I/9 Drietoma (CZ) - Bánovce n/B - Prievidza - Žiar n/H

2yombie:
v pondelok som vyrazil o pol 7 a došiel s dobrým výsledkom, na hraniciach som bol za 1 hod. 10 min. Za ten čas vdačím tomu, že som v Novákoch na nadjazde predbehol traktor a pár aut, čo sa tam za nim vliekli. (je tam 70 tka a traktor nevydal viac ako 50). Do BnB relatívna pohoda. Do TN som šiel za jedným kamiónom, ale ten ťahal 90km/h, s tým problém nemám.(samozrejme pokiaľ neprijde kopec, tam kamión chcipne a robí problém). Na českej strane to bolo teraz hustejsie, ale široká cesta robí zázraky. Napodiv som mal dosť rušno v Buchlákoch. V kopci pred motorestom Samota, vidim do ďialky na vrchole kamión, som ďaleko, nedám ho, spomaľujem a moj osud je spočítaný. Dolu kopcom (1 pruh) sme šli 40tkou. Zdržala aj oprava cesty pri exite na D1 na Slavkov, obchádzalo sa cez priľahlú obec, takže kolonka na 20 min bola.

2 all: este ma napadli drobné veci, čo by pomohli.
1.) Napisat ministrovi (asi dopravy a zivotneho prostredia) nech sprísnia legislatívu pre vek a emisie áut. Naopak, nech zatraktívnia kúpu novych áut napr. šrotovným, resp. zrušením registračných poplatkov pre nové autá. Ja mam totiž pocit (a najma teraz, ked je lacný benzín), že Slovensko je jedno velké vrakovisko Európy (zrejme vďaka nízkej životnej úrovni na SK). Pritom staré auta spomaľujú, viac znečisťujú a sú nebezpečné pre všetkých na ceste.
2.) spraviť legislatívu pre pomalé kamióny a poľno vozidlá, že keď má za sebou kolónu, tak na najbližom možnom mieste sa odsunie nabok a nechá kolonu prejsť. Inak možnosť pokuty. Ohľaduplnosť by mal mať každý vodič automaticky v hlave. Žiaľ veľa kolón vzniká aj od toho, že na špici je pán Idiot.

V tomto Ťa veru nepodporím. Čo sa týka životnosti, drvivá väčšina nových áut stojí za figu borovú, to už vedia hádam všetci.. Naviac existujú ľudia, starý ľudia, ktorý si nové auto nemôžu dovoliť ani vďaka šrotovnému. Toto nie je riešenie. Nemám pocit, že všetky staré autá treba hádzať do jednoho pytla. Napr. ja osobne nemám pocit, že by som so svojou 20 ročnou krabicou na ceste zavadzal. Mám 160 koní, zrýchlením predčím ktorékoľvek bežné osobné auto a pri tom jazdím so spotrebou do 6l/100km (benzínu, nie nafty - a s tým sa koľkokrát nemôže pochváliť ani väčšina najmodernejších áut s obdobným výkonom). A nehovorím to z ľahostajnosti k životnému prostrediu. Som typ človeka, ktorý v prírode zbiera odpadky a neraz som zastavil a vyzbieral odpadky aj popri ceste. Vodičský zážitok mi proste nenahradí žiadny nový bežne dostupný voz. Síce nahradí, ale za cenu, čo si bežný smrteľník dovoliť nemôže. Ďalší aspekt, nie každý majiteľ veteránu chce mať svoje vozidlo na veteránskych značkách a vytiahnúť ho len predpísaný počet krát na predpísaný počet kilometrov v roku. Mnoho takýchto ľudí s týmito autami chce jazdiť častejšie, pre radosť.. to čo vravíš, by ich odstránilo z ciest úplne a videl by si ich nanajvyš tak 3x ročne na veteránskych zrazoch. Neviem ako Ty, ale ja sa vždy poteším ak na ceste stretnem starú Tatru 603 alebo MBčko. Vyčaruje mi to úsmev na tvári, stiahnem okienko, zamávam, zatrúbim. Je to krásne a rozhodne to netreba ničiť plošne ako navrhnuješ. Z globálneho hladiska netvoria ani len milióntinu percenta všetkých spomaľovačov a znečisťovateľov. Naviac nemám dojem (ako píšeš), že by boli takéto vozidlá nebezpečné pre všetkých na ceste. Prečo pre všetkých? Nebezpečné sú nanajvyš tak pre toho, kto v nich jazdí. A to je jeho vec. Rovnako ako ja, keď nejazdím na bicykli mimo obce s povinnou prilbou. Koho tým ohrozujem? Jedine tak seba. A to je moja vec. Ďaleko väčší význam ako takáto represia by malo napr. zatraktívnenie elektromobility či vodíkových vozidiel, ale určite nie sprísňovanie legislatívy. Sprísňovaním legislatívy nedosiahneš nič, naopak treba podporovať vývoj, či nákup. To máš to isté ako keď EU tlačí na výrobcov vozdiel, aby robili svoje nafťáky stále ekologickejšie a ekologickejšie.. Výsledok je taký, že nás plošne klamú (dieselgate) a že motor vyrobený pod taktovkou takejto legislatívy má objem 1000ccm, rozsype sa po 50tkm a v akcelerácii či v stúpaní v kopci ho predčí akékoľvek staršie vozidlo (zrýchlenie z 0-100 najnovšej fabie 1.0 mpi za 15,7 sekundy skutočne nie je oslnivé číslo). Netreba na problém nahliadať slepo len z jednoho uhla pohľadu. Aspektov je mnoho. Rovnaký problém by si vyriešil napríklad odstránením konkrétnych bodových závad na cestných komunikáciach, v tomto prípade pridaním chýbajúcich pruhov pre pomalé vozidlá v tiahlych stúpaniach (Brezolupy, Hradište, Nováky, atd..), ktoré tam (keďže je to medzinárodný ťah a cestná komunikácia prvej triedy) vlastne už dávno mali byť..
Ak chceš skutočne niečo sprísňovať, tak by to mali byť kontroly zamerané práve na presúvanie poľnohospodárskej a ťažkej stavebnej techniky po cestách prvej triedy. Nemám poznatok o tom, či sa menila legislatíva, ale pokiaľ viem, tak takéto vozidlá mohli na cesty prvej triedy iba s platnou výnimkou. Skutočnosť, koľko sa ich v súčasnosti bezproblémovo premáva na cestách prvej triedy, a hlavne v čase dopravných špičiek, je priam zarážajúca. A drzosť, neupratať sa na bok na najbližšom odpočívadielku než prejde okolo vytvorená kilometrová kolóna, je priam donebavolajúca. To už nie je ani tak drzosť ako arogancia.. :unamused:

Ešte drobný dodatočný OT: to s tým lacným benzínom si tiež dúfam nemyslel vážne, či? Ako dlho jazdíš? Pretože s nadhľadom Ti môžem osobne povedať, že v porovnaní s tým, čo stál benzín pred desiatimi rokmi to predstavuje dosť markantný nárast ceny.. a za 20 rokov ani nehovorím.. takmer 200% :smiley:

jazdím krátko cca 5 rokov. Ale pamatám, ako stál benzín 37Kc a teraz 27Kc a nižšie to už nepojde, kvoli daniam.

čo sa týka starších áut, je to komplikované. Určite by ale bolo na mieste byť prísny voči technickému stavu starších áut. Vieme ako sa dnes podliezajú STK a EK, majitelia si častokrát dajú ostrániť katalyzátor (resp. si ho požičajú na STK,EK), pretože nový je drahý.
Prečo ohrozuje všetkých? Pokiaľ má vozidlo zlý technický stav (a je vačšia šanca, že to bude staršie auto),tak može nastať náhla porucha a všetci okolo napr. za ním alebo v protismere to možu schytať. (najma pri zlých podmienkach, zima, dážd, mráz, ľad). Samozrejme vždy platí aj na ceste, že silnejší má vačšiu šancu na prežitie bez ohľadu nato či je nový alebo starý.
BTW: bezpečnosť vozidla nie je len o zrýchlení vozidla.
Čo sa týka pridania pruhov do kopcov, to by pomohlo a možno by to nestalo veľa peňazí. Ale napr. obchvaty obcí na trase TN-PD. (Najma Dolné, Horné Vestenice a Hradište), to bude drahšie.

Technicky stav vozidla zalezi od majitela, nie veku auta. Praveze stare auta sa menej kazia, lebo sa tam nema co pokazit, nie ako na tych modernych haraburdach prepchatych elektronikou…

Vzbúrme sa, zrušme dane a pôjde to aj nižšie.. :wink: Hold, pokiaľ má ale Slováčisko strechu nad hlavou a pár drobných na jedlo a na pivo, ústa si neotvorí..

Nedá sa než súhlasiť s tým, čo napísal ANDi. Riešiť zlý technický stav vozidla je jedna vec a celoplošné sprísňovanie legislatívy voči veku vozidla je vec druhá. Pletieš hrušky s jablkami. Naviac Tvoje konšpirácie o ohrozovaní typu keby, možno, či mohla by a podobne (len preto, že sa jedná o staršie auto) sú úplne mimo. A zo štatistického hľadiska absolútne mimo. Nula celá nula nula nula nula nula nula nula nič.. Ak niekoho na cestách skutočne ohrozuješ, tak je to o neprispôsobení rýchlosti stavu vozovky, neodhadnutí svojich schopností, alkohole, nedaní prednosti, nepozornosti alebo preto, že si vodičák vôbec nemal dostať (dnes ho dostane fakt každý blbec, ako sa denne presvedčujeme na cestách). Vek vozidla patrí až kamsi na posledné priečky. Že nastane u starého vozidla náhla porucha a niekto v protismere to môže schytať? To je asi taký blud, ako keby si tvrdil, že keď sa za volantom nepripútam, že tým ohrozujem úplne všetkých naokolo. Nie je to pravda. Ohrozujem akurát tak seba. Áno, moje telo môže pri náraze či nehode z auta vyletieť a niekoho tak nedajbože zraniť či zabiť.. ale aká je pravdepodobnosť, že sa to stane? 1:100000000? Viac? To isté máš aj s náhlymi poruchami s nejakými následkami u starých vozidiel. Na všetko je iný meter. A veselo tvrdiť, že staré vozidlá sú kazové črepy a na cestách nemajú čo hľadať, to môže buď len zarytý odporca alebo úplný ignorant. Nie je to tak dávno, čo po cestách brázdili iba škodovky a sem tam nejaká tá felicia. Fakt to nie je tak dávno. Ak máme niečo tvrdiť, tak pravý opak, že staré “črepy” sú dnes už dávno nenávratne preč. Ak dnes vlastní niekto nejaké staré vozidlo, tak je to pravdepodobne nejaký postarší dôchodca, alebo vyslovený nadšenec, ktorý pozná svojho štvorkolesového priateľa do poslednej skrutky. Samozrejme, je tu aj nezanedbateľná skupina vozidiel, ktoré prechádzajú cez EK a TK iba vďaka úplatkom a na cestách už dávno nemali čo hľadať.. ale ruku na srdce, koľko z nich má 20 rokov a viac? Opäť je to smiešne percento. Do tejto skupiny patria naopak vydýchané, či tisíckrát opravované búrané jazdenky s reálnym nájazdom tak 500tkm a vekom okolo 10 rokov. V tejto kategórii sa dnes ryžuje a predáva najviac áut. Technický stav takéhoto auta predstavuje mnohonásobne väčšie riziko ako nejaký postarší zachovalý voz.. a to je presne to, o čom sa celú dobu bavíme.. nie vek, ale skutočný stav.. a to je obrovský, zdôrazňujem, obrovský rozdiel :wink:

Ja zastavam nazor, ze akykolvek 10-20 rokov stary vred dokaze ist tych 90km/h, ak je v stave ako ma byt pri jazde po ceste. Realne vieme ako to je a z mne neznamych pricin, mame exotov co chodia 70-80 km/h. A to je podla mna daleko nebezpecnejsie ako technicky stav ich vozidla.
(Ano narazam presne typicky na Fiat Punto, Renault Clio, Thalia, Peugeot 206-8…)

Toto je inak veľmi zaujímavý úkaz. Osobne mám odsledovaný presne, ale presne tento istý jav. Takmer vo všetkých prípadoch nejakej (zbytočne) vlečúcej sa kolóny je na jej čele obvykle Renault alebo Dacia (zvyčajne akýkoľvek, renaultisti si v kolónoch priam hodujú a držia jasný top.. najčastejšie to však je Renault Thalia alebo jej sestra Dacia Logan). V prípade, že sa na čele kolóny nevyskytuje ani jedno vozidlo týchto dvoch automobiliek, je tam takmer vždy s veľmi vysokou pravdepodobnosťou nejaký Peugeot, Fiat alebo Opel.. :wink:

Low cost alebo entry level auto - jazda na spotrebu v 90% prípadoch. K tej debate o techn. stave hore - po šrotovnom sa viditeľne zmenila situácia na SK cestách, bol som prekvapený, koľko 120tiek, Favoritov a veľmi zachovalých Felícií som ešte pred rokom videl za hranicami v ČR najmä Zlínský a Juhomor. kraj, to u nás je skôr už len raritka. Čo treba sprísniť je určite vydávanie vodičákov, v roku 2003 som na skúšobnej jazde s policajtom prešiel celkom max 400m (!) + jedenkrát mi to v kopci v križovatke skapalo. Za takú chvíľu komisár nemôže posúdiť kvalifikovanosť šoféra, navyše čisto v meste na rovných 4-prúdovkách s 50tkou. Tak sa potom nedivme stojacim autám pred prázdnym kruháčom, jazde 70tkou na prehľadných rovných úsekoch…

aj tak ked je problem..na ceste .tak za volantom vidim bud 75 roc dochodcu alebo cuduj sa svete zenu :slight_smile: ..nin mesiac atento mi zeny vodicky buchli do mojich dvoch aut…hm na zamyslenie.. :wink: :bulb: .

V autoškole sa vôbec neučí nič o fyzike a len málo o konštrukcii auta a ako ovplyvní správanie v reále, ak niekto na ZŠ nedával na fyzike pozor, môže na túto kritickú neznalosť doplatiť zdravím a životom, napr. prípad 2 roky dozadu vodička predbiehla autobus a nestihla, bohužiaľ doplatila na to životom.
Ešte som sa neviezol s vodičkou ktorá by využila podradenie alebo plyn.pedál (ak je to nutné) naplno. Komótne sa predbiehať sa dá, ale s rizikom…

Vráťme sa naspäť k téme. Po včerajšej jazde na úseku medzi PD a TN som si všimol čiastočnú snahu o opravy v úseku Nováky - Horné Vestenice. Každopádne nechápem spôsob realizácie - striekaný mikrokoberec na praskliny (neviem, či sa to tak presne volá). Každopádne uvedený spôsob “opravy” je veľmi, veľmi otázny. Po roku/dvoch tento spôsob podľa môjho osobného názoru spôsobí katastrofu aká je napr. pred BN od Novák (tam rovnaký spôsob “opravy” urobili pred dvomi rokmi a teraz je to čistá katastrofa).

Poprosim predosle prispevky presunut trebars sem Co vas v premavke najviac vytaca?

2ANDi: suhlas ale ako to mám presunúť? daj návod alebo možeš moje príspevky presunúť?

2yombie: Nehádajme kvoli jednému argumentu, resp. dvom (vek a technický stav vozidla). Mimochodom, mám v rukách nové číslo Svet Motoru (určite nie som vášnivý motorista ako Ty, ale občas to kúpim) a majú tam článok o asistenčných systémoch a bezpečnosti. Tie veci sa stále vyvíjajú a doplňujú do nových áut. Budem citovať prvú vetu…“že jsou auta stále bezpečnejší, nikoho neudivuje. Jenže v řeči čísel ohromí, o jak velký kus se zlepšila jen za pár posledních let. Evropská komise spočítala, že současné vozy proti těm z poloviny 90 let snižují riziko usmrcení či těžkého zranění posádky při nehode prinejmenším o polovinu..”
Ale som rád, že patríš k nám do rodiny tzv. benzinistov :slight_smile:. Tu sa chcem ospravedlniť všetkým vodičom starších naftových osobných áut… Nemám Vás rád, pretože príšerne smrdíte a o to viac znečisťujete :smiley:

a teraz k téme…

všímol som si 2 miesta na úseku TN-BN, ktoré by stálo dať do pozornosti SSC :

1. križovatka na Dežerice, čo nasleduje po MUK BnB západ. (križovatka I9 s I1861). Tam, keď sa občas niekto rozhodne odbočiť, musí dať prednosť autám v protismere napr. z TN a teda zastavíť. Autá za ním musia tiež, pretože je to tam úzke. Ak ale do roka postavia obchvat Svinnej, nech sa s tým netrápia. :smiley:

2. jeden trčiaci panel na I9 od D1 smerom na BnB na úrovni Trenčianskej Turnej, tesne pred odbočením na Bánovskú cestu. Tento panel určite neminiete, ak obchádzate stojace autá ktoré odbáčajú do TN a musia dať prednosť proti idúcim .

26 aprila som sa vracal z BA…klasika D1..smer na Chocholnu -BN -PD…V radiu expres pocujem spravy ze za BN smerom na NOVAKY…havaria kamiona a os. auta…Tak som to dal najkratsou trasou HC-TO-PD…za 110 min co som prisiel do PD v radiu hlasia problem- stale bola cesta velmi tazko prejazdna a tvorili sa kolony…Klasika havarie a kolon y to nas caka najb 20 rokov na trase…D1-BN-PD skoro kazdy den…Inac este v stupani za motorestom MAJER…som chytil kolonu kamoina s nadrozmernym nakladom s dopr vozidlom tak som isiel krokom asi 10 min do novak usek 2 km..Proste Hornonitgrianska klasika…ak sa potrebujete dostat do najv okresu v TN kraji.. :frowning: :bulb:

tiež sa rád pridám k akejkolvek snahe urýchliř reko I/9 okolo bieroviec je to neskutočná katastrofa.
Ak treba blokadu, zavolam kamosom a ideme tam aj s Tatrami mne je jedno, ideálne ked bude Pohoda, nech sa tam nikto nedostane, to by bolo v spravach zarucene !

http://nastrencin.sme.sk/c/20188529/problematicku-krizovatku-rozdelia-na-dve-samostatne.html?ref=njctse

myslím, že SSC by si mala vytiahnuť z nejakej štatistiky, všetky križovatkové úseky na Slovensku s podobnými intenzitami a s neexistujúcimi odbočovacími pruhmi. To, že sa tým zvýši bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky je jasné každému a možno aj policajtom… Na trase TN - PD ich je viac ako dosť.

Vybraté z článku na stránke NDS:

V úseku Drietoma - Bánovce nad Bebravou sa bude realizovať oprava mosta ponad diaľnicu D1. Vymeníme ložiská na oporách a pilieroch mosta. V rámci tohto procesu dôjde k zdvíhaniu a spúšťaniu konštrukcie mosta, čo si vyžiada isté obmedzenia.

Oprava si vyžiada čiastočnú uzávierku diaľnice D1, ako aj čiastočnú aj úplnú uzávierku cesty I/9. S cieľom skrátenia doby čiastočnej uzávierky budeme práce vykonávať aj v nočnej dobe, počas víkendov a sviatkov.

Počas čiastočnej uzávierky cesty I/9 bude doprava v smere z Bánoviec nad Bebravou do Drietomy s neobmedzeným prístupom na diaľnicu vedená z cesty I/9 od križovatky na D1 - Trenčín Juh na diaľnicu D1 v smere na Žilinu do križovatky SSÚD späť do križovatky D1 - Trenčín Juh na cestu I/9 v celkovej dĺžke cca 22 km. Doprava s obmedzeným prístupom na diaľnicu bude vedená z cesty I/9 po ceste II/507 do Trenčína, po ceste I/61B a I/61 späť do križovatky ciest I/9 a I/61 na cestu I/9 v dĺžke cca 17 km.

Most nad diaľnicou D1 bude úplne uzavretý:

dňa 19.07.2016 (utorok) od cca 22:00 do 20.07.2016 (streda) do cca 04:00
dňa 27.07.2016 (streda) od cca 22:00 do 28.07.2016 (štvrtok) do cca 02:00   
dňa 02.08.2016 (utorok) od cca 22:00 do 03.08.2016 (streda) do cca 02:00
dňa 17.08.2016 (streda) od cca 22:00 do 18.08.2016 (štvrtok) do cca 02:00
dňa 29.08.2016 (pondelok) od cca 22:00 do 30.08.2016 (utorok) do cca 02:00
dňa 08.09.2016 (štvrtok) od cca 22:00 do 09.09.2016 (piatok) do cca 02:00 

Počas úplnej uzávierky cesty I/9 v smere z Drietomy do Bánoviec nad Bebravou bude doprava vedená z cesty I/9 po I/61 do Trenčína po ceste I/61B, po ceste II/507 do Trenčianskej Turnej späť na cestu I/9, o dĺžke cca 12 km.

V smere z Drietomy do Žiliny bude doprava vedená z cesty I/9 po ceste I/61 do Trenčína cez privádzač Trenčín späť na D1, o dĺžke cca 9,5 km.

V smere z Bánoviec nad Bebravou do Drietomy bude doprava s neobmedzeným prístupom na diaľnicu vedená z cesty I/9 od križovatky D1 - Trenčín Juh po diaľnici D1 v smere na Žilinu po križovatku SSÚD a naspäť do križovatky D1 - Trenčín Juh na cestu I/9 o dĺžke cca 21 km. Doprava s obmedzeným prístupom na diaľnicu bude vedená z cesty I/9 v Trenčianskej Turnej po ceste II/507 do Trenčína, po ceste I/61B a I/61 späť do križovatky ciest I/9 a I/61 na cestu I/9, o dĺžke cca 20 km.

Zdar,

fuha, tak to sa zapotime, my co nemame navigaciu :slight_smile:
nepoznam dobre znacenia ciest ale nedalo by sa to obist cez Opatovce na cestu 61?
pripol som obrazok TN_obchadzka a nikde ho nevidim.

diky