Petícia za registrované partnerstvo oddnes v uliciach

sme.sk/clanok.asp?cl=2697766

Zbieranie podpisov pod petíciu kampane Prvého lesbického združenia Museion a Iniciatívy Inakosť, ktorú podporil Slovensko-český ženský fond, vyvrcholí v sobotu, 5. augusta, letným happeningom pod názvom Kto je kto?

Petícia za registrované partnerstvo oddnes v uliciach

BRATISLAVA 1. mája (SITA) - V uliciach hlavného mesta môžu občania od dnešného dňa podpisovať petíciu iniciatívy Inakosť na podporu prijatia zákona o životnom partnerstve. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa iniciatívy Hana Fábryová, historicky po prvý raz začnú aktivisti gejských a lesbických združení zbierať pod petíciu podpisy dnes o 12:00 na bratislavskom Hlavnom námestí.

Zbieranie podpisov pod petíciu v rámci kampane Prvého lesbického združenia Museion a Iniciatívy Inakosť, ktorú podporil Slovensko-český ženský fond, vyvrcholí v sobotu, 5. augusta, letným happeningom pod názvom Kto je kto? “Dovtedy budú gejovia a lesby hľadať podporu verejnosti v uliciach slovenských miest každú druhú sobotu,” uviedla Fábryová a dodala, že je v tomto smere optimistkou. “Slovensko sa otvára svetu čoraz viac a som presvedčená, že tak ako inde v Európe, aj u nás spoločenská aj občianska akceptácia gejských a lesbických partnerstiev neustále rastie,” skonštatovala. Verí, že zákon o životnom partnerstve prejde už v najbližšom volebnom období. Jeho prijatie bude podľa nej signálom, že “je pre Slovenskú republiku dôležité, aby mali všetci slovenskí občania a občianky v porovnateľných podmienkach porovnateľné práva a porovnateľné povinnosti.”

Cieľom petičnej kampane je kontinuálne získavanie spoločenskej a politickej podpory na prijatie zákona o životnom partnerstve gejov a lesieb a presadenie jeho prijatia Národnou radou SR. “Prijatie zákona, ktorý by spolužitie homosexuálnych dvojíc legalizoval, by mohol posunúť reálny život homosexuálov do roviny rovnakých občianskych práv, akými disponuje majoritná spoločnosť,” tvrdí hovorca Iniciatívy Inakosť Ľubo Tancer.

Copyright © SITA 2006, [1. 5. 2006 8:49:00]

Ja som hlasoval za možnosť č. 2, aj keď skôr som naklonený možnosti č. 4, ale keď sa mám rozhodnúť, tak sa väčšinou rozhodnem konkrétne.

Táto téma je len o tolerancii spoločnosti. Nič viac, nič menej. Je úplne jedno, či je homosexálov 4% alebo viac-menej. Existujú a sú to ľudia, ktorí žijú okolo nás, len my “normálni” ich nevidíme. Pretože to “oni” nechcú a to väčšinou z jedného jediného dôvodu: že by boli vysunutí na okraj spoločnosti alebo by boli nepochopení atď.

Každý človek má právo byť šťastný a to bez rozdielu rasy, výšky, hmotnosti, farby očí, sexuálnej orientácie, bez ohľadu na to či je mužom alebo ženou a žiadny človek nemá právo druhému človeku toto právo upierať. Ak homosexuáli spolu žijú, tak majú podľa mňa právo prakticky na všetko, čo je vo svete v mnohých krajinách schválené okrem práva na výchovu detí. Nie, že by väčšina 4% skupiny nepochádzala z “normálnych rodín”, ale jednoducho preto, že podľa mňa práve preto, že 96% ľudí by malo poznať “normálnu rodinu”, čo je muž a žena, tak práve preto by to tak malo byť. Nevidím však žiadny dôvod upierať im ich právo na taký život aký majú heterosexuálne páry, hlavne ohľadom správy majetku atď.

Homosexualita bola v minulosti považovaná za chorobu, dnes je to oficiálne sexuálna odchýlka (čo aj je, pretože je to len niekoľko % celej populácie) a rád by som zdôraznil, že práve v tejto minulosti bol pomaly každý jedinec, ktorý sa vymykal z “rovnosti” považovaný za chorého. Argumenty typu, že “keby sme takí boli všetci, tak ľudstvo vymrie” sú nelogické, pretože “takí” všetci nie sme a tým, že bude zakázané právo na adopciu detí, tak tým sa ani nič podobné stať nemôže. A človek sa skôr zlikviduje úplne inak, než tým, že bude oficiálne niekoľko % populácie spolu žiť v rámci párov: muž+muž, žena+žena, aj keď ani ja si to neviem úplne dobre predstaviť, ale čo sa deje u iných “za dverami spálne”, tak do toho nie je nič ani mňa a ani druhých do mňa.

Toľko zatiaľ môj názor. :laughing:

Ako občan ČR som volil trochu nezmyselne č.5, lebo tu to už prešlo a ja k tomu nemám nejaké väčšie výhrady… Názory, že RP podrýva funkciu manželstva (resp. rodiny) ako základného stavebného kameňa ľudskej spoločnosti a výchovy nových generácií totiž neuznávam, lebo dnes už manželstvo nepredstavuje to, čo kedysi a mnoho detí vyrastá v neúplnych rodinách. RP osobne vidím ako satisfakciu pre ľudí, ktorí majú záujem sa takouto formou pojistit pre prípady choroby (právo na informacie) či smrti (majetkové vysporiadanie) apod. A čo myslíte, čo je lepšie, vyrastať s jedným rodičom a nevedet čo je mama alebo mať dvoch rodičov rovnakého pohlavia v prípade adopcie? Na toto si neviem odpovedať, adopcia dnes prebieha len do úplnych rodín, ale ako si to zalúžia tie vlastné deti čo nemajú otca alebo mamu alebo tie čo ich sice majú ale rozvedených a rodičia si ich prehadzujú ako nejakú vec, ktorú može mať u seba chviľu jeden a chviľu zase druhý a každý k nemu pristupuje odlišne, čo potom chudák dieťa, ako má pochopiť, že je to práve rodina, ktorá je základom spoločnosti? …

V podstate súhlasím s tým, čo napísal predomnou Dy. Každý má právo na svoje šťastie a ja nemám v podstate nič proti registrovanému partnerstvu homosexuálnych párov, akurát, že RP by som trochu (viac-menej formálne) odlíšil od manželstva, ktoré si myslím, že by malo byť výsadnou vecou muža a ženy.. Registrované partnerstvo by malo po administratívnej stránke rovnocenné s manželstvom, až na zopár vecí ako je napr. adopia a výchova detí.. V tomto som zásadne proti.. Ďieťa by malo podľa mňa vyrastať v úplnej rodine s mamou a otcom. V terajšej dobe je síce veľa neúplných rodín a je to veľký problém, ale myslím si že to už spadá do inej oblasti.. Psychika dieťaťa je veľmi krehka a v podvedomí sa ukryje všetko, aj to čo tam nechceme mať, preto si myslím že experimentovať s výchovou detí v rodine mama-mama, alebo otec-otec je dosť veľky risk.. najma pre tieto deti! Adoptívnych rodín a manželov, ktorí by chceli mať dieťa a nemôžu je dosť.. Dá sa využiť aj táto možnosť, len treba byť viac kreatívny a prispôsobivý (to sa týka najmä našej legislatívy)..
Ja som zvolil zatiaľ možnosť “ešte neviem”. Rozhodnem sa až na mieste, ak ma s danou petíciou niekto oslovi.. Ak v nej nebude niečo (nejaké požiadavky), čo bude v rozpore s tým, čo som napísal, tak to bez problémov podpíšem.. :wink:

Ja sa podpisujem pod to, co napisal bodrik :smiley:

RP budiz, ale urcite nie vychova a adopcia deti.

Ja som tiez za registraciu, ale v druhej otazke nie som taky radikal, lebo to nie je jednoznacne zavrhute… predstav si pripad:

Lesbicka si necha spravit dieta (napr aj umelym oplodnenim), ktore potom vychovava so svojou registrovanou partnerkou. Toto dnes je mozne, teda okrem tej registracie… zatial

Preco by muzi homosexuali nemali mat na to pravo tiez? …

Nemozu rodit, tak isto ako heterosexualni muzi … ktori deti vychovavat mozu … Cize lesbicka vychovavat dieta moze spolu s registrovanou partnerkou, ale muz homosexual nie … nie je to nerovnost?? (Ta je geneticky dana a preto by sa dalo polemizovat o tom, ci pravo na dieta nema iba zena, kedze iba ona je schopna ho priviest na svet …)

Teda nie je to take jednoznacne, ci ano alebo nie … Ja osobne by som bol radsej ak by bolo dieta vychovavane dvoma starostlivymi homosexualmi ako dvoma asocialnymi alkoholikmi, ktori ani nevedia ako k tomu dietatu prisli… alebo este horsie, maju ho len kvoli socialnym davkam.

Takisto nevidim rozdiel v tom, ze by dieta mali vychovavat dve lesbicky, alebo dvaja homosexualni muzi. Potom by som musel vidiet rozdiel aj v tom, ci dieta vychovava muz alebo zena vseobecne …

… najlepsie su ale aj tak babkine pirohy :slight_smile:))

mel, to je zhruba to na čo som narážal aj ja, lepší dvaja registrovaní otcovia ako opilec či “mrcha” apod… :wink: o tých dvoch lesbičkách a umelom oplodnení som počul už viackrat…

Ja som hlasoval za nie.

Nie preto žeby mi to vadilo alebo bol proti tomu - však moj vlastný švagor je teplý a mám ho veľmi rád a vážim si ho a dokonca vychováva z časti moje deti ktoré nijak tým netrpia :slight_smile: Povedal by som že sú daleko tolerantnejšie a normálnejšie.

Skorej mi prekáža že to je niečo čo je úzko špecifické a nesystémové - tento štát a táto spoločnosť by sa mala riadiť zásadou " rovnaké povinosti rovnaké práva " a riešiť problém vzťahov komplexne - či je to vzťah heterosexualny alebo homosexualny.

Cez švagra som trochu spoznal túto komunitu - oni nestoja o nejaké registrované partnerstvo a manželstvo - to je už len taký zúfalý výkrik. Oni chcú mať kľud, pokoj a možnosť žiť svoj život pokojne a kľudne. Chcú sa v prípade choroby o seba postarať, prípadne partnerovi odkázať dedičstvo a dalšie základné veci.

Ja tu hlasovat nebudem pretoze sa to tyka len SR.

Suhlasim ale s Dy a johhanom a im podobnym nazorom. Vsetko chce cas - v niektorych krajinach uz nemaju mensiny co ine dosiahnut a vzdy sa to da o max. 1 krok - niekde treba najprv tolerancia, potom je riesenie majetkovych prav atd, potom je moznost zaradit aj registrovane partnerstva a na koniec je moznost mat deti.

Ja osobne k nicomu nemam negativny vztah, podporujem uplne vsetko. Poznam dost vela gays&lesbos a ked vedia pracovat atd. tak no problem. A ako johhan aj ja mam v rodine cloveka ktory je gay. V Athens je to jedno, … nema s tym ziadny problem na verejnosti, v praci, nikde. To je ta tolerancia.

Neporovnaval by som ale pripady socialneho charakteru ako alkoholikov a drogovo zavislych ludi a homo´s v pripade deti. Nema to nic spolocne.

Keby som mohol tak podpisem. :wink:

v tomto s adaiosom suhlasim, najprv musi byt tolerancia … ako hovori moj teply kamos: na co mi je nejaka registracia, ked sa so svojim chalanom nemozem prejst za ruky po ulici…

V meste Roma - Rim je to normalne a to je tu Vatican tak neviem preco by to tak nemohlo byt aj v SR :bulb:

Adaios,

pretoze na nich budu ukazovat prstom a nadavat, pripadne fyzicky napadat … zialbohu toleranciu maju niektori zatial iba plnu hubu, ale skutek utek … nepomaha tomu ani oficialna propaganda niektorych preferencne parlamentnych stran, ako KDH (“je to choroba a treba to liecit”) alebo SNS (“to je hnus ako to ti chlapi spolu robia”) … k tomu no comment.

Este by som sa spytal, ci je to take normalne aj 200 km na juh od Rima? :wink:

Neviem, nechodim na juh ale asi som ta nepochopil ako si to myslel :question:

Normalne (tym myslim ze boy&boy idu po ulici spolu, drzia sa za ruky alebo sa aj kissing a nikto nic proti tomu nema - mozno maximalne nejake zle pohlady atd.) to je kdekolvek na velkych mestach, potom v roznych krajinach a ta je to jedno ake velke je mesto a vseobecne najhorsie je to tam kde zije max. 500 obyvatelov … tam nikdy 4% ludia nenajdu pochopenie. :unamused:

Dy dohoda bola ze budes pritomny ked ja tu nebudem, … takze mel - toto je moj prispevok ako Adaios.

Dy dohoda bola ze budes pritomny ked ja tu nebudem, … takze mel - toto je moj prispevok ako Adaios.

Láska bez cenzúry

Homosexualita nie je žiadna diagnóza: „Ak človek miluje, je jedno akého je pohlavia. Hlavné je, že milovaná osoba to prijíma a obe či obaja sú šťastní,“ myslí si gay Palo Čavojský. … :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=3889

V tomto článku sa dá dozvedieť všetko k registrovanému partnerstvu (úplne dole som pridal linky, ktoré som našiel vzhľadom na počet odpovedí a v hlasovacej otázke) a vôbec je to celkom dobrý článok k tejto tabuizovanej téme v SR podobne ako aj napríklad drogové témy atď. :bulb:

Ja som nepodpísal … moj hlas by asi nemal váhu ale asi takto:
Keď sa majú dvaja ludia radi tak nezáleží na ich pohlaví. Keby sme ešte žili podla nejakých noriem a pravidiel tak sme v stredoveku, upalujeme sa tu a po dialniciach ani stopa.
Mne osobne by nevadilo ani to keby si 2 ženy alebo 2 muži adoptovali dieťa. V princípe na tom nič nie je. Nemal by som výhrady proti tomu dieťaťu ale myslím si že skor to samotné dieťa by mohlo mať potom v spoločnosti problém a aj jeho videnie na to čo je normálne by bolo asi dosť skreslené.

Homosexualita nie je choroba. Nedá sa vyliečiť, na to už sa prišlo. Ani sa nedá odstrániť hneď. Lebo sa na to dojde až neskor a ludia sa takto narodia. Ale nie je to väčšina takže to je menšina. Može mať rovnaké práva keď ide o zdedenie majetku a iné veci ale na adopciu detí táto spoločnosť nedospela. V Blave je to jedno. Každý žije svoj život, dá sa tu ked sa chce “schovať” a o to je lahšie si tu žiť v pohode. Ale nie všade sú velké mesta na Slovensku a bežte nejakej babičke na dedine vysvetlovať ..

Osobne poznám gejov aj lesbičky .. je to ich život. Zvolili si cestu zložitejšiu než väčšina ale vybrali si cestu pre ich život normálnu. Vybrali si svoje šťastie a to im treba dopriať. A to už nehovorím o tom kolko módnych návrhárov a spevákov je "iných.