PPP vseobecne

wazari,

OK z hladiska slov mas pravdu. :wink:

Murphy,

to nie je podstatne odkial a hlavne - oficialne to neexistuje. Bolo to len na “papieri v niektorych kancelariach”. Preco - vidis to asi ako vela ludi z tej doby negativne :question: a ja to repsketujem pretoze to by znamenalo ze stat by mal maly vplyv na hlavnu cestnu infrastrukturu aj ked by bol “oslobodeny” aj od starosti s nou.

Preco si myslis, ze to vidim negativne? len ma zaujima historia, teda kedy sa zacalo debatovat o vyuziti PPP aj na Slovensku. O tom ze to bolo uz v roku 1998 som nevedel, preto by som sa k takymto informaciam rad dostal a pre mna to je dolezite odkial to mas (musis uznat ze rok 1998, je pre PPP na Slovensku urcite historia) :unamused:

Neviem - tipol som si ze to vidis negativne. :unamused:

V SR bolo PPP uplne nemyslitelne a to az do r. 2002 kedy vlada videla ze jednoducho nema dostatok penazi stavat D1 a R2 tak ako to je potrebne a ze by vystavba trvala este 30 rokov.

Ale tieto fakty este neznamenaju ze “svet” nemal o SR zaujem. Tam kde sa rozbiehal velky dialnicny program tak tam bol zaujem “byt pritomny” - ale sposob vlady to neumoznoval. Takze PPP jednoducho nemalo ziadnu sancu - pretoze vlada v danych rokoch dialnicny program “uplne postavila na nohy a masivne investovala” - a tu PPP nie je potrebne - stat by prerobil.

Nie je spravne si mysliet ze PPP vyriesi vsetky problem v dialnicnej oblasti. Tym myslim ze SR nie je krajina ktora si moze dovolit PPP na velky rozsah, na vela narocnych dialnicnych stavieb. Co je to vela je otazka - ale ja by som odhadol stavebne naklady na urovni 100 mld. SKK je podla mna hranica na dalsich 15 rokov. To je pre radikalnych pravicovych ekonomov ktori si myslia ze trh vsetko vyriesi - co nie je pravda a v oblasti PPP trh dokaze byt prave aj PPP zniceny.

Nie je spravne podpisat zmluvu a potom od nej odstupovat - to je len tak pre moznych politikov ktori si to tu citaju. Nech to bude akakolvek vlada - nedostupovat, ale snazit sa zmenit podmienky - na tom sa da stavat vzdy.

Nie je spravne nezaclenit PPP a nechat na vystavbu dialnic sumu mensiu ako 30 mld. SKK rocne.

PPP sa rozsiruje na celom svete - pretoze cely svet “bojuje” s vysokymi cenami ropy a vobec hlada sa sposob ako vyrobit viac energie a ako s nou setrit a cely svet “bojuje” s reformami zdravotnictva a dochodkov - pretoze ludia ziju dlhsie ale dlhsie aj v dochodkovom veku a to zatazuje statne rozpocty bez ohladu na to aka vlada vladne.

Infrastruktura sa stavia na 40-50 rokov, tolko vydrzi - dokaze odolat - bez akychkolvek vacsich oprav. Potom treba napriklad na dialnici vymenit podlozie, aj vrchnu vrstvu atd. a vacsinou aj zlepsit parametre. Posledna velka vojna skoncila v r. 1945 a uz je cas modernizovat dialnicne siete v kazdej vyspelej krajine v EU, aj v USA atd. Je to problem pre kazdu vladu - pretoze treba na zeleznice, cesty, letiska, vodne cesty pretoze svet okrem toho vsetkeho co som napisal uz je zalozeny na prepracovanom logistickom systeme pretoze sa nevyraba na sklad, pretoze vsetko vyrabaju pocitace a vsetko je automatizovane, ludia musia byt viac vzdelani, to viac stoji stat, ktori to musi podporovat - pretoze vela ludi nema na lepsie vzdelanie ale bez toho by boli nezamestnani - … vyspele krajiny pochopili ze sa treba spojit a je tu EU/OECD/NAFTA/G7-8/… a aj OPEC atd. a samozrejme aj rozne dalsie G ktore zdruzuju Afriku, Aziu, Oceaniu atd. - kde je nejaky spolocny rozpocet zalozeny na solidarite bohatych - aby sa chudobni mali lepsie aby nebola extremna chudoba a nenavist a aby nebol terorizmus a aby sa lepsie dohodli ceny ropy atd. a aby jednoducho sa financovali tie najnarocnejsie projekty ktore su nutne stale viac ale stale viac na ne jednotlive staty/vlady nemaju dostatok penazi. Dnes aj firmy uz sa spajaju tie najvacsie, vznikaju fuzie v hodnotach 20-50 mld. USD/EUR a to od farmaceutiky, chemickeho priemyslu, oceliarenstva, ropnom priemysle, … a riesia sa danove sustavy, male krajiny maju 0% dane alebo len 5% dane ale len preto ze su male - nemusia mat automatizovane tovarne, logistiku - maju vypelu dopravu ale v malom rozsahu … a jednoducho je cas potrebnosti investovat cca. 100 mld. EUR do len modernizacie dialnicnej siete v EU. Ako to financovat ked su to 2/3 celorocneho rozpoctu EU, ked Nemecko, Francuzsko, Portugalsko, Madarsko, Grecko atd. nemaju samotne dostatok penazi :question: Ako financovat dalsie oblasti :question: Nastava potreba investovat v celej EU na modernizaciu zeleznic 150 mld. EUR ale kde na to vziat peniaze ked aj bytova politika vyzaduje investovat 400 mld. EUR len na modernizaciu :question: Ako :question:

EU ma svoje ciele - ale nevie sa na nich dohodnut a prichadzaju dalsie ciele - politicke, vstup Turecka, Chorvatska, Rumunska, Bulharska, Ukrajiny do EU ako a kedy z coho financovat zakladne body ako infrastruktura, regionalny rozvoj, zivotne prostredie, socialna oblast (kurzy nie davky) a polnohospodarstvo :question:

USA ma svoje ciele - boj proti terorizmu, energetika, infrastruktura, obrovske deficity statneho rozpoctu, obrovske vydavky vlady na army a rastuca extremna chudoba (30 mil. Americanov je chudobnych - bezdomovci, … ale USA ma nizke dane a menej investuje do tejto oblasti). Ako to financovat vsetko naraz a dnes :question:

Japonsko ma svoje ciele - dochodkova reforma, rastuce dlhy, zemetrasenia. Ako to spravit ked rastu energie, ked rastu naklady na obnovu nakladnej a odolnej infrastruktury :question:

Rusko ma svoje ciele - zvysit rozpocet hlavne cez ovladnutie ropneho a plynarenskeho priemyslu, aj tazba zlata atd. - a zvysit investicie vsade - doprava, army, … ale cielom je aj silne Rusko - riesit Dagestan, Chechenia …

Afrika ma svoje ciele - riesit HIV, ked 60% krajin ma velke problemy s HIV - az 1/4 obyvatelov uz prichadza na svet s tymto virusom … zdravotnictvo a hlad treba riesit a problemy s vela obyvatelmi …

Rozdiel medzi vyspelym a chudobnym svetom nie je takmer ziadny v jednej oblasti - kazdy ma perfektne vypracovane plany ako co riesit - kolko penazi bude treba dalsich 10-20 rokov na kazdu oblast. To je v poriadku - ale na to treba vykon v ekonomike kazdeho statu aby bolo z coho financovat “spolocne projekty” inak sa to neda.

V dialniciach prichadza zmena. Pomaly prichadza pretoze to nie je jednoducha zmena. O cene nema vyznam sa rozpravat - PPP je dlhom, leasingom ktory ale vyspely svet za oficialny dlh nepovazuje, podobne ako ani rozne dialnicne spolocnosti - su to “kryte” dlhy vyspelym svetom aby sa dalo investovat a “tvarit sa” ze vsetko je OK v kazdej ekonomike - keby to tak bolo tak je PPP vsade. Nie je - pretoze kazda krajina vie ze tym ze to je “tolerovane predrazenie” tak velmi opatrne vyuziva tieto moznosti. Doteraz nemusel nikto ale dnes uz je to velmi potrebne - dochodky, reformy, dlhy - kazdy dlhuje kazdemu, ale to neprekaza zatial nikomu. Co by bolo keby USA, EU atd. vyhlasili “bankrot” :question: Nejaka kriza atd. - ale bankovnictvo a rozne meny by na tom boli najhorsie. Preto globalizacia, preto silne spolocenstva, preto vela planov a preto stale vacsie problemy s chudobou a bohatstvom. Dnes ropa je nastroj - vojny. Nie prosperity. Podobne voda v niektorych oblastiach, je nas 6 mld. a bude nas v r. 2050 9 mld. a bude nas viac - mozno nejake epidemie atd. zastavia narast ludi, mozno bude aj pokles, mozno sa Zem “zrazi” atd. - ale na “mozno” sa neda spolahnut - my sme tu teraz.

Priekopnik PPP je stat s nazvom - Spojene Kralovstvo Velkej Britanie a Severneho Irska (GB). Zacalo to uz dost davno a dokonca aj v zelezniciach. Problamaticka osobna doprava - stratova, ludia chcu viac rychlost, viac elegancia, viac luxux, ale je to strata - tak to bude PPP podoba. Privatizacia zeleznice - osobnej dopravy v GB prislo do takeho stadia ze sukromny vlastnik musel dosahovat zisky a tak investoval do rychlosti - ale nedalo sa - prepustil ludi, zrusil niektore spoje, zvysil cenu listkov atd. - vysledok bol :open_mouth: - vlaky jazdili dlhsie nez predtym, nemali nadvaznost, bolo menej liniek - a pozitivny efekt nebol nikde ani pre stat - ani pre PPP. Vlada musela zeleznice odkupit. Zlyhanie :question: Nie - poucenie - prichadza aj 2. privatizacia zeleznic - vysledok bol taky isty. A zeleznice v GB su dnes na tom dost vzadu nez priemer EU - …

Dialnice a PPP. Rozdielom dialnic a pouzitia PPP je v tom ze PPP ma sancu vybudovat dialnicu tak aby bola v zisku - ale nie za 10 rokov ale za min. 20 a niekedy az 50 rokov. V tomto je vyhoda pre stat ze preplatenie bude dlhodobeho efektu a pre PPP ze je cas na navratnost nie prvych 10 rokov ale nasledujucich 20 rokov. Rizika su v zmluvach - na jednej strane odborne teams za PPP a na druhej strane vacsinou max. len niekolko poradcov a expertov na dohodnutie zmluvy. Musi to tak byt - ide o vela. Aj pre stat ale hlavne pre tych co budu 10 rokov v strate. Len investuju. Pri roznych dlzkach je otazkou aj nasledna udrzba - vzdy plati ze za 40-50 rokov treba zasadne modernizovat - tomuto sa chce PPP vyhnut a tak spravi vsetko pre to aby PPP trvalo max. 30-40 rokov co je aj isty max. cas v dnesnom “moznom nebezpecnom a neistom svete”. Treba si uvedomit niekolko dolezitych faktov :arrow_right:

1. Vzdy budu exitovat aj take firmy ktore budu chciet len “vytazit” z PPP a ktore budu vzdy podla mna
  1. Vzdy budu existovat aj take firmy ktore budu chciet len “vytazit” z PPP a ktore budu vzdy podla mna “brzdou” pre rozvoj PPP. Ale nie je ich vela a vzdy ma stat alebo samosprava moznost povedat “nie”. A to je signalom pre dalsie staty. Aj pozitivny aj negativny.

2. Kde PPP funguje a kde nie :question: Nefunguje tam, kde su zasadne prekazky - vojenske konflikty, nestabilita legislativneho systemu, nestabilita politickych rezimov. Nefunguje tam kde nie je vzajomne porozumenie toho ake ma rizika stat pri PPP a ake sukromne firmy a naopak aj vyhody. PPP naopak funguje tam kde je skutocne uprimny zaujem od statu pretoze uprimny zaujem od sukromnej firmy sa neda dokazat - ta sa vzdy prisposobi a podobne prisposobi aj cenu ale netreba zabudat ze aj firma ma pravo povedat “nie”. A to je signalom pre dalsie firmy - aj pozitivny aj negativny.

3. PPP neriesi vsetky problemy pretoze keby ano tak ziadne neboli v Madarsku, Velkej Britania, Ceskej republike …

4. Cena vacsia nez za aku by staval stat - moze byt od 130 do 400%. Konkretne ked nejaky dialnicny usek stoji v nakladoch stavanych statom 100 mld. SKK tak pri PPP to bude v konecnom horizonte 20-40 rokov 130 az 400 mld. SKK. Treba si ale uvedomit ze do tohoto na 90% patri inflacia, udrzba dialnice a podla zmluvy dalsie vyhody ako lepsie materialy, technologie, domaci ludia zamestnani pri vystavbe dialnice, … a zalezi len od charakteru zmluvy ako budu riesene “mozne” problemy za 10 rokov - vojensky konflikt, ceny materialov o 1 000% nahore, …

5. Podpora statu pre PPP. Ide o to aby bolo maximalizovane ze auta a kamiony budu jazdit po dialnici a nie po inych paralelnych cestach. Tu sa stanovi vyska myta ktora ale casto v zmluve je stanovena za PPP bude mat pravo ju zmenit ked nebude vyhovovat.

6. Krach sukromnej firmy pri realizovani PPP. V pripade ze je stavba dokoncena tak vacsinou sa to realizuje cez viac firiem ktore realizuju inak aj ine stavby a financuju aj ine oblasti - takze ni nehrozi pre stat. V pripade ze sa stavia tak sa na to musi pamatat v zmluve ale uz “poistenie” bude nieco stat alebo plati “nie”.

7. Iny charakter PPP. To znamena ze PPP vstupuje na silnej politickej a diplomatickej baze na trh kde by inak na 100% nevstupovalo pretoze krajina je nestabilna - obcianske nepokoje by mohli prekazat priamo pri vystavbe atd. - poistka platieb v USD je zaruka pre fakt ze vyvoj miestnej meny moze byt akykolvek - … Tento charakter znamena ze PPP vstupuje do krajiny kde je doprava rozvinuta - hlavne cez vysoky pocet aut a nizky pocet cestnej siete - a tu PPP vybuduje aj dialnice, aj nejake dalsie dopravne body a nebude stat platit PPP ziadne tienove myto ale bude platit PPP niekolko % za to ze ovlada viac ako 50% cestnej siete v danej krajine - zisk maju obe strany.

8. Tienove myto. Ako bolo napisane v bode c. 7 tak sme pri tom ze existuje aj nejake tienove myto ktore sa tyka vacsiny statov kde PPP existuje aj ked pri dialniciach je otazkou ci je to vacsina. Tienove myto je nastroj ktory pomaha budovat dialnice tam kde naklady su vysoke a prinos z myta pre uzivatelov dialnice by nepokryl ani primerany zisk alebo naklady na realizaciu dialnice - platit budu aj uzivatelia dialnice ale aj stat bude platit - nejaku sumu naviac pre PPP. Malo by sa platit az po dostavbe dialnice. Zalezi od zmluvy.

Realizacia PPP je velmi uspesna v krajinach ako Mexiko, Velka Britania atd. - pisem len 2 - aj chudobna aj bohata. Je to jedno - zalezi od zaujmu krajiny a firiem a podmienok v legislative a dopravnom systeme. Ale dnes PPP aj modernizuje a prevadzkuje uz postavene dialnice - napriklad Francuzsko je prikladom. A dialnicne spolocnosti sa budu privatizovat zrejme aj v inych krajinach.

Realizacia PPP bola uspesna na Jamajke. Zase chudobna krajina ktora ma aj zisk z PPP.

Realizacia PPP bola uspesna viac ako neuspesna v EU - Portugalsko, Velka Britania, Grecko, Francuzsko, Svedsko+Dansko, … neuspesna v Madarsku a v Ceskej republike a planovana znovu v Ceskej republike a pripravovane je PPP aj v Slovensku. Realizovane mimo EU bolo v Chorvatsku.

Takze ako je vidiet tak PPP vstupuje na dialnicne trhy stale viac a viac - a vysledok je viac pozitivny ako negativny ale skutocny nastup PPP este len bude. Vtedy este viac klesnu ceny a stupne uz aj tak vysoka efektivita a sluzby. Ale netreba zabudat ze zisk budu mat firmy stale a vzdy stat “preplati” v dlhodobom horizonte cenu o niekolko 10% viac nez keby staval sam a realizoval sluzby sam.

Jasne vyhody PPP su v tom ze hlavne stranka udrzby je prehladna a maximalizovana - dialnice su v zime podla moznosti (okrem kalamity) udrziavane aby boli vyuzivane a aby uzivatelia platili myto. Technologie v tuneloch su sledovane a tunel je tak riadeny aby vzdy min. 1 rura bola prejazdna a uzivatelia platili myto.

Doplnenia ktore som chcel napisat ale nemal som do ktoreho odstavca :arrow_right:

1. Su staty ktore uz poznaju moznosti a kde PPP vedia ze maju dalsie moznosti. Napriklad “ovladaju” aj “baliky sluzieb” pri dialniciach ako su odpocivadla a z tohoto ide zisk pre PPP a stat plati menej za tienove myto alebo ma stat ine vyhody.

2. Pri udrzbe dialnice v lete a v zime kedy je znizena kvalita pouziavania dialnice ako je znizena max. povolena rychlost alebo v zime ked je dialnica pre vela snehu uzavreta sa da vyuzit ze stat nezaplati tienove myto alebo naopak PPP da zlavu.

Zaver - PPP je jednym nastrojom z viacerych ktory pomaha stavat a/alebo prevadzkovat dialnicnu infrastrukturu tak aby bol prospech pre vsetkych - aj pre stat aj pre konzorcium ktore realizuje dialnicu cez PPP. Ine nastroje su v pripade EU - rozpocet EU, ale samozrejme ze dalej bankove uvery co v pripade EU moze byt Europska Investicna Banka ale aj zisky z myta a samozrejme statny rozpocet.

V ČR prezident podepsal dne 5.4.2006 zákon o veřejně soukromých partnerstvích (tzv. koncesní zákon) a zákon o zadávání veřejných zakázek. Je to významný krok pro uskutečnení PPP, které tímto dostalo právní rámec.

[size=75]Citujem z dialnice.info/viewtopic.php?p=21259#21259[/size]
Kua zrovna vtedy nemozem, vlastne som chcel povedat, ze je to super sprava. :stuck_out_tongue:

Comu ale nerozumiem, je vylucenie NDS z tendra, aky to ma dovod?

Nechcem moc rýpať, ale predsa… Možno sú to nedoriešené spory v kompetenciách medzi SSC a NDS, možno osobné spory, alebo hodnotenie práce NDS /SSC je skutočne nadriadený orgán/, hmm, tých dôvodov môže byť naozaj viac…

Tiež neviem, aký to má dôvod, ale boli vraj silné tlaky zo zahraničia, pretože boli silné výhrady na to, ako robila NDS iné tendre a prípravné práce, D1 a R1 sú toho dôkazom. A predsa len je to hlavne cieľ ministra dopravy a nie GR NDS a naviac, veď NDS riadi ministertvo a ohľadom SSC môžem povedať, že tam je zostalo viac skúsených ľudí a v NDS je viac nových ľudí.

Wow, tak ja len viem ze sa hovorilo ze by nemala mat NDS v zodpovednosti 1. projekt PPP pretoze nema dostatok skusenosti a ma za sebou dost zle vysledky - Mengusovce-Janovce, Zarnovica-Sasovske Podhradie.

SSC ma vacsie skusenosti s budovanim cestnej infrastruktury + zadavanim tendrov a informovanim verejnosti atd. a nakoniec - MDPT reprezentuje aj SSC aj NDS. :wink:

Na stranke highways.sk je opat novy uvodny text, ktory sa tyka prave PPP. Je tam kratka uvaha na temu NDS vs SSC a ci vobec PPP treba.

Ja osobne ho vidim ako prilis tendencny a zbytocny oproti inym textom, ktore sa na tej stranke objavili…

Moj nazor:
NDS vs SSC - nie je to jedno, kedze NDS je v podstate subjekt (a.s.), ktory podnika v oblasti vystavby a prevadzky dialnic … teda je priamym konkurentom konzorcii, ktore by mali zaujem o PPP na tomto useku. Financovanie cez NDS je vlastne alternativou voci PPP, preto ma podla mna logiku, ak by toriesil niekto iny… ci prave SSC, to neviem posudit.

Potrebnost PPP:
Tu sa s JG rozchadzam v nazore, i ked ho na stranke nie je uplne jasne vyjadril, ale predpokladam, ze sa snazi vyjadrit nazor, ze PPP netreba. Ja tvrdim, ze PPP je alternativa, ktora moze a nemusi byt vyhodna, to zavisi od zmluvy. Prave v situacii, ktoru JG opisuje (prostriedky z EU na vystavbu dialnic) je podla mna velmi vyhodne robit tender na PPP, pretoze je jasne, ze existuje aj alternativa a preto je pravdepodobne, ze ponuky budu nizsie ako v pripade, ak by SR inu alternativu nemala…

Vzorova koncesni smlouva :arrow_right:

pppcentrum.cz/res/data/003/000443.pdf

Obsáhlý dokument, kde jsou všechny možné ustanovení od výstavby po provoz, platby změny smlouvy atd. Měla by V ČR sloužit jako vtoz pro uzavírání smluv PPP, toto ještě není konečná verze, pořad se ještě upravuje.

Adaios, priama otázka na teba:

Podľa teba ide proces PPP v SR tak ako by mal ísť ? Ty osobne veríš tomu, že bude PPP úspešné v SR ? Je niečo, čo by si už dnes zmenil pri jednaní štátu s poradcom pre PPP a pri robení tendra atď. ?

Tvoj príspevok bude len tvojím názorom a myslím si, že nikto nie je na fóra viac oprávnený k tomuto čo napísať, než ty. :laughing:

Dy,

reakcia na tvoju poslednu vetu :arrow_right:

Prave preto ze moj prispevok by bol mojim nazorom tak reagovat nebudem. Nie je to spravne aby som sa k tomu vyjadroval priamo ja ktory do toho vidim.

Ale nieco k tomu ako to funguje a preco tvoja otazka nie je presna :arrow_right:

1. Co je to uspech a co je to neuspech :question:
  • uspech moze byt ze SR bude realizovat napriklad D1 cez PPP tak ako si to dohodne v zmluve - a aj ta moze byt vyhodna alebo nevyhodna
    -neuspech moze byt ze by SR nerealizovala PPP vobec ale takisto to moze byt ze SR neziska za danu cenu to co by mohla ziskat
  1. PPP a jeho uspech v SR :bulb:
  • nepresne zlozena veta pretoze PPP moze byt spokojne s tym ze v SR existuje a ze zarobi a naopak uspech to moze byt aj pre SR ze usetri financie na vystavbu napriklad D1

PPP moze byt uspesne v SR tak ako SR moze byt uspena pri pouziti PPP v SR.

1. Poradca pre PPP atd.
  • existuje iba jeden poradca co ma vyhody aj nevyhody

Vyhoda je ta ze jeden poradca robi vsetko a pozna miestny trh. Nevyhoda je ta ze prave ked pozna trh zak to moze zneuzit pre svoj prospech. Riesenie je mat viac poradcov ale aj to je zbytocne pre dnesny globalizovany svet.

Mensia odpoved :arrow_right:

Nejde v SR PPP tak ako malo ist povodne. “Sprav trasu, Naprojektuj, Postav a Prevadzkuj a Daj statu”. Dnes je viac tychto bodov limitovanych co moze znamenat ze PPP uz je znevyhodnovane ale nemusi to platit.

Niekde som cital (myslim ze to bol Johhan) ze PPP by v SR nemalo byt pretoze v strednej Europe sa nedari … prave o dovod viac aby sa PPP snazilo ale zalezi hlavne na vlade.

Co sa mi nepaci je pristup :bulb:

• MDPT nespolupracuje s NDS a uz vobec nie s MF aj ked je to jedna vladna strana SDKU. Tu je potom problem komunikacia a tu sa to zacina.

Poradca odporuca PPP a dalsie upravy ale ma rok 2013 pre spojenie krajiny BA-KE cez D1. Ale priamo MDPT obhajuje rok 2012 a samotny minister rok 2010 kym NDS az rok 2014. Komunikacia zlyhava. Vsetci sa tvaria ze idu volby ale toto nie je dobry signal - pretoze PPP je tu na 30 rokov a ked uz tu nie je zhoda tak je niekde chyba.

A hlavne stavebne spolocnosti dnes ukazuju na hlavne problemy pri vystavbe dialnic - vyvolane investicie sa nestratili, narastol ich vyznam. Problemy pri vykupe majetku, stavebny zakon je novy ale neuplatnuje sa stale dostatocne vyvlastnenie, hodnotu straca EIA atd. a dnes stavebne firmy hovoria roky 2012 - 2015 a to tiez o niecom hovori.

Ministerstvo financií SR (MF) navrhuje v programovom období na roky 2007 až 2013 vyčleniť z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja určených pre Slovensko 15 % na tzv. inovatívne finančné nástroje a projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). Predstavuje to sumu takmer 891 mil. eur. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=4047

EÚ súhlasí so súkromnou diaľnicou. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=4192

Tak PPP asi nebude, čo je podľa mňa chyba min. čo sa týka úsekov medzi ZA a RK, podľa mňa dôjde znovu k odloženiu riešenia problémov. Žiadna vláda nemieni dávať ročne na tento úsek ročne sumu min. 8 mld. SKK, čím by dokázala naozajstný záujem o riešenie spojenia BA a KE cez D1.

[A5: Kein Highway - trotzdem ist die Hölle los)

zda sa, ze s PPP su problemy nielen v postkomunistickych krajinach, ale aj rakusko si po velmi dlhej dobe zaziva svoj velky dialnicny skandal :wink:

dialnica A5 a jej PPP projekt je najvacsia statna zakazka od vzniku druhej rakuskej republiky.

a samozrejme vsetci pozeraju aj ako sa tento jednak pilotny a prestizny projekt vydari, ci sa bude s PPP pokracovat aj dalej.

cize aj tunak je vidno ake rizika su spojene s PPP. a to je na tom rakusko podstatne lepsie co sa pravneho statu, politickej kultury a korupcie tyka, ako na slovensko. cize zacinam byt hodne hodne skepticky voci PPP.

zda sa ze v stredoeuropskom regione sa nepodaril uspesne realizovat ziaden velky PPP projekt

hlavne je zaujimave, ze vsetky staty vo velkom krachli na velkych dialnicnych projektoch

Neviem po nemecky, s PPP nemám nič spoločné, ale:

funguje v Kanade, USA, Mexiku, Argentíne, … Brazílii, … Francúzsku, Španielsku, Portugalsku, Veľkej Británii, Írsku, … Číne, Malajzii, Japonsku, Juhoafrickej republike, Botswanw, … - krachli štáty, nie PPP. :bulb:

Nelze zapomínat na to, že pokud je PPP dobře nastaveno, je pro stát významným přínosem už v době výstavby. Podle studijního materiálu SFDI “Úvod do problematiky financování dopravní infrastruktury v ČR” může ekonomický přínos pro stát již v průběhu výstavby staveb dopravní infrastruktury dosáhnout až 56 % ceny stavebních prací (úspory snížením nezaměstnanosti + daňové výnosy). Proto bych k PPP nebyl tak skeptický jako ministr vážný (viz dialnice.info/viewtopic.php?t=4999 ).