Jozef Ráž ml. minister dopravy od 25.10.2023

Cize tie mosty sa budu opravovat cez PPP alebo nie? V tom zaplave pozitivnych sprav na vystavbu dialnic/zeleznicnych trati, som to nejak prehliadol. :grinning_face:

3 lajkov

vlada schvalila ppp projekt. horsie ako keby ich opravili za statne ale zase lepsie akokeby mali spadnut.

3 lajkov

mali radšej nechať padnúť 2-3-5-10 mostov a zrazu by to bola štátna priorita a bolo by to opravené skôr ako cez ppp a stálo by to menej. no nevedí, chudobné Slovensko bude ešte chudobnejšie, a provízia príde v igelitke už teraz.

6 lajky

to je práve ten problém, nič by sa nezmenilo ani potom. maximálne by sa uzatvorila cesta a dala by sa niekoľko (desiatok) kilometrová obchádzka, viď napr. Sereď. alebo ak je možnosť, tak sa to len uzavrie. U nás takto. Myslím si, že mladší si už pomaly ani nepamätajú, že sa tu niekedy chodilo. a keďže je kvázi chodník vedľa, tak sa to riešiť ani nebude.

neviem ktory material pozerate ale ten s datumom 19.06.2025 obsahuje takmer vsetko. akurat je to informativny zasobnik projektov od dialnic az po opravu najmensich mostov.

presny a hlavne realny harmonogram to nie je. nadalej nevidiet zmysluplnu koncepciu. bud vela stavieb ak je vela penazi co nie je, alebo rozumne vybrane priority ked je malo penazi. urcite nie druhy profil braniska a pod. ked mame useky kde tranzit jazdi cez centra miest alebo po cestach na urovni 3 triedy.

nejake mosty uz padli za posledne roky a statna priorita to aj tak nebola.

2 lajkov

Máš aj niečo k zabudnutému projektu Soroška, ktorý bol blízko realizácie a od roku 2000 sa na ňom ani čiarka neurobila. Hladovej doline z RV a Dobšinej určite pomôže k mobilite v smere na KE a priemyselne parky no aj na významnú investíciu MH a to je VOLVO. A nie len sprísňovať pravidla cestnej premávky a sprísňovať obmedzovanie rýchlosti. To je hej na západe, keď vieš po lokálkach sa dostať na bezpečnú cestu z väčšou povolenou rýchlosťou napr. a od NR alebo TN, dochádzať za prácou v smere do BA.

4 lajkov

Vie niekto uz teraz ci tie mosty sa budu len reparovat a popripade aj vymienat, alebo sa budu aj rozsirovat pre odbocovanie v lavo. Takych pripadov je dost kde hned za mostom prebieha ulica kolmo.

Zodpovedné verejné financie

Ale súhlasím s tym, ze urcite sa nájdu aj dobre veci…reagoval som na to, ze takýto vycuc pozitiv je akoze uplne odveci pri tomto rozpravkarovi

1 lajk

je to vyštudovaný právnik … má určite bližšie k Hansovi Christianovi Andesenovi ako k diaľničnému technológovi :wink:

1 lajk

Z dostupných správ a zápisu zasadnutia vlády to pôjde cez PPP.

Rozplánovanie uzávierok a obchádzkových trás bude na developerovi, ktorý to vyhrá.

To si tu ešte počítame kto sa kadiaľ a kam nedostal … :wink: … a prečo :):):slight_smile:

Možno bude treba nové vlákno.

Účet ktorý upozorňuje na nedostatky na železniciach a keď chcú označiť nášho najlepšieho ministra dopravy tak hups nedá sa lebo si ich zablokoval. :rofl: To nevymyslíš.

6 lajky

Ráž ukázal, ako chce po novom stavať diaľnice. Tunel Karpaty si počká, rozostavať chce južný ťah aj Oravu

1. Ministerstvo dopravy zverejnilo aktuálny harmonogram, ako chce stavať diaľnice.
  2. Niektoré veľké projekty sa posúvajú v čase a niektoré v harmonograme zatiaľ ani nefigurujú.
  3. Štát by chcel stavať čoskoro pri Trenčíne aj ďalšie úseky smerom na Poľsko.

Štvrtá vláda Roberta Fica zdedila niekoľko rozostavaných diaľnic. Kľúčový cieľ zostal dobudovať diaľnicu D1 medzi Bratislavou a Košicami. Na nej zostalo niekoľko miest bez autostrády. Situácia sa v tomto smere postupne zlepšuje.

Za príbehom tunela Višňové pri Žiline dali bodku pred Vianocami a obchvat Ružomberka by chcel minister dopravy Jozef Ráž dokončiť v tomto roku. Z nových ciest sa zatiaľ jeho rezortu podarilo tiež rozbehnúť tri úseky kysuckej D3.

Otázkou je, čo bude s ďalšími diaľnicami, ako napríklad posledný úsek D1 medzi Bratislavou a Košicami medzi Turcom a Liptovom či tunel Karpaty v hlavnom meste. Viac svetla do toho, kde chce štát stavať autostrády v najbližších rokoch, vnáša harmonogram, ktorý rezort dopravy aktualizuje každý rok.

Najnovšie vydanie aktuálne zverejnili.

Čo je aktuálne pre štát prioritou

Materiál ukazuje, že Ráž by chcel rozostavať úsek medzi Turanmi a Hubovou v budúcom roku. Pôvodný dokument z minulého roka ešte počítal s tohtoročným nábehom. Ďiaľničiarom sa však skomplikoval tender, ktorý museli nakoniec vyhlásiť nanovo.

Obchvat Košíc by sa zas mal podľa plánov stavebne rozhýbať až v roku 2028.

Ďalším záverom je, že v tomto aj budúcom roku pôjde do diaľnic menej prostriedkov a s väčším stavebným boomom počíta Ráž až v roku 2028.

Ministerstvo dopravy pre HN upresnilo, že harmonogram je pokračovaním toho minuloročného a k veľkým zmenám v ňom nedošlo. „Zdôrazňujeme, že ide o indikatívny zoznam a realizácia jednotlivých projektov, vrátane prípravy je závislá od dostupnosti financií zo štátneho rozpočtu, či zdrojov EÚ," povedala hovorkyňa ministerstva Petra Poláčiková.

Južná diaľnica

O dva roky by sa mali podľa investičného rozvrhu naplno rozbehnúť aj dva úseky takzvanej južnej diaľnice R2 pri Rimavskej Sobote, ktoré diaľničiari začali súťažiť v tomto roku.

Už v budúcom roku však počítajú pri výstavbe týchto dvoch autostrád v polprofile s menšími sumami. Ide o dva úseky, ktoré sú v oficiálnych prioritách rezortu pomerne nízko, bývalý minister dopravy v tretej Ficovej vláde Árpád Érsek ich však rozpracoval a aktuálne sú pod nimi vykúpené pozemky a majú aj potrebné povolenia. Zdroje financovania sú však zatiaľ neisté.

Čo sa týka ostatných častí R2, na prioritnejší obchvat Zvolena by podľa plánu mali nabehnúť pracovné stroje až v roku 2033. Ten nedávno dostal zelenú na rezorte Tomáša Tarabu, kde prebiehala ostrá výmena názorov dvoch dotknutých samospráv. Envirorezort nakoniec rozhodol pre trasovanie bližšie k Sliaču. Nevôľa obyvateľov kúpeľného mesta, ktorým obchvat paradoxne priťaží, sa môže prejaviť aj v ďalších stupňoch prípravy. Sliačania odkázali, že budú žiadať od štátu aspoň kompenzačné opatrenia. Zvolenský obchvat je strategickou investíciou a posledným nedobudovaným úsekom na tejto trase, kde aktuálne vzniká dopravný lievik.

Predbehnúť by ho napriek tomu mali dva ďalšie úseky rýchlostnej cesty R2 pri Trenčíne, konkrétne medzi Trenčianskou Turnou a Ruskovcami. Na Orave by sa zase mala naštartovať výstavba R3 od Nižnej po Sedliacku Dubnú v roku 2030. Región mal podľa posledného sčítania dopravy výrazné nárasty vozidiel na svojich cestách. Najviac áut pribudlo v Dolnom Kubíne, tento úsek však zatiaľ v zozname nefiguruje. So začiatkom prác na diaľnici na Zemplíne, konkrétne úseku pri Michalovciach, počíta Ráž v roku 2030.

Investujú menej

Čo sa týka veľkých projektov, ako je plánovaný verejno-súkromný PPP projekt od Prešova po poľské hranice či tunel Karpaty pri Bratislave, tie v hlavnej tabuľke nie sú.

Z ďalších častí materiálu však vyplýva, že zatiaľ je pokračovanie obchvatu Bratislavy naplánované na rok 2032.

Na východnej časti D1 by sa mohla druhá rúra tunela Branisko rozostavať v roku 2031.

HN sa ministerstva dopravy pýtali na to, prečo sa tieto úseky nedostali do hlavnej tabuľky.

Poláčiková odkazuje, že úsek bratislavskej D4 medzi Račou a Záhorskou Bystricou aj s budúcim 12-kilometrovým tunelom Karpaty, či druhú rúru Braniska postupne pripravujú. „To isté platí aj o R4, pričom prvý úsek Lipníky – Kapušany je zaradený vcelku," povedala ďalej k autostráde pri Prešove.

Z harmonogramu vyplývajú aj ďalšie termíny, napríklad rozšírenie diaľnice medzi Bratislavou a Sencom na osempruh by sa mohlo rozbehnúť v roku 2030. Štát počíta v najbližších rokoch aj s obchvatom Krupiny či rozšírením Starej seneckej cesty, tam sú však termíny už neskoršie.

Výstavbe diaľnic a ciest odborníci v minulosti vyčítali nekoncepčnosť a zmenu priorít po nástupe každej garnitúry. V minulosti bolo niekoľko prípadov, keď ministri dopravy stavali diaľnice v regiónoch, odkiaľ pochádzali, alebo kde mala ich politická strana najsilnejšiu voličskú základňu.

Toto mali zmeniť tvrdé priority na základe analýz, ktoré si rezort dopravy určil v roku 2020. Z týchto čísel vznikol harmonogram výstavby, ktorý ministerstvo dopravy aktualizuje každý rok. T​akýto harmonogram majú aj cesty prvej triedy a železnice. Rozvrh diaľnic sa štátu nedarí napĺňať plne podľa vytýčených priorít. Síce sú prvé miesta obsadené diaľnicou D3 a dokončením D1 po Košice, ďalšie časti ako D1 ďalej na Ukrajinu a R4 smerom na Poľsko sú zatiaľ v plánoch zahrnuté len okrajovo. Na druhej strane pribúdajú časti R2, ktoré sú síce pokročilé v príprave, v prioritách sa však pohybujú až na 48. mieste a nižšie.

Ministerstvo si v čase, keď určovalo metodiku, vytýčilo, že by bolo vhodné každoročne investovať do diaľnic 0,8 percenta HDP, teda zhruba 800 miliónov eur.

Toto sa im však dlhodobo nedarí napĺňať a aj v aktuálne zverejnenom harmonograme vidieť pri investíciách do diaľnic výrazné výkyvy. Napríklad v tomto roku sa počíta na autostrády so sumou 387 miliónov eur, zatiaľ čo v budúcom roku to bude menej ako 600 miliónov. Boom by mal prísť až v roku 2028, keď sa naplno rozbehne aj výstavba poslednej časti diaľnice do Košíc, ktorá si bude vyžadovať každoročne podľa aktuálnej kalkulácie, keď ešte nie je vysúťažená cena, zhruba štvrť miliardy eur. V roku 2028 teda štát počíta, že dá do diaľnic 935 miliónov eur.

Zdroj: Ráž ukázal, ako chce po novom stavať diaľnice. Tunel Karpaty si počká, rozostavať chce južný ťah aj Oravu

Autor: T. Garai

10 lajky

okrem Tu-Hu, všetko po voľbách :grinning_face:

1 lajk

Ak myslíš Tunel Soroška, tak ten nemal bohužiaľ financovanie a ani podporu UHP a ani dokončený projekt. A neexistovala ani strategická agenda kam by sa dal v tom obdobý zaradiť.

Tunel Soroška – Wikipédia

Od Zacharoviec po Figu sa súťaží, lebo to 2013 Árpád Érsek zvládol pripraviť a vykúpiť, nech boli jeho dôvody akékoľvek. Škoda že len v polovičnom profile. A aj tam sa ešte hľadá finančné krytie. Ale tu je už svetlo na konci tunela :slight_smile:

Ja osobme si myslím, že dostavaním výraznej časti R2 stúpne aj jeho opodstatnenie, politická vôľa a tak ako na D1 Turany-Hubová bude na R2 aj on jedným s posledných úsekov lebo … no lebo €€€

3 lajkov

Prepáč, nestihol som ti odpísať skôr.

Neviem ktorú časť môjho príspevku si myslel, ale áno! Práca ministra dopravy (JUDr. Ing. Jozef Ráž, teda právnika) je podľa mňa tak na 2+ (nejak sa totiž neviem stotožniť s jeho účesom :slight_smile: )

Čo sa týka tímu NDS a ich kontrolnej činnosti na úrovni štátnych tajomníkov na nedoriešených problémoch, tak to je za mňa tak za 1- … (áno, mám rád Kysuce, D3 a Žilinu ako takú, čo ste si už z mojich príspevkovú isto všimli :smiley: )

Čo sa týka projektantov, tu platí porekadlo mojej starkej, ktorým sa riadim. Citujem: “Kto nič nerobí, nič … ehm … nedokazí!” A často nepoznáme dôvody rozhodnutí preto ani ich projekty hneď nezatracujem. (Ale ten kruháč pred Valalikami a križovatka Vydumanec … No niekedy mám fakt pocit, že sú to aj tak trocha romantické duše … iný môžu povedať umelci … 3+ :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

A tu sa mi ale páči Motto pána Ráža, ktoré tak trocha parafrázujem … „Ak sa nám niečo nepodarí, tak jediné čo nám ostáva s tým robiť, je … ďalej robiť!“

1 lajk

moznost financovania ide nepriamo umerne s cenou. takze ked soroska nebola financovatelna tak D turhub je nasobne menej financovatelna.

2 lajkov

ešte by som doplnil, porekadlo LuTe, kto roví robí aj chyby. Presne to platí aj o projektantoch. V prvom rade projektant dostane zadanie, k torému sa musí čo najviac priblížiť. Druhá vec, keď sa dielo podarí, určite aj on si povie, toto som mohol spraviť ináč lepšie… A už mám nejradšej “odborníkov” čo vôbec netušia prečo je to to tak, ale všetko vedia ako “truhlík”. Len jeden príklad: keď dokoncčili PX , tak som služobne cestoval so svojím nemeckým šéfom do PX. Ohromnú srandu mal , aký su slováci “hlúpi”, keď videl tie mostné objekty pred PX od ZA, že takéto veci stavajú. Keď som mu vysvetlil, že tie mosty tam musia byť, lebo je to zátopové územie, vcelku nepochopil, tak som mu musel vysvetliť, čo je to zátopové územie, tak potom sa prestal smiať. …

1 lajk

Áno, myslel som na to ako ukážku, že na niečo sa investuje, vyhlási aj verejné obstarávanie a potom premrhané finančné prostriedky, keď sa stratí politik, lebo sú iné priority a medzitým sa tak sprísni legislatíva či už bezpečnosti alebo ochrany prírody, že to bude nerentabilné to postaviť. Keby sa to stavalo hneď v pomere 60:40 severe-juh, tak už by to bolo dávno postavené bez väčších problémov.

1 lajk

Bez väčších problémov? :smiley:

2 lajkov