A je mozne, ze su tam ine (vyssie/nizsie) zaujmy ako predsedu vlady???!
Ja si myslím, že predseda vlády bude max. spokojný s úsekom Ladce-Sverepec, 10 km novej diaľnice, D1, 70% toho, čo sa plánuje tento rok otvárať na slovenskej diaľničnej sieti.
A ďalší rok bude zase “dominovať” diaľnica D1 a bude tomu tak zrejme každý rok, možno len r. 2008 by mohol byť výnimkou a otvorilo by sa viac km na RK R1/R2/R4 než na samotnej D1. Ale to je ťažko hodnotiť.
dialnice.info/viewtopic.php?p=7868#7868
Vyzera to tak, ze 30. augusta to otvoria.
Otvoria, keďže už “naťahujú”.
Uz sa do toho obuvaju aj media, mozno sa dozvieme
kto kam ake papiere nedorucil ![]()
Je to iba nevysvetliteľná náhoda že pri otvorení úseku bude mať výjazd v okolí Modrý autobus ![]()
Tento usek uz otvoreny bol v roku 2003, a toto je len predlzenie uz otvoreneho useku z uveru co sa musel podla priania EIB docerpat, teda taketo srandy su len chrapunstva politikov.
V každom prípade vždy ide pri výstavbe diaľničnej siete (najmä na Slovensku) aj o politiku. Je jasné, že motoristom je jedno, kto bude ten-ktorý úsek otvárať, ale politikom to jedno nie je, najmä, keď sa blížia voľby.
Aj tak sa však o celý tento úsek podľa mňa médiá začali zaujímať dosť neskoro, pretože tu bolo známe, že sa to naťahuje už viac mesiacov a teda tu išlo aj o niečo iné, nielen o to, že teraz až je leto a sú dovolenky, politici sú mimo SR.
Tentokrát to tak má iba vyzerať, na to by každý prišiel, čo sa orientuje v tejto problematike. ![]()
devil,
“predĺženie už otvoreného úseku”, už toto spojenie je zvláštne. To predsa nevylučuje záujem iných ľudí o tento úsek.
Okrem toho ako je možné pozorovať, tak to, že je to len predĺženie nikoho nezaujíma … úsek je dokončený, ale zatvorený. To je prax.
to je vec pohladu, mozno ze spojenie otvaranie “useku” s dlzkou necelych 3 km je tiez “zvlastne”. v tom je najvacsia bieda ze niektory sa takymto niecim idu chvalit a strihat…
No v tom je skutočne bieda, že niekto považuje aj 3 km úsek za obrovský úspech.
Mne sa zdalo byť smiešne už keď sa otváral úsek Budča-Kováčová na RK R1. Ale aj z tohto celého je jasne vidieť, aký je tu záujem o R1.
Minuly rok som bol v USA, presiel som asi 1/4 uzemia, spravil 6000 km, z toho 95 percent po dialniciach. To keby stavali ako my, po 3 km úsekoch, tak teraz su este len za hranicou New Yorku. Namiesto toho aby sa to valilo km za km bez nejakych politickych excesov, sa kazdy kilometer cesty oslavuje ako nejake vitazstvo toho ci onoho politika. ![]()
Nespomínal by som osobne práve USA ako vzor, pretože aj oni majú svoje problémy a práve diaľnice už na mnohých úsekoch kapacitne vôbec nepostačujú.
Okrem toho, deficit federálneho rozpočtu ako aj deficit obchodnej bilancie majú USA vysoký a už končí megalomanský spôsob investovania do rôznych projektov. SR stačí, ak sa bude porovnávať s Nemeckom, Rakúskom, Holandskom či Francúzskom v oblasti infraštruktúry a ak k nej pristúpi aspoň na takej úrovni ako v ČR či Slovinsku v rámci nových krajín.
No vidis, oni maju pretazene dialnice, my hradske cesty.
Ja len tolko, ze postavit cesty krizom krazom krajiny tak obrovskej krajiny asi chcelo ine tempo ako u nas. Problem je v tom, ze ci ma cesta 2 km alebo 100 km, trva stavba (minimalne) 2 roky. Nechcem to zjednodusovat, ale stavat 3 km cesty uz druhy rok je naozaj pomalost. Teraz sa pozeram z nadhladu, nepozeram na prisun penazi, vykupene pozemky, sudne tahanice… jednoducho ak nebude jeden usek rozostavany slusnym tempo, druhy cakat na zaciatok stavby, dalsi pripravovat, dalsi projektovat, dopadneme ako usek Svinia - Presov, ze sa caka ako to dopadne este rok, dva a budeme sa tesit z otvarania 3 km usekov dialnic.
Tento usek by sa aj dal pochopit, lebo je to “spojka” tam kde na oboch stranach 4pruhovka uz je a podobne odstranenie bodových zavad na inak akceptovatelnych cestach. Akurat by sa to malo otvarat a pisat o nich (zo strany “otvaracov”) s trochou skromnosti.
Inac tento usek mozno bude treba dalej predlzovat o usek T. Nemce-Caradice, co su asi 4 km, ak to nebude sucastou useku od Beladic (alebo sa bude predlzovat ten
) Proste kocurkovo.
devil, ja by som osobne bol rad aj za ten 4km usek .. aj ked ho nevyuzivam
ono kazde posunutie RK, aj mensie, je dobre ..
devil,
toto je podľa mňa problém:
Tak buď to schvaľujte na Slovensku alebo nie. Buď raz ano 3 km alebo potom nikdy 3 km. Pretože to je tak vždy, že teraz to pochopím, pretože je to spojka. Potom na D1 je tiež úsek, ktorý má dĺžku len 0,5 km, ale dá sa to pochopiť, pretože je na ňom zložitá križovatka (zložitá na slovenské pomery), …
Podľa mňa by sa malo tak ako na diaľniciach aj na RK otvárať dlhšie, aj 10 km úseky. Aj na D1 sú 3-5 km úseky a to tiež nie je rentabilné na max., keď sa zrátajú všetky náklady okolo toho potrebné. Lepšie je otvárať/stavať aspoň 10 km úseky D/RK.
devil, ja by som osobne bol rad aj za ten 4km usek .. aj ked ho nevyuzivam
ono kazde posunutie RK, aj mensie, je dobre ..
aquila,
každé posunutie je dobré. Nemáš pravdu. Posunutie o 1 km už nie je ekonomicky výnosné. Pretože náklady na celý legislatívny proces+pozemky+tender sú tak vysoké ako náklady na samotnú výstavbu, ak je mimo hornatého prostredia.
Jednoducho je lepšie stavať dlhšie úseky, aspoň 8 km. Stavbár postaví 20 km úsek za takú istú dobu ako aj 200 km úsek. Ak je na ňom aj tunel/mosty. Za takú istú dobu. Len použije viac techniky a strojov a sám stavbár si ten úsek rozdelí aj na 20 menších úsekov. Ale spraví to on. Ale pozemky, tender, … všetko je len 1x, nie 20x. Alebo aj 200/3=67x.
No vidis, oni maju pretazene dialnice, my hradske cesty.
Ja len tolko, ze postavit cesty krizom krazom krajiny tak obrovskej krajiny asi chcelo ine tempo ako u nas. Problem je v tom, ze ci ma cesta 2 km alebo 100 km, trva stavba (minimalne) 2 roky. Nechcem to zjednodusovat, ale stavat 3 km cesty uz druhy rok je naozaj pomalost. Teraz sa pozeram z nadhladu, nepozeram na prisun penazi, vykupene pozemky, sudne tahanice… jednoducho ak nebude jeden usek rozostavany slusnym tempo, druhy cakat na zaciatok stavby, dalsi pripravovat, dalsi projektovat, dopadneme ako usek Svinia - Presov, ze sa caka ako to dopadne este rok, dva a budeme sa tesit z otvarania 3 km usekov dialnic.
bacon,
tu ale ide o niečo iné, tu ide o peniaze. V USA sa nikto nepozerá na peniaze. Tam už keď sa niečo schváli, tak je jedno, či to bude stáť 1 alebo 10 mld. USD. Okrem toho, v USA sú firmy, ktoré majú špičkovú stavebnú techniku a aj ľudí, ktorí vedia, čo robia a sú za to veľmi dobre zaplatení. Je to iný systém než v EÚ.
V SR nie sú na vine stavbárske firmy. Veď tu stavajú aj zahraničné firmy. Aj most Apollo. Koľko má km? Alebo tunel Sitina? Tu ide o peniaze a o prístup.
V rámci SR je problémom, že sa položí základný kameň, ale stavba začne reálne o 1 rok. Na Slovensku nie je problémom rozostavanosť, ale príliš málo peňazí. Je tu suma 18 mld. SKK, to je menej než 0,5 mld. EUR. Čo sa dá za to postaviť? A ešte z tej sumy sa uberie napr. 0,5 mld. SKK na plastové okná obyvateľom v bratislavskej Petržalke atď.