nesúvisia s ničím prečo to niekto spraví. (od energetiky cez hospodárske záležitosti mimo energetiky, dopravu+telekom. po bezpečnosť)
Po zapracovaní dvoch možností - sa musel pôvodný koridor posunúť skutočne až ku Kapušanom. A on sa tým pádom vychýlil východným smerom. Čiže potom ten argument, že západný sa vychyľuje západne, ale nadväzuje na D1 a vnútroštátny tranzit etc. ale to nie je vec obrany, to boli dopravné hodnotenia. Ale jednoducho sa musel výrazne vychýliť východným smerom, čím “poškodil” možnú dopr. oblusžnosť 3. najväčšieho mesta. Obchvat vždy prenáša aj mestskú premávku a tu by nemal čo preniesť. Nemohol sa stočiť pred V. Šebestovou, respektíve by tam bola požiadavka napríklad na “prekrytie”. A také prekrytie sa nedostalo ani v BA na M-S na D1 a v návrhu bolo. Ale tam sa nezrealizovalo. To znamená, že sa teda vybrala iná možnosť navrhnutá ale tým pádom sa to trasovanie skutočne odchýlilo.. bol by síce možno najkratší možný na PL a H, ale úplne obišiel PO bez akejkoľvek pomoci pre mestskú premávku. Ani v tom “severnom ponímaní mesta”. Tento “historický” odklon znevýhodnil východ pred západom v meste Prešov. UHP (bez toho aby som komentoval tú inštitúciu, ktorá šetrí tak, že sa niečo len nezaplatí a zaplatí sa to o dva roky), chcelo posúdiť čisté ekonomické náklady.. lebo si povedali suma X pre mesto Prešov a bola tam potrebná suma X+5, tak hľadali kde ušetriť tých 5. Takže z tohto pohľadu je normálne že posudzovali všetky možnosti.. veď prečo nie? Aj keď len akože pekne s nejakou označkovanou analýzou posudzujú niečo čo je prebrané z 6 stránok už pred nimi.
To ale potom by sa aj tak museli postaviť privádzače a tá severná časť tam napojiť, aby ten Prešov mal z toho nejaký osoh. Zvíťazili dopravné argumenty ako pomôcť mestu. Je to tak ale preto kvôli tým objektom ktoré ten východný koridor limitujú. A to nie je len pozemná základňa ale aj nejaké koridory vo vzduchu. Tým pádom ak ja mám už obmedzenia na západe mesta, prírodno-urbanistické, tak nepokašlem ešte aj východné. Ak by trvala SSC/NDS na nejakom riešení, mohla, musela by zapracovať tú pripomienku. Čiže umelý tunel, možno alebo iné stavebné riešenie. Sme potom u ekonom. analýzy etc. a asi im to nevyšlo.
SK diaľnice pre územnú obmedzenosť (hory, lesy a zastavané údolia) logicky často musia ísť cez “sidlíská” a tým aj zvádzajú miestnu dopravu. Takých príkladov je viac, než len BA, PO a PB, len nesúvisia vždy s bezp. (tak napríklad aj DK)
Určite tu nie som jediný, kto o tom vie napísať viac.

zrusili VO ste sa s konom zrazili? tak moment ideme chceme dostavat urychlene do 2030 R4 spolu sPoliakmi, alebo nechceme? ved EU nas spolu s Polskom Madarskom do toho priam placi ako citrusy do lisu!!! a nasa odpoved? zrusenie dalsieho useku R4? WTF? PROSIIIIM??? je toto snad vobec normalne, to kde zijem na mesiaci v ulambatare??? jasna priorita je dostavat usek od Presova po polsku hranicu co najskor!!! Dolezal ma tymto vazne nasral a moment, toto ako vazne nechaju teraz len tak??? preco Dolezalko aj teraz nezasiahne ako pri Kosiaich a nezabrani tiez zruseniu sutaze!!! ako to spolu okamzite s NDS nespravi ,chcem jednoznacne predcasne volby okamzite prec s tymito neschopakmi!!!

A kto tých ľudí v NDSke nehradí? Napriek tomu, že podľa ich stránky sú zamestnávateľ roka asi každý jeden rok od vzniku ocenenia, sa tam nikto nehrnie, skôr naopak.
Inak v článku na HN sa spomína, že výkaz výmer nebol ani po zodpovedaní 350 otázok aktualizovaný. Ja som bol v tom, že áno. To máme asi naozaj zarobené na druhú Sorošku.

Toto je krásna veta z tlačovej správe pri vyhlásení VO, vždy si na ňu spomeniem.
“Podpis zmluvy s úspešným uchádzačom je indikatívne naplánovaný na jar budúceho roka, pričom je však potrebné uviesť, že tento termín bude v nasledujúcich mesiacoch ovplyvňovať viacero rôznych faktorov, na ktoré NDS nemá priamy vplyv.”
https://ww-w.ndsas.sk/press/press-narodna-dialnicna-spolocnost-press-spravy/zaciname-obstaravat-ii-etapu-severneho-obchvatu-r4
Naozaj nemá?..

Má aj nemá.
Jedna vec je kvalita súťažných podkladov. To NDS ovplyvniť vie.
Druhá vec je, že niektorí uchádzači môžu účelovo podávať námietky aby brzdili súťaž. To NDS ovplyvniť nevie. Avšak v tomto prípade to určite nie je ten hlavný problém.

Už je to niekoľko mesiacov, čo NDS oznámila, že poskytne opravený výkaz výmer, ale doteraz nič neposkytli.
Možno to niekomu vyhovuje. Tých pár miliónov vyčlenených na tento projekt na rok 2023 by mohli ísť do Ružomberka…

Teraz pred voľbami určite :laughing:

Do hodnotení ÚHP sa tento variant dostal, pretože bol súčasťou Štúdie realizovateľnosti a aj Technickej štúdie. T.j. podkladov, ktoré im poskytla NDS.
Chcem tým povedať, že UHP-čkári si východný obchvat nevycmúľali z prsta kreslením po mape. V procese ďalšieho schvaľovania by síce OS SR naozaj mohli prísť s nejakými požiadavkami, ale ak im nevadí cesta I/18 hneď vedľa, tak ako im môže vadiť R4 vzdialená pár stovák metrov.
Súčasťou obchvatu mal byť privádzač, ktorým by sa vodiči dostali priamo do mesta. V podstate by pribudol ďalší vstup. Pri SO PO nič také nebude.
Hlavná nevýhoda východného obchvatu bola jeho (ne)pripravenosť.

jarino, diky. Takto mi to dava celkom vyznam - politicky sa rozhodlo to nepripravovat a pretlacat SO.
badger-FB, po pravde z polky toho tvojho dlheho prispevku som sa nevedel ani vysomarit :slight_smile:.

:laughing: zrušiť súťaž? A to ma aky racionalny dôvod?
snad vyhlasenim novej súpťaže už zrazu bude všetkým všetko jasné, že?
alebo sa snaď neprihlasia šmejdi, ktorí obštrukciami (naťahovaním súťaže) sabotujú vystavbu medzinár. koridoru?
alebo sa Hliviakovi už neche rtozhodovať
alebo sabotáž investícii na východe
alebo,alebo..?

Som zvedavý či si východniari opäť necháme brnkať po nose ako skúšali aj s KE obchvatom
to už začína nejaká tradícia, nejaká športová disciplína rušiť súťaže na východe?
čochvíľa sa už začnú hlásiť iné useky a bude sa hovoriť o presúvaní peňazí?

Som zvedavý na nasledujúce Doležalové SKUTKY, Košice zachránil… tak uvidíme

Keď sa stavala základňa pri Prešove, tak sa neplánovala stavať tam diaľnica na sever. To je holý fakt. Obdoba stavu je, že v BA žiadna základňa nie je. Sú len lokality, kde je možné vysunúť zložky PVO. Aj to neviem či všetky proti stavu pred ´89. Z toho sa musí vychádzať. A rovnako z toho, že tá v PO zostala a zostáva ako ťažisková. Aj nové vrtuľníky tam majú domov. Už ďalej nie je potrebné písať, že aby sa čo rozvíjalo etc., toto je východzí stav a pod neho sa podriadia všetky ostatné veci. Od možnosti postaviť nejaké ubytovanie cez priemysel alebo mestské aktivity. Veď veľa vecí tam dostalo stopku. Môže sa, ale teda potom viac východne, tak ale to nemá už pre PO opodstatnenie. Preto sa aj rozvinula os PO-SB. A toto nie je Považie, kde je veľa záujmov v horách a kopcoch a vedľa ide vlak, diaľnica, ale čo je to vedľa. To diaľnice idú vedľa miest, ak majú nejaký vojenský alebo obranný účel. A sú tam zóny, kde sa nestavia. Ani logistický sklad a návrhy boli.. LZ nie je tanková základňa. Ako v DE, že to nevadí, ale tiež tam rastú mohutné steny na pomedzí.. tam prejdete okolo na 6 pruhovej ceste a ani neviete čo tam je za sklad. Diaľnicu preložiť to nie, cestu kľudne. Preto sú v rámci BA v MA, Kuchyni etc. viac na juhu a JZ.

Pre človeka, ktorý nemá patričné informácie o tom ako funguje ((letecká)) základňa (pre vrtuľníky) a to jediná hlavná v celej krajine sa to naozaj vysvetľuje zle-nedobre. Ak by som to rozpísal viac, porušil by som veľa ustanovení. Čiže je jedno “ako” ale vadí obkolesenie základne takým koridorom. A ano, mohli by prísť, presne tak. A cez to nejde vlak. Veď k veľa veciam sa vyjadruje bezpečnostný sektor, to nie sú ani vždy OSSR. A väčšina týchto materiálov je neprístupná, prístupné sú max počiatočné varianty. (že im nevadí I/18 - ty si “vtipný”, jedno lepšie napojenie je do 5 km vždy potrebné). No, tak či tak, nebol problém dať kladné stanovisko, ale bolo podmienené. Tak sa to tomu prispôsobilo, vo výsledku teda nič moc. Aj ten fakt, že tam tá základňa je ale svedčí o tom, že mesto sa týmto smerom nemá čo ďalej rozširovať a rozvíjať. :wink: Asi sa nebude sťahovať základňa za 200-230 mega.
V princípe by bolo oveľa lepšie to trasovať "pred základňou) od Prešova, tým tunelom. Alebo nad I/18 alebo v rámci I/18. Všetko lepšie, ale keďže horšie z pohľadu SSC/NDS, tak vzniklo, čo vzniklo. A toto “červené” na mapách konkuruje západnému obchvatu, tak bolo jasné pre koho to bude prospešnejšie a prečo sa to uprednostní. Tiež tam ide nejeden tunel, ale obslúži kusy mesta. A nebude o tom, aby to neprekážalo vzdušnému koridoru resp. aby to “neprekážalo” celkovo.
A žiaľ ale je veľa vecí, ktoré “vadia” čo sa týka ciest a vojenskej mobility, len sa neriešia.. možno sa začne nejaká koncepcia postupne uplatňovať. :slight_smile: Akurát sa o všetkom nepíše, nehovorí, nediskutuje. O armádnych veciach sa celkovo na Slovensku moc nevie. Tu vzniklo také “nepotrebné tajomno”, obhajované ako nepotrebné aj pravicovými liberálmi, ľavica ktorá bola u moci plnila aspoň základné predpoklady a až so vznikom vojny a obavami predtým (2014) na to aj pravica upravila pohľad a “zrazu” dávajme 2% HDP a zrazu budujme OSSR. V dobe, keď je všetko spustnuté a personálne na dne. Bez ZVS, bez nejakého citu aj ako sa postarať o základne veci pre život.. to skôr toto sú dnes ťažké sny. Ale to neznamená, že tu tieto potreby neexistujú a že si tu budú niektoré duté hlavy robiť a plánovať čo chcú.. mali sa lepšie učiť a študovať od čoho začína štát a kde sú nejaké vyššie inštancie do kompetencií. :slight_smile: Ale čo by sme chceli keď často ani starostovia nevedia aké sú kompetencie okolo toho ako postaviť obchvat, stačí sledovať tieto voľby, tak čo čakať od radových referentov a pár ekonómov. Celá diaľničná sieť spadá pod obranné záujmy krajiny. Takže asi logicky už od vzniku, nie od prevádzky. :slight_smile: Po väčšinou ale tie základne stoja u hotovej kostry. Že sa potom niekto spolieha na to, že kde to nestojí tak sa naozaj posudzuje 10 možností a oni sa posudzujú relevantne 2-3 je zavádzanie verejnosti rovnako ako sľuby o dostavbe tých úsekov. Po novom je požiadavka z NATO, aby boli nejaké bariéry okolo takýchto území. A sú na Slovensku bariéry na stávajúcej sieti? Prechodné obdobie.. Alebo treba pretrasovať cestu, aby základňa mohla dýchať. V DE/FR etc bežná vec. :wink: My tu potrebujeme cvičiť, čo znamená privítať polovicu toho čo máme, a nie je žiaduce aby na to každý čumel ale nielen to samozrejmem, pod týmto pojmom je možno 50 vecí, ktoré by nemali byť verejne prístupné. Bez upevnenia spolupráce bude vždy otázka 5,5 mil. krajiny vs. niekto násobne väčší. S upevnením to tak nevyzerá. Proti tomu stojí spevniť pár mostov, svahov a akceptovať zopár areálov, ktoré potrebujú kvalitnejšie dopravné napojenie, ale akceptujúce objekt ktorý napájajú. (sú areály, ktoré také napojenie až nepotrebujú, lebo sú ukrytejšie a izolovanejšie, ale stále dostupné). LZ nemôže byť jednoducho takto obklopená hlavnými trasami. Limituje to činnosť LZ. A ono to musí byť naopak. Je vhodnejšie postaviť lineárnu dopravnú stavbu vopred tak, aby nelimitovala ona - nielen základne, ale čokoľvek. :wink: TIe varianty tomu odpovedajú. Každý ale musí predsa vidieť že ten východný je o ničom.. preto sa nestavia.

Teda nevedel si sa, ale si sa nakoniec vysomáril. Inak sa môžeš pýtať na nejasnosti a možno ti nejakú zodpoviem lepšie. :slight_smile: Opísal som ti pôvodné 2 alternatívy: jedna by musela ísť umelým tunelom, tak ten sa škrtol úplne a druhý teda dnešný výsledok je umelé nadĺženie, z ktorého by nič nemalo mesto samotné. Čo je na tom nezrozumiteľné neviem. Teda aby bolo jasné, súčasný variant z východnej strany neprekáža - ale nie je základný východzí. A opatrenia na ňom by ešte boli dodatočne aktualizované, o tom niet pochýb. Pre skoro 0 prínos pre mesto je správne že sa realizuje obchvat zo SZ. :slight_smile:

Ak by to mala byť najkratšia trasa, tak sa mala nakresliť čiara zo severu na juh, úplne obísť PO aj KE, nenapojiť nič a len priamka bez možnosti odbočiť. :smiley: To by bolo najlacnejšie a najrýchlejšie. Akurát pre koho? :smiley: A kto si pamätá, tak ten vie, že už dnešná R4 u Stropkova je tam upravená v trase, mala ísť ku Svidníku, ale istý minister.. to zariadil. :slight_smile:

ÚHP teda neurobil nič iné, než to, že vzal aktuálny stav schválených možností a zrovnal ceny. Ak by sa v tom lepšie hrabal, prečo to ide tak ako to ide - možno si to pozreli, ten vývoj. Podstatné je, ja neviem čo vidia na UHP. Na MDPT a NDS a SSC vidia dosť veľa. A vedia, prečo niečo “pretlačiť”. Lebo vedia že inokadiaľ by sa im to predražilo.. a to je skôr politický boj vzniknutých úradov, než skutočná snaha správať sa hospodárne.

vsimol som si ten trend na vychode vsetko rusit akukolvek sutaz v momentalnej situacii ktora nehraje do kariet vsetko tu rusia, ci uz to bola sutaz na elektricky v ke, ci teraz obchvat Po zjavne ma z toho niekto potesenie a benefity.. a ovcan trp.. vsak ludia na vychode vsetko znesu.. neschopnost nds a md dohodnut lepsie podmienky v tendroch odnasa naplno vychod zial ,treba ist do ulic a blokady a blokady , nenechat to tak Presovcania drzim palce, aktivisti za dostavbu R4 by teraz mali prist na scenu, teraz je ich cas..

Čo sa týka toho, že súťaž možno zrušia.. ak majú byť nejaké pochybnosti, nech ju kľudne zrušia. Do roka vysúťažia, než sa zase doťahovať ešte polroka, aj tak ide zima a začalo by sa na jar. No tak sa začne neskôr. Ak je to stavba z rozpočtu, je to jedno, pri fondoch to tak jedno nie je.
Vypovedá to o tom ako je na tom NDS. Pritom je to akciovka, ako si nastaví fungovanie je na nej, ide maximalizovať príplatky aj odmeny.
Prešov sa nemôže cítiť ukrátený. Dostal skompletizovanie D1. Dostáva 1. časť R4. Je to síce smutné, že 2. časť uviazla, lebo ona už teraz uviazla.. ale je to bežné všade inde, tak prečo zrovna Prešov by mal byť svetlá výnimka? :slight_smile:
V kontexte zlepšenia spojenia s PL to potom ale vyzerá, že Slovensko len trepe dve na tri.. jeden jediný súvislý diaľničný prechod s nimi nemáme a podľa všetkého ani tak skoro mať nebudeme. Oni ano, ale my nie.. Via Baltica ale stratila rýchlostný stupeň, preceňuje sa. EU viac financuje Rail Baltica. :wink: