Dy,
bola to otazka casu kedy sa niekto na toto opyta. Takze OK. Odpoviem.
Ak myslis podvodom to, ze si nevedel to co si napisal tak spravne.
Ja sa nemam dovod chvalit tym, co je negativne.
Spravne. Toto vie velmi malo ludi. Ani vela turistov to nevie.
Grecko ma naozaj dlh vacsi ako 100% HDP. Je to aj priorita vlad ho znizovat, ale je to tazke pretoze tu chybaju take zasadne reformy ako v SR. Preto aj vela strajkov, kde 50% pracujucich vychadza do ulic, … lebo vlada chce nieco co predtym dala ina vlada zase zobrat ludom - a to je tak, … raz sa da a potom sa tazko berie naspat.
Ohladom meny EURO - Grecko vstupilo do eurozony uplne legalne sposobom, ze EU nase dlhy ratala tak, ze za dlh sa povazovali len take dlhy, ktore nie su v eurach. A teda v takom pripade Grecko nemalo dlh 60% HDP a EURO mohlo Grecko legalne prijat. Pretoze Greci nie su spokojny s EUROM, ale EU chcela, aby GR EURO prijalo. Podobne aj Taliansko - 2. najzadlzenejsi stat EU, … taky isty princip a preto aj Taliansko ma EURO. A tiez vela ludi v Taliansku nie je spokojnych s touto menou.
Tu ta musim opravit. Ak uz to chces takto porovnavat tak potom takto:
CR ma 3x vacsie HDP ako SR. To plati. A Grecko ma 2x vacsie HDP ako CR.
Ohladom deficitu - r. 2004 bol mimoriadne narocny, pretoze boli Hry a tie stali viac ako 6 mld. EUR. Len bezpecnost stala 1 mld. EUR a 70 000 ludi sa staralo o bezpecnost Hier. Dalej sa musela postavit Sportova dedina, kde byvalo 16 000 sportovcov s doprovodom. Postavilo sa vela stadionov, sportovych ihrisk - de facto sa Athens prebudovali, lebo sa postavila aj dopravna infrastruktura, vela sa toho opravilo a hovori sa ze Hry stali celkovo 10 mld. EUR. Moze nas potesit, ze potom ta Sportova dedina sluzi ludom - pocitac vylosoval byty pre socialne pripady a nieco sa aj predalo. Ale ano, deficit 3% bol prekroceny. Nie je Grecko samotne. A to mame reformnu vladu.
Toto by sa dalo chapat ako ze chces po mne presne cislo, ktore ide na army. Nie su to 2%, … je to v priemere rocne 4-6% HDP, ktore dava Grecko na army. Na 170 000 vojakov. Grecko nema problem kupit jeden rok 30 stihaciek F-16, dalsi rok modernizovat pozemnu armadu cez nakup a modernizaciu tankov, obrnenych vozdiel, slovenske hufnice atd. a dalsi rok modernizovat protivzdusne jednodtky a medzitym este udrziavat namorne sily. Nasa armada potrebuje reformu. Je aj podla mna zbytocne velka. Lenze aj zmensenie potrebuje peniaze. Preto existuje taky plan, ze reforma bude stat 10 mld. EUR, ktore sa daju hlavne na modernizaciu a armada znizi stav vojakov o 30 az 40 000.
NATO pozaduje 2,2% HDP po kazdej clenskej krajine. USA davaju ovela viac. SR dava menej. Nemecko dava menej. Grecko dava viac. Hlavne pre svoju polohu. Hlavne pre problem s Cyprom a Tureckom. A naviac, my nemozeme za to, ze sa nachadzame na Balkane - nebezpecna a nestala zona a ak chceme aby bol poriadok tak musime mat silnu armadu v tejto zone.
Da sa to nazvat aj tak - ale v praxi su to rozne anarchisticke skupiny. Nic viac.
Albansko - problem pre celu EU. Kriminalita. A pokial viem, tak SR teraz tomuto statu odpustila nejake dlhy, takze aj SR mala problem a riesila ho pre poziciu SR dost nevyhodne. Teraz ma Albansko energeticke problemy, 30% elektrickej energie chyba. Albansko destabilizuje hlavne Macedonsko. Lebo v Macedonsku zije 30% mensina Albancov a je to problem.
Macedonsko - je tu na to ina tema: dialnice.info/viewtopic.php?t=1853 je tu spor o oficialny nazov tejto krajiny. Ale samotne vztahy nie su zle.
Bulharsko - neviem co myslis.
Turecko - ano, tu su problemy a velmi velke.
Egypt atd. - neviem co myslis.
Ja si nemyslim, ze Grecko ma zlu diplomaciu: Grecko hra hlavnu rolu vo svete v ramci svojich moznosti: EU, NATO, OECD, OSN, … sme silny aj z hladiska hospodarstva a hlavne sme to my, kto formoval Europu a Aziu. Sme to my, kto sme polozili zaklady demokracie a vzdelania a vedy. Sme to aj my, kto sme mali a mame kvalitnu army a teda zabezpecujeme vo svete mier a poriadok. My sme stara civilizacia a preto sme aj hrdy na svoju krajinu od deti po starych ludi a Greci nezabudaju. Preto horsie vztahy s Tureckom a Nemeckom napriklad.
A v ramci hospodarstva - su potrebne reformy, to je pravda. Celu EU to caka. Ale zase na druhu stranu, … co caka EU? Menej socialnych istot znamena viac chudoby, viac lacnych a menej kvalitnych veci hlavne z Ciny, kde 90% ludi zije v chudobe. Toto chce EU?
Minimalne v tejto teme ano.