V Poľsku dominujú španielske, grécke a portugalské stavebné firmy a ich dcérske spoločnosti a sú tam celkom úspešné, pretože stále dostávajú nové zakázky, celkovo v podstate neexistujú samostatné silné poľské stavebné firmy. Tu stavajú ešte aj americké a severo-európske stavebné firmy, taktiež aj západoeurópske stavebné firmy.
Španielsko v súčasnosti stavia väčšinu nových diaľnic cez PPP. Štát začal oveľa viac investovať do rozvoja železničnej siete.
Španielsko má max. povolenú rýchlosť na diaľnici 110, na rýchlostnej ceste 100, mimo mesta 90, v obci 50. Šoférovať môžete s 0,5 promile alkoholu v krvi.
Oprava: na diaľnici 120
Španielsko má na rýchlostnej ceste 120-ku. 100-ka je na ceste pre motorové vozidlá.
Rýchlostná cesta a cesta pre motorové vozidlá sú 2 rôzne a odlišné pojmy.
120 som opravil, dobre, budem písať cesta pre motorové vozidlá.
Takisto ako ´pri Francúzsku aj tu ma zaujíma značenie špan. ciest. Aký typ cesty je A, B, C, M, N a N-rímske číslo ?
Heh, a ešte aj AP a IP
Sorry, že vypisujem toľko somarín , tie príspevky môžete zmazať, ale objavil som ešte aj P, BU, LE, LE-V, ZA, AS, SA… Za každým je potom pomlčka a čísielko.
Ale už niečo tuším. LE budú cesty z Leónu, SA zo Salamancy, AV z Ávily atď.
Je to zaujímavý spôsob značenia ciest, existuje takéto niečo ešte v iných štátoch?
Este M ako Madrid a R ako neviem co. CM, CV…
Presne tak, sú to označenia jednotlivých regiónov a provincií. Podľa prefixu a farby obdĺžnika sa dá vždy identifikovať v akom regióne sa nachádzate a akej kategórie je cesta.
A = autovía = diaľnica bez mýta
AP = autopista de peaje = diaľnica s mýtom
R = autopista de radial = diaľničná radiála (v okolí Madridu s mýtom)
N = carretera nacional = štátna cesta
atď…
na tejto stránke to je podrobne vysvetlené geocities.com/marcelmonterie/e.htm
aj keď sú tam nejaké chybičky
veľa sa dá pochopiť aj z mojej stránky
motorways-exitlists.com/europe/e/spain.htm
Obrázok španielskych diaľnic je aj tu:
motorways-exitlists.com/images/m … in_6.0.jpg
Keby som vedel po španielky …
A tam je dosť teplo tak asi používajú aj odolnejší asfalt, nie?
Istotne aj asfalt má svoje vlastnosti, ale v princípe na výstavbu ciest a diaľnic je najlepší asfalt z arabskej alebo americkej ropy. Z tej z Ruska sa rýchlejšie tvoria vyjazdené koľaje. Situácia na Slovensku sa ale zmenila, lebo Slovnaft už asfalt nevyrába (ekologizácia výroby a asfalt ako odpad už produkovaný nie je) a tento sa dováža z Rakúska a Maďarska.
Teplota nemá zásadný vplyv na asfalt používaný na hlavných cestách. Čo sa zvykne topiť - to je smola, ktorou sa niekedy opravujú výtlky a nerovnosti.
Asfalt v Španielsku pochádza pri výstavbe ciest väčšinou z Afriky. A aj tento je používaný v Taliansku, to je tiež dobrá ropa na stavebné účely.
Spanielsko sprisnilo vysku pokut a dokonca siahne aj k odnatiu slobody za vazne priestupky.
.. vaznym priestupkom bude napriklad jazda v obci rychlejsie ako 110 km/h
.. vazny priestupok je tiez jazda po dialnici viac ako 200 km/h
.. vazny priestupok je tiez jazda pod vplyvom alkoholu s min. 1,2 promile
.. odnatie slobody je max. 6 mesiacov (zalezi od spravania sa voci policii ked vas nachytaju a akym rychlym sposobom uhradite pokutu
Španielsko disponuje k 1.1. 2008 14,689 km diaľníc a RC /autopistas a autovias/, čo ho v Európe zaraďuje na prvé miesto v celkovej dĺžke, pred Nemecko a Francúzsko.
Autovias, obdoba naších RC, ale s nižším parametrami, sa postupne prebudovávajú na diaľničné štandardy. Rozdiel autovias - autopistas pochádza ešte z osemdesiatych rokov, kedy bolo cieľom v krátkom čase modernizovať cestnú infraštruktúru. Dôležité komunikácie prvej triedy boli prestavané na štvorpruh a označené ako autovias. V deväťdesiatych rokoch už boli stavané paralelné RC k existujúcim cestám prvej triedy.
Madrid má v súčasnosti štyri okruhy, M30, M40, M45 a M50 a v pláne je dokonca vybudovanie piateho.
Mapa súčasnej siete je vo fotogalérii. http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=6021
tento rok som niekoľkokrát navštívil Španielsko a najazdil po diaľniciach a rýchlostných cestách niekolko tisíc km, Tak sa skusim podelit o dojmy a postrehy. Nebudem riešiť kategorizáciu, … to sa da pozriet nižšie, alebo priamo na španielskych weboch.
- neskutočne veľké rozdiely v kvalite dialnic, niektoré su hotový morský príboj, sama vlna a hopsanie a to na dlzkej aj 30-50km, iné krásne a perfektne
- Španielsko tak dokonale využilo peniaze z EU, postavilo toľko ciest, ze naozaj su tam dlhé úseky dialnic, ktoré prakticky nikto nevyužíva.. niekoľkokrát som mal možnosť ísť po diaľnici a za pol hodinu som stretol 1-2 auta; takze informácie ktoré prebehli aj u nás su pravdivé - ako postavili dediny duchov, tak majú aj tak podobne dialnice
- v okolí veľkých miest majú mnohokrát paralelne dialnice, ktoré sa vzájomne viac krát križujú / prepletajú
BTW ak by sme my tak mali využite EU fondy, tak cela sieť D a RC je uz dávno hotová