Diaľnice a infraštruktúra: Rumunsko a Bulharsko

Neviem v čom sa mýlim, ak predsa dokážu komplikované úseky prejsť aj bez zbytočných tunelov, tak to je len a len o ich šikovnosti. Proste ak je v ceste nejaké pohorie, nejak ho prejsť musíš a ak našli optimálny spôsob , tak všetka česť.
Inak prielom rieky Olt nie je vôbec sranda, ale skôr výzva. Keď som tam išiel 8 rokov dozadu, premýšľal som ako to tam chcú natrepať, popri rieke a normálnej ceste. Neviem od vtedy som tam nebol, takže som zvedavý, ak tadiaľ niekedy pôjdem.

1 lajk

Co myslis tym tolko? Len na useku od Boity po Curta de Arges ma byt 9 tunelov. K tomu sa momentalne stavaju dalsie 2 medzi Lugojom a Devou. To je dokopy 11 tunelov vo vystavbe súbežne. To je podla mna celkom dosť. A nejde len o kratke tunely. Medzi Lugojom a Devou je dlzka spolu 2,1 km. 2 tunely, ktore su najbližšie k otvoreniu maju dokopy cez 3 km. 7 tunelov na úseku Boita Cornetu ma dlzku od 250 m po 1,5 km

najdlhsi tunel pokial viem je 2,9 km. lenze pokial viem je jediny na A3. medzi lugojom a devou je na A1, 2,1 km ako pises. nic strasneho.

potom je sustava tunelov prave v prielome rieky olt. to je 70-80 km novej dialnice co je prakticky ta ista kilometraz ako hricovske podhradie-ivachnova.
pre porovnanie ovciarsko 2,2km, visnove 7,5km, korbelka 5,8km, havran 2,8km, cebrat 3,6 km, povazsky chlmec 2,2km, dokopy 24km.

3 tunely na A1 1,7km, 1,6km a 1,3km. a potom nejake par sto metrove. okolo 5 km dokopy.

Ak som to správne pochopil, tak v Rumunsku spúšťajú prvú trať na 160 km/h.
Je to jeden z kratších úsekov medzi Aradom a Devou, ktoré sú momentálne vo výstavbe, taká prvá lastovička.

vo videu je opísaný aj postup razenia tunela v náročných podmienkach, ostáva zachovaná aj stará trať pre lokálnu dopravu

1 lajk

ved to je o com som pisal zachvilu sa nam budu smiat aj rumuni.. hlavne ze tu krmime to spiatocnicke ZSR ktore vyhlasuje take kydy ze na hlavnom koridore nebude 160 na celom useku nikdy a pod vic aktualny clanok HN

No neviem…v RO to vôbec nevyzerá ružovo…obrovský deficit, plus im EU teraz stopla viaceré veľké projekty na diaľniciach…

1 lajk

Rumunsku zamietlo EU financovanie úsekov na A8 a A7…kvôli zmene pravidiel pri VO…

RO nestíha čerpať EU fondy…dialnice, železnice…atď.

A toto si prečítajte tiež…
Tempo výstavby diaľnice cez Karpaty vedené Tureckým staviteľom…vraj paródia…

1 lajk

Kvalita výstavby v Rumunsku…popraskaný betón na estakáde a iné…4x asfaltovanie nového mosta na Dunaji

2 lajkov

HU M49 bude mať pokračovanie aj na Rumunskej strane po Satu Mare. Dnes podpísali zmluvu zo zhotoviteľom na výstavbu R-ky 2x2 v dĺžke 10,83 km.

1 lajk

Nasiel som mapu aktualneho planu Rumunskej vystavby. Pardon, ze je len screenshot z mobilu, lepsie nemam. Vyzera to, ze vacsinu prechodov cez karpaty budu mat coskoro hotovych

2 lajkov

Nie je to tak celkom! Na prechode cez Karpaty (PiSi = Pitešti - Sibiu)) zostáva dokončiť tri úseky. Úsek číslo štyri (PORR) má termín Február 2027, ale vzhľadom k tomu, ako sú v predstihu v tuneli, očakáva sa že tento 10 km úsek sa odovzdá do užívania koncom budúceho roka (dúfam že do letných prázdnin - môj sen). Zvyšné dva úseky majú vybratých staviteľov podľa žltého FIDIC-u, ale ušte namajú vydané stavebné povolenie na značnú časť ich úseku. Takže ešte nezačal odpočet, do kedy to majú dokončiť.

PS: Očakáva sa stavebné povolenie až niekedy v marci alebo apríli.

2 lajkov