Mám zaujímavé informácie priamo zo zdroja, ktoré hovoria:
1./" Príprava úseku rýchlostnej cesty R3 Horná Štubňa - Šášovské Podhradie je v štádiu vypracovania technickej štúdie a v súčasnosti sa pripravujú podklady na vypísanie verejného obstarávania na vypracovanie Zámeru EIA s termínom dodania v 1.polroku 2012. TS odporúča variant C."
/na tomto fóre boli minulý rok už diskutované varianty TS a pripomínam, že variant C viedol z Hornej Štubne do križovatky Ráztočno - ako úsek I. a potom pokračoval variant C úsekom II. z križovatky Ráztočno po križovatku Handlová, za touto križovatkou nasledoval variant G až po Žiar n/H / .
Môj komentár je, že táto správa je veľmi dobrá, lebo príprava sa nezastavila a pripravujú sa podklady na vypísanie VO na vypracovanie Zámeru EIA.
2./ Ten istý zdroj súčasne však uvádza v odpovedi na otázku, či existuje nejaký harmonogram prípravy prepojenia R2-R3 nasledovné:
“Harmonogramom vypracovania ďalších stupňov prípravy NDS v súčastnosti nedisponuje, nakoľko príprava prepojenia R2 a R3 je zastavená usmernením MDPT SR zo dňa 21.11.2007.”
Môj komentár: Pánboh zaplať, že sa ide zadávať VO na na vypracovanie Zámeru EIA s termínom dodania v 1.polroku 2012 na variant C.
Veď to je podľa mňa na 95% prepojenie R2-R3.
Teda zastavenie prípravy prepojenia R2-R3 je polopatisticky povedané, len zastavenie hľadania presného bodu /tých zvyšných mnou udaných 5%/ prepojenia, kde presne k tomu stretu R2-R3 dôjde.
Ak sa mýlim opravte ma…
Pod vplyvom horeuvedených informácii sa úplne inak javí skutočnosť, že hoci úsek rýchlostnej komunikácie R2 Prievidza - Žiar nad Hronom má už za sebou EIA z roku 2005, ide sa znovu vypracovať nová TS na predmetný úsek, a to z dôvodov, ktoré už boli tu skôr uvádzané/o 2 príspevky vyššie/. A pre celkovú prípravu tohto úseku R2 to nemusí mať nejaké katastrofické časové zdržanie, ale celé to bude o nájdení optimálneho vedenia trasy.
Na záver len dodám, nie je zastavenie ako zastavenie, najdôležitejšie je, že bude VO na vypracovanie Zámeru EIA.
Pre mňa ako Handlovčana je to samozrejme dobrá správa v tom, že by sa nám otvorila možnosť priamo sa dostať do Turčianskej kotliny. A všeobecne je to najlepšie riešenie vedenia a prepojenie R2, R3 a R1.
jednu vec nechápem, prečo tam je spomínaný východný obchvat Handlovej. Posledný bol podľa mojich znalostí západný. Ono je to komplikované. Západne od mesta sú už uhoľné sloje a poddolované územie, takže trasa by bola vedená pomerne blízko. Za obeť by padli nejaké záhradky a niekoľko Handlovčanmi navštevovaných pekných prírodných miest. Na východ od mesta by bolo vedenie trasy lepšie z hľadiska občianských námietok, ale zase sú tam aj zosuvové územia a hornatejší terén. Ale možnože geologické podmienky sú tam vyhovujúce v dostatočnej miere. To už ja posúdiť neviem. Východný variant by bol vhodnejší.
Jediné čoho sa obávam ja osobne je, aby nedošlo k zásahu do niektorých skalných oblastí nad Ráztočnom a nad Novou Lehotou (južne za Handlovou, východne od cesty). Sú tam krásne a obľúbené lezecké oblasti.
Štúdia realizovateľnosti:
Stručný opis zákazky alebo nákupu (nákupov)
Navrhnutie technicky, ekonomicky a environmentálne najvhodnejšieho riešenia a porovnanie koridorov rýchlostných ciest v úsekoch R3 Martin - Šášovské Podhradie vrátane prepojenia R2 a R3 Ráztočno - Horná Štubňa a R2 Nováky - Žiar nad Hronom.
Za 6 rokov sme sa velmi neposunuli viewtopic.php?p=95232#p95232 .
Skoda tych dlhych tunelov, stredoslovenske krajske mesta by si priame prepojenie zasluzili, tak ako su uz treti rok prepojene 9 rychlikmi s dvojhodinovych taktom. Kym vsak rychlikom to trva vyse hodinu a pol, po RC by to bolo za menej ako polovicu. Mozno v dalekej buducnosti.
Cele je to len o tom, aby sa R3 vyhla Banskobystrickemu kraju, pretoze trasu cez Kremnicu by blokovali dalsich 20 rokov. Takto bude Horny Turiec dobre napojeny na TN kraj. Obom regionom to velmi pomoze. SSC Banska Bystrica robila roky vsetko preto, aby sa Kremnicke Bane nerekonstruovali. To podmytie cesty prislo ako dar z nebies pre SSC BB, mozu cestu uzavriet a to minimalne na jeden rok.
Čaká sa na výsledok štúdie realizovateľnosti.
NDS zaslala na MDV SR list R s otázkou možnosti pokračovania v investičnej príprave aj bez dostupnosti výsledkov koridorovej Štúdie severojužného prepojenia.
To je celé divadlo. Odstraňovať bodové závady navrhom cesty aj v poloprofiloch v oboch trasách a neriešiť koridorové chiméry.
13 rokov sa handrkuje. A žiadne zlepšenie v tomto smere nieje.