pru pre pomalé vozidlá sa dá postaviť všade. Nie je priestor? Tak sa to stavebne vyrieši a upraví - zásah do svahu. Caesar alebo iný expert mi dá za pravdu.
Zatiaľ nie, je to zámerom vlády aj iných organizácií. To sa len tak hovorí pre EÚ, ale EÚ nebude nikdy zasahovať výraznými formami do trasy D1.
Časy sa menia zatiaľ už asi 10 rokov len na papieri a nie je to na nejakom ústupe s výnimkou R1, tam sa dbá na ŽP stále viac a viac, ale na D1 nie. Na D3 čiastočne už ano.
Aj v tomto prípade má AV pravdu, t.j. ŽP na trase D1 sa inak posudzuje nie v rámci toho, že sa stavajú biokoridory, ale vrámci toho, že sa nijakým spôsobom “nekomentuje” trasovanie D1 narozdiel od všetkých iných D alebo RC.
Na úseku, kde by mal byť tunel Soroška, nebude ani tunel ani pomalý pruh pre pomalé vozidlá min. 10 rokov. Nie je totiž žiaden dôvod budovať práve tu nejaký pruh naviac, keďže takýchto miest je na Slovensku viac a dokonca aj z hľadiska technických možností sú jednoduchšie oblasti, kde je lepší terén pre výstavbu ďalšieho pruhu.
V rámci R2, južného ťahu je toto prekážkou tento úsek jednou z najväčších a tak by dôvod na výstavbu prídavného pruhu pre pomalé vozidlá bol, len nie sú peniaze. Napríklad na (tomto fóre) často spomínanom úseku Biela Hora prídavný pruh netreba, pretože tu nie je až taká premávka a naviac sú tam 2-3 úseky, kde sa dá bez problémov predbiehať. Horšie je to v zime, ale to na celom svete.
Prioritou vlády je dobudovať do roku 2008 úsek rýchlocestu z Bratislavy cez Zvolen do Banskej Bystrice. Trasa Zvolen - Košice sa už medzi priority nedostala. Ak sa niekedy v budúcnosti začne robiť v štvorprúdovom prevedení, D. Faktor si netrúfol povedať, či sa pôjde od Zvolena alebo od Košíc. "Chcem pokračovať v odstraňovaní najkritickejších miest, medzi ktoré sa radia najmä Ožďany a Soroška. Čo sa týka tohto kopca, je tam rozpracovaná tunelová varianta, no ide o dlhodobejší výhľad, do roku 2010 sa s ním určite nepočíta," dodal D. Faktor.
Tým chcel pán F. asi povedať, že sa snáď do r. 2010 aspoň pripraví nejaká trasa.
A možno, že do r. 2020 sa aj pripravia všetky pozemky+tender, … aby sa mohla po r. 2020 začať aj výstavba.
Tento úsek/tunel zachráni jedine nejaký človek, čo sa stane ministrom a bude pochádzať z tejto lokality. Len aby to nedopadlo ako teraz … v Stropkove nemajú ani železnicu, ani diaľnicu, ani letisko, ani nič nové. Snáď nejaké opravené cesty a novú kategorizáciu, “povýšenie” cesty v tejto lokalite na vyššiu triedu.
Ak však bude tunel Soroška realizovaný do r. 2010, tak to bude na úkor niečoho iného a D1 to asi nebude.
V rámci RK R2 sa určila priorita, ktorá stanovila, že sa bude stavať len úsek od ZV po KE a to v rozsahu, ktorý bude riešiť kritické dopravné miesta, t.j. budú sa stavať predovšetkým cestné obchvaty a len minimum dlhších úsekov, podľa možností len na 1/2 profil.
Takže ja osobne si myslím, že tunel Soroška bez ohľadu ako na tom je horský priechod podľa mňa nemá ani reálnu šancu, aby bol postavený do r. 2010, aj keby sa v r. 2006 zmenila vláda tak, že by tento tunel začala stavať, čo je však podľa mňa nereálne, takže tipujem tak r. 2020, keď sa bude intenzívne stavať celá RK R2.
Inak strácam prehľad v tom, že sú tu trasy a robia sa nové trasy, atď.
Ak už sa spraví trasa, nemala by sa meniť. Malo by skôr pristúpiť k tomu, aby sa vždy daná trasa mohla postaviť, teda napr. obytné domy smerovať iným smerom. Iné je, ak sa postaví priem. park, ale to zase až tak častým javom nie je.
Návrhov môže byť aj 100, vyhrá len jeden a na ten sa spraví trasovanie a projektová dokumentácia, ešte predtým však odporúčam vykúpiť pozemky. Toto je systematický postup prác, potom už si nik nedovolí spochybniť danú trasu, pretože už sa do nej investovalo. A až keď sa nájde dosť peňazí, je rozumné vyhlásiť tender.
Posudok môže existovať, ten by sa meniť nemal. No môže, ten nie je tým strategickým “bodom” v tomto procese.
To, že sa stavia o 5-10 rokov, to len znamená, že treba vypracovať napr. nový finančný plán.
RK R2 nie je priorita SR v takom zmysle, aby sa stavala ako suvisla dialnica.
Tak sa stavaju len obchvaty a kriticke/nehodove miesta.
A tunel na tejto trase sa realne tak skoro stavat nebude. Uz len to slovo “tunel” znamena pre NDS velmi casto “horor” z hladiska ceny a opravnene. Plati, ze tunel sa velmi zle kontroluje a dokazuje pri cene.
Inak tu by mozno stacilo len pridat pridavny cestny pruh na tomto horskom priechode. Ale aj to dlho nebude.
Devil umiestnil do Monitoringu tlače zaujímavý článok: http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=2605. Aj keď nie so všetkými bodmi článku súhlasím, Hnutie za tunel Soroška má moje veľké sympatie .
Ale toto je uplne absurdne bez toto aby sa napisalo kadial skutocne je trasovana D1: “Štátom tvrdohlavo preferovanou, dlhšou a krkolomnejšou, z inžinierskeho hľadiska zložitou a technicky mimoriadne náročnou, materiálne predraženou severnou vetvou.”
Ved nie sme v dobe mamutov aby sme nevedeli stavat. To potom Slovaci, mate problemy s byvanim a peniazmi … tak stavajte chatky, z dreva, SR ma 60% rozlohy lesy, tak stavajte chaty, … mate vela jaskyn - tam je aj zdravy vzduch atd.
Soroska - planuje sa tam snad nieco ine ako tunel az sa tam bude stavat RK
… fialovy a zeleny variant su dve najperspektivnejsie varianty …
… zeleny ma nevyhodu v tom ze tunel zacina oblukom (musi zacinat!) pretoze tam nieje priestor na zakrutu pred portalom … iba ak by sa tam postavila eskada … no ale ked je to mozne pri ziline postavit kilometre eskad tak aj tu by to slo
… fialovy je dlhsi … viac vybocuje z cesty (I/50) … je tam pred tunelom silne stupoanie (asi az 4,5%) a tereba zarezat do jedneho pahorku ale potom je tunel priami so stupanim max. 0.5% (z oboch stran) … vyjazd na roznavskej strane je podobny tomu ako v pripade zeleneho … (inak zlab vedla zeleznicneho tunela …)
… to je len moj pohlad a take interpolovanie toho co som videl na inych mapach …