Chcel by som sa spytat ci neviete nahodou kade pojde obchvat okolo pezinka a vinosadov a kade pojdu pripoje. Dostala sa mi do usi informacia, ze pripoj na obchvat by vo vinosadoch mal ist po ceste na Hrubu Rolu a obchvat by mal ist nedaleko hrubej roli.
Podľa môjho názoru stále nie je schválená definitívna varianta/podoba trasy obchvatu. Nehovoriac o tom, že ani nie je jasné, kedy sa začne stavať a kto to zaplatí. Totiž väčšinou, keď mesto robí úpravy na svojich vnútorných komunikáciách, tzv. IV. triedy, tak to je jediné, čo sa robí v doprave v danom meste.
Mas pravdu, definitivna podoba este schvalena nie je, mapka, ktoru som dal do fotogalerie je iba nejaky predbezny navrh. Co je vsak horsie, nic nie je nanho pripravene, ani pozemky, ani uzemne rozhodnutie, stavebne povolenie… Takze aj keby zrazu prisli peniaze na obchvat, tak sa nebude stavat, lebo nie je pripraveny. Inak, v tychto dnoch, ked je uzavreta vyznamna krizovatka v centre mesta, na naplno prejavuje situacia, aka tu bude o par rokov, ak sa nezacne stavat obchvat - prejazd mestom trva v spicke aj 30-40 minut
Pozemky, to je chyba. Povolenia je zbytočné vybavovať, keď nie je jasné, kedy sa začne stavať.
Stavať by sa mohlo 5 rokov, takže ročne by bolo potrebné vyčleniť min. 200 mil. SKK. Toľko dáva dnes BA VÚC na opravy ciest ročne. Toto nie je cesta I. triedy, SSC tu nemá povinnosť ani len pomôcť a BA VÚC na to dnes nemá dosť zdrojov. Existujú však fondy EÚ, len zase to už je aj podpora vlády a tá je nasmerovaná niekde inde.
Ako som uz viackrat hovoril, obchvat je casovo vzdialena fantazmagoria. a za sucasnej vlady, ked sa bude setrit kazda koruna je este nerealnejsi. realne je jedine prepojit dnes budovanu cestu okolo nakupnej zony Sahara poza tuto zonu na limbasku cestu a lepsie vyriesit krizovatku limbasska bratislavska. potom sa zrusi viacero vyjazdov zo sidliska juh na bratislavsku. dosiahne sa tym oddelenie dopravy terminovanej priamo v pezinku na najvacsich sidliskach (juh a sever) od tranzitnej dopravy, ktora pezinkom iba prechadza. je jasne, ze je to len docasne riesenie ale na tych 5 - 10 rokov, kym bude obchvat realne pomoze. navyse je to strasne LACNE riesenie, chyba dobudovat mozno kilometer cesty a dva kruhove objazdy (na novovzniknutej krizovatke s limbaskou a na velkej krizovatke limbaska-bratislavska). toto si moze dovolit zafinancovat aj mesto.
Zostava skonstatovat, ze v Pezinku bol napokon v termine do konca prazdnin vybudovany kruhovy objazd na krizovatke ulic Holubyho – Kupeckého – Polkorábova – Mladoboleslavská. Samotny kruhovy objazd neriesi nic na hlavnom tahu Pezinkom a teda si o auta prechadzajuce Pezinkom zrejme nevsimnu ale z pohladu obyvatelov to bola asi najnebezpecnejsia krizovatka vnutri v meste. Je preto super, ze sa to urobilo a dokonca nacas. Uzavierka tej krizovatky, ktora trvala cely august dost ochromila mesto. Viac informacii aj foto zo stavby na pezincan.pezinok.sk/ROK2006/cisl … /index.htm
Vnútorná doprava sa zlepšuje. Na druhú stranu fakt, že hlavný prieťah mestom má stále väčšie problémy (viac áut), tak to sa premietne do vnútornej dopravy mesta nasledovne:
Viac problematických dopravných bodov v meste a na to už nebudú stačiť financie z mesta.
Presne tak, navyse ked sa vo vnutornej doprave zlepsi situacia, zacne viac vodicov vyuzivat centrum na prejazd mesta. Po otvoreni objazdu sidlisk bude centrum este plnsie. A obchvat stale v nedohladne
Obchvat ani dopravná situácia v meste nie je priorita Pezinčanov a mesta PK. Preto sa stále nič výrazné v tejto oblasti nedeje. Otvorenie kruhového objazdu či výmena kobercu na ceste starej 20 rokov, to je dnes štandard.
Okrem toho má PK ďalší veľký problém, neprechádza cez neho cesta I. triedy, aj keď by mala ňou byť vzhľadom na vyťaženosť.
Môj názor je známy, ja som za premeny prakticky všetkých ciest II. triedy na cesty III. triedy v celom BA VÚC, teda: 502, 503, 504, časť 572, ale reálne by sa mala zmeniť cesta 502 na cestu I. triedy. To je hlavná cesta, ktorá sa potom ďalej delí na 504 a 502.
Okrem toho, z praktického významu, stačí fakt, že cez dané mesto prechádza cesta I. triedy (v tomto prípade by to bola dokonca viacprúdová cesta od PK po BA) a obchvat sa môže spraviť celkový s napojením na iné kategórie ciest.
Cesta PK-SC by sa mohla rozšíriť a potom ide o VÚC, či chce takúto cestu udržiavať, teda, či na to má dosť financií, nemusia byť všade cesty I. triedy.
Nemá význam celú cestu 503 meniť na cestu I. triedy, lebo v tomto koridore sa bude stavať diaľnica D4 s pokračovaním cez Malé Karpaty.
Moj nazor je rovnaky co sa tyka cesty 502, ale v pripade cesty 503 je trochu iny - ked sa bude v jej koridore stavat dialnica D4, prave preto by mala mat paralelnu cestu I. triedy, cize cestu 503. Inak, ked sme pri tom jej rozsireni, ty myslis rozsirenie na 2+2 pruhy, alebo len rozsirenie vozovky? V obidvoch pripadoch by tu bol problem v obci Vinicne.
504 by mohla stacit rekonstrukcia - novy povrch, oprava rozpadnutych okrajov vozovky, lepsie klopenie zakrut. Tato cesta je uz velmi stara.
Myslis, ze ak by cesta 502 presla pod SSC, teda stala by sa cestou I. triedy, bol by obchvat PK a Modry realnejsi?
Nie je dôvod mať pri každej D/R hneď cestu I. triedy. Bude úplne stačiť cesta II. triedy, ktorá bude opravovaná a bude na nej platiť mýto, ktoré bude príjmom VÚC.
Ja myslím rozšírenie cesty, nie na 2+2, len rozšírenie jazdných pruhov a širšie krajnice. V prípade Viničného by sa cesta nerozšírila. Inak keby sa staval druhý dvojpruh, ten by sa mohol postaviť už mimo obec a na tomto by bola premávka rýchlejšia, ale to vôbec nie je potrebné práve pre fakt, že tu bude D4+tunel cez Malé Karpaty, to bude hlavný tranzitný ťah v regióne.
Samozrejme, že ano. Už dnes ide cca. 1/2 investičných/kapitálových výdavkov SSC na výstavbu (projekty, pozemky, plány, povolenia, výstavba) cestných obchvatov.
Ale zase: dialnice.info/viewtopic.php?t=4710 zvyšuje šancu VÚC. O obchvate Modry sa v poslednom čase pre istotu vôbec nehovorí a ani by nemal mať vyššiu prioritu ako PK, pretože PK je dopravná križovatka, nie Modra.
Cesta 504 je cesta II. triedy, ale nemá prioritu, pretože na presun TT-PK-BA nie je moc využívaná trasa a na trase od SE sa ide nie cez TT, ale už po ceste II/502 a aj ďalšie pokračovanie cesty II/504 v smere na NM nie je dôležitejšie ako D1 a I/61. Cesta II/504 je oprávnene cesta II. triedy. Až sa čudujem, že na slovenské pomery nie je cestou III. triedy.
Posudzovanie vplyvov na ZP je sice hotove, robi sa projekt a s vykupmi pozemkov by sice nemal byt problem, horsie je to s financiami. Toto mi napisal uzivatel Tiesto koncom augusta, aka je momentalna situacia:
tak toto zhrnutie, čo tu uviedol Andrej, tak to mi Tiesto poslal tiež, ja som mu aj sľúbil, že to sem dám a nedal som. Ospravedlňujem sa takto verejne. Nestačím už ani IS vybavovať.
Ak sa to bude robiť podľa tej trasy, čo akože obchvat končí ešte v meste, tak to bude len čiastočné riešenie. Ale čo už, aj za to bude PK rád. Nakoniec takéto čiastočné obchvaty boli spravené aj napríklad v Topoľčanoch či na Myjave (atď.) a v oboch mestách sa dnes v nejakej fáze pokračuje.
Podla tej trasy by obchvat vyustil prakticky az na konci mesta, kde uz nie su obytne domy, je tam len obchodna zona a kruhovy objazd, ktory bude zrejme treba zväcsit alebo rozsirit. Takze vyriesi to 99% problemov, ktore na tejto ceste su. Podla mna je to podstatne lepsie riesenie ako na MY alebo v TO. Skor vidim problem v tom, ze tu sa uz pokracovanie neplanuje , len napojenie na sucasnu cestu a az neskor obchvatom Vinosad a Modry.