D4 tunel Karpaty

Pre porovnanie 26,7km dlhy tunel v Norsku za 3 miliardy Eur:
dromedar.zoznam.sk/cl/1002075/2 … liardy-eur

tak asi nevieš čo je dotácia. aj pri zníženej DPH štát má z predaja nejaký príjem! aspoň, že si uviedol jeden prípad dotácie. aj pri tejto dotácii je výsledná cena odvodená od nákladov, no nie ako pri plyne kde je stanovený strop. ak sme chceli pomáhať, či len chudobným alebo aj strednej vrstve, tak sa mala určiť výška príspevku a nie stropová cena, kde vzniká nádherný priestor na tunelovanie. schválne nakúpim drahšie, veď štát doplatí rozdiel… a potom istou formou dostanem ako nákupca províziu v daňovom raji.

lenze dph je suverenne najvacsi zdroj prijmov. vyse dvojnasobok oproti firemnym daniam. potom strata pri jej znizeni musi byt tiez velka. aj pri plyne je nejaky prijem, ved nie je zadarmo. ci znizis dan alebo stanovis strop je to vypadok.

výpadok je rozdiel/prepad oproti predpokladaným príjmom.

Treba nastartovat rast a mozeme predpokladat vyssie prijmy.

už som ani nechcel reagovať pretože to prestáva dávať hlavu a pätu ale len v krátkosti.

1. piler - aký povinný? pokiaľ viem to až od minulého roku a len pre prvopoistencov, teda mladých a je to správne, aj keď to prišlo neskoro. A že to nie je v EU ani vo svete žiadna rarita. https://www.topky.sk/cl/10/2769961/Velke-porovnanie-dochodkov–TYCHTO-10-krajin-ich-ma-najvyssie–Ide-o-tisicky-eur–zo-sum-sa-vam-zatoci-hlava

cenotvorba phm… toto máš z ktorého vesmíru? Mol si nevie zdôvodniť vplyv dane na cenu PHM? sranduješ? ako to že napr. reťazce vedia? alebo čezmad pri mýte alebo cestnej dani?

opravím sa, mimo Slovenska a Česka som nevidel zľavnené listky pre študentov a dôchodcov vo verejnej doprave…ci milion ci 13 ci 100, aj to je dosť keď nie je

takže kia nepotrebuje do Hyuindaiu v Česku plynulú dopravu? a určite im to nebolo sľúbené aby sme vôbec prišli?

ad ministerstva a urady… absolútne neriešim kto má akú farbu košele ani kravaty, vždy sú tií ľudia pre mňa štát a ako občan môžem hodnotiť ich počiny a to, že si dobrovoľne skomplikovali procesy natoľko, že potrebujú tisícky zbytočných úradníkov je ich zlyhanie a plytvanie našimi peniazmi

ad. dochodky, nebudem sem dávať zdroje, našiel som ich veľa, ale všade sa spomínalo 53%, PL má napríklad 36%

1,5 mld sú len 13. dôchodky, a 2 ministerstvá, čo sú všetko opatrenia, ktoré sme zopár rokov dozadu nepotrebovali, teraz už áno, plus 30% úradníkov.

privatizácia BA letiska. súhlas

rast HDP dosiahneš jedine cez investície ideálne navrhnutý automat, každé jedno euro investované sa prejaví na HDP a nie 1:1 ale 1:1,x a viac nakoľko zarobia stavebné firmy, a bola by predvídateľná práca, obnovia techniku, zamestnajú ľudí, ani tí sa nebudú báť o prácu, čo sa prejaví zase na ich spotrebe atď atď. + kvalitnejšia infraštruktúra, školstvo a zdravotníctvo samo o sebe prinesie viac hdp.

Najväčšiu váhu na zvýšenie inflácie(v budúcom roku), ale suverénne má DPH.

odkiaľ by sa zobrali peniaze navyše? systematicky si odignoroval zbytočné výdaje v objeme cca 2 mld ktoré som spomenul, priveľké dôchodky, voči platom, tiež minilálne 1-2mld, zdanenie problematických odvetví, len nejaký špeci odvod (ktoré ty obhajuješ) pre hazard, napr 10% sú 2mld. Vedľajší efekt je vyššie hdp, čo automaticky znamená nižší dlh aj deficit ( nakoľko ten sa vždy rieši iba ako poverová, nie nominálna veličina)

ďalšie možnosti príjmov sú aj také, ktoré teraz zaviedli, nevadí mi priamo okresaný druhý pilier, ani vyššia DPH, ani dane zo zisku a z príjmov, čo mi vadí že tie sa do posledného centu PREŽERÚ a ja z nich uvidím tak o 20 euro menšiu faktúru za plyn.

okrem toho efekt automatu rozpočtu na investície by bol predvídaeľný trh, čo sú automaticky lepšie ceny.

1. pilier bol povinny ked sa zaviedol a islo tam az 9 percent, co je dost vela. to som sa pytal ze ci si niekde videl ? zrejme nie… odvtedy sa uz znizovala vyska odvodov a to pre koho je povinny/nepovinny sa uz x-krat menilo. OK ze existuje skoro vsade a su krajiny kde je povinny. ale vsimni ze sa spominaju nizke percenta, alebo len urcite firmy alebo prispevky su regulovane kolektivnymi zmluvami. kolektivna zmluva je nieco ine ako ked stat natvrdo prikaze kto ma ako setrit na dochodok. v svajciarku od vysky zarobku. to je presne to co sa spominalo ze sa oplati viac pre lepsie zarabajucich.

ad. dochodky, nebudem sem dávať zdroje, našiel som ich veľa, ale všade sa spomínalo 53%, PL má napríklad 36%. 53 percent je viac ako nasich 45 percent, teda ak myslis pomer dochodku a platov (??)

kontrolu cenotvorby mam npr. z ceskoho vesmiru. este raz: mol si nemoze prihodit nic k cene kvoli mimoriadnej dani. to je dan ktora sa neplati z kazdeho litra ale z celkoveho zisku mol/slovnaftu. neviem co je tom take nepochopitelne.
autosalon.tv/novinky/ridicuv-ch … e-i-zpetne

nevidel si zľavnené listky pre študentov a dôchodcov vo verejnej doprave. to si asi robis srandu, je to rozne ale zlavy su velmi rozsirene.
polishtrains.eu/pkp-discounts-and-benefits
hiddeneurope.eu/the-magazin … il-travel/
int.bahn.de/en/offers/saver-far … are-senior
sncf-voyageurs.com/en/trave … ge-senior/

KIa je tu tak 20 rokov. tak sa bez D3 zrejme vie zaobist. nie kazda investicia prinasa benefity do buducnosti. najlepsi priklad je kusok trate za bezmala 400 mega ktory usetri do 5 minut. ako pises… zarobia stavebné firmy, a bola by predvídateľná práca, obnovia techniku, zamestnajú ľudí, a ja sa pytam aky trvaly efekt do buducna ma takato investicia, ked beznu reko urobis za niekolkonasobne menej. investicia do skolstva a do zdravotnictva suhlas. ale zase s mierou a rozumom. ten automat nie je zachrana, na dopravu uz bolo stanovenych tusim 0,7 percent hdp co je zufalo malo takze sa len zakonzervuje stav ktory tu je.

uz si treba uvedomit ze staty si svoje investicne aktivity financuju aj same. volakedy bol federalny penazovod, potom prisli automobilky a eurofondy. ale ani tie nebudu stale. nas rozvoj nebude vzdy financovany zvonku. a to su veci ktore idu uz aj do dlhu. na zapade to tak je tiez. zalezi do akej miery je to unosne.

ani neries farby a kosele, treba riesit preco mame komplikovane zakony, preco sa musela robit eia aj ked si ides postavit iba kadibudku, preco ma narok byt v konaniach nejaky spevavec z petrzalky aj ked stavba bude na opacnom konci republiky

nic som neodignoroval napisal som percento platov konkretne u nas aj cesku, ty si nedal ziadne zdroje. nenapisal si kolko stoji ministerstvo navyse, s cestovanim na zlavy si netrafil lebo je to vsade. spominas npr. 13 mega, tak to je nic v rozpocte. zdanit kasina OK, to sa ale bude riesit pokial viem. potom pises 30 percent uradnickov, ale ignorujes ze malo ist o ministerstva, ja pisem ze niekde v regionoch mozes znefunkcnit verejnu spravy vratane stavebnych uradov a inych uradov kde povoluju podnikatelsku cinnost. samozrejme opat bez kvantifikacie. len na koniec hodis velke cislo od brucha. investicny dlh na cestach, tratiach, nemocniciach, vodovodoch, kanalizaciach je v miliardach. ale dialnice tu minule niekto chcel pomaly zadarmo ale bez toho aby sa zlavovalo z parametrov, a chcu 160ku na severnej trati za min. 5 miliard. toto je sposob setrit - na megalomanii.

k tym dochodkom…skor by som viac obmedzil predcasny dochodok co zaviedla strana multiotecka. ten narast predcasnych dochodkov je velky, a nie je to dobre pri nedostatku pracovnej sily ktoru tu mame, to su vypadky aj na odvodoch daniach. a dochodky maju vyssie ako starodochodcovia. takze tu mas opatrenie na obmedzenie vydavkov na dochodky a zaroven zvysenie prijmov. moze byt ?
trend.sk/ekonomika/krajniak … icky-chaos

1. pilier - tvrdim iba, že existuje takmer všade a nie je výnimočné, že je povinný… nieco ine ako ked stat natvrdo prikaze kto ma ako setrit na dochodok - to robí ale aj teraz - zaplať nám 24% hrubej mzdy, 4% ti odložíme ak chceš, zvyšok dáme súčasným penzistom a ver nám, že potom dáme my tebe.

ad. dochodky, nebudem sem dávať zdroje, našiel som ich veľa, ale všade sa spomínalo 53%, PL má napríklad 36%. 53 percent je viac ako nasich 45 percent, teda ak myslis pomer dochodku a platov (??) 53% u nás

mol si nemoze prihodit nic k cene kvoli mimoriadnej dani. to je dan ktora sa neplati z kazdeho litra ale z celkoveho zisku mol/slovnaftu. neviem co je tom take nepochopitelne. - mimoriadna daň nie je náklad ktorý treba zohľadniť v cene? sranduješ? teraz kvôli dph o 5 centov zo dňa na deň všetky benzínky hore

nevidel si zľavnené listky pre študentov a dôchodcov vo verejnej doprave - Anglicko, Taliansko, Španielsko, USA, Kanada, nikde v týchto krajinách som také nevidel..

KIa je tu tak 20 rokov. tak sa bez D3 zrejme vie zaobist. - to neznamená, že im nebola sľúbená
nie kazda investicia prinasa benefity do buducnosti. najlepsi priklad je kusok trate za bezmala 400 mega ktory usetri do 5 minut. - a v Česku chcú kvôli 15 ušetreným minútam 25km železničný tunel, tie benefity tam asi teda sú, a aj v úseku ktorý spomínaš aj.

ten automat nie je zachrana, na dopravu uz bolo stanovenych tusim 0,7 percent hdp co je zufalo malo takze sa len zakonzervuje stav ktory tu je. - napr. po vzore PL 2% kde im to funguje pekne

uz si treba uvedomit ze staty si svoje investicne aktivity financuju aj same. volakedy bol federalny penazovod, potom prisli automobilky a eurofondy. ale ani tie nebudu stale. nas rozvoj nebude vzdy financovany zvonku. a to su veci ktore idu uz aj do dlhu. na zapade to tak je tiez. zalezi do akej mierheje to unosne. - suhlas.

ani neries farby a kosele, treba riesit preco mame komplikovane zakony, preco sa musela robit eia aj ked si ides postavit iba kadibudku, preco ma narok byt v konaniach nejaky spevavec z petrzalky aj ked stavba bude na opacnom konci republiky - súhlas, o tomto hovorím od začiatku

nenapisal si kolko stoji ministerstvo navyse (cca 200mio za kus)
s 30 percent uradnickov, ale ignorujes ze malo ist o ministerstva, ja pisem ze niekde v regionoch mozes znefunkcnit verejnu spravy vratane stavebnych uradov a inych uradov kde povoluju podnikatelsku cinnost. tiež hovorím o ministerstvách.
len na koniec hodis velke cislo od brucha. - 800m 13.dochodky, 400m 2 nove ministerstva, enrgie, hypoteky, uradnici, vlaky, obedy, neda to dokopy 2mld?

investicny dlh na cestach, tratiach, nemocniciach, vodovodoch, kanalizaciacheje v miliardach. ale dialnice tu minule niekto chcel pomaly zadarmo ale bez toho aby sa zlavovalo z parametrov, a chcu 160ku na severnej trati za min. 5 miliard. toto je sposob setrit - na megalomanii. - 160ka je magalomania?

k tym dochodkom…skor by som viac obmedzil predcasny dochodok - jedno z rieseni urcite, strana multiotecka zaviedla okrem tohoto nezmyslu aj nezmyselny 13. dochodok, kazde jedno z nic ma znacny podiel na tych 3mld, ktorymi stat dotuje socialnu poistovnu. blbost je este aj minimalny dochodok ako nasobok zivotneho minima, to vyjde aj tak iba tomu co cely zivot odrbaval na odvodoch a vpodstate tym stat hovori ze zivotne minimum je nerealne na prezitie

zaplať nám 24% hrubej mzdy, 4% ti odložíme ak chceš, zvyšok dáme súčasným penzistom a ver nám, že potom dáme my tebe. …ano, presne toto je bezny dochodkovy system na zapade, to ci su 4 percenta povinne alebo nie je az taky rozdie. ovela vacsi rozdiel je prikazat natvrdo 9 percent do druheho piliera. to som nikde nevidel. terajsi system je preto daleko viac europsky. druhy pillier ma aj svoje rizika spojene s investovanim a pre stat nie je ziaduce aby sa velke sumy vyvazali von a pomahali rast hdp inde.

53% u nás ja som uviedol zdroj ze je to menej, ty si neuviedol ziadny zdroj. tak o com sa bavime ?
strana multiotecka zaviedla okrem tohoto nezmyslu aj nezmyselny 13. dochodok …nie, oni zaviedli rodicovsky dochodok ktory bol teraz vyrazne zoskrtany. cize 13. dochodok je ciastocne namiesto rodicovskeho a zaroven aj namiesto vianocneho prispevku. celkovo navysenie vydavkov ale zdaleka nie 800 mega.

nevidel si zľavnené listky pre študentov a dôchodcov vo verejnej doprave - Anglicko, Taliansko, Španielsko, USA, Kanada, nikde v týchto krajinách som také nevidel.. . pozri okolite krajiny, tam kde maju ludia podobne prijmy. urcite nie je usa a anglicko. oni nemaju ani na nemcov/rakusanov.

teraz kvôli dph o 5 centov zo dňa na deň všetky benzínky hore… a co ma spolocne mimoriadna dan a dph ??

to neznamená, že im nebola sľúbená.. slubena bola aj R2, aj R8 a kadeco este. ale v investicnej zmluve take nenajdes.

súhlas, o tomto hovorím od začiatku… len toto zase je vina kazdej vlady. taky sulik sa rozdrapoval na slavikom ale nic nevyriesil. az teraz s tou eiou trosku sekli.

nenapisal si kolko stoji ministerstvo navyse (cca 200mio za kus) - zdroj ?? lebo ministerstvo je jedna a podpora sportu ktora tu bola aj predtym je druha vec. ake je to druhe ministerstvo ?

800m 13.dochodky, 400m 2 nove ministerstva, enrgie, hypoteky, uradnici, vlaky, obedy, neda to dokopy 2mld?
…to je taka horna hranica predpokladam ze by to bolo onieco menej. a za spolocensky neprijatelnu cenu. nizsie dochodky ako u susedov, horsia dostupnost, este viac upchate cesty, vyssie ceny energii, vyssie splatky hypotek. nasledok vyrazne vyssie naklady na bezny zivot a logicky menej ostane na inu ako beznu spotrebu. desiatky niekomu az stovky eur mesacne menej. to je pokles zivotnej urovne niekoho viac a pre niekoho menej ale zasiahlo by to vsetkych. to urcite nepomaha rastu.

a v Česku chcú kvôli 15 ušetreným minútam 25km železničný tunel, tie benefity tam asi teda sú, a aj v úseku ktorý spomínaš aj. ..chciet mozu aj 50 km tunel. otazka je ci je to realne a ci to ma zmysel. lebo toto bezny clovek nepotrebuje. ano, na par rokov budu mat nejake firmy trzby, zamestnaju ludi, zaplatia dane ale ked vystavba konci co to prinesie ? rovnako 160ka pri PP prinesie 5 minut pre expresy a to je tak vsetko oproti autam to bude stale smiesne. a tam neexistuje ziadna velka aglomeracia ktora potrebuje tak vyrazne zlepsit trat za 400 mega. tam chodi asi 70 vlakov denne prepravujucich ludi, pre porovnanie na len ciastocne zdvojkolajenej neelektrifikovanej trati ZV-LC ich chodi asi 50. to su prakticky take iste prezrate peniaze ba este horsie ako socialne vydavky.

napr. po vzore PL 2% kde im to funguje pekne ano funguje, ale tam za to postavia suvisle tahy. u nas za 800 mega bude 25 km D3 a za 1000 mega 13 km D1. to su zrovna 2 percenta hdp samozrejme rozlozene. ale tunel karpaty a dalsie naplanovane desiatky km tunelov, 160ka na trati na celkovo aspon 5 mld. eur. to navysenie na 2 percenta hdp rocne tieto megalomanie bezpecne zhltnu. taketo investovanie netreba do buducna su to zanedbatelne prinosy. meratelny ukazovatel infrastrukury su postavene kilometre a pospajanie vzdialenejsich cielov. meratelny ukazovatel ekonomiky je rast hdp a zivotnej urovne je rast platov, znizenie nzm a vyssie prijmy do rozpoctu. na to musis mat napojene regiony a podporene vyrobne odvetvia. a tom som sa nedocital nic, prave naopak

ci su 4 percenta povinne alebo nie je az taky rozdie. ovela vacsi rozdiel je prikazat natvrdo 9 percent do druheho piliera. to som nikde nevidel. terajsi system je preto daleko viac europsky. druhy pillier ma aj svoje rizika spojene s investovanim a pre stat nie je ziaduce aby sa velke sumy vyvazali von a pomahali rast hdp inde. - rovnaký rozdiel je či sú povinné ako aj výška %, to že sa majú vyvýžať von nikde nie je napísané, môžu byť fondy, ktoré obsahujú aj domáce firmy, prípadne reality, atraktivita investícií do takýchto fondov je už druhá vec.

53% u nás ja som uviedol zdroj ze je to menej, ty si neuviedol ziadny zdroj. tak o com sa bavime ? - napr. oni tie cisla sa dost roznia v zavislosti od roku vydania, kazdopadne, nie je to tak malo, ze by bolo treba nejake speci koncorocne… dennikrelax.sk/clanok/porov … nej-europe

pozri okolite krajiny - tam priznam sa, som hromadnou dopravou moc necestoval takže je to možné.

a co ma spolocne mimoriadna dan a dph ?? nič, okrem toho, že to je daň a náklad, ktorý musí byť zarátaný v cene

len toto zase je vina kazdej vlady - neboj, neútočím ti na Fica, neukazujem prstom, len poukazujem na problém, ktorý tu je.

nenapisal si kolko stoji ministerstvo navyse (cca 200mio za kus) - zdroj ?? lebo ministerstvo je jedna a podpora sportu ktora tu bola aj predtym je druha vec. ake je to druhe ministerstvo ? - prepáč, na všetko fakt nemám zdroje, veľakrát sú to čísla, ktoré som zahliadol v TV novinách a interpretujem ich z hlavy a nie sme v škole že treba všade zdroje však?

1. zbytočné ministerstvo pre Danka - správne si poznamenal, že nič nové nerobí a športu by prospelo viac, keby peniaze na chod ministerstva idú priamo športu
  2. zbytočné ministerstvo pre Remišovú - vo všeobecnosti hodnotím výmysly posledných 5 rokov, čo dovtedy neboli treba a aj keď sa zaviedli vtedy, teraz sa mohli zrušiť a nestalo sa tak.

a za spolocensky neprijatelnu cenu.
nizsie dochodky ako u susedov - a platy nevadia?
horsia dostupnost - čoho?
este viac upchate cesty prečo? vlaky predsa boli plné aj keď neboli zadarmo, s tým že ZSSK mali akurát viac peniažkov na fungovanie
vyssie ceny energii sú takmer najnižšie v EU, prežili by sme
vyssie splatky hypotek - to bol tak trochu aj ciel ECB s vyššími sadzbami, aby sa skrotila inflácia, my sme toto opatrenie u nás sabotovali, preto je inflácia vyššia ako inde v EU
nasledok vyrazne vyssie naklady na bezny zivot a logicky menej ostane na inu ako beznu spotrebu - ako napriklad aj pri zvyseni DPH?
desiatky niekomu az stovky eur mesacne menej. to je pokles zivotnej urovne niekoho viac a pre niekoho menej ale zasiahlo by to vsetkych. to urcite nepomaha rastu. - to ani transakcna dan a tie ostatne dane, zahliadol som, že napr GymBeam vam uz zvazuje odchod z KE prave kvoli danovej politike.

ciastocne zdvojkolajenej neelektrifikovanej trati ZV-LC - a toto sa nepripravuje? urcite je dolezite modernizovat a elektrifikovat aj jednu aj druhu trat, 160 megalomania urcite nie je, 5 minut tam 5 minut inde, zrazu mame usetrene 2 hodiny na celej trase, stačí sa pozrieť ako krásne funguje modernizovaná trať BA-ZA, meškania minimálne, čas porovnateľný s autom.

ale tam za to postavia suvisle tahy. u nas za 800 mega bude 25 km D3 a za 1000 mega 13 km D1. to su zrovna 2 percenta hdp samozrejme rozlozene. ale tunel karpaty a dalsie naplanovane desiatky km tunelov, 160ka na trati na celkovo aspon 5 mld. eur. to navysenie na 2 percenta hdp rocne tieto megalomanie bezpecne zhltnu. taketo investovanie netreba do buducna su to zanedbatelne prinosy. - logicky, však PL má niekoľkonásobne silnejšiu ekonomiku, u nich sú 2% cca 17mld, u nás asi 2,5mld. Správne si poznamenal, že sa investície v čase rozložia, pohodlne teda do 2% ďalej zmestíš aj úseky na R2 alebo východnej D1 aj jednotky aj železnice. úseky s 20 a viac tisicovymi intenzitami ked su zanedbatelne prinosy tak čo nie sú zanedbatelne prinosy? ano viem podľa teba len R2 ale jej problém nie je to, že sa stavia na severe, ale to, že sa stavia málo okrem toho, tiež sú tam drahé úseky (obchvat ZV a Soroška)

meratelny ukazovatel infrastrukury su postavene kilometre a pospajanie vzdialenejsich cielov - suhlasim, súčane je v našich podmienkach biedne jedno aj druhé
meratelny ukazovatel ekonomikheje rast hdp a zivotnej urovne je rast platov, znizenie nzm a vyssie prijmy do rozpoctu. na to musis mat napojene regiony a podporene vyrobne odvetvia. a tom som sa nedocital nic, prave naopak - súhlasím, regióny napojíš investíciami, v súčasnosti sa investuje mimo platieb za ppp do dialnic tak zhruba 0,3% hdp aj to v lepších rokoch, čo je žalostne málo a nikdy neprepojíš týmto tempom regióny. Neviem prečo práve “výrobné odvetvia” treba podporovať, HDP ide aj z logistiky, softwaru, stavebníctva a xy ďalších odvetví, ale keď sa bavíme o podpore “výrobných odvetví” tak určite to nie je transakčná daň a vyššia daň zo zisku, však sme najlacnejšia krajina na pracovnú silu kde sa platí eurom, stačí dobrá infraštruktúra a trocha právnej a daňovej stability a “výrobné odvetvia” sa sem aj samé nahrnú.

nemusis pisat zdroje ale ked ich das naberu tvoje argumenty vacsiu vahu…

napr. oni tie cisla sa dost roznia v zavislosti od roku vydania, kazdopadne, nie je to tak malo, ze by bolo treba nejake speci koncorocne… dennikrelax.sk/clanok/porov … nej-europe nie je to malo ale nie je to ani vela. na zapade su vyrazne vyssie platy potom aj nizsie percento dochodkov je predsa vyssi dochodok. k tomu polsku este tolko ze urcite si videl v mediach cenove porovnanie, tj. v polsku je citelne lacnejsie ako u nas, potom mozno maju trochu nizsie dochodky ale kupia si za to co u nas za vyssie dochodky. ani rumunsko nas nepredbehlo v hdp ale v hdp na prepocet kupnej sily

pozri okolite krajiny - tam priznam sa, som hromadnou dopravou moc necestoval takže je to možné. isteze je to mozne, keby bol priemerny plat/dochodok ako v rakusku tak ludia kludne zaplatia aj desiatky eur viac za vlaky

a co ma spolocne mimoriadna dan a dph ?? nič, okrem toho, že to je daň a náklad, ktorý musí byť zarátaný v cene nechapem, preco by mala byt zaratana dan na konci roka z celkoveho zisku firmy v cene na pumpach ? jednoducho sa slovnaftu znizi zisk.

len toto zase je vina kazdej vlady - neboj, neútočím ti na Fica, neukazujem prstom, len poukazujem na problém, ktorý tu je. ale ja nie som volic smeru, ja som sklamany nevolic tzv. pravice

ze je zbytocne ministerstvo sportu samozrejme suhlasim. na sport predtym prispievalo min. skolstva

nizsie dochodky ako u susedov - a platy nevadia? - mne vadia skor vyssie ceny, v cesku su pomerne vyssie platy aj dochodky, v polsku su mozno vyssie platy a nizsie dochodky ale ceny su tiez nizsie ako som uz uviedol.
horsia dostupnost - čoho? este viac upchate cesty prečo? vlaky predsa boli plné aj keď neboli zadarmo, s tým že ZSSK mali akurát viac peniažkov na fungovanie - lenze aut pribuda a v okoli vacsich je lepsie ak ich pribuda menej
vyssie ceny energii sú takmer najnižšie v EU, prežili by sme - vlada vraj vyclenila menej ako 300 mil eur, to je nie mala suma ale zase ani vysoka. rozpocet ma 27 mld. prijmov. vec nazoru, podla mna je to v poriadku. ceny plynu mali ist hore o necelych 30 eur, to je rocne okolo 360 eur. ver tomu ze je vela domacnosti ktorym toto pomoze.
ekonomika.pravda.sk/ludia/clano … /strana-2/
vyssie splatky hypotek - to bol tak trochu aj ciel ECB s vhejmi sadzbami, aby sa skrotila inflácia, my sme toto opatrenie u nás sabotovali, preto je inflácia vyššia ako inde v EU - ja si myslim ze inflacia je len z malej casti kvoli hypotekam, skor import, alias veci ktore si tu nevyrabame ale dovazame. na hypoteky bolo vyclenych vraj 64 mega ale minulo sa len 12 mega, to je uplne smiesna suma tvnoviny.sk/ekonomika/clanok/94 … _clipboard

ciastocne zdvojkolajenej neelektrifikovanej trati ZV-LC - a toto sa nepripravuje? urcite je dolezite modernizovat a elektrifikovat aj jednu aj druhu trat, 160 megalomania urcite nie je, 5 minut tam 5 minut inde, zrazu mame usetrene 2 hodiny na celej trase, stačí sa pozrieť ako krásne funguje modernizovaná trať BA-ZA, meškania minimálne, čas porovnateľný s autom. ZV-LC nemam nastudovane najma co projekt obsahuje takze k tomu teraz nebudem pisat, BA-ZA konkuruje autu mozno expres za 2 hod. rychlik za 2,5 hod uz velmi nie. potom ked mas prestup zo stanice cim dalej od stanice tym menej konkuruje. ale BA-ZA je OK lebo to stalo 2 mld. co bolo financovatelne. ZA-KE bude stat 2-3 nasobok. vid druhu temu v porovnanim s ceskom a faktom ze 160 uz nie je povinna v europe a je to dost jasne preco. hlavne 2 hod na trase usetrene nebudu. ked mas 200 km BA-ZA expresom (byvale IC) do 2 hod. tak 240 km ZA-KE budes mat namiesto 3 hod asi tak 2:15 a to musis mat prakticky komplet 160ku. cize za cenu okolo 5 mld. nejakych 45 min. to si fakt myslis ze sa oplati ?

nasledok vyrazne vyssie naklady na bezny zivot a logicky menej ostane na inu ako beznu spotrebu - ako napriklad aj pri zvyseni DPH? - isteze dph zasiahne vsetkych ale na dph stoji konsolidacia, a stale lepsie nez zdanovat pracu.
desiatky niekomu az stovky eur mesacne menej. to je pokles zivotnej urovne niekoho viac a pre niekoho menej ale zasiahlo by to vsetkych. to urcite nepomaha rastu. - to ani transakcna dan a tie ostatne dane, zahliadol som, že napr GymBeam vam uz zvazuje odchod z KE prave kvoli danovej politike. - suhlasim ale slubuju si za to vyse 500 mega prijem, toto jedno ti beriem, skrz ministerstva a statna sprava ministerstiev celkovo. tam su urcite aj zbytocne naklady a rozkradacky. 13. dochodky sa daju udrzat sprisnenim predcasnych, prispevky na cestovanie, hypoteky su smiesne sumy a energie by som za tych 300 mega udrzal.

Správne si poznamenal, že sa investície v čase rozložia, pohodlne teda do 2% ďalej zmestíš aj úseky na R2 alebo východnej D1 aj jednotky aj železnice. úseky s 20 a viac tisicovymi intenzitami ked su zanedbatelne prinosy tak čo nie sú zanedbatelne prinosy? ano viem podľa teba len R2 ale jej problém nie je to, že sa stavia na severe, ale to, že sa stavia málo okrem toho, tiež sú tam drahé úseky (obchvat ZV a Soroška) 20 a viac tisicovymi intenzitami je D3 brodno-KM a to je tak vsetko, potom preco nie je tych 800 mega z eurofondov lepsie rozlozene ? a preco namiesto 1 miliardy za jeden usek sa nepostavi tucet obchvatov co som uviedol v inej teme. aj keby na nich chodilo po 5000 aut bude to dokopy nasobne viac ako na jednom kusku megalomanskej dialnice. treba zvysit vydavky na cesty ale za cenu vela postavenych km co pocitia v kazdom kraji. a stavanie 25 km za 800 mega a 13 km za 1000 mega tomuto nezodpoveda.

mimochodom vraj polsko stavia svoju S19 ku nam v okresanych parametroch, madari stavaju dialnice mimo hlavnych tras tiez okresane. ale u nas je sirka 24,5 m uplne minimum ci tam bude 15 alebo 5.000 aut, a naplanovane desiatky km tunelov, mostov.

Neviem prečo práve “výrobné odvetvia” treba podporovať, HDP ide aj z logistiky, softwaru, stavebníctva a xy ďalších odvetví, ale keď sa bavíme o podpore “výrobných odvetví” tak určite to nie je transakčná daň a vyššia daň zo zisku, však sme najlacnejšia krajina na pracovnú silu kde sa platí eurom, stačí dobrá infraštruktúra a trocha právnej a daňovej stability a “výrobné odvetvia” sa sem aj samé nahrnú. lebo pri nejakej fabrika je vacsia pravdepodobnost ze bude dlho, logistika odide lahsie, stavba je jednorazova zalezitost. turizmus nevieme robit a na polnohospodarstvo a potravinarstvo sme sa vyklaslali. npr. podla mna jednym z pricin napredovania polska su tieto odvetvia.

nie je to malo ale nie je to ani vela. na zapade su vyrazne vyssie platy potom aj nizsie percento dochodkov je predsa vyssi dochodok. k tomu polsku este tolko ze urcite si videl v mediach cenove porovnanie, tj. v polsku je citelne lacnejsie ako u nas, potom mozno maju trochu nizsie dochodky ale kupia si za to co u nas za vyssie dochodky. ani rumunsko nas nepredbehlo v hdp ale v hdp na prepocet kupnej sily súhlasím, ale myslím si, že je to opäť tým, ako štát zaťažuje firmy a to sa do cien ešte nepremietla transakčná daň a vyššie dane zo zisku

nechapem, preco by mala byt zaratana dan na konci roka z celkoveho zisku firmy v cene na pumpachejednoducho sa slovnaftu znizi zisk… inak, slovnaft akcionarom potrebuje výsledky doručiť bez ohľadu na mimoriadne dane, či tam sú či nie, on im tie výsledky doručí, respektíve funguje tak aby ich doručil, keď mu bude do ich doručenia chýbať z akéhokoľvek dôvodu, musí niekde ušetriť, alebo získať, v každom prípade sa to prejaví vo výslednom produkte.

lenze aut pribuda a v okoli vacsicheje lepsie ak ich pribuda menej to určite, len tým, že dáme vlaky zadarmo, navyše skupine kde je veľká pravdepodobnosť, že autom nejazdia toto nevyriešime.
vlada vraj vyclenila menej ako 300 mil eur, to je nie mala suma ale zase ani vysoka. rozpocet ma 27 mld. prijmov. vec nazoru, podla mna je to v poriadku. ceny plynu mali ist hore o necelych 30 eur, to je rocne okolo 360 eur. ver tomu ze je vela domacnosti ktorym toto pomoze. o tom nepochybujem, len či je dobré toto robiť na dlh, na druhú stranu vyššia dph zase zoberie a aj tým istým ľuďom.
ja si myslim ze inflacia je len z malej casti kvoli hypotekam, skor import, alias veci ktore si tu nevyrabame ale dovazame. na hypoteky bolo vyclenych vraj 64 mega ale minulo sa len 12 mega, to je uplne smiesna suma inflacia keby je kvoli importu tak nie je u nás rozhodne najvyššia v EU, s tým zvyškom v princípe súhlasím, len zase mi nepríde dobré všetko dotovať a nie je to ani potrebné

ked mas 200 km BA-ZA expresom (byvale IC) do 2 hod. tak 240 km ZA-KE budes mat namiesto 3 hod asi tak 2:15 a to musis mat prakticky komplet 160ku. cize za cenu okolo 5 mld. nejakych 45 min. to si fakt myslis ze sa oplati ? nemyslím, ale nulový variant je tiež nereálny, nakoľko by trate potrebovali GO a neviem či potom ten rozdiel vyjde až taký extrémny.
isteze dph zasiahne vsetkych ale na dph stoji konsolidacia, a stale lepsie nez zdanovat pracu ale prave o tomto probléme hovorím od začiatku, konsolidácia by mala primárne stáť na výdavkoch štátu, a vyššie zdaňovanie má prísť až keď už nie je kde inde ušetriť, tu štát hoduje, zvýši dane, hoduje ďalej
suhlasim ale slubuju si za to vyse 500 mega prijem - len či to neodoženie toľko firiem, že sa zníži dph a vlastne dlh a deficit ako pomerové veličiny nebudú ešte horšie.
energie by som za tych 300 mega udrzal. ja som skôr názoru, že je lepšie platiť reálne ceny ako dotované, potom aj tá spotreba je konzervatívnejšia a nemusí nás nikto v médiach prosiť aby sme kúrili menej atď.

mimochodom vraj polsko stavia svoju S19 ku nam v okresanych parametroch, madari stavaju dialnice mimo hlavnych tras tiez okresane. ale u nas je sirka 24,5 m uplne minimum ci tam bude 15 alebo 5.000 aut, a naplanovane desiatky km tunelov, mostov. je možné, z oboch krajín sa dá brať príklad - kreslia racionálne, investujú veľa, u nás sa kreslia obchvaty obchvatov a investuje sa málo - recept na málo dialnic

lebo pri nejakej fabrika je vacsia pravdepodobnost ze bude dlho, logistika odide lahsie, stavba je jednorazova zalezitost. turizmus nevieme robit a na polnohospodarstvo a potravinarstvo sme sa vyklaslali. npr. podla mna jednym z pricin napredovania Polska su tieto odvetvia. aj výrobná fabrika sa vie spakovať relatívne rýchlo, viď aj teraz VW v Nemecku a pokiaľ nie spakovať úplne tak obmedziť výrobu, nehovoriac, že s týmto uvažovaním vždy budeme montážna linka Európy a hdp zdvihne jedine automatizácia. Ideál je vytvoriť prostredie také, aby každý biznis vedel voľne dýchať a nemusel tŕpnuť či nebude mať prestoje kvôli blbej infraštruktúre, alebo či náhodou nepríde nejaká nová likvidačná daň (samozrejme okrem problemtických odvetví, ktoré priamo zaťažujú či už zdravotníctvo, alebo políciu a súdnictvo, napr. tabak, alkohol, hazard)

Prosim vas, chodte s tym do ineho vlakna.

pripájam sa k repráku vyššie, chodte si tieto OT riešiť inde.

navrhujem prelozit do temy politicka situacia na slovensku / part deux

súhlasím, ale myslím si, že je to opäť tým, ako štát zaťažuje firmy a to sa do cien ešte nepremietla transakčná daň a vyššie dane zo zisku otazne je aka cast nakupeneho bezneho tovaru je vyrobena doma. ked aj vacsina potravin je import, saty tiez. sme exportne orientovana ekonomika, tu vyrobeny tovar ide vacsinou von, potom nase vyssie ceny imho nesuvisia az tak s nejakymi firemnymi danami. myslim zakladnych zivotnych potrieb.

inak, slovnaft akcionarom potrebuje výsledky doručiť bez ohľadu na mimoriadne dane, či tam sú či nie, on im tie výsledky doručí, respektíve funguje tak aby ich doručil, keď mu bude do ich doručenia chýbať z akéhokoľvek dôvodu, musí niekde ušetriť, alebo získať, v každom prípade sa to prejaví vo výslednom produkte. a nie je to tak ze z toho co mu ostane do zdaneni sa rozhodne kolko sa vyplati akcionarom. akcionari sa pri beznej firme mozu vyhrazat ze fabriku zatvoria/prestahuju. lenze slovnaft neprestahujes a nezatvoris. a vyska ziskov nie je tajomstvo takze stat si kludne vezme aj velku cast ziskov. ked sa to akcionarom nepaci nech predaju akcie. bohate zapadne staty po krize spred 15 rokov pomohli velkym firmam ale nebolo to zadarmo a ziskali podiely v tychto firmach.

to určite, len tým, že dáme vlaky zadarmo, navyše skupine kde je veľká pravdepodobnosť, že autom nejazdia toto nevyriešime. su motoristi co nikdy nepojdu vlakom ani ked sa stat v kolone. ale su aj motoristi co pojdu. ist HD je nejaka strata casu/pohodlia ale ked ta strata casu nebude velka + HD je lacnejsia tak je to alternativa.

o tom nepochybujem, len či je dobré toto robiť na dlh, na druhú stranu vyššia dph zase zoberie a aj tým istým ľuďom. nie celkom, jednak tovar si kupujes rozny a rozne mnozstva, a ludia nemaju rovnake naroky, a potom nie je vsetko vyssia dph, na zakladne veci su aj nizsie sadzby. energie ale potrebuju vsetci. kludne mohli dat nejaku hranicnu spotrebu. 1500-2000 m3 plynu spotrebujes barsako. ludia uz davno setria tak ci tak roky dozadu, stred, sever a vychod nastartovali kotle na tuhe paliva.

nemyslím, ale nulový variant je tiež nereálny, nakoľko by trate potrebovali GO a neviem či potom ten rozdiel vyjde až taký extrémny. ked modernizovali trat pri NZ stalo to okolo 4 mil/km, rozne trate z planu obnovy s KR zvrsku, spodku, upravami zab-zar podobne. a predpokladam ze GO je nieco podobne alebo menej ale urcite nie 20-30+ mil/km. ono ta trat ma aj relativne rovne useky so 100 km/h. takze nie je vylucene ze dalo by sa pridat 10-20 km/h aj bez preloziek.

ale prave o tomto probléme hovorím od začiatku, konsolidácia by mala primárne stáť na výdavkoch štátu, a vyššie zdaňovanie má prísť až keď už nie je kde inde ušetriť, tu štát hoduje, zvýši dane, hoduje ďalej 300 mil na energie a na dochodky nie je ziadne hodovanie. par desiatok mil. na vlaky a ostatne drobne sa mi ani nechce pocitat. podla mna zakladny standart v krajine kde je priem cisty plat okolo 1100 eur a dochodok okolo 700 eur. pokial toto nevie poskytnut je nejaky balkan alebo rozvojova krajina mimo europy. ked toto pravica nepochopi moze vladnut tak jednorazovo a bude vyhravat tak v BA kraji a este v mestach. a to napriek brutalnej medialnej prevahe. ale inac v poriadku, stat by vedel na svojich vlastnych nakupoch usetrit, nejake desatiny percenta hdp mozno aj percento hdp navyse. ale dat to na prelozky bodovych zavad, na obchvaty miest, na opravu mostov. a nie na par km dialnic most-tunel-most a R planujeme R24,5 komplet vsade.

len či to neodoženie toľko firiem, že sa zníži dph a vlastne dlh a deficit ako pomerové veličiny nebudú ešte horšie. uvidime

aj výrobná fabrika sa vie spakovať relatívne rýchlo, viď aj teraz VW v Nemecku a pokiaľ nie spakovať úplne tak obmedziť výrobu, nehovoriac, že s týmto uvažovaním vždy budeme montážna linka Európy a hdp zdvihne jedine automatizácia. Ideál je vytvoriť prostredie také, aby každý biznis vedel voľne dýchať a nemusel tŕpnuť či nebude mať prestoje kvôli blbej infraštruktúre, alebo či náhodou nepríde nejaká nová likvidačná daň (samozrejme okrem problemtických odvetví, ktoré priamo zaťažujú či už zdravotníctvo, alebo políciu a súdnictvo, napr. tabak, alkohol, hazard) ale VW v nemecku je extrem, tam su take vyhody zamestnancov co tu ani nesnivaju a pritom vo VW BA su dobre platy. priemysel tak lahko neprestahujes. predtym si pisal ze sme najlacnejsia krajina na pracovnu silu, co si myslim ze uz nie je celkom pravda ani v EU a mimo uz vobec nie. tie odvetvia sa sem len tak nenahrnu, to bolo pred 20 rokmi aj to len tam kde boli cesty. vid pripad slovalco v ZH, ujo budaj povedal ze stat nie je bankomat tak ciastocne padla fabrika ktora siroko daleko nema konkurenciu s tym ze vyraba strategicky lahky kov do aut a pod. ale my sme ju nezachranili co inde urobili bez mihnutia oka. to je presne priklad ako sa ne/uvazuje strategicky. to ze inde vsetko bezi trhovo a nikto do nicoho nesiahne su rozpravky…