Energetika v SR a vo svete

Neviem či to tu už bolo

https://www.facebook.com/share/v/18ocdssh39/

1 lajk

Keď už sme pri tom Exxone :smiley:

https://www.youtube.com/watch?v=fmbZwxEnAFc aj tak sa da vysvetlit…

Viedo sme tu už mali aj keď musím povedať, že v angličtine je pozerateľnejšie, každopádne odpovedať som úplne nechcel ale videl som ho na FB u každého druhého dezoláta ako dôkaz svetového sprisahania, ktoré oni už dávnejšie odhalili, nedalo mi to a musel som to trocha prebehnúť cez AI. Pravdepodobne to bolo buď veľmi vytrihnuté z kontextu celého seriálu, alebo seriál financoval Exxon :smiley: EDIT: asi to bude možnosť 2 "Ak sa ti páčil ten monológ o energetike, celý seriál sa venuje svetu ropného priemyslu v Texase. Len treba mať na pamäti, že ide o hranú drámu, nie dokument – postavy často prezentujú silné názory, ktoré nemusia odrážať vedecký konsenzus."

Pre moderné veterné turbíny sú typické hodnoty:

• Na pevnine (onshore): približne 3 až 12 mesiacov.
  • Na mori (offshore): približne 6 až 18 mesiacov, pretože ich výstavba je materiálovo aj logisticky náročnejšia.

Po tomto čase turbína vyrobila toľko bezemisnej elektriny, že “vykompenzovala” emisie vzniknuté pri:

• výrobe ocele, betónu a kompozitných materiálov,
  • výrobe komponentov,
  • doprave,
  • výstavbe a montáži.

Potom už počas zvyšku svojej životnosti (bežne 20–30 rokov) vyrába elektrinu s veľmi nízkou uhlíkovou stopou.

Pre predstavu:

• Celková uhlíková stopa veternej elektriny počas celého životného cyklu je približne 7–15 g CO₂e na kWh.
  • Pre porovnanie:
    • zemný plyn: približne 400–500 g CO₂e/kWh,
    • uhlie: približne 800–1 000 g CO₂e/kWh.

To znamená, že aj keď výstavba veternej turbíny vytvorí významné množstvo emisií, vďaka vysokej produkcii elektriny ich zvyčajne “splatí” za menej než rok a následne ešte desaťročia prináša čistú výrobu elektriny.

Medzi rečou si pán vo videu prskol aj na solár a Teslu, tak som prebehol aj tie:

1. Solárne panely: približne 1–3 roky na offset emisií výroby (životnosť 30–40 rokov).
  2. Tesla / elektromobil: vyššie emisie výroby oproti porovnateľnému spaľovaciemu autu sa zvyčajne vyrovnajú po približne 20 000–60 000 km (v závislosti od elektrickej siete a spôsobu nabíjania). Potom má elektromobil spravidla nižšie celkové emisie počas prevádzky.
3 lajkov