Dopravné značenie (DZ)

Ako Peter písal, predbehol ma, pozri: google.sk/maps/place/Raxstr … 16.3586646 [size=77]1798[/size]

Načo je nám značka “bicyklová cesta”? Nestačí tá klasická modrá okrúhla s nakresleným bielym bicyklom?

Tá modrá okrúhla je totiž regulačná značka a prikazuje cyklistom takúto cestičku resp. pruh použiť a zároveň zakazuje ostatným účastníkom vjazd na takto označenú cestičku resp. pruh.
Toto je najčastejšia chyba, ktorú projektanti a schvaľovacie orgány robia, že si myslia, že táto značka označuje cyklotrasu. Na označovanie cyklistických trás slúžia orientačné značky Z 380 až 383.

Ale ja som sa nepýtal na značky 380 až 383, ale na význam značky 323 - bicyklová cesta.

Aha, našiel som si:

Ale toto všetko mohlo byť uvedené u značky 221 - cyklistická komunikácia a nepotrebovali by sme špeciálnu značku 323 - bicyklová cesta.

Mimochodom, na cestičke označenej značkou 221 môže mať cyklista pol promile, ale na bicyklovej ceste nie? A na bicyklovej ceste je rýchlosť obmedzená na 30 km/h, ale na cyklistickej komunikácii nie?

Nechýba na tej dodatkovej tabuľke slovo “voľno”?

Je to už nejaký čas, čo otvorili odpočívadlá Pohranice, ale vždy keď idem okolo ma naštve to Nitrianské hala-bala značenie.

2000m celé zle, 800m je top, aj také aj také a 200m sú obe ok.

[album]48287[/album]

opäť sa pripomienkujú VL 6.1-6.4 s TP117?

Zase tie skvelé dodatkové tabuľky. Tak oni napíšu, aká pumpa je za 30 km, ale aká je hneď za rohom, to už nie.

Pričom sa nikto z tých inžinierov ešte nezamyslel nad tým, ako info o prevádzkovateľovi vstupuje do rozhodovania vodičov, kde tankovať - lebo to by zistili, že info o prevádzlovateľovi pumpy za 30 km do toho proste vôbec nijako nevstupuje. Veď to tiež v civilizácii ani nikto nevyznačuje.

O vzdialenostiach 2000, 800 a prosímpekne 200 (!!) metrov škoda niečo hovoriť.

samozrejme o všetkom o čom píšeš, máš pravdu, mňa skôr zaujal ten font.

Mňa zas zarazilo použitie / poradie značiek cyklocesty štátnej hranice.
Teda opravte ma ak sa mýlim, ale keďže značka 341 (Značka označuje hranicu štátu a uvádza jeho názov) označuje hranicu štátu, tak značka danej byciklovej cesty je na území susedného štátu. a ak daný susedný štát takú značku nemá (čo naozaj nepredpokladám), tak tá značka by technicky ani nemala byť platná. či?

Technicky vzato, štátna hranica ukončuje platnosť značky “bicyklová cesta”. Alebo sa mýlim?

Aj tak nie je isté, či je štátna hranica presne v mieste tej značky s hviezdičkami.

Ďalšia ukážka diletantského umiestnenia značky: obmedzenie rýchlosti platí len po vzdialenejšiu hranicu križovatky:

scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/ … e=631AEE4A

Ponajprv, samotné použitie značky bicyklová cesta na tomto mieste je čudo nad čudo.

Po druhé, Z 341 síce označuje hranicu štátu, ale je to značka čisto informačná, z ktorej priamo nevyplýva vôbec nič - relevantná je skutočná poloha hranice (že má značka byť umiestnená práve na tej hranici, je iná vec). Ak je však značka Bicyklová cesta naozaj umiestnená v Poľsku, ktoré túto značku nepozná, tak ju môžeš mať na háku.

No a tá dodatková tabuľka to zabíja celé. Značka platí len pre vozidlá s povolením blízkej dediny, čo znamená, že pre vozidlá bez tohto povolenia značka neplatí a teda z ich pohľadu je to cesta ako každá iná.

Niekedy mám pocit, že diletantstvo je základným kameňom slovenského dopravného inžinierstva.

Takáto značka v neštandardnej vzdialenosti (napr. 800 m, 1200 m) sa podľa môjho názoru a skúseností použije vtedy, keď sa v štandardnej vzdialenosti (napr. 1000 m) z nejakého dôvodu nedá umiestniť (objekty, resp. podľa noriem by tam byť nemohla, lebo by odpútavala pozornosť a pod.). Tých 200 m mi už hlava neberie, ale keď tadiaľ najbližšie pôjdem, skúsim pozrieť, čo jej predchádza. Nie je to už aktualizované na Google mapách, njlepšie aj so street view?

Ďalšia zaujímavosť, ktorú som si dnes všimol:
goo.gl/maps/5t5YXhaE8eGbgHR1A
Chodník pre chodcov a cyklistov bez výnimky a o pár metrov ďalej zákaz vjazdu motorových vozidiel s výnimkou…
Lenže aby mohol niekto využiť tú výnimku, musí najprv vojsť na chodco/cyklochodník, kam vojsť nesmie.

Technická: je to na českej hranici. Samozrejme žiadny “vliv na funkci to mít nebude” :wink: Ale k veci, štátna hranica tu vedie stredom cesty, z ktorej som tú odbočku fotil. Ale aj tak mi nejde do hlavy, prečo tie značky nie sú v opačnom poradí.

V tejto oblasti je to doslova miestny folklór, z poslednej doby napr. novopreznačená pešia zóna.
[album]48292[/album]
Za mňa ale asi top je odbočka k horskému hotelu Husárik nad Čadcou
[album]48291[/album]

Tak k tomu sa nedá povedať nič iné, ako zopakovať svoj predchádzajúci príspevok.

U nás v Kysuckom Novom Meste nastriekali na asfalt výstražnú značku 151 - priecestie :-/

Neviem, čo si o tom myslieť.

mna by tiez zaujimalo naco davat tolko moznosti zasobovaniu. cely ten vypis casov by sa zmestil na jeden riadok napr. ‘Po-So 4-10’ a nech mi nikto nehovori ze si nevie zabezpecit zasobovanie v danom case..
google.at/maps/@48.1990444, … 384!8i8192