Uvidíme … a nemyslím žeby minister kecal viac ako doterajší .. skorej mám pocit že menej. A myslím že sa tento rok sústredí na prípravu a budúci rok - čo je nový fiškálny EU - sa to rozbehne. Napríklad ma prekvapilo a potešilo že by v dohľadnom čase mala byť známa trasa R3. A dokonca roka by sa mali určiť presné trasy všetkých úsekov D a RC
“Má to pre nás obrovský význam zmysluplne tieto financie preinvestovať,” skonštatoval Vážny s tým, že na dopravnú infraštruktúru by vrátane národných zdrojov malo ročne smerovať približne 30 mld. Sk."
Ukazuje sa, že v oblasti diaľničnej výstavby sa dostávame naspäť do bodu rozhodovania, ktorý sa zdal už prekonaný. Je to rozhodovanie o základnej kostre nadradenej cestnej dopravnej siete, ale aj s tým súvisiacim územnosprávnym a hospodárskym rozvojom Slovenska.
Len na pripomenutie - je to polycentrický (súčasnosť - zatiaľ ?) versus centralistický (západ, stred, východ) rozvoj Slovenska, je to roštový systém (2-3 ťahy sever-juh + 2-3 ťahy východ-západ) versus centrálny kríž 1 ťahu sever-juh a 1 ťahu východ-západ v “historickej” stredoslovenskej oblasti BB+ZV+ZH (možno ešte z dôb, keď tadiaľ tiahli mamuty ).
Táto mnohokrát medializovaná “vojna” o diaľnice je sústavne podporovaná z oblasti “stredoslovenského metropolitného centra” a má (resp. mala) dve rozhodujúce “bitky” :
1.) úplne odrezať severozápadné Slovensko a jeho dopravno - gravitačné centrum Žilina+Martin (tretie najvýznamnejšie v SR po BA a KE+PO) od diaľničnej siete tak, že D1 z BA mala na neurčito (či skôr navždy) končiť v Ladcoch
2.) nadefinovať novú hlavnú dopravno-urbanistickú os BA-NR-ZV-BB-RK-PP-PO-KE s využitím “vivatickej” D1 od Ružomberka na východ v pôvodnej trase + spojazdniť “historický” ťah E77 Šahy - Trstená.
Peážny úsek ZV-BB-RK by sa stal najzaťaženejším úsekom V SR a cez metropolu BB by museli jazdiť všetci motoristi na trasách sever-juh a východ-západ.
Prvú bitku stred prehral napriek všemožným kampaniam a lobingu - diaľnica BA-ZA bude a to je už nezvratný fakt.
Druhá bitka však opäť naberá reálne kontúry. Na jednej strane odmietanie projektu PPP pre úsek LL-Turany a zároveň obdivuhodná dlhoročná neochota začať konečne s výstavbou kľúčového úseku Žilina - Martin. Na druhej strane deklarované dokončenie trás BA-ZA a BA-BB cca v rokoch 2009-2010 (na D1 sa prakticky jedná o ďaľšiu “nočnú moru” Sverepec - Vrtižer). A budeme opäť v bode 0, a znova sa roztočia debaty na jednu jedinú otázku : stavať úsek ZA-RK alebo BB-RK ? Niet pochýb o tom, že v porovnaní týchto dvoch úsekov bez kontextu ucelených ťahov vychádza úsek BB-RK kratší, lacnejší a menej náročný ako úsek ZA-RK.
DY .. ani nie … to som čítal … čo som začul bolo to čo som písal … 30+EU ročne na cesty, železnicu + letiská PP, BB, ZA. A 30 vrátane fondov by malo ísť len na cesty.
Dy - neviem .. preto sa asi tak silno rozbieha príprava a výkup aby sa stíhalo do konca roka.
Ludo - neber to tragicky .. nič sa meniť nebude .. hlavne keď sa zrýchlila príprava úseku Hubová - Ivachnová. Čo by sa malo spraviť je že do 2006 by maly byť známe všetky trasy 100% ( čo má veľký význam pre územné plánovanie miest a VUC ) a do 2010 by mali byť vykúpené pozemky a spravená príprava na všetkých úsekoch D a RC na Slovensku. Čo chválim. Jediné čo je možné je že sa juh preparametruje na D z RC … ale aj tak sa to bude stavať ako cesta I triedy.
Dy, technicky vzaté máš pravdu … ale tu by sa nemenila len klasifikácia ale aj parametre cesty z R24,5 na D26,5 … - takže jazykovedne som napísal správne
ale kazdopadne mozem povedat, aj ked som skor volic pravice, tak za vlady SDKU za poslednych 8 rokov boli na cele MDPaT asi najvacsi diletanti co si clovek len dokazal predstavit. cize moze to byt len a len lepsie.
Takze 30mld je uz pekne cislo. Kolko ale z toho planuju na udrzbu a kolko na samotnu vystavbu D a RC? To bude ten problem , myslim ze ak pridaju udrzbe stavajucich a nieco prihodia na dialnice uz sa nebude zhorsovat uz aj tak mna neprijemna kvalita ciest a dialnic v SR, vratane novych kobercov a dialnicnych usekov!
Nikdy nebolo tak zle aby nemohlo byt horsie
kadeco sa da postihat a stavat cesty podla toho kde su lacne nie je prave najlepsie riesenie. Mozno s aukaze na konci volebneho obdobia ze sme postavili viac dialnic ale ze tie cesty nepovedu nikam to bude o inom
To je tiez potom len taka cesta do neznama, a Donovaly sa len tak skoro vrtat nebudu. mne je to OK kedze tam mam familiu ale tak logiku to az tak nema, radsej by som videl dokonceny sever
Dostavať R1 má obrovský význam. Náklady bez obchvatu NR a BB sú do 20 mld. SKK, intenzity sú také, že R1 mala dávno stáť, o hospodárskom rozvoji je škoda písať.
ako ono to vyzera dobre, ale ked sa to zoberie kolem a kolem, tak to moze byt aj este vacsi neprospech pre stredny koridor kedze 1 km medzi ZA a RK je cenovo kusok inde ako medzi NR a hronskym benadiktom … detto aj ziarsky lievik