R2 Mýtna - Tomášovce

Cez sviatky som tento úsek jazdil takmer denne. Priestoru je tam celkom dosť, takže je kde umiestniť Rku na zem, už len aby stúpanie bolo akceptovateľné. 100M je slušný balík…

Podla mna tym nemyslia umiestnit cely usek na zem, len skratit estakady, t.j. cast umiestnit na zem a cast stale viest po estakadach. V istom momente je potom potrebne spravit stupanie na vynimku alebo vrcholovy tunel pri Krivani. To ale necham na odbornikov, som zvedavy na najblizsiu EIA ak sa to bude menit.

Veci sa asi pohli

nasnovohrad.sme.sk/c/20434408/ve … ty-r2.html

Ak spravne rozumiem, usek sa rozdeli na 2 (Krivan-Mytna, Mytna-Tomasovce) s MUK pri Mytnej, pricom prvy sa bude stavat Mytna-Tomasovce (zevraj 2018) v 2+2 R24,5 a usek Krivan-Mytna sa preprojektuje na lacnejsi, cize odsuva na neurcito.

Pozliepany clanok s bombastickym titulkom vyznievajuci ako PR miestneho starostu obsahujuci hned niekolko vylozenych nepravd. Treba brat s velkou rezervou. Blizia sa nejake volby, kde ma pan starosta svoj zaujem?

Čo tak uviesť tie nepravdy keď už o nich píšeš aby sme mohli brať ten článok s rezervou. :wink:

Tiez sa mi ten clanok zda az prilis optimisticky…

MUK Mytna dava zmysel, usetrit nieco po zemi skratenim estakad tiez, aj obchvat Mytnej pomoze, ale stavat to najprv a az pootom dokoncit Krivan-Mytna je fakt divne. To sa pojde z BA do ZV po dialnici, cez ZV cez mesto, od Pstruse po Krivan po dialnici, Krivan-Mytna po statej ceste, Mytna-Tomasovce po dialnici a potom zas po starej ceste? Slusne Kocurkovo… Tak ale lepsie ako nic.

Co je podla teba divne na tom, ze sa najprv postavi usek, ktory ma najvyssiu navratnost a vodicom usetri najviac casu a PHM?

Btw, velku estakadu na prekonanie stupania na Podkrivan bude potrebne postavit tak ci tak, ale na pilieroch nemusi byt nutne cely usek po Pilu.

Podla mna ma dialnica najvacsi prinos ked je v jednom kuse nie takto rozkuskovana. Nebude tam zbytocne vela lievikov a havarii? Ale tak lepsie ako nic to je jasne. Len ci to naozaj tak aj bude.

barbar, nic v zlom ale najvacsim problemom na sucasnej ceste v tomto useku je prave Mytna a jej nevyhovujuci prietah. Tymto sa odstrani bodova zavada, prva cast useku sa zoptimalizuje (zrejme dojde k znizeniu nivelety, vyraznemu skrateniu hlavnej estakady a nahradeniu dalsich nasypom) a dodatocne pojde tiez. Ked uz nieco podobne ako tak funguje na vytazenejsich tahoch (D1 Dubna Skala, predtym aj D1 Fricovce-Svinia-Presov), nevidim dovod preco by to nemohlo takto fungovat aj tu. Hlavne nech tym moc neutrpia smerove paramere (polomery pod 700 m by mali byt uz konecne zakazane) a nech je to teda aspon R22,5/100.

No ten problém nie je len samotná obec Mýtna, ale práve úsek pred Mýtnou od Kriváňa. Ten by sa mal riešiť čo najskôr.

Takže ak som to správne pochopil, v rámci “šetrenia” sa vybuduje nová MUK (50-70 mil.) a namiesto polprofilu sa vybuduje plný profil Mýtna-Tomášovce a aby to nevyzeralo blbo tak sa MUK Tomášovce presunula do nasledujúceho úseku a spraví sa dočasné napojenie. Parádne to šetrenie :slight_smile:. A samozrejme som zabudol na “výpalné” pre Mýtnu vo výške 1 mil. EUR.
.
Teraz vážne - navrhnuté riešenie je v celku logické a praktické - až na to presunutie MUK Tomášovce. Jednoducho ZV-LC v polprofile nemá logiku. Čo je absolutne zbytočné je preverovanie Kriváň Mýtna ten úsek môže ísť technicky len po estakáde ponad železnicu, cestu a vodný tok alebo pôvodným variantom tunelmi. Jednoducho kto čítal technické zhodnotenie riešenia musí vedieť že takzvané uzemnenie je možné iba za cenu tunelu alebo otvorenia georizík zárezmi a násypmi - čomu sa chceli vyhnúť - druhá vec je že uzemnením diaľnica dostane charakter húsenkovej dráhy ( 100 km/h ) a aj vznikne potreba 3-4 ekoduktov. Takže zlacnenie v konečnom dôsledku bude zdražením.

R2 má križovať I/16 severozápadne od Mýtnej. Pokiaľ nie je príliš vysoko nad, doplnenie MÚK nebude za 50-70 mil €, ale za 5-7 mil €

johhan, dovolim si opat oponovat :slight_smile:

100 km/h v plnom profile by bolo v udoli Krivanskeho potoka skvele a pohodlne riesenie. Myslim, ze ovela lepsie, ako polprofil na estakade, ktora je sice vyhladovo projektovana na 130 km/h, ale v polprofile tam bude realne rychlost 80-90 km/h a za rovnaku cenu.

50-70.mil.€ za 1 MUK - to dufam nemyslis vazne :slight_smile:

MUK Mytna je alebo aspon bola planovana vedla Mytnej z cesty medzi Mytnou a Divinom aj s oddycharnami. Skor nechapem ako chcu urobit to docasne napojenie pred Mytnou, nema to tam byt este vo vzduchu?

MÚK Mýtna bola medzičasom zrušená a teraz sa začala spomínať. Kde bolo spomenuté dočasné napojenie pred Mýtnou? Dočasne napojenie má byť len pri Tomášovciach… na tom mieste mohla byť aj MÚK, je tam ideálne miesto na MÚK.

Kedykoľvek :slight_smile:

Ano, 100 bude paráda - len tí slovenskí šoféri to neocenia. Ale druhé podstatné profil cesty železnice rieky a celkový relief ti toho moc neumožní - jednoducho uzemniť a zlacniť je kombinácia ktorá moc nepojde dokopy - podla mna neušetria skorej to dopadne tak že technicky a prevádzkovo to bude horšie za tie isté peniaze. V najlepšom.

Akú kravinu som to napísal … a ešte som si to aj po sebe čítal :slight_smile: … 10-20 mil je všesmerovej MUK na 2+2 cca … som kukal iné cifry inej položky

Vie niekto ci ma ta MUK Mytna byt tak ako povodne vedla Mytnej a pred Mytnou bude docasne napojenie alebo nova MUK Mytna bude pred Mytnou a teda ziadne docasne napojenie nebude.

Nič ako toto ešte nie známe. Čo je jasné, že Árpád Ersék musí na juhu rozostavať minimálne jeden úsek v strede a jeden na východe Slovenska :wink: