Nebezpečnosť tunelov, nehody, požiare

takze ministerstvo dopravy ide implementovat smernicu EU o bezpecnosti tunelov, tu je material k pripomienkovaniu

este som to necital

telecom.gov.sk/pk/052517/index.html

No z klasickych vlakovych nestasti v EU urcite ziadne…Inac jazda tunelom je bezpecna, pokial clovej nejde ako…hovado a takisto repektuje znacenie o rychlosti…odstup… Ja nemam strach jazdit cez tunely, chodim casto cez Branisko, ale iba v noci, je skoro prazdne, pohoda :slight_smile: Ale niekde v Rakusku cez zapchu…to by som aj ja sa necitil bezpecne. :unamused:

je to iba prevzata smernica, nie je tam striktne definovana poziadavka na 3 ruru (ako sme ta raz rozoberali s Caesarom)

Toto tu realne hrozilo, ale silny lobbing danych statov, ktore by museli najviac investovat ako aj lobbing vyrobcov niektorych skupin tovarov a aj ciastocne nakoniec lobbing stavebnych firiem sa snazili skor o nepovinnost na 1+1+1 alebo 1+1 + 1+1 rura. Je to aj dost logicky krok, taketo vynutene upravy by stali velmi vela penazi, radovo miliardy (10-tky) EUR. :wink:

Takze uvidime cementovu lobby v akcii??? :wink: Uz tu len chyba cementovy kartel :unamused:

urobilo sa zadost poziadavke EU

ta smernica ma myslim v nazve slovne spojenie “minimalne poziadavky”, cize poziadavky v reali uplatnovane mozu byt aj tvrdsie, cize mozno sa u nas budu stavat tuneli 1+1+1

uvidime :wink:

No 1+1+1 je urcite bezpecnejsie ako 1+1, ale podla mna na Slovensku zatial nie su peniaze na 1+1+1, iba jedine cez PPP.
Fakt uvidime. Ja som nedavno minule s Adoasom na tuto temu podiskutoval, myslel som totiz , ze PPP bude na 3+3 pruhy :blush:

Nepochopil som - preda tunely sa automaticky stavaju s CB krytom.

Cement, kamen, beton atd. - zakladny stavebny materia, ktoreho je na Slovensku dost a aj sa vyvaza, ale trh ovladaju velke europske firmy, ktore ale investovali a dali ludom zaplatenu pracu. A s tym ako sa stavaju dialnice a cesty a domy - tak stupa predaj a tazba stavebnych materialov. :wink:

Tunely na 3+3 podla mna nebudu v ziadnom pripade (ak sa mylim, OK pre SR) a samotne dialnicne useky - nepoznam podmienky PPP. A to uz je 2. 1/2 januara 2006 a tender stale nikde.

Teraz ma MDPT dost velke a ine starosti - aj letiska, aj zeleznice, aj posta (transformacia), aj telekomunikacie (3. mobilny operator) a … a cesty a dialnice zo stavaju tam kde v r. 2005. :wink:

To som len uvadzal problem cien do popredia, zase sa zvysia ako naschval ceny cementu pri CB kryte, ,zdvihne cena tunelov, paradoxne, aj ked by vlastne mala klesat. Je asi specialny fenomen slovenskeho stavebnictva, ze cim viac firiem a stavieb, tak ceny namiesto aby klesali, naopak stupaju. :wink:

Ale Koksolam,

predsa zase - tam kde je zrazu vysoky dopyt tak je len logicke ze stupnu aj ceny. Stavebnictvo je taka zvlastna oblast - tu ceny neklesnu, jednoducho sa nestavia. :wink:

No ano, ked vytazis vyrobne linky a stavebne kapacity, “logicky” sa zdvihne aj cena…ja viem, ale aj tak je to zvlastne, koncim, som OT :slight_smile:

Koksolam,

aj v tuneloch sa používa CB kryt nie si OT.

Keby sa zacal vyrazne pouzivat len CB kryt tak jeho cena stupne v priebehu 2 rokov o 100-200%. :wink:

V Rakúsku som si všimol, že portál niektorých tunelov bol označený reflexnou farbou. Je to veľmi výrazný prvok k zlepšeniu bezpečnosti najmä za nepriaznivého počasia. Už z ďaleka je vidno, že sa vodič blíži do tunela. :wink:

Pridal som aj fotagrafiu tunela, kde okraje vozovky boli už značené bielymi a červenými svetlami, únikové východy mali zelené značenie. :wink:

dialnice.info/album_cat.php?cat_id=66

Už aj vodiči niektorých kamiónov majú okraje zadnej časti návesou označené reflexnými páskami, čo v najmä v noci rýchlejšie idúci vodiči za nimi určite oceňujú. :bulb:

Ja som si vsimol ze kamiony maju uz dost casto aj taketo napisy :arrow_right:

“Ked dokazete bez problemov precitat tento napis tak by ste mali okamzite zvysit vzdialenost od mna.” :astonished:

tu uz je to spripomienkovane, caka to na rokovanie vlady

rokovania.sk/appl/material.n … enDocument

inak ta smernica EU o tuneloch bola novelizovana, ale este nebolo publikovane jej finalne znenie

tu je finalna verzia pred schvalenim vladou

rokovania.sk/appl/material.n … enDocument

Toto bude asi finalna schvalena verzia

zbierka.sk/ciastka.asp?ro=2006&cc=121

Dobrý deň, mám otázky…
Ako je to vlastne z vozidlami na CNG a LPG? Sú nejaké obmedzenia čo sa týka vjazdov do tunela? Viem že v podzemných garážach tieto vozidlá nesmú parkovať, ako je to v tuneloch?
:unamused:

Tak trochu som hladal a nesiel som napr. toto.

lpg.cz/zajimavosti/archivaktualit.php

Takze ked sa to da vo vsetkych europskych podla mna nebude problem ani na Branisku, hoci na Slovensku clovek nikdy nevie. Co sa tyka CNG tak ten je zo svojej fyzikalnej podstaty (je lahsi ako vzduch) bezproblemovy plyn, ktory sa lahko rozptyli a prakticky nema sancu vytvorit vybusnu zmes (aspon 5%).

dalsie zaujimave stranky s informaciami o lpg a cng
www.lpg.cz
www.cng.cz
www.cng.sk