Ja by som práve odhadoval, že ak sa to bude robiť naraz, tak to bude drahé a bude v tom bordel, kým si to sadne. Tie negatívne faktory, ktoré by to malo, by sa znásobili (napr. hľadanie nových zamestnancov na miesta, ktoré by sa uvoľnili po tých, ktorí by sa nechceli sťahovať). Naopak, ak by sa to robilo postupne, tak by sa dali problémy priebežne riešiť a dalo by sa im následne vyvarovať. Aj politicky by to bolo priechodnejšie asi… Myslel som to napríklad tak, že najprv by sa presťahovalo ministerstvo pôdohospodárstva do NR, následne napríklad ministerstvo dopravy do ZV, potom ministerstvo obrany do PO, atď.
Osobne nevidím nejaký prínos v jednej ucelenej “vládnej štvrti”. Nemôžem to tvrdiť s istotou, ale nepredpokladám, že bežný úradník z jedného ministerstva potrebuje pravidelne povedzme raz do týždňa chodiť fyzicky na stretnutia na iné ministerstvo. A ja z vlastnej skúsenosti viem, že keď môj biznis v princípe spadá pod jedno ministerstvo, tak ja napríklad ak musím už niečo riešiť na tejto úrovni, tak 95% riešim na ministerstve hospodárstva a pridružených úradoch (siea, úrso…) a nikdy v živote sa mi nestalo, že by som jeden deň išiel niečo riešiť napr. na MH a zároveň aj na iné ministerstvo. A predpokladám, že je to obdobné, ak je niekto družstevník, tak rieši gro vecí na MP, ak niekto predáva armádnu techniku, tak rieši na MO, atď.
Tak je to odhadujem o 25% lacnejšie ako roztrúsené ministerstva, NR a sídlo prezidenta. Mensi počet pracovnikov starajúcich sa o chod objektov, menej jedálni, menšie náklady na stráženie objektov, menej zasadaciek, lepšie parkovanie, lepšia komunikácia medzi inštitúciami, menšie náklady na prepravu atď. Nevravím,že treba zo dňa na deň predať všetky objekty, kde teraz tieto inštitúcie sídlia a presťahovať sa do vládnej štvrte, veď aj sťahovať a predávať sa dá postupne, po jednom. Poznám veľa štátov s takýmto vládnym mestečkom, ale ani jeden s roztrusenymi ministerstvami naprieč krajinou. Vieš dať príklad?
Mne osobne model mat institucie mimo hlavneho ekonomickeho centra pride velmi dobry. Funguje to v Holandsku ci dokonca v USA.
Na druhej strane som stale nazoru, ze by sme mali pocet zamestnancov v statnej sprave znizit, v takom pripade by sme usetrili celkom dost a nemusia sa ani stahovat.
Osobne viac ako ministerstva mi vadia vymenne posty(BA a KE), ktore sa nachadzaju v dobrej lokalite na drahych pozemkoch, ale budovy su na rozpadnutie a zariadenie je na urovni roku 1880. Namiesto toho by sa mohli budovy s pozemkami predat a postavit triedicky niekde mimo centier miest.
Čo sa týka príkladov. Krajiny, kde hlavné mesto nie je najväčšie ekonomické centrum: Kanada, USA, Brazília, Južná Afrika, Austrália, Nový Zéland, Švajčiarsko, Turecko, Nemecko, Taliansko, India, Čína, atď…
Niektoré z nich majú inštitúcie aj vo viacerých mestách. Ale nie je to podstatné. To, že niečo spravíš ako prvý inak ako to robia ostatní, neznamená že to robíš zle.
ale na to som sa nepytal, otazka bola ktora krajina na svete ma roztratene ministerstva po krajine? a ano, neznamena ze je to zle, akurat ked to iste pred tebou riesilo 190 krajin a 189 sa rozhodlo ist cestou A, tak pokial sa ty vyberies cestou B s 99.5%-nou pravdepodobnostou sa zmylis