To je tá na lane ![]()
Presne tak … na koľajniciach a lane medzi nimi …
A v strede je dvojkoľaj pre vyhnutie. Tak dobre si to pamätám. To som išiel možno pred 10 rokami, nahore lanovkou a nadole pešo a tak som si spravil všetky túry v Tatrách a teda jednu som išiel nadole až 6 hodín normálnou chôdzou. ![]()
A teraz mi prosím niekto povedzte, čo sa tu ide stavať nové ![]()
Budu nove vozidla, nove stanice, opravi a upravi sa trat, trochu sa to skapacitni a podobne.
No ináč teda to by sa hodilo … ja som si najprv dobre pozrel to lano, ale povedal mi taký milý “výpravca”, že to lano nie je tak staré ako tá lanovka a že sa pravidelne mení a kontroluje, takže môj katastrofický scenár pretrhnutia sa nekonal. ![]()
A keby sa aj pretrhlo. V tom vozni je predsa obsluha. A ta tam ma brzdu. Tak sa akurat lano pretrhne a vozidlo zastavi. Potom sa brzda ciastocne povoli a pomaly sa spustia oba vozne do udolnej stanice. Ziadna veda …
To som sa nestihol opýtať, či je aj vnútri obsluha, … ľudí tam bolo dosť a toto som si nevšimol. Čo som si ale všimol je, že obsluha bola na oboch staniciach aj so zariadeniami a “palubnou doskou”.
Teda, aby som bol presný, tak nadole som sa spustil saňami po originál saňovej dráhe a potom som to tak ešte párkrát spravil, to prvýkrát, čo som sane neťahal do kopca peši. A vnuci sa lyžovali.
Ale to som odbočil.
Lanovka v Nitre je kapitola sama o sebe. Mozno sa dozijem ze bude fungovat a to som moc stary este neni…
v bratislave nedavno stara lanovka “ozila”, dnes je plne vyuzivana. Mozno sa niecoho takeho dozijete aj v nitre ![]()
Tak ti poviem, ze keby neni plno hlupakov tak uz mozno mohla fungovat. Kedze to vsetci sabotuju tak to vyzera ako to vyzera…
Jeezis, tak to uz som taky pamatnik? Ja som sa tou zoborskou lanovkou kedysi veeelmi davno viezol a to je zastavena uz hodne dlho
)) Ale skoda, dufam, ze sa ozivi.
Celé je to len o tom, že na spustenie lanovky v Nitre treba nájsť 10-15 mil. SKK a potom dotovať jej chod ďalším 1-2 mil. SKK. Ale toto všade na svete mesto aktívne rieši spolu s potenciálnym investorom, ktorý ovládne všetko … vybuduje sociálne zariadenia, obchodíky, nejaký športový areál hore na Zobore, aj dole pod ním a bude prevádzkovať aj lanovku. Zamestná spolu sezónne možno 40 ľudí a mesto mu prispeje na prevádzku lanovky 1 mil. SKK … podporí sa turistický ruch, lebo by bolo o ďalšiu aktivitu viacej … ![]()
Dialniciar presne ako pises, ale ako vidim mesto o to nema zaujem aj napriek tomu ze o tom pisu a nejeden poslanec a primator si to dal ako za hlavny ciel. Na sportovu halu sa naslo 150 milionov aj ked uz mala byt dostavana stale nieje. Ta hala moc penazi neprinesie. Zato ta lanovka by ozivila turisticky ruch… to je na dlhu debatu
Na Slovensku je to tak. ![]()
Lanovka je v Starom Smokovci komfortnejšia a bezpečnejšia ![]()
dialnice.info/viewtopic.php?t=8361
Celkové náklady na rekonštrukciu by mali dosiahnuť približne 250 miliónov korún.
Kvalitné fotografie nových vožňov pozemnej lanovky počas prepravy ![]()
Dalsi clanok a video o lanovke ![]()
Ja som tu dal nejake informácie a fotografie pôvodnej lanovky z marca tohto roku:
zeleznicne.info/view.php?naz … 2007110025
![]()
Unikátna lanovka v závode VW Slovakia v Bratislave funguje už 5 rokov ![]()
dialnice.info/viewtopic.php?t=8668
Svetová rarita vo Volkswagene Slovakia (VW SK) jediná externá lanovka na prevoz vozidiel v automobilovom závode na svete - oslavuje od spustenia svojej prevádzky 5 rokov. Lanovka preváža autá z montážnej haly na testovaciu dráhu a späť. … viac v článku
…a nova pozemna lanovka na Hrebienok uz premava: