Toto už je maximálny off-topic, ale môže to byť zaujímavý prieskum. Nakoniec pri dopravných nehodách je krv neskôr v nemocnici veľmi dôležitá. ![]()
Síce som zaškrtol, že chodím prvidelne, ale pravidelnosť je závislá na tom kedy ma z nemocnice zavolajú, lebo chodím na plazmaferézu a už ma tuším hádam aj pol roka nevolali.
Asi moju krv akurát nepotrebujú.
Ja chodim nepravidelne v zavislosti od toho, kde mam prave tereny, asi trikrat do roka sa mi podari.
Ehm, ja nemozem darovat krv, respektive moju krv by asi nechcel ani samovrah…dokonca ma ani nestipu komare, iba ovady ![]()
Ja som tiež ešte nebol na odberi krvi, teda nedaroval som krv.
ja tiez nie, lebo mam kusok problematiku krv a mohlo by sa mi stat, ze by ma tam nechali rovno v nemocnici po tom odbere na transfuziu ![]()
Jsem na tom obdobně.
Tak toto ma snáď nepovezie: zzs-km.cz/temp/grafika/Sanit … lmovie.swf ![]()
Ehm, to by bola bezpecnejsia a rychlejsia asi MHD ![]()
krv chodim darovat pravidelne .. uz viac ako 10 rokov .. po prvom raze som si inac myslel ze uz viac nepojdem lebo mi bolo dost zle ale potom kamarat potreboval krv tak som isiel aj ked nie som jeho krvna skupina bola tam moznost a krv som daroval a odvtedy chodim docela pravidelne.
Ja mam taku dost absurdnu skusenost s prvym darovanim krvi spred cca ~10 rokov. Ked som sa len informacne, zo zvedavosti, pytal pocas odberu, ze ako dlho sa ta krv znova vytvara a kedy mozem znova ist darovat, tak ma dotycna lekarka uzemnila stylom : “my zeny pustame krv kazdy mesiac a nik sa nas nepyta, ci sa nam stihne nova urobit alebo nie - tak ma s takymito hovadinami neotravujte”.
Proste ma klasicky zdrbala jak typicka zenska, co ma kramy, co mi vtedy bolo hodne trapne - v tom veku som sa este nad taketo typicke zenske dristy nedokazal povzniest.
Odvtedy sa citim ako kreten zakazdym ked sa hovori o darovani krvi (dost silna priama asociacia/spomienka), takze uz radsej darovat krv nechodim i ked mam nulku,ktora sa, pokial viem, hodi kazdemu, takze je to vlastne skoda.
Ja by som mal s najvyssou pravdepodobnostou pri havarke smolu - mozem prijat totiz len nulku.
pri transfuzii je najlepsie podat rovnaku krvnu skupinu a 0 je pomerne rozsirena…
ja mam vzacnejsiu AB, cize by som aj mohol nejaku darovat… len neviem ci by som toho chudaka neotravil ![]()
cca 10 rokov s mensimi prestavkami pravidelne kazde 3 mesiace pokial mozno. Mam 0- takze som univerzalny darca, moju krv moze prijat kazdy, ale ja by som mohol dostat vylucne iba krv 0-, je nas menej ako 5% populacie, tak si na krv musim davat pozor..