Dopravné značenie (DZ)

Signál na opustenie križovatky hádam stále znamená, že protiidúci majú červenú? Inak by tento signál bol úplne zbytočný.

Čiže ak mám zelenú, musím prípadne aj dávať prednosť sprava?
“Ako keby tam semafory neboli” - ak sú tam dopravné značky, tak sa mám riadiť podľa nich?

§ 15 ods. (6) Vyhlášky 30/2020 Z. z.
Zasvietený doplnkový signál zelenej farby v tvare šípky doľava umiestnený v protiľahlom rohu križovatky znamená, že premávka protiidúcich vozidiel je zastavená signálom červenej farby v tvare plného kruhu a vodič môže odbočiť vľavo.

Nesmie existovať svetelne riadená križovatka, ktorá by bola bez signálov v režime “prednosti sprava”.
Významy signálov nahradzujú LEN značky o dávaní prednosti v jazde (Z 201 až 203) a značky informujúce o prednosti v jazde (Z 301, Z 302 a Z 304). Čiže, ak fungujú svetlá neriadiš sa značkami, ale riadiš sa signálmi pre prejazd križovatkou a všeobecnými pravidlami CP pre prejazd križovatkou podľa § 19 Odbočovanie ods. 4 a 6 Zákona 8/2009 Z. z..
Regulačné značky o smere jazdy (Z 210 Prikázaný smer jazdy, Z 215 Zákaz odbočenia, Z 216 Zákaz otáčania), prípadne iné o zákazu vjazdu sú platné bez ohľadu na riadenie premávky signálmi.

Opäť ďalšia šlendriánčina z dielne NDS a predovšetkým firmy PPA Control, ktorí bez ohľadu na zákony, vyhlášky a súvisiace rezortné predpisy pokračujú vo svojej spanilej jazde odbornosti = rozumej náš názor, naša aplikačná prax a naše skúsenosti sú viac ako právne predpisy SR.

Hank to napísal tak, ako keby som pri zelenej mal očakávať, že napríklad aj sprava budú mať zelenú. Musel by som teda dávať prednosť tým sprava (mohli by ísť trebárs na tú doplnkovú zelenú šípku)?

Nie, taká situácia nesmie nastať.

Iste, ale signal hovori len o zastaveni protiiducich vozidiel cervenym kruhovym signalom, cize akurat vies, ze tito nejdu. Vseobecne pravidla o prednosti pri odbocovani pre subezne iducich chodcov/cyklistov/elektricky vsak stale platia (ak maju tito ucastnici svoju zelenu).

Prednost sprava - jedine vtedy, ak by sa nasiel niekto, kto pusti zelenu naraz pre taketo smery :slight_smile:

Nie, ved signaly prebijaju znacky, to je ich jediny ucel. Vsetko ostatne riesis ako keby tam neboli. Signaly neprebijaju pravidla o odbocovani. Ani znacky o prednosti neprebijaju pravidla o odbocovani (okrem zalomenej hlavnej cesty).

Opäť nejaká kuriozita z ČR: Na dálničním okruhu kolem Prahy vznikne poprvé vyhrazený pru

A co je na tom kuriozne? V Ostrave takto funguje vacsina buspuhov. Aj na D56

bus pruhy na dialnici som videl napriklad bezne vo svedsku
google.at/maps/@57.7424294, … 384!8i8192

zalezi akou rychlostou sa tam jazdi. mat bus pruh v odstavnom pruhu kde sa jazdi 130 by asi nebolo uplne ok :smiley:

V Ostrave je BUS pruh v odstavnom pruhu tiež až tam, kde je obmedzenie na 80 km/h.

V prahe je to na useku kde je uz teraz 80/100 a nie 130

Naozaj na D56? D56 končí pri priemyselnej zóne v Hrabovej, ďalej do centra Ostravy pokračuje I/56

Pravda, tam, kde je BUS pruh v odstavnom pruhu, je to už mestská komunikácia I/56 a je na nej limit 80 km/h. Takto je to presne.

Jo, myslel som, ze je uz aj medzi odbockami, ale tam je len pripajaci. Tak ci tak, aj dalej I/56 je v parametroch D, je na nej 80km/h, len nie je na nej znacka D

Tak sa nám blíži koniec platnosti prechodných ustanovení v §30 vyhl. 30/2020 Z.z. o ukončení platnosti obmedzení rýchlosti a zákazu predchádzania na najbližšej križovatke.

Zatiaľ som si nevšimol, že by sa správcovia komunikácií ponáhľali napraviť doterajší stav, keď za križovatkou nie je ukončenie ani zopakovanie obmedzenia. Majú na to ešte asi dva a pol mesiaca.

Serú na to, spoliehajú sa na novelu vyhlášky a predĺženie platnosti prechodných ustanovení. Budú to žiadať predĺžiť a ani ten termín nestihnú, lebo budú na to srať ďalej.

dneska uz bolo zapnute aj nove znacenie v uzle trnava. je to tam vysvietene ako vianocny stromcek - na kazdom portali svietia zelene sipky :smiley:

inak skoro na kazdej novej premenlivej znacke aj dalej za trnavou svietia nejake pokazene pixely, niekde preblikavaju nezmysli, jeden portal mi pride ze je uplne nakrivo.. neviem kto to montoval ze je to nove a uz je to pokazene..

Keďže sa na koncom minulého roka dokončenej I/18 medzi Kapušanmi a Hanušovcami veselo rozmiestnili citróny a zrušené značky ako dodatková tabuľa s ďaždovým mrakom, tak si nemyslím, žeby mysleli takto dopredu…

goo.gl/maps/9K1QhNnnngbZUZ8FA

:laughing:

Keď som tade išiel v stredu smerom do Žiliny, tak na pravých tabuliach svietila teplota vzduchu a vozovky a na ľavých vždy jeden biely pixel.