Polsko - Poland

en.wikipedia.org/wiki/Highways_in_Poland
upload.wikimedia.org/wikipedia/ … en.svg.png

Bravó Poľsko, takto sa to má robiť.. Slovensko sa stalo čiernou dierou EÚ v dopravnej infraštruktúre. A nielen v nej.

Tento rok si polepšíme.

Hlavne my hraničíme s piatimi krajinami, ktoré sú rozvinuté alebo rozlohou a poctom obyvatelov vacsie. A po Europskej integrácii sa chováme ako za 1.ČSR. Koncept a politiky EU prítom otvárajú možnosti, sever juh východ západ a križom krážom. Cez CEF. Výhodou je že sa štát vykašlal na rozhašterený stred Slovenska a dostavbou D3 a R4 sa integruje do Europskeho kontextu aspon Západné a Východné Slovensko.

Tzn najväčšou dierou Slovenska je “národný” stred Slovenska, kde si mesto so susedným nevie podať ruku. A kde skrachovala aj iniciatíva stredné Slovensko.

My sme najskor dezintegrovali csfr a pre cesko prestali byt prioritne dialnice k nam. Tak sa utesujeme ze polsko postavi svoju s1 a s19 ako ktovie kolku dialnicu v poradi. Tlieskame hoci su to trasy kde kamiony mohli aj doteraz a ich prinos nebude velky. Zato ostanu prepojenia na desiatkach km s obmedzeniami.

Ekonomicky to určite stabilizuje regiony. Rozsiri trhy a dostupnost a vzajomnú interakciu podobne velkých miest. Východ sa dostane do kontextu. Je to krajná dialnica s východnou europou, za ktorou sa nachádza 26 % cca 200 milionov europanov. Kosice Presov sú velke mestá s rozvinutým priemyslom univerzitami novými prilezitostami. To isté nedaleke Rzsesov Lubĺin, Lvov, Uzhorod, Debrecin, Miskovec, Niredhaza, Oradea.

Skepsu by som vnimal skor tam kde niesu infrastruktúrne projekty ako stred kde sa kasle aj na Oravsku R3.

Zabudol si na Svidnik, ten je tiez dolezity na trase…

Co sa tyka R3, tak je otazka, ze ci ma vobec zmysel, ked hned vedla je D3 a nemyslim, ze sme tak bohaty, ze si to mozeme dovolit, skor by som doriesil ine tahy ako D1, R7 ci juznu R3.

Pre mna je nepostavena R3 velmi zaujimava :slight_smile: . Keby uz bolo skor postavene Martini - Ziar a dokoncovalo sa Ziar - Hrozny Benadik a k Leviciam z rozdvojenim na Sahy a Sturovo, bola by to ina kava. A mozno by tim padom netrebalo 20 rokov urputne stavat tunel Vysnove. Vychod a sever by sa stocil od MT ku R1. Oravsky usek k Trstenej dopasovat casovo z poliakmi. Lakava najkratsia spojnica Warsava-Lodz-Krakow-Budapest. Ale pockajme si 20 r. a bude. Mozno.

toto su vacsie mesta ktore urcite treba spojit. aj 200 milionov obyvatelov znie dobre akurat su na velkom uzemi. aj tie mesta su od seba velmi vzdialene a ako vieme cim vacsia vzdialenost tym menej premavky. cize vsetko co pises je pravda len to takto zhurta nefunguje. kazdy takyto region zacina bohatnut ked sa spoji s nejakym ovela rozvinutejsim. ludia neodisli za pracou vychodneho polska ani do rumunska a volvo prislo z ovela bohatsej krajiny.

najvacsia prilezitost pre vychod sa vola vychodna D1. a pre stred sa vola R2. nastastie dialnica bratislava-vieden/praha existuje a tiez dialnica z KE na BP a dalej na juh europy aj ked severom na zapad bude len akesi blizsie naokolo cez ostravu.

No na tých 500km a vetvami medzi Lublinom a Oradeou to je 11,26 milionov obyvatelov.

Tu je približný odhad populácie regiónov okolo uvedených miest na základe dostupných údajov:

• Nyíregyháza (Maďarsko): Okolo 1,2 milióna obyvateľov (Župný región Szabolcs-Szatmár-Bereg).
  • Debrecín (Maďarsko): Približne 530 tisíc obyvateľov (Župný región Hajdú-Bihar).
  • Miškovec (Maďarsko): Okolo 660 tisíc obyvateľov (Župný región Borsod-Abaúj-Zemplén).
  • Košice (Slovensko): Približne 800 tisíc obyvateľov (Košický kraj).
  • Prešov (Slovensko): Okolo 820 tisíc obyvateľov (Prešovský kraj).
  • Varadín (Rumunsko): Približne 550 tisíc obyvateľov (Župný región Bihor).
  • Lublin (Poľsko): Okolo 2,1 milióna obyvateľov (Lublinský kraj).
  • Rzeszów (Poľsko): Približne 2,1 milióna obyvateľov (Podkarpatský kraj).
    -** Ľvov (Ukrajina)**: Približne 2,5 milióna obyvateľov (Ľvovská oblasť).
  • Nyíregyháza (Maďarsko): Okolo 1,2 milióna obyvateľov (Župný región Szabolcs-Szatmár-Bereg), Debrecín (Maďarsko): Približne 530 tisíc obyvateľov (Župný región Hajdú-Bihar). - 49 percent priemeru EU
  • Miškovec (Maďarsko): Okolo 660 tisíc obyvateľov (Župný región Borsod-Abaúj-Zemplén). - 48 percent priemeru EU
  • Košice (Slovensko): Približne 800 tisíc obyvateľov (Košický kraj), - Prešov (Slovensko): Okolo 820 tisíc obyvateľov (Prešovský kraj).- 54 percent priemeru EU
  • Varadín (Rumunsko): Približne 550 tisíc obyvateľov (Župný región Bihor). - 71 percent priemeru EU
  • Lublin (Poľsko): Okolo 2,1 milióna obyvateľov (Lublinský kraj). - 53 percent priemeru EU
  • Rzeszów (Poľsko): Približne 2,1 milióna obyvateľov (Podkarpatský kraj).- 55 percent priemeru EU
    -** Ľvov (Ukrajina)**: Približne 2,5 milióna obyvateľov (Ľvovská oblasť).

pricom najrozvinutejsie casti polska mimo varsavskej oblasti presahuju 80 percent a zapadne Sk (bez BA) a Hu (bez BP) su do 70 percent. v cesku len 1 region ma pod 70 percent aj ten je zrovna na nemeckej hranici.
ec.europa.eu/eurostat/databrows … g_eco10gdp

To su riadne analýzy. Ale čo si tým chcel povedať. Ja som za dostavbu R4 a D1 po UA lebo to je chýbajúca časť siete do komplexného regiónu Poľsko-Slovensko-Maďarsko-Ukrajina- Rumunsko. A ak si tým myslel, že niesú rozvinuté tak ja si myslím, že to rozvoju pomôže.

Totiž i keď sme na Slovensku pajtáši takéto diaľnice by sme dostavať vedeli. Lebo Ukrajinci sa nezmôžu ani na diaľnicu medzi Užhorodom a Ľvovom. A Podkarpatskú rus do Európy vieme integrovať D1 jednoducho my.

Diaľnica je ako kedysi železnica. Kde je postavená- tam je rozvoj, kde nieje- tam sa o rozvoji iba hovorí.

a co je rozvoj ? ze spojis medzi sebou chudobu alebo ze spojis chudobu s tymi kde maju kapital aby mohol prist ? to prve mi pride ako ked sa baron prasil sam vytiahol za vlastne vlasy z baziny.

dalsia vec je hustota obyvatelov, v sirsom okoli hranice nemas vacsie sidlo, co prakticky vylucuje vysoke intenzity. potom R24,5 za 1,6 mld. mi nepride adekvatne. skor prioritne vyriesit zavady ako giraltovce a stiavnik.

integrovanie podkarpatskej rusi ma silneho konkurenta ked suvisla madarska dialnica konci asi 30 km pred hranicou, tiez tam maju mesta podobne KE a PO a do 200 km potom maju BP.

Aktualny stav vystavby S19 juzne od Rzeszowa.

2 lajkov

Useky ktorej maju otvorit tento rok… Su tam aj tri useky na S1, tak mozno stupne aj intenzita na nasej D3 od Cadce po hranicu…

2 lajkov

V polsku maju pekne stranku ku kazdemu useku kde pravidelne pridavaju fotoupdaty napr:

S19 na odcinku od węzła Krosno (poprzednio Iskrzynia) (z węzłem) do węzła Miejsce Piastowe (z węzłem) (odovzdanie tento rok udajne)

S19 na odcinku od węzła Miejsce Piastowe (bez węzła) do węzła Dukla (z węzłem) (odovzdanie tento rok udajne)

S19 na odcinku od węzła Rzeszów Południe (bez węzła) do węzła Babica (z węzłem) (odovzdanie v roku 2028)

Tie prve dva useky maju odovzdavat tento rok, ale vobec ich nevidim na tej mapke co som postol vyssie. Zaujimave.

1 lajk

Nevie niekto ako je to s Obchvatom Nového Targu, Zo západu bol dokončený úsek až po cestu Zakopianska a zaujíma ma, či to nejako bude pokračovať smerom na východ alebo je to konečná, lebo následne je tam čiastočne letisko, i keď z juhu sa to dá obísť. Ak budú chcieť mať kompletný južný obchvat mesta bude sa to musieť niekde spojiť približne v mieste ukončenia novej cesty 969 na juhovýchode mesta.
Lebo 4 prudovka 47 zdá sa že by mala pokračovat dalej, aspoň na mape vidno, jej pokračujúce vetvy, ktoré sú useknuté v mieste konca aktuálneho úseku.

tender maju vyhlasit v polovici roka 2026 s planovanym dokoncenim 2031…

Nejake nove videa z S19:

Zachvilu bude vyhodnejsie chodit zo Svidnika do Krosna ako do Presova… Uz aj teraz tam clovek stretne strasne vela Svidnicanov, hlavne v Sobotu..

1 lajk